Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kvíz (trochu jinak)

Od: hafhaf®

vražedný vedro vrcholí, věkem zhuntovaný jedinci by se měli držet doma (pokud neobývaj garsonku s oknem na jih bez klimatizace, teda) a především pro ně (viz dále) jsem připravil šarádičku (vlastně v pravém smyslu slova - nápověda) na téma najdi shodu...; neboli:

a) najděte souvislost (mezi oběma fotkama samozřejmě)
b) (pro pilnější a více nudící se) rozveďte (vypointujte) v kratší glose, kratičkém sloupku (délka maximálně 2/3 normostrany, tj. 1200 úhozů, zhruba pod 200 slov), nebo i v rozhlásku apod.; případně lze použít i netextové vyjádření (třeba konkrétní poezie, koláž, karikatura atd.) pochopitelně stále při splnění bodu a) i b)

P.S. původ rukopisu by měl bystřejší a orientovanější řešitel identifikovat, pokud se to nikomu nepodaří, kdyžtak odhalím jeho příslušnost pozdějc, fotografie regálů pochází z fotoreportáže k otevření ukrajinského obchodu v Praze ( idnes.cz/... 06_133534_test_jan), což neni nijak důležitá informace, snad krom toho, že jde o aktuální fotku od nás; k nalezení souvislosti vůbec není potřeba příslušnost fotografií (tj. obou) znát, ovšem je to samozřejmě žádoucí k napsání kvalifikovanějšího komentu

P.P.S. tento kvíz je (resp. měl by být) výrazně jednodušší pro gerontickou (na tomto webu převažující) část uživatelů, pro mladší část generace X už je náročnější a od mileniálů výše (viz en.wikipedia.org/... už je při běžném penzu znalostí vlastně neřešitelný (což je současně (další) značná nápověda)

P.P.P.S. asi může dělat problém čitelnost textu, tady možná zas bude zvýhodněná gerontičtější část čtenářů, zvyklá na ledacjaké škrabopisy, naopak pro ty z nejmladších generací, kteří dík nesmyslné výuce v tiskacopsacím comenia scriptu jsou z poloviny negramotní (pokud se nedoučili psací písmo sami), je daný text zcela nepřístupný; kdyžtak zas můžu (po nějaké době) poskytnout přepis rukopisu v tiskacím písmu

Kvíz (trochu jinak)
Kvíz (trochu jinak) #2

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

V dnešní době vyhledávačů netřeba luštit rukopis. zejména když je opatřen vodotiskem Národní archiv. AI říká

Jedná se o záznam označovaný jako "poslední slova prezidenta T. G. Masaryka"z takzvané tajemné obálky. Dokument byl zaznamenán v roce 1934 jako promluva k Edvardu Benešovi.

Seminář ve vile Lanna se věnoval rozboru tzv. tajemné obálky; 16. 10. 2025

---

Souvislost s ukrajinskými dortíky snad jedině na pohřební hostině ...

hodnocení

no ano, podle fotky se dal vyhledat zdroj, který poskytuje i přesný pohodlný přepis, když už je nejen text ale i kýžený web identifikovaný, ještě to ulehčím, a dám sem přepis přímo dané stránky (tj. čtvrté z pěti), včetně zachování řádků

But let it go – you know
my dear friend /škrtnuto s/ – people are
stupid, Češi like funus
nejraději mají funus, tak
ať ho mají
The /přeškrtnuto first/ so called first president you can use it
and sell it – do it – because
první president budou myslet,
že pil kohoutí mléko –
if people are uneducated and
stupid – you cannot make much

(mimochodem, text jsem si přečetl pozorně celej, a Masaryk mě teda značně zklamal, nejde o to, nakolik už měl narušený svoje mentální schopnosti, ten základ, kterej prosvítá nehledě na aktuální mentální stav, ukazuje, jak Masaryk politicky zamrznul někde na začátku 20. let, což bylo v r. 34 žalostně nedostatečný;
ovšem vskutku geniální je hláška "if people are uneducated and stupid – you cannot make much" to je lepší a aktuálnější než "nebát se a nekrást", to bysme si měli dát na standartu na Hrad...)

Masarykovy náhledy ale s řešením hádanky - šarády nijak nesouvisí (až na to, že pokud někdo čte text pozorně se zaujetím, tak tu kýženou shodu s druhou fotkou uvidět musí, jak jsem si ji při koukání na fotky z krámu všimnul já)

tj. ano, když je text stránky pohodlně k dispozici, ta shoda (lépěji řečeno souvislost) s další fotkou skoro křičí, jen to vidět (-: (-: (-: (žádná pohřební hostina)
samozřejmě s tou výminkou, že bez jisté (do velké míry generačně podmíněné) znalosti se nic vidět nedá, ale to už jsem dostatečně rozvedl výše, resp. dostatečně napověděl, oč že kráčí

Tak to vypadá na kohoutí mléko vs. ptačí mléko

hodnocení

VYŘEŠENO
vlastně jsem měl dát výzvu aby se mi řešení posílaly do pošty, aby to bylo zábavnější, i když se obávám, že moc lidí by to asi nechytlo;
přitom je to docela zajímavá blbůstka - ptačí (kohoutí) mlíko coby výraz exkluzivity se u nás myslím moc nepoužívá (ale Masaryk ho zjevně používal, jak jsem si všimnul, má to i v Hovorech), a nepoužívá se u nás ani coby zavedenej potravinářskej výrobek (i když občas se to v domácí kuchyni používalo a používá (jak jsem to pochopil, základní suroviny jsou bílek + cukr + mlíko), mimochodem, narazil jsem i na pojem krůtí mlíko)

---------------------------------------------------------------------------------------------
pro ty, co už se teda nemůžou aktivně zapojit do řešení, je tu ještě bod b)
abych vás povzbudil, dávám sem to svoje haiku (což je ovšem pro svou přílišnou stručnost pro tento účel nevhodný formát (což inteligentní čtenáři laskavě vem na vědomí), s rozhláskem se ale trápit nebudu, to nechám na ostatních (-: )

cvok M., co řeší?
nezájem - mlíko ptačí
všichni kupujem

Čili základní problém byl rozluštit doktorské klikyháky a umět číst bukvice ... hmm ... ty klikyháky jsem teda nedal ...

ben®
hodnocení

0x
Dobrý den, omlouvám se, ale já upřednostňuji jiný druh humoru - tohle je až moc velká "řachanda" a nerad bych si ublížil. Zdravím!
hodnocení

zajisté kdokoliv může pojímat jakékoliv sdělení jakkoliv (to je často velký komunikační problém), ale ujišťuju, že tohle naprosto není míněno jako vtip (ani provokace), já moc ani nechápu, v čem by ta zřejmě provokativní humornost měla spočívat..., nepředkládám to jako nic jiného než tu šarádu k vyřešení, případně i dalšímu rozvedení
(pokud je snad ben (či i další) pohoršený pojmem gerontický, tak je to dle mě přílišná přecitlivělost na moje drobné stylistické oživení, já sám nepochybně ke gerontičtější části zdejšího osazenstva patřím a nemám problém to přímo takhle zkonstatovat; a nepochybně pokročilejší věk by měl značně napomoci vyřešení hádanky, resp. přesněji - nižší věk znamená nejspíš velký hendikep, takže je důležité to zmínit, čímž navíc opravdu zároveň poskytuji i slušnou nápovědu, která pravda pro trochu bystřejšího řešitele není myslím potřebná)

(mimochodem, zjistil jsem, že odkaz na daný článek idnesu nefunguje, což je ovšem pro body a) i b) zcela nedůležité, naprosto stačí informace, že jde o jeden ze snímků k nově otevřenému ukrajinskému obchodu v Praze na Budějovické, pročtení textu článku i prohlížení dalších fotografií je pro řešení nejen nepřínosné, ale přímo zdržující, nicméně můžu zkusit dát odkaz ještě jednou idnes.cz/... ;
důležitější uvedený odkaz na generační rozvrstvení, který může sloužit k pochopení (byť skoro nadbytečné) nápovědy, funguje)

hodnocení

0x

Ze by stoleti se se stoletim seslo v paralele udalosti dnesni doby s tehdejsi "Masarykovou" Ruskou pomocnou akci a podporou (nejenom) ukrajinskych emigrantu pri uteku pred bolsevikama?

Tehdy tu meli i svou univerzitu.

Nejhlasitejsimi odpurci byla KSC (ze zjevnych duvodu), nejradikalnejsimi nacionalisti a s narustajicim poctem uprchliku a delkou trvani podpory z pochopitelnych duvodu postupne i siroka verejnost, argumentujici financni nakladnosti a konkurenceschopnosti.

Historie se rada opakuje. Lidstvo je nepoucitelne.

hodnocení

takže zatím jedinej přispěvatel snažící se o řešení (za což děkuju, zatim sem neohlasem zklamanej, je to nejspíš i má chyba v nejasné specifikaci zadání, viz dovysvětlení níže); co se ofoceného textu týče, hádám, že axus zřejmě správně identifikoval původ

(jinak pomoc utečencům z Ruska začátkem 1. republiky byla značná (coby malej sem bydlel nedaleko tzv. Ruskýho gymnázia (na Pankráci kousek před Nuselskym mostem), velkýho objektu vybudovanýho pokud vím coby střední škola pro utečence; nevim kdo a jak moc tehdy proti podpoře utečenců vystupoval, jak sem se teď rychle mrknul, celá akce v průběhu let skončila logikou vývoje),
co se nynější pomoci Ukrajině potažmo utečencům tejče, je to dost jinej příběh (a osobně považuju pomoc ČR Ukrajině jak za Fialy tak nyní za žalostně nedostatečnou); pokud bych chtěl vybrat fotografii coby symbol nynější pomoci (nebo vůbec tématu ČR a UA, utečenci), jistě bych dokázal najít něco vhodnějšího než fotku regálu nově otevíranýho krámu ukrajinskýho řetězce, toto fotka nikterak ilustrovat nemá)

ale k řešení - tohle je prosím pěkně opravdu naprosto konkrétní hádanka, není to absurdní prsknutí dvou v podstatě nesouvisejících fotek, ze kterých mají chudáci řešitelé pracně vyvozovat nějaké souvislosti;
vlastně jde o stejný případ jako při hledání rozdílů u dvou skoro identických obrázků - zde jde o to samé až na to, že je to zcela naopak - máte dvě zcela rozdílné fotky a zadání zní: najdi jednu shodu (já jsem v zadání použil slova souvislost, to je sice korektnější označení, ale jak vidno asi zavádějící, takže řešitelé nechť to chápou tak, že jde o nalezení zcela konkrétní shody - jako je u těch skoro stejných obrázků zcela konkrétní rozdíl typu "chlapeček vlevo má na košili jednou čtyři, a na druhém obrázku pět knoflíků"...),
teprve na základě objevení téhle shody kreativnější řešitelé můžou pokračovat k bodu b) a nějak daný fenomén okomentovat
(tak jako u každého kvízu nalezení řešení vyžaduje nějaké úsilí (například i ve vyluštění toho rukopisu) a jak jsem zmínil (a tím současně napověděl) předpokládá taky jistou znalost (očekávatelnou u starších generací, viz přesnější generační specifikace v zadání), úsilí nepochybně nutno vynaložit i na objevení oné shody, resp. korektněji řečeno souvislosti)

Ok. Tak pokud zustanu pri zemi a nebudu patrat po nejakych hlubokych jinotajich, tak pak jedinou jakousi podobnost spatruji v paradoxnim mixu AJ a CJ u Masaryka s ruskymi nazvy v ukrainskem obchode.*nevi*

A navrch, v hornim fochu je take anglicky nazev nejakeho dortiku.

hodnocení

není třeba hlubokých jinotajů, ani chabých souvislostí (fakt bych otravoval takovou absurdní souvislostí jakože Masarykův text i regálová nabídka sou vícejazyčný?, to mám o sobě lepší mínění (-: );
je to mnohem jednodušší (-: a dle mě jde o zvláštnůstku hodnou pozornosti (i když z logiky věci u takovéhle hádanky nemůže jít o nic hlubokomyslně zásadního)

shrnuju už dřív napovězené:

- vypíchl jsem slovo šaráda (to má několik významů, doslovně se nesmí brát žádný, to by bylo zavádějící, ale půjde o jakousi hádanku mající souvislost s jazykem, jak píše AI "nejčastěji jde o slovní hříčku a hádanku", to víceméně odpovídá)

- opakovaně jsem upozornil na to, že u starších generací se dá předpokládat, že disponují znalostí nezbytnou pro řešení, zatímco u mladších generací se dá předpokládat, že onou znalostí nedisponují;
nevyjádřil jsem to takhle vágně, ale dost přesně jsem specifikoval věkovou hranici, dokonce jsem přidal graf generačního rozvrstvení, aby byl k dispozici etalon

- posléze jsem jasně napsal, že jde o nalezení jedné konkrétní shody (byť by se přesněji měla nazývat souvislost), přímo jsem uvedl obrácený příklad dvou skoro identických obrázků s pokynem najdi rozdíl(y), zde tedy naopak u zcela odlišných obrázků najdi shodu (neboli lze z toho vyvodit, že naprosto identicky jako si mohu u těch shodných obrázků zakroužkovat rozdíl(y), tak bych si tady u obou fotek mohl zakroužkovat onu shodu, resp. souvislost)

- konečně jsem zdůraznil, že řešení by mělo být snadno dostupné tomu, kdo daný text četl se zaujetím (takže jestliže jsem se textu věnoval, shodu bych měl objevit snadno, na první dobrou)

- no a vlastně můžu připojit ještě jednu ani ne nápovědu jako spíš výhradu - weltmannsky založeným jedincům, kteří znají kde co a jen tak něco je nepřekvapí, může daná shoda (souvislost) připadat jako taková samozřejmá banalita, že ji přehlédnou (samozřejmě najít kýženou shodu může sebezběhlejší weltmann, jen si pak může říct, že taková banální blbost nestála za tolik povyku, ale tipuju, že pro většinu věc dávno známá pominutelná banalita není, byť říct, že šlo o blbost, zajisté můžou taky...)

(víc už se snad napovídat nedá (už takhle mi to připadá velmi explicitní);
pravda, mám ještě připraveno v poslední době mnou oblíbené haiku, ale to už by bylo řešení, ne nápověda)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]