Nejste přihlášen/a.
Která ze slivovic prodávaných běžně v obchodech je nejlepší? Já si dlouho myslel že košer od R.Jelínek, ale už jsem se setkal i s hlasy, které tvrdí opak. A jak vlastně se pozná dobrá a kvalitní slivovice?
Každá slivovice začíná ovocem.Jeho druhem ,jako švestka,pološvestka a renglóda.To,že to ovoce má být zralé,spíše přezrálé,dále čisté a částečně rozmáčklé,to je základ.Následuje čistota kvasných nádob a jejich optimální objem (je důležité je naplnit naráz ) a dále teplota zakvašení a také postupné kvašení.Názor,že na Moravě pohrabeme zahradu s kuřincama a potkanama a přidáme kýbl cukru - to už jsem také slyšel.Sledování kvasu,v jakém stavu je koláč,kdy ho čistit,jestli ho potopit nebo vyjmout,to nejde vysvětlit.Starým páleníkům trvá půl života,než to vypilují.A dále je důležité vědět,jak nechávat který rok podle sluníčka a deště,kvasit dohromady různé druhy švestek,jestli je letos dát kvasit jen samé durancie nebo wajhamovky,nebo přidat nové Top taste a Stanlyovky,jestli peckovat,jak rozjíždět kvašení kyblíkem planých rynglí nebo mirabelek.Víte přátelé,nikdo z páleníků Vám ani nemůže říct ,jak na to.Každý rok je jinak slunečný,každý jinak deštivý,ovoce z každého stromu je jinak cukernaté a jinak aromatické.Každý rok pořádáme v naší vsi přehlídky slivovic a pokaždé znalci najdou něco vyjímečného.Pominu tu skutečnost,že skleničku slivovice vnímáte pokaždé jinak,nalačno,před jídlem a po jídle,přes plot se sousedem nebo v noční pochůzce.Proto u nás chlapi smekají,když vchází do palírny,je to část úcty k práci sadařů a poděkování Pánu Bohu,že umožnil přírodě to dobré.Ale namočit trnky do vodky ! tak to bych Vám dceru nedal.
Nechci se chlubit,ale mám slivovici,kterou si pro sebe dělám podle toho,jak jsem pochytil u Jelínků ve Vizovicích.
I Valašský panovník Bolek Polívka ji velice chválil na Trnkobraní,a to je nějaký opilec!
Ale teď vážně,u nás skutečně nejlepší slivovice je ta od Jelínka,obdržela mnoho ocenění i od zahraničních degustací.
Ty postupy při výrobě jsou dosti tajené,i kvasinky,jimiž se dosahuje maximální chuť a vůně.
Dobrá slivovice po nalití do pohárku okolo šíří jemnou vůni ovoce(švestek),každá jiná esence vadí.
Příjemnou slivovici lze vyrobit z vodky,přidáním několika sušených švestek do lahve a nechat měsíc odležet.
JABRAKA
No právě i mně se zdá ta od R.Jelinka hodně dobrá. Akorát mě zarazilo že mají poslední dobou na etiketě psáno líh a ne ovocný destilát. mám dokonce ještě 2 lahve Kosher slivovice R.Jelinek plněné před 20ti lety a pořád odkládám otevření.
Hodně lidí mě ale už řeklo že jsou levnější slivovice než kosher od Jelínka a stejně dobré - já to ale neumám posoudit - proto toto vlákno.
Také prý je lepší domací, no ale narovinu když vidím jak lidi hazí do kvasu nedozrálé a nahnilé švestky ... Neříkám že domácí slivovice není kvalitní, jen si myslím že kvalitní slivovice dá hodně práce.
Tak to si piš,že kvalitní slivovice je hodně práce kolem dokola.Máme trošku větší sad a vím o čem mluvím.Nejvíc mne see..re,když mi nějaký blbec bude vyprávět, jak máme domácí slivovici drahou(za dvě stovky).Běžte si tedy koupit lih a tresť do obchodu za 380kč.Prý je ta směs velmi chutná...a jen mezi námi.Na litr kvalitní 50% slivovice je potřeba asi 10,kg kvalitního ovoce.K tomu to někdo musí otrhat,sezbírat,nebo otřepat ze stromu.Uložit do sudů,nechat prokvasit a vyzrát,kontrolovat kvas a hlídat před plísněmi,odvézt do pálenice,stočit a pak možná už ochutnat.Ve státní pálenici zaplatíte okolo 130,kč.Tak mi to zkuste ocenit.
Já přeci vůbec netvrdím že není, naopak je mi jasné že je, navíc je potřeba o tom určitě něco ědět a proto to nepálím sám i když mám na zahradě švestky.
Zdravím,za dvě stouvky slívku nechci,ale chci kvalitu!
za kolik ji prodáváte?Pavel Čermák,Chlumec nad Cidlinou...,díky!konkrétně hruškovici,trnkovici..
Jabrako vy jste opravdu alchymista a chemický inženýr v jedné osobě.V té slivovici je nanejvýš 10,-15%ovocné složky. Zbytek je pouze potravinářský líh.Přeju NA ZDRAVÍ
Některá lihovina nazvaná slivovice, neležela ani v obchodě vedle ovoce. Se slivovicí nemá nic společného. Slivovice je ovocný destilát.
Když jsi pochytil ve Vizovicích, tak budeš tušit. Co je lihovina a co destilát? Když má Jelínek na lahvi napsáno lihovina, je to kvůli Evropské unii nebo to je opravdu lihovina? Píšou tam lihovina a že je to destilát a ethanol. Nebo jak poznám podle obalu, že je to pravá slivovice, hruškovice atd...že v tom nejsou přípěsi lihu a jiných věcí, které se nemají do pravého destilátu přidávat.
R.Jelínek vyrábí 2 základní řady. Jedna je opravdu lihovaná, je to Moravská řada a na slivovici si jen hraje, ale na obalu to samozřejmě nemá napsané. Potom prodává slivovice, které jsou opravdu čistý destilát. Nevím proč, a doufám že jen kvůli tomu nesmyslu s EU, JE ALE I NA ZÁKLADNÍ ŘADĚ TĚCHTO DESTILÁTŮ PSÁNO LÍH. Potom ale mají víceleté pálenky 45% a Kosher slivovici 50% a tu piju já, protože je pět let stará při stáčení do lahví, je 50% a je to kontrolovaná výroba, je ale 1l za 600. Proto mě občas napadá jestli nění na trhu k mání poctivá 50% slivovice za příjemnější peníz, nebo bych si koupil z nějakých sokromých zásob, tam právě ale mám strach, abych nenaletěl.
Tak to v tom případě fakt zkus Lašskou slivovici, po lihu ani památky a je fakt dobrá. Pokud Ti nebide chutnat, tak Ti ji osobně proplatím...fakt . Předpokládám, že si znalec a víš co je ocas slivovice atd. Jak má vonět a jak má hřát. Jednou mi jeden dědula řekl, že to málo voní po švestkách
tak jsem řekl atˇ mi donese to co pije on a ta jeho slivovice byla normální sprostá resťovka krásně naaromatizovaná švestkama, tak jsem zkusil a...no myslím že náplň do ostřikovačů by chutnala líp...takže tak
zkus objednat tady:
Já jsem včera také chtěl koupit k vánocům Jelínka. Bohužel jsem nenarazil na destilát, ale na lihovinu. Na etiketě vepředu je napsáno lihovina a zezadu napsáno švestkový destilát a etanol. Díky tomuto si myslím, že se jedná o lihovinu a ne pravý destilát. Cena za půl litr byla 210,- Kč. Já jsem nakonec koupil od Jelínka hruškovice - kde bylo napsáno jen hruškový destilát, tak doufám, že je to opravdu čistý. Půl litr stál 230,-. Přijde mi, že opravdový destilát se nedá jentak koupit nebo opravdu za draho a jak je napsáno ethanol, domnívám se, že to je už lihovina.
Jinak jak se tu psalo, že litr domácí slivovice za 200,- Tak to je pěkná cena, to bych bral také. Tedy pokud je opravdu domácí pro domácího a ne pro neznalé kupující.
uplně s vámi souhlasím a když si tady čtu některé odpovědi tak se člověk musí někdy i zasmát .já jsem s jížní moravy a mám menší sad trnek .tento rok jsem měl asi 400l kvasu a jelikož tento rok bylo málo sluníčka a já jsem zastánce kvašení bez přidání cukru tak toho bylo napáleno méně než jsem čekal ale kvalitní.jak tady někteří píšou že slivovice má být namražená tak jsou na omylu. namražená slivovice se pije taková do které bylo přidáno hodně cukru při kvašení .ta když se pije tak pálí na jazyku a někdy se nedá ani polknout proto se musí namrazit.A dobrá slivovice se na moravě neprodává! Ta se bud daruje a nebo popíjí s přáteli.
Arakaine,rozhodně co se týká cen,musím než souhlasit.Před lety,když začala konjunktura s podnikáním,jsem jednomu pracovníku z našeho podniku ing - ekonomovi ,zpracovával rozbor ekonomiky výroby lihovaru.On měl představu,že ve starém mlýně,který získal v restituci,vybuduje výrobu alkoholu z ovoce.Technicky to není velký problém,ale po týdnu práce jsem ho musel zklamat.Výroba v té době byla ve většině případů závislá na dovozu syntetického lihu.Jeho cena bez daně činila kolem 3.- / litr.
Ani na kvalitu výrobků by to nemělo vliv,100 % líh,který neobsahuje žádné příměsi (Až na 3 desetinném místě )Když kvasný líh je znečištěn až 3 % příměsí,včetně metylalkoholu,aldehydů a ketonů.
Tento kvasný líh(90%) stával s daní kolem 90 .- /litr.Výrobní náklady s režií dalších 80 .-V malém se to ani nedalo vyrobit rentabilně,natož konkurovat profíkům.
JABRAKA
Já narážím na tu vodku se sušenýma švestkama.No,dejme tomu,že je to pitelné.Já třeba nemusím Vhisky a jim podobné.Ale když do litru nasypu hrst rozinek,tak je to bomba.Dovolím si tady také tvrdit,že moje domácí vínovice je chutnější a kvalitnější,než slivovice z obchodu...Pil jsem už kdejaký patok,i domácí výroby.
Arakaine,souhlas.Také to občas připravím,je to pochutnání.Ale pozor,používám sultánky,ty nemají pecičky,které mohou v pití zhořknout.
JABRAKA
No nevím, vidím jak tady vzkvétá páleník a to jen pálí, kdyby ještě ovoce skupoval, pálil, prodával (když pominu, že z domácího se prodávat nesmí) tak fajn job. Vodu bere z obecního, plyn. Nemluvě o těch, co dělají alkahol z trestí...
Pánové, mně z těch průmyslových nejvíc v poslední době zachutnala hruškovice Spiš (není to sice slivka, ale je výborná), ve flašce je i kousek ovoce, dá se sehnat na slovensku v Metru a prý byla viděna i v Globusu...
Ovšem dávám přednost domácím pálenkám, vzhledem k letošní mizerné úrodě jsme dělali jen hrušky jabka a pár švestek. Zatím je hotová jen hruškovice, ale ta je ...
Chutnat může mnoho věcí, ale jinak je ten Spiš jak říkám, malý chemik: lieh, ovocný destilát, cukor, ovocný koncentrát, aróma, ovocie slivka
to je zas reci o kvalite domacich slivovic z moravy. "dobra se neprodva, ta se vypije" a podobne..., pripomina mi to legendy o moravskem vine. Ale to hlavni, co me zajima je: Kdyz venujete more prace se zberem ovoce, jeho spravnou odrudu, poctu slunecnych dni v roce, a jeste dalsi 10 faktoru. Proc pro Vas skonci pece o tu Vasi koralku, vypalenim? ...proc nestarite v dubovych sudech? Zadny kvalitni alkohol neni ciry... Pro info, zapomenuta flaska 5 let ve sklepe, neni stareni.
Je vidět, že je tu hodně domácích "paličů" tak možná poradíte. Jak je to s ředěním domácí slivovice po vypálení? Jak je to s destilovanou vodou? V článku se totiž píše, že se slivovice ředí zpravidla destilovanou nebo kojeneckou vodou s nízkým obsahem minerálů. Nemá destilovaná voda nějakou "pachuť" která by mohla pálenku pokazit? A lze slivovici doředit dodatečně třeba po několika měsících po vypálení? Náš produkt je totiž na nás až moc silný a asi bychom jí torchu naředili, ale neradi bychom ji zkazili ať už v chuti, či zakalením.
Díky za radu!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.