Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co byla rosetta na obrázku?

Od: lulek
Dobrý den, našel jsem doma jakousi rosettu, je na ní napsáno, že to je zákonem chráněno a je tam nějaké číslo, takže to asi byla nějaká plomba? Je to tam i německy, takže je to z období první republiky, nebo Rakouska. Nevíte, na co se to používalo? Když se otočí středem, vylezou po obvodu drátky. Děkuji.
Co byla rosetta na obrázku?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jk2021
hodnocení

3x

Je to pletací pomůcka (našel jsem i s částečným návodemk použití).

mll

A ta zákonná ochrana tedy bude patent (něco jako dnešní patent pending).

km
prostudoval jsem odkaz a je mozne ze to skutecne je ono
jk2021

"je mozne ze to skutecne je ono" - spíše vysoce pravděpodobné, až téměř jisté...

A abyste neřekl, schválně jsem se na to později ptal i AI (ChatGPT). Na první pokus (bez jakéhokoliv kontextu) to identifikoval jako "vícejehlové otočné kolečko (přenoska) k mechanickému gramofonu", která byla vzdáleně vzhledově podobná) a jako zdroj přidal německé pojednání o vývoji designu gramofonových jehel a grafiky na krabičkách se zmínkou o zapomenutém zlepšovacím patentu, který se neuchytil).

Na druhý pokus (s kontextem - otočný knoflík ve středu jehož otočením se po obvodu vysunou tupě zakončené drátky) už to, shodně s mým dřívějším vyhledáváním pomocí Google Lens, identifikoval jako starou pletací pomůcku, na níž odkazuji já.

km
hodnocení

0x
imho jedina spravna odpoved, byt podporena ai, byla smazana... :(
km
podle me to je derovaci radlo na dirky do kuze
cs.wikipedia.org/...
ale mohu se plest

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]