Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Okurka nebo okurek?

Od: brundib

Dobrý den, jsem starší ročník a celou dobu byla okurka ta okurka. Teď nově slyším okurek. Tedy ne ta okurka, ale ten okurek. Je to v pořádku, setkali jste se s tím?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
V Čechách - okurka
Na Moravě - okurek
Oba nařečňe správně :-D

hodnocení

2x

Pro zajímavost uvádím dubleta (dvojtvary = oba tvary jsou spisovné):

brambor, brambora, ta káně, to káně, ten sršeň, ta sršeň.

Podle UJC: okurka - spisovný výzaz, okurek - nářeční výraz.

Můj osobní názor je, že si máme nářečí vážit a co nejdéle je uchovávat. Proto také v hovorové řeči mezi "svými" zásadně říkám např. dobrej voběd, rožnout, žlyce... Dcera před lety, když vnoučata začínala mluvit, docela zuřila. Dnes vidím a slyším, že jsem žádnou strašnou škodu nenapáchala.

erasmus
hodnocení

0x

Vždy okurka i na Moravě.

dedincan
hodnocení

0x

U nás u Holomóca je okurek jakákoliv odrůda okurek (má to ale takovou pachuť novotvaru); oharek=nakladačky (zkrátka staré odrůdy, hadofky ne).

U nás na Prostějovsku -ta okurka a stejně tak i ten okurek. Nelze jednoznačně říci u nás ja ta nebo ten. JInak stará babička tedy manželky babička měla Ten okurek ale její dcera, tedy tchýně má zase Ta okurka, střední čechy, Benešovsko!

nov
hodnocení

0x

Odjakživa jen a pouze ta okurka /ty okurky/. Ten okurek je strašný výraz. *smich*

Jak kde..V Třincu je to třeba okurek..Taky jsem čuměl *smich*

ben®
hodnocení

0x
Dobrý den, ta okurka a ten hadr - nikoliv ten okurek a ta handra, jak říkávala babička mého spolužáka pocházející z Vyškova. Zdravím!

petrme
hodnocení

0x

Jak zní množné číslo od slova okurek?

Jeden okurek, dva okurky. Jako dva dárky, pásky, zámky... Nedělejte z toho vědu. Na velké části Moravy se o okurcích lidé bezpečně domluví.

hodnocení

0x

Kdyz je to samec, tak okurek, kdyz samice, tak okurka.

Stejne jako klobas a klobasa nebo had a hadice.

hodnocení

0x

Správně se říká OKURKA. /ta/.

Na Slovácku se občas okurce nářečně říká OHAREK. /ten/. Jaga.

Nejen slovácko! Ale toto spíše používali prarodiče.

km
hodnocení

0x

asi jste se na stará kolena přestěhoval/a na omloucko. ano, setkal jsem se s tím a ano, je to v pořádku.

hodnocení

0x

Oharka / oharek.

Na Slovácku obojí správně.

Na svatého Marka (25. dubna) oharky do járka.

Já to znám: "Na Marka vraz do země oharka." Jaga.

okurky
hodnocení

0x
Přesněji je to takhle podle mapy, a podobně je to i s jinými slovy v různých částech republiky.
doplněno 21.05.26 00:35: Ale i tu mapu brát s rezervou, co vím tak i třeba na Moravě většina lidí říká okurka nebo okurek, tak jak je prodávají v obchodech okurky, hadovky, nebo salátové okurky. Oharek říká možná pár lidí a spíš nejstarší generace.
Okurka nebo okurek?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]