Nejste přihlášen/a.
3x
Jinak je to samozřejmě hloupost, lidé jsou různí bez ohledu na dosažené vzdělání.
3x
Dobrý den, nadávají stejně jako každý, ale díky svému vzdělání umí používat cizí slova (např. z latiny), kterým osoba bez vzdělání třeba ani nerozumí (nebo je dokonce obdivuje). Ono, např. být poslán do análu, opravdu zní lépe a uhlazeněji, než ta naše česká p*del, které rozumí každý
. Zdravím!
2x
Chování a vulgární mluva se vzděláním až tak úplně nesouvisí. I když je pravda, že lidé vzdělanější se umí líp chovat a ovládat mezi ostatními. Ale nádoby hříšné a lidé sprostí jsou ve všech profesích. Možná, že i pan farář si uleví, když ho jeho ovečky neslyší.
Podstatné je, v jakém prostředí dítě vyrůstá, na jakou mluvu je doma zvyklé. Podle toho si odnáší do života svůj vzor.
Znala jsem jako dítě pána, VŠ, který se choval na veřejnosti jako podle Ladislava Špačka. Pak jsem byla v křoví na fialkách a on na dvorku "komunikoval" s manželkou. Ten mi můj slovník, panečku, obohatil!
Od té doby jsem si o něm, přes jeho milý úsměv, myslela své. Není všechno zlato, co se třpytí. Jaga.
1x
Chování a mluva nepřímo nesouvisejí s dosaženým vzděláním, spíš jsou odrazem společnosti ve které se člověk pohybuje. Ono, když z pozice vysokoškolsky vzdělaného technika půjdu za Lojzou, co má 8 tříd základky + možná 3 roky učňáku a jeho jedinou zálibou je po práci si vylít hlavu, těžko mi bude rozumět, když mu řeknu: Promiňte, pane Nováku, nedodržel jste předepsaný technologický postup a Vaší vinou vzniklo 300 zmetků, v důsledku čehož Vám odnímám osobní ohodnocení. Větě: Lojzo, tys to zas zkurvil, nechlastej tolik, tenhle měsíc seš bez prémií a nečum tak blbě, bude jaksi rozumět líp ![]()
0x
Hlavně dokáží i myšlenku typu "Ten program vnucený vedením firmy zase zkolaboval a poničil data" vyjádřit i bez sprostých slov, pokud to shledají účelným.
A bez sprostých slov se dá vyjádřit krajní nespokojenost a zhnusení mnohem výrazněji, než opakováním několika zprofanovaných slov, která častým nadužíváním prakticky ztratila význam a emoční hodnotu.
Učitelé a jiní veřejně vystupující většinou z profesních důvodů dbají na to, co říkají na veřejnosti.
0x
Někde to platí. Možná by se na to mohlo koukat tak, že takoví lidé nesmí mluvit sprostě na gymnáziu ani na vysoké škole, kde tráví hodně čas, mají mluvit spisovně a nemají možnosti a čas někde odkoukat sprosté mluvení. Je to stereotyp, ale někde základ má.
Možnosti a čas rozhodně mají.
Spíš bych řekl, že to bude snaha o odlišení od obyčejných blbců, co se bez sprosťáren nedokáží vyjádřit ![]()
0x
vložil jsem 0.5MB PNG a neukázalo se. Nový pokus:
(WoW, nová chybová hláška! Konečně nějaký postup!)
(Častější, než byste čekali)

To jo ![]()
Ale častěji to je situace
* Auto nestartuje, po otočení klíčků se nic neděje. Palubka nesvítí.
* Vyměníš starou baterii za novou, nabitou.
* Auto nestartuje, po otočení klíčků se nic neděje. Ale palubka se rozsvítí, nejvíc na ní svítí žíznivé oko a ukazatel paliva je na nule.
* Auto sice pořád nestartuje, ale jsme o kus blíž k vyřešení problému.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.