Nejste přihlášen/a.
Údajně poprvé v historií naší země bude teplota vzduchu v ČR v neděli atakovat 40°C, není řeč o Dubaji ani Hurghadě, ale tady u nás. Co na to říkáte a jak to budete zvládat o víkendu?
3x
Dobrý den, já jsem rád, že se u nás podařilo rychle a razantně ukončit klimatickou změnu/tíseň/krizi - hned se ta vedra snáší lépe
. Zdravím!
0x
0x
Pohoda, když je zima, tak si zatopím, když je horko, pustím klimatizaci, když je tma, tak rozsvítím ...
prostě používám techniku, jako každý rozumný člověk.
Nad dravci jsme také nezvítězili většíma zubama a drápama, ale používáním techniky ![]()
No, kdyby si takhle pustily klimatizaci všichni naráz tak to naše elektrická síť úplně nerozdýchá. Naštěstí pro tebe, klimatizaci má doma v česku jen něco okolo 20% lidí. Takže používání této techniky, jejíž instalaci si ani značná část nebude moct dovolit bude poněkud obtížné a budou tím dost trpět
Topení propálí víc energie než kompresor klimy. Kolik lidí prdne do zásuvky přímotopy a různé fukary? ![]()
Porovnání spotřebou s topením mi nepřijde až tak relevantní když elektřinou topí zhruba stejné procento lidí co má doma klimatizaci. Nehledě na to že teplárna může zatopit celé obytné domy centrálně, klimatizaci si bude muset každý zajistit a napájet sám (pokud nezačneme upgradovat i na centrální chlazení o čmž dost pochybuju)
Klimatizace má nepatrný odběr v porovnání s elektromobily, které se teď masivně tlačí všude ![]()
Navíc se většinou používá v době, kdy fotovoltaika jede naplno, takže aspoň trochu omezuje ty špičky.
A u nás si většina lidí tu klimatizaci dovolit může, pokud ji bude chtít, neřkuli potřebovat. Aspoň jedno auto má taky většina domácností, i když jde o řádově dražší výdaj.
0x
To mi ještě neumíme.
Doma příjemných 22 st v zatepleném domě bez klimošky, venku 39 st a to jsme na horách. Solární sprcha na zahradě to několikrát za den jistí.
Teď se to nestihne? Jak tedy současní zemědělci hospodaří? Na jaře zasejí a sklízí až napřesrok?
Oprava _ 2 x zasít a 2 x sklidit během roku.
Nemužete porovnávat tehdejší obilí a to dnešní, je bylo úplně jiné, ani neznáme druh zda to byla pšenice, žito, lesní žito či co asi ječmeň. V roce 1540 (ten rok co byly ty horka), bylo velké sucho, proto se voda moc neodpařovala z rostlin, tak bylo kolem 40C a sucho, ale my včil máme kolem také 40 a vlhčeji+tepelné ostrovy měst, pocitově teda venku tepléš.
0x
Počasí, to je věc, kterou nikdo z nás nepředělá. Kdysi sice lidé chtěli: "Poručíme větru, dešti", ale nepodařilo se to. ![]()
Prostě, je horko. V zimě jsou zase někdy mrazy. Kdo nesnáší horko, sedne si doma do chládku, pije chladné nápoje a jí zmrzlinu. Nohy v lavoru se studenou vodou.
Já mám teplíčko ráda, moc. Nejraději bych jen ležela na slunci a předla. Zbavila jsem se sluníčkem kdysi i lupénky. Dneska jsem si k tomu 3 x obeplavala středně velký rybník - a je mi dobře. A když je nejhůř, polejuu se z hadice studenou vodou, nebo vlezu do sprchy, také chladné. A hned je to lepší.
Tak ať je vám taky dobře. V zimě zas budou lidé naříkat na mráz. A stejně s tím nikdo nic nedokáže udělat. Nezbývá, než se smířit. Jaga.
0x
No, bude to blbé a ještě to ani zdaleka nebude konec, oteplování probíhá rychleji než se očekávalo (fakt škoda že s tím nešlo nic udělat protože nikdo nevěděl že k tomu dochází).
Prostě se na léto budeme muset začít připravovat stejně jako na zimu. Akorát místo zimního mít připravané nějaké vzdušné, nejlépe hodně volné, dlouhé a bílé oblečení ideálně i s UV ochranou, mít zásoby krémů atd. V Arabských zemích nenosí v těch vedrech dlouhé oblečení bezdůvodně. Pořád to ale máme lepší než v Británii kde je mnohem větší vlhkost; a horko je tak mnohem míň snesitelné. Taky bych asi na příští léta moc neplánoval ty maratony a nebo je alespoň dělal v noci.
Samozřejmě se dá očekávat že ještě pár roků budou vylézat lidi s argumenty typu "HOrké POčAsí tADy byLO VŽdyCky, je tO úPLNě nORmáLní" ale nakonec to pravděpodobně vzdají.
0x
Není zatím důvod panikařit, v sobotu po obědě jsem šel posekat zahradu, 2 000 metrů, ne někde na horách, ale na Slapech,
včera přejezd do Prahy autem, sice mám v něm klimatizaci, ale letos jsem jí ještě nepotřeboval zapnout, stačí otevřený okna za jízdy, doma poprvé večer jsem si pustil stropní ventilátor na 1. rychlost a nechal ho zapnutý celou noc v ložnici, takže pohoda.
Trávu seču mezi sedmou a desátou, pak už je to boj o přežití, protože vypiju tak litr a půl za hodinu, ale vypotím dva. Tričko vydrží suché tak dvě minuty. Ale OK, jen kdyby si daly pokoj ty bouřky. Před týdnem padl jeden strom a v pondělí přišla bouřka znovu. Jeden poryv větru a tři smrky a švestka leží. Kdyby je náš pomatený senior už 20 let nebránil vlastním tělem, byly dávno dole a to postupně a tím správným směrem
.
0x
Čerstvě dokončená rekonstrukce zahrady, rostliny asi za 100k, co nespálil týden teplot 35-40, to včera dorazily až pěticentimetrové kroupy v asi dvacetiminutové smršti, kterou jsem v životě nezažil. Auto samozřejmě i přes rychlé zakrytí dekou, komplet na servis. Jsem rád, že jsme tu klimatickou tíseň zrušili, alespoň se můžu v klidu věnovat nápravě škod.
U nás před týdnem kroupy minuly zahradu o pár set metrů, ne tak bouřka (viz výše). Auto to naštěstí přežilo ve zdraví, poněvadž kroupy nebyly tak velké. Ale seděl jsem uvnitř a jen čekal, jestli nepraskne sklo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.