Nejste přihlášen/a.
Mám Pražský groš, kde je na hraně prasklina asi 3-4mm, která nezasahuje do středu ke znaku lva. Reliév a opisy jsou jasně čitelné.Je to autentické nejspíše silnějším úderem raznice ve středověku v Kutné Hoře. Má zároveň ale celistvou pěknou starobilou patinu a je z vrcholného období vládnutí panovníka 1320-1335. V literatůře jsem se dočetl, že u tohoto typu groše se to stávalo kdysi poměrně často. O kolik procent to může snížit prodejní cenu tato vada?
0x
Dobrý den, nejsem numismatik, ale obdobné vady či výjimky z normálu (např. ve filatelii) mohou cenu objektu třeba naopak zvyšovat. Běžte to ukázat někam do (vícero) starožitností (jen cenový odhad pro představu, ale zatím neprodávat). Zdravím!
0x
Záleží jak moc běžná vada to je. Oni numismatici se posmívají filatelistům, ale přijde mi, že jsou kolikrát daleko horší. Co bych bral jako zmetek (třeba něco nedoražené, ocásek čísla v letopočtu) nabízejí za horentní sumy.
Moje znalosti tak hluboko nezasahují, to jsem ještě nežil ani já ani moji rodiče a mě odjakživa zajímají spíš peníze, kterými se reálně platí nebo platilo v poslední době. Takhle dávno jsou pro mě lvi. A tady zase narážíme na tu filatelii. Filatelisti si dobře hlídají účelové známky nebo jak tomu říkají, prostě známky, kterými se nikdy poštovné neplatilo a jsou jen pro sběratele. Numismatici se můžou po různých takových pamětních mincích doslova utlouct (ještě to chápu u mincí z drahých kovů, i když ten poměr ceny kovu a ceny mince je několikanásobný).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.