Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Operace šedého zákalu

Od: dohnivak

Dobrý den, prosím o radu, mojí mamce našli šedý zákal, za půl roku na kontrolu a pak se uvidí, zda operace. Mohu se zeptat, jak to vlastně probíhá, ona má asi 2 dioptrie, když by jí udělali operaci, tak ty dioptrie už nebude mít, nebo to bude stejně, jenom odstraní šedý zákal a to se musí objednat sama někde, nebo jí doporučí oční lékař někam,dílyd.děčín

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Při té operaci jí odstraní ty zakalené čočky z očí a dají jí tam nové, umělé a čiré.

Při tom se, laicky řečeno, "odstraní ty dioptrie" a dají jí tam kolik si řekne.

Protože ty umělé čočky jsou pevné a nedeformují se, tak pak nejde tím okem zaostřovat, takže si lidi většinou nechají dát čočky na blízko (čteni, šití a tak), nebo na dálku (zahrádka, hory, lesy ...) a na tu druhou vzdálenost nosí brýle. (Díky hloubce ostrosti to zaostření funguje napevno v poměrně značném rozsahu, jako u starých fotoaparátů, například od 3 metrů do nekonečna).

Já si nechal udělat vzdálenost na monitor počítače (stylem "já nemám špatné oči, já mám krátké ruce" *smich*), takže nosím brýle jak na blízko (pájeni pidiobvodů), tak na dálku (řízení auta), ale tak jsem to stejně měl vždycky.

Operace sama je pohoda, člověk tam přijde, podepíše souhlasy a tak, rozkapají mu oči, takže tam chvíli sedí a čeká, pak si lehne na ten stůl, nesmí mrkat (ono ani moc nemůže, jak to má tím rozkapáním znecitlivělé) a do toho oka mu různě svítí a mezitím mu to tam vyčistí a vloží novou čočku, ale to člověk necítí, než když krejčová složitě zkouší čepici, nebo tak něco.

Pak si tam ještě chvilku posedí a s doprovodem odejde domů.

Teda, nejspíš by mohl jít sám rovnou, ale to si nikdo na triko nevezme a ty oči by neměl pár dní zbytečně namáhat a nějakou dobu vidí tak trochu divně, než se to usadí (mě to připomínalo film s nočním deštěm, že od jasných bodů byly takové ty paprsky a haló). Ale i s těmi efekty speciálními to bylo výrazně lepší než před operací (člověk se nestačí divit, co dřív všechno neviděl) a během pár dnů se to usadilo úplně.

Pak teda ještě bude muset na kontrolu a každý rok znova, nebo tak nějak, ale to už není nic zajímavého. Normální kontrola u očaře.

Mě to tam všechno pěkně jasně vysvětlili, ale ono už je to pár let, tak si detaily nepamatuju přesně. Ale naprostá pohoda, žádné problémy.

Naprostý souhlas, jen maličko dodám. Dají Vám kartičku, kterou bude mamunka nosit u sebe. Pro případ nějaké události, aby jiní věděli, že má tuto čočku.

Mrkat to nejde, dávají do oka "roztahovák, rozvírač". Jde to jak na běžícím pásu, tři pacienti za hodinku.

Moje tchýně před deseti lety, po operaci viděla v dálůce to, co mi neviděli.

dohnivak
hodnocení

tak díky,d

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]