Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nové eurobankovky - anketa

Od: jola®

Do 21.9.2026 se vybírají nové eurobanky z předložených návrhů - jestli máte zájem se zúčastnit přidala jsem odkaz.

Mě osobně se líbí jen dva návrhy. Chtělo by to dle mne asi jiné téma.

Oficiální průzkum ECB - Evropské centrální banky surveys.ecb.europa.eu/...

doplněno 31.07.26 17:05:

ecb.europa.eu/...

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

Předposlední není tak špatný a ten modrý návrh s ptáčkem, jinak se mi některé vyloženě nelíbí.

jk2021
hodnocení

0x

Ono ani tak nejde o téma, jako spíše o formu... která je podle mého nároru, jakožto grafika, poměrně nevkusná a nehodící se ke svému účelu - návrhy bankovek vypadají spíše jako design vstupenek na nějakou výstavu, do muzea nebo do zoo, které vám obsluha označí natržením a za nejbližším rohem je hodíte do koše.

jk2021

Asi jediný design, který se mi jeví jako celkem použitený je, design E.

jk2021

A to ještě jen lícové strany.

mll

Oni ani ty stávající eurobankovky nejsou nic moc. Ať jde o genderově neutrální sérii vydanou datovanou 2002 (návrh je cca 2000), nebo onu novější ženskou (tedy genderově jednostrannou) sérii.

Tak jako v té druhé sérii se zapomnělo na pětikilo. Přitom od té doby došlo už ke značné inflaci a co bylo v roce 2002 pětikilo je dneska tak dvoukilo. Jsem zvědavej, kdy si EU tohle připustí.

Na druhou stranu se stále počítá s papírovou pětieurovkou. Opět platí totéž co o pětistovce, jak postoupila inflace, stálo by za to uvažovat o kovové (podobně jako u nás o kovové stovce). Dyť si za to nekoupíte pomalu ani lístek na metro.

Co naděláme, tak pěkné bankovky, jako máme my, to jentak někdo nemá. Toho jediného budu litovat, až naše republika někdy přejde na euro (pořád nám zbyde 6-8 mincí (záleží jestli počítám i 1 a 2 centy, které skoro jistě se u nás nebudou normálně používat), na kterých se budeme moci vyřádit).

Třeba se někdy k těm návrhům rozepíšu víc. Na první dojem je to všechno šílenost a hrůza. Na druhý pohled třeba E neni až tak zlé, ale nemyslím si, že je reálné vybrat 6 osobností za celou EU, to bych nechal, ať si každý stát, když chce, dá své osobnosti na mince jako je tomu dosud. (To mi připomělo rozhovor s chorvaty, kdy se řešil Tesla. Je to vůbec chorvat. Ve škole se o něm prý neučí, protože pro ně je to srb (pro srby zase chorvat, takže se k němu taky nehlásí) a najednou si ho dávají na eura. A navíc je to vědec, na peníze se prý dávají spíš politici.) Z ptákovin možná B nebo H, to ješět aspoň trochu připomíná peníze.

Prostě losy nebo vstupenky nebo nějaké kupony. Ale hlavně že budou platit. Takové Švýcarské franky taky nejsou nic moc. Třeba se je EU snaží trumfnout.

nox®
hodnocení

0x

Já jsem s výběrem celkem spokojen, vyloženě se mi nelíbí asi jen F, takový styl se mi na bankovky nehodí. Zbytek působí moderně a evropsky, což v roce 2026 v moderní Evropě je asi cílem. Zrovna zmiňované E vypadá velmi tuctově, takhle bych si představoval bankovky navrhované tak dvacet let zpět.
Moji favorité jsou dva z každých stylů.

Ptactvo - B - sympatické, decentní, přesto moderní a I - Není to úplně top, ale vertikální styl se mi líbí. H také nevypadá špatně, D je trochu mišmaš a J vypadá, jak peníze z nějaké deskové hry.
Osobnosti - C - z mého pohledu velice povedený, takový retro-moderní artový styl, řekl bych, že je to dost populární, obě strany vypadají dobře a G - opět se mi líbí vertikální, moderně pojatý a výrazný styl. A připomíná trochu vstupenky, zvláštní barvy, E, jak jsem již zmiňoval, trochu zastarale působící a F je taková čmáranice.

jk2021

Právě ten vámi kritizovaný "tuctový" vzhed designu E je důvod, proč jsem ho označil jako celkem přijatený - podle mého profesního názoru by vzhled bankovek měl především vyjadřovat/vzbuzovat pocit důvěry, pevné a zároveň trvalé hodnoty (a to i umělecké) nepodléhající krátkodobým trendům, a návaznosti na tradice.

Zároveň by měl být příjemný na pohled (tj. ani přílliš nevýrazný ani extravagantně a řvavě barevný či přímo kolotočářsky přeplácaný, což některé z předmětných návrhů jednoznačně jsou), měl by také odpovídat svému účelu (tj. věci, která se dennodenně a hlavně dlouhodobě používá, ne levnému jednorázovému výrobku).

nox®

Tak bych to nazval jinak. Zastaralé. I oproti současnému Euru.

jk2021

Přesně tenhle "argument" jsem od vás čekal... Současná podoba Eura ani vztah nových návrhů k ní jaksi není předmětem téhle diskuze (tj. je pro ni zcela irelevantní). Tady, jen a pouze, hodnotíme kvalitu/nekvalitu nových návrhů jako takových, což se současnou podobou Eura nijak nesouvisí.

nox®

Tady ale vůbec nejde o nějaké argumenty, ani o to vybrat ten nejhodnotnější papírek, který vrací styl o dekády. Ale o to, co se lidem líbí. Tím celá tato debata vlastně končí, protože co je pro jednoho kolotočářské, pro druhého vypadá moderně a stylově. Třeba takový švýcarský frank také patří mezi jedny z nejhodnotnějších měn na světě a nevypadá zrovna jako historické umění. Takže proč nemít v roce 2026 moderní a originální styl bankovek?

km
panove, oba mate pravdu, jen prosim s timto nemohu souhlasit "Současná podoba Eura ani vztah nových návrhů k ní jaksi není předmětem téhle diskuze (tj. je pro ni zcela irelevantní)." vzdy by se melo hodnotit v celem kontextu, jinak kritika nema smyslu.

hodnocení

0x

Docela se mi libi H.

Jinak je mi to fuk. Dulezite jsou zcela jine parametry, nez jak bankovka vypada.

A v dobe prichazejici digitalni programovatelne meny je to skoro zbytecny pocin.

jk2021

Kdyby vzhled bankovek neměl žádný význam, nikdo by se nenamáhal s jeho návrhem a peníze by měly prostý a čistě utilitární design (asi jako šek nebo složenka), což zjevně nemají.

km
"Dulezite jsou zcela jine parametry, nez jak bankovka vypada." rozumim, a myslite si totez o autech, domech, vecech? ...

Nemyslim. Vim.
U veci, ktere se porizuji primarne z prakickych duvodu je vzhled bonus, jehoz hodnota nastupuje az ve chvili, kdy jsou splneny nutnosti. Tedy funkcni a kvalitativni parametry.
To samozrejme neplati pro "neprakticke" veci. Jako napriklad umeni, nebo i obecne veci, ktere se primarne poziruzji prave kvuli vzhledu. Tam je to naopak. Nutnosti je vzhled. Prakticnost muze byt pouze prijemnym bonusem.
Ta hodnota bonusu je pak v tom, ze pokud mnozina vyfiltrovanych moznosti dle nutnych parametru obsahuje vice nez jednu moznost, muze se vybirat prave podle bonusu.
-
Jak domy, tak auta, tak i obecne veci mohou spadat do obou techto kategorii. Nektere vice, jine mene.
U aut jsou obe kategorie docela bezne, i kdyz prakticka je urcite beznejsi. U domu je neprakticka kategorie vzacnejsi (mozna krome pripadu, kdy vybira manzelka).
U veci obecne zalezi, co za veci to je a proc je porizujeme. Sikovky budou extremne vzacne v te neprakticke kategorii, zatimco umelecke obrazy extremne vzacne v te prakticke.
-
Na bankovkach je pouzito umeni. A jsou tedy uzivatelsky privetive, nicmene primarni ucel je platidlo. Prakticka vec. Nikoliv umelecka.
Jejich prijemny vzhled je pouze bonus. Nikoliv nutnost.

mll

Na jednu stranu je to pravda. Ale proč by užitečné věci nemohly být i krásné.

Čistě účelové peníze jsme tu měli po zlodějině v roce 1953. To byly nejhnusnější peníze, jaké jsme kdy měli. Jinak československé a české peníze až na pár výjimek bývávaly a stále jsou velice pěkné. Stejně tak české známky. Což je podobná sorta.

U bankovek je pochopitelně nejdůležitější jejich praktická použitelnost. Aby byly dobře rozpoznatelné i pro lidi co hůř vidí (nemluvě o nevidomých). Aby byly odolné proti opotřebení. Aby se nedaly zfalšovat. A tak dále. Třeba i aby měly rozumně volené nominální hodnoty (v tomhle myslím, že pětieurovka se měla přesunout už mezi mince, a že dvoustovka jako největší bankovka je možná málo). Ale pořád myslím, že by měly taky pěkně vypadat. Přecejenom je to reprezentace EHP i navenek.

km
neco vam prozradim: to ze na bankovkach neni jen cislo hodnoty, ale je na nich, jak rikare take "umeni", ma i prakticke duvody.

Mil. Ale ja take nikde nenapsal, ze by nemeli dobre vypadat, ze ne?
Nikde jsem nepsal, ze by to meli byt strohe papirky pouze s hodnotou.
To, ze si nekdo domysli neco, co v mem prispevku neni, s tim ja nic nenadelam.
-
Km. Ok. Tak si mi prozradil, ze umelecke ztvarneni bankovek ma take prakticky duvod. Dekuji za prozrazeni.
Jiste nejenom ja ocenime, kdyz nam take prozradis, jaky prakticky duvod nejake konkretni ztvarneni presne je.

Jenom predtim doporucuji si znova precist, co jsem psal a co jsem nepsal, ale z nejakeho zahadneho duvodu je mi to prisuzovano.

jk2021

Mě napadá třeba taková státní propaganda, protože to, co je na bankovkách zbrazeno (např. které konkrétní osobnosti, symboly, výjevy atd.) sebou nese/vyjadřuje/propaguje nějakou myšlenku.

km

rozpoznávání bankovek
usnadňování orientace
ochranu proti padělání
ověřování pravosti
vyjádření historie a kultury země
posilování důvěry v měnu
podporování reprezentace

km
hodnocení

0x
rad bych si to prohlidnul, ale na odkazu je pouze "Průzkum jste již dokončili. Děkujeme za vaši účast." a kdyz proklikavam web dal a hledam. zadne navrhy nenachazim... :(
jk2021

Návrhy jsou tady (pro jejich zobrazení musíte klikat na bílé nadpisy v modrém pruhu uprostřed stránky) a je tam i kikací odkaz na dotazník. Případně tady jsou zobrazené všechny najednou.

km
dekuji pekne za navedeni!
jako insider musim rict, ze vsechny navrhy v uzsim vyberu jsou docela kvalitni. vybral bych si. libi se mi koncept „Řeky a ptáci“, myslim ze dobre vystihuje fylozofii dnesni eu, to je treba pochvalit zadani.
ale prekvapuje me, ze jsem nikde nezaznamenal, ze se tahle soutez kona...
nox®
Tak ono i samotný motov ptáci a řeky je takový univerzálnější, když jde o celoevropskou měnu, než vybrané osobnosti. Nutno podotknout, že je tam i česká stopa. Jediné, co mi tam trošku vadí, je ta zadní strana. Zatímco u osobností je to s daným tématem nějak spojená skupina lidí, u ptactva jsou to poměrně nezajímavé a pro většinu obyvatel nicneříkající, budovy. Jediný motiv D to kombinuje jinak a jak se mu ten návrh ze začátku příliš nelíbil, po delším procházení jsem v něm našel celkem oblibu.

euro

...jsem nikde nezaznamenal, ze se tahle soutez kona...

Buď v klidu a užívej si sluníčka.Ona to není žádná soutěž ! ve které něco vyhraješ. *smich* Číst asi umíš,ale špatně - jedná se o průzkum *haha* .

Je mi to jedno.V tomto státě se platí v Kč a stejně si EUTI prosadí svoje a pak zase bude něco jiného a jinak.

km
hezke, ze jste se pobavil vlastni blbosti. *smich*
V roce 2025 byla vypsána mezinárodní soutěž na nový vzhled eurobankovek, kterou organizovala Evropská centrální banka
v roce 2026 ECB zveřejnila deset finálních návrhů a otevřela veřejné hlasování
vy průzkume... *klik*

smode2
hodnocení

0x

Všechny jsou ošklivé, nicméně přinejhorším D nebo H. Nejdůležitější je nevybírat ty kde jsou fotografie nebo kresby mrtvol. Opravdu úchylný fetiš zobrazovat pořád na bankovkách mrtvoly. To muselo kdysi napadnout opravdu vyšinutou osobu. No a konspirační teoretici samozřejmě zase budou chtít tu verzi, kde bude při přeložení vidět rohatej*smich*

Nové eurobankovky - anketa

bankovka
hodnocení

0x

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]