Nejste přihlášen/a.
Slyšel jsem od známého, že údajně má v Česku a některých dalších zemích střední a východní Evropy Tesco skončit. Není to žádná ověřená věc. Máte někdo ohledně toho nějaké bližší informace? V Polsku už dávno Tesko skončilo a vůbec bych se nedivil kdyby skončilo i v Česku. Kyž v Česku někdy v devadesátých létech Tesco začínalo tak fungovali docela dobře, ale pak pomalu když přicházela konkurence jiných marketů tak jim to pomalu začalo upadat, začali snížovat sortiment prodávaného zboží a zmenšovat prodejní plochy. Nyní už je to takový spíše skomirající obchodní řetězec kde ani v porovnání s jinými markety nechodí příliš mnoho lidí nakupovat. Nevím to, ale předpokládal bych, že je to tím, že možná mají neschopné vedení které nedokáže nebo neumí dostatečně zaujmout a přilákat lidi aby více chodili nakupovat do Tesca. Když občas zajdu do Tesca něco nakoupit tak spíše mne to tam odrazuje od nakupování tím, že poskytují nějaké kupony na slevu, ale dané zboží často nikde není nebo i se slevou je dražší než jinam u konkurence, ne vždy tam nakoupím vše co potřebuji a proto musím jit něco dokoupit i jinam ke konkurenci.
1x
V Brně Campus Sqaure dělají kompletní rekonstrukci prodejny, za provozu...takže tomu odpovídá nabídka i provoz celkově. Spíš si říkám, že pokud by o tom odchodu uvažovali byť jen trochu, tak se do takové akce nepouští, ne?
Možná tou rekonstrukci v Brně dělají proto aby zmenšili prodejní plochu když už dávno neprodávají toilik druhů zboží jako kdysi před léty. Tím ušetří např. na úklidu a osvětlení a uvolněnou plochu můžou pronajmout jiným prodejcům a mít z toho peníze za pronájem. Také možná nad tím uvažuji, že před možná zvažovaným odchodem z Česka chtějí na tom ještě něco vydělat a neutrácet zbytečně peníze za prostory které plně nevyužijí.
0x
Proč myslíš, že by to mělo být špatné pro český trh? Prozsatím konkurence je myslím dostatečná a nějaké končící Tesco ji snad nijak neovlivní.
0x
Nic oficiálního o konci Tesca v ČR zatím není. Je pravda, že se jim dlouhodobě nedaří a některé prodejny zavírají, ale úplný odchod z trhu zatím nikdo nepotvrdil. Zatím to vypadá spíš na postupné omezování než na rychlý konec.
0x
novinky.cz/...
Bude mi to velmi líto, Tesco miluji, je to jediný hypermarket, který mívám jen pro sebe a kde si v prázdných chodbách mezi regály mohu užívat klidu a samoty.
doplněno 22.07.26 07:20:
Jako aby si někdo nemyslel, že přeháním, nebo snad používám hyperbolu, jako když třeba Fiala národu oznámil, že jsme ve válce: Pokud se dobře pamatuji, tak ta jediná malinká postava v dálce na jedné z fotek byl pracovník Teska. Toto je pracovní den, ráno kolem sedmé (otevírají v 6), ale není problém nepříliš odlišné záběry nafotit i odpoledne. Trošku to tam ožije, jen když tam zastaví autobus Maďarů, Rumunů, Ukrajinců, nebo jiné hlučnější národnosti, koupit si svačinu a alkohol.
Strašně se mi tam líbí, chodím tam rozjímat, jako třeba někdo chodí do kostela. Chtěl bych tam žít i "pracovat". Doplnit ten jeden prodaný rum a pár piv denně bych zvládnul. Největší práce bude na konci prázdnin tam navozit boxy školních sešitů a v listopadu je vyměnit za baňky a všemi milované dědy Mráze, pardon, Santa Clause.
Tam se běžně děje to, že odpoledne jedu s plným vozíkem rodinného nákupu (je skupina věcí, které tam klidně nakoupím) a nejede jediná kasa. Posledně jsem obsluhu u automatických kas vybídl, ať otevřou kasu, že vrchovatý vozík protahovat samoobslužnou kasou nemíním, ani bych se nevešel na odkládací pult. Že prý to nejde, že je tam sama. Sama v takto velkém obchodě! Až když jsem pohrozil, že tam ten vozík tedy nechám, tak šla chudák ke kase, ale v průběhu markování musela opakovaně odbíhat k "samoobslužným"kasám, které, pravda, bohužel až tak úplně samoobslužné nejsou.
tomkk: Děkují za ten odkaz. Tesco bylo dobré když v Česku začínali a neměli ještě až takovou konkurenci jako v současnosti. Nyní mi to připadá, že konkurence jch pomalu více či méně převálcovává a nedokážou nebo možná neumí tomu čelit. Když přijdu do Tesca tak je tam často skoro poloprázdno a nakupující stačí obsloužít pouze jedna pokladna a pokladny samoobslužné. To svědčí o ne příliš velké oblíbenosti Tesca mezi lidmi. Když příjdu např. do Kauflandu tak je tam plno lidi, že často si až navzájem překážejí a u několika pokladen v provozu bývají frontý lidí. V Tescu nemají např. neslazenou Hanáckou kyselku která je mým oblíbeným pitím a tak mj. i kvůli tomu jezdím nakupovat více do Kauflandu. V Tescu je sice více prostoru mezi regály což je dobré protože lidí si tam až tolik nepřekážejí, ale zároveň to svědčí o tom, že nemají až tolik zboží na prodej jako u konkurence. Co z toho, že v Tescu je to prostornější když stejně musím jít některé věci nakoupit jinam protože v Tescu je nemají. Mám tu jejích Tescovou club kartičku a i aplikaci v mobilu, ale často mne štve, že nabízejí některé kupony na slevu, ale zboží z kuponu v regálech nikde není. Takto se lidí příliš do Tesca nenaláka a spíše se jich od nakupování tam odrazuje. Já to jednoznačně vidím na dost velkou neschopnost vedení Tesca s tím něco dělat a zařadit ho mezi více či méně prosperující obchodní řetězce.
Pokud jde o samoobslužné pokladny tak já také příliš nemám rád a přiznám se, že je ani příliš neumím používat a proto radějí jdu s nákupem na normální pokladnu a to nejen v Tescu.
(Taková veselá scénka, stavili jsme se s manželkou cestou z Luhačovic ve Zlíně z neznalosti v Bille a nešťastně koukali po regálech, kde co je. Za námi vešel tak 25 letý pomalovaný kluk, tvářil sa zmateně asi jako my a nahlas říká:"No ku..a, tak tady se vůbec nevyznám.)
tomkk: To standardní zboží za rozumné ceny bych příliš nepotvrdil. Záleží jak co. Nejsou to sice ceny nějak předražené, ale většinou mi připadají trochu dražší než jinam např. v Kauflandu. Pro někoho kdo je do Tesca zamilovaný a jinam příliš nechodí nakupovat a neví jake jsou ceny jinam tak mu ty ceny můžou v Tescu připadát velmi levné. Proč by se maso a uzeniny v Tescu nedalo koupit? Já v Tescu normálně uzeniny nakupuji i když ne ve větším množství a raději je koupím v Kauflandu kde jsou často o trochu levnější. Pokud jde o kvalitu uzenin tak hlavně ty levnější asi nejsou ve většině obchodních řetězců nic moc a ne pouze v Tescu. Já ale na to nejsem příliš háklivý a vybíravý a až tolik mi to nevadí a spíše se dívbám na cenu než abych zkoumal kvalitu uzenin ale třeba např. takový Godhajský salám ten nekupují ani když je za dobrou levnou cenu proto, že je v něm příliš hodně mastnoty a příliš mi nechutná. Nevím ve kterém městě chodiš do toho tebou milovaného Tesca ale tam kde chodím já vidím u pokladen spíše většinou mladší děvčata nebo chlapoce i když nějaká starší paní se tam také občas objeví. Nedělal bych z toho až takovou katastrofu. V poslední době už trochu délé v Tescu nebyl nějaký větší přesun zboží na jiné místa tak jak to bývalo dříve a to jsem neměl hodně rád když jsem byl zvyknutý kde co je a najednou už to bylo přemístěné na jiné misto nebo na druhý konec prodejny a bylo to třeba pracně hledat. Někdy jsem kvůli tomu zrezignoval z koupi některého zboží když jsem to nemohl najít kde to bylo přemístěné a raději jsem to šel koupit jinam. Bohužel tyto nesolídní a hloupé manýry asi začal zavádět i Kaufland. Já také nerad chodím nakupovat do obchodů kde nejsem zvyknutý a kde neznám kde co mají, ale i přes to se tam občas zajdu podívat když jsem někde poblíž a něco málo tam i koupím. Nejvíce chodím nakupovat do Kauflandu kde mi to nejvíce vyhovuje, ale také i do Tesca kde mi to vyhovuje méně. Na tyto dva obchodní řetězce jsem nejvíce zvyknutý, protože ve městě do kterého jezdím na nákupy je mám nejblíže.
0x
Možná skončí, možná ne. Podle vývoje na trhu. Každopádně, i kdyby skončilo, rychle jeho místo zabere někdo jiný. Buď nový řetězec nebo některý ze stávajících. My, zákazníci, to v praxi ale stejně moc nepoznáme.
0x
Nesleduju trh, tak nemám informace. Ale i kdyby skončilo, jeho prodejny převezme někdo jiný. Tak jako tesco převzalo prodejny Carefour a podobně.
V Římě na hlavním nádraží (Roma Terminni) nás překvapil coop. Úplně stejný jako na vesnici nebo ve městě (stejné barevné provedení, nápisy atd.). Už je to řadu let (nejmíň 5). Předloni jsme zase přestupovali v Římě a najednou je to nějaký jiný řetězec. Ale je to celkem jedno jakou má značku, hlavně že má jídlo a pití.
Tesco ve městě nemáme, tak mě konkrétně to nijak nezasáhne.
Co pamatuju první obchoďák byl v Říčanech, myslím že to byla Norma. To bylo hodně na začátku devadesátek, ne že bych neznal vozíčkové prodejny, tu jsme ve městě měli pod značkou Jednota, ale tady se do vozíku strkala pětikoruna nebo snad dokonce koruna (měla velikost dnešní pětikoruny, tak by to dávalo logiku). A vůbec to celé vypadalo tak nezvykle. Druhý pamatuju v Táboře, myslím Hák&Hák. Možná Praha už něco měla. Ale od nás se jezdilo právě do Říčan a do Tábora. Pak taky u nás otevřeli Plus ve starém obchoďáku - kde je konec Plusu. A jako novostavbu Penny (to se proslýchalo, že otevírají veřejný dům, protože lidi si ten název penny vykládali trochu jinak, ptáka zná každý za to britské drobné moc lidi netušili, dneska to zní jako dobrý vtip).
Kdepak dneska je supermarket běžná věc. Za to klasické sámošky úplně zmizely, každé sídliště jich mělo několik. Ta, co mám před barákem je jedna z mála přeživších, léta ji živila hospoda a nedělní prodej chleba (dlouho trvalo, než penny přišel na to, že by mohl mít otevřeno v neděli, ale jak na to přišel, šla sámoška dost do háje), za kovidu, kdy nesměly být otevřené velké obchody se to obrátilo.
Pokud Tesco skončí tak se dá předpokládat, že jejích prodejny s velkou pravděpodobnosti někdo převezme. Asi zase nějaký obchodní řetězec i když tak 100% jisté to nemusí být, že to budou úplně všechny prodejny které by zůstaly po Tescu. Dobře si pamatuji kdy hlavně začátkem devadesátých let mnozí chtěli podnikat a něco prodávat a všude kde byl nějaký prostor pro otevření nějaké prodejny se něco prodávalo, ale pak když se ukázalo, že to není až tak snadné udržet se na trhu mnozí toho začali zanechávat a obchůdky rušit a dlouhé léta po nich zůstavaly volné prostory bez toho aniž by si je byl ochoten někdo pronajmout a s něčím tam podnikat. Velké prodejní prostory jaké má Tesko by snad až takto nedopadly. Klasické sámošky úplně nezmizely a jsou tu stále, ale bohužel je jich mnohem méně než kdysi. Všechny velké obchodní řetězce snad najednou nezačnou krachovat a my z vesnice snad budeme nadále mít kde jezdit do města nakupovat.
0x
Tesco se behem poslednich asi 15 let stahlo z vetsiny svetovych trhu a stredni evropa je jeden z poslednich velkych zahranicnich bloku, kde jeste je. Ve VB na nej tlaci diskonty a konkurence, tak holt se chce soustredit na domaci trh.
0x
Tesco mi chybět nebude. Výhledově tady bude jako další konkurence určitě nějaký polský řetezec.
Taky by mi Tesco nechybělo pokud by někdy v Česku zkončilo a pokud bude nějaký jiný market v rozumné blízkosti. Je tu ještě Kaufland do kterého také chodím nakupovat a ten snad nebude také končít. Proč myslíš, že Tesco by nahradil zrovna nějaký polský řetězec?
A který konkrétní polský řetězec na tom Slovensku už je pokud to není přísně tajné? Nevím, ale polští obchodnící mi připadají příliš hodně vtíraví a snaží se kupujícímu vnutit různé blbosti i za cenu klamání. Stalo se mi už, že v Polsku na příhraniční tržnici se mi prodavačka snažila prodat margarín a tvrdila, že je to máslo. Takové polské internetové Allegro které působí i v Česku rozesílá denně spousty spamových e-mailů pouze proto aby nalákali lidí na naeustálé nakupování něčeho u nich a stali se tak závislými na Allegru. Takový způsob prodeje se mi příliš nelíbí.
0x
U Tesca v Pisku jsem nepochopila, kdyz ho pred par lety prestaveli, proc zkazanik musi napred projit kolem vsech pokladen, nez vejde do obchodu? A kdyz uz vejde, musi projit ruzna oddeleni, nez se dostane k potravinam!
Vyhody Tesca: maji dobry vyber peciva
Maji nektere zbozi, ktere se jinde nekoupi (napr. kokosovy olej, vyber olivoveho oleje atd.)
Oddeleni textilu
Maji mile prodavacky, ktere Vas pri dotazu na grilovane kure odkazi ke konkurenci do Kauflandu![]()
Nepotkate skoro zadne duchodce a kdyz, tak jen ty, co bloudi a nevi kde co je
Jezdim tam jen obcas pro vybrane zbozi, nikdy pro velky nakup.
"musi projit ruzna oddeleni, nez se dostane k potravinam!" Někomu jinému by zase mohlo vadit, že musí projít kolem potravin než se dostane např. ke drogérií. Tak aby to vyhovovalo úplně všem to asi nejde udělat.
"Maji nektere zbozi, ktere se jinde nekoupi" Ale zase nemají některé zboží které se dá koupit jinam. Například moje oblibené neslazené pití Hanácká kyselka.
"Oddeleni textilu" Jako chlapovi se mi nelíbí, že ignorují chlapy a mají hlavně ženské a dětské oblečení, ale pro chlapy pouze sem tam něco. To ale není problém poue Tesca. Je to tak většinou i v jiných obchodech s textilem.
"odkazi ke konkurenci do Kauflandu" Tak to je asi dobře, že odkazujou ke klonkurenci tam kde je mnohem větší výběr různého zboží. Když se Tesco neumí lépe zasobit tak ať se nediví, že k ním chodí málo lidí.
"Nepotkate skoro zadne duchodce a kdyz, tak jen ty, co bloudi a nevi kde co je" Já v Tescu běžně potkávám dost asi i důchodců. Ono se ani není čemu divit, že neví kde co je když zboží často přemísťujou z jednoho místa na jiné asi proto aby to co někdo chce koupit nenašel a šel si to koupit raději jinam.
"Jezdim tam jen obcas pro vybrane zbozi, nikdy pro velky nakup." Ono Tesco na velké nákupy ani příliš není vhodné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.