Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jsem starší ročník a celou dobu byla okurka ta okurka. Teď nově slyším okurek. Tedy ne ta okurka, ale ten okurek. Je to v pořádku, setkali jste se s tím?
2x
Pro zajímavost uvádím dubleta (dvojtvary = oba tvary jsou spisovné):
brambor, brambora, ta káně, to káně, ten sršeň, ta sršeň.
Podle UJC: okurka - spisovný výzaz, okurek - nářeční výraz.
Můj osobní názor je, že si máme nářečí vážit a co nejdéle je uchovávat. Proto také v hovorové řeči mezi "svými" zásadně říkám např. dobrej voběd, rožnout, žlyce... Dcera před lety, když vnoučata začínala mluvit, docela zuřila. Dnes vidím a slyším, že jsem žádnou strašnou škodu nenapáchala.
0x
U nás u Holomóca je okurek jakákoliv odrůda okurek (má to ale takovou pachuť novotvaru); oharek=nakladačky (zkrátka staré odrůdy, hadofky ne).
0x
0x
Kdyz je to samec, tak okurek, kdyz samice, tak okurka.
Stejne jako klobas a klobasa nebo had a hadice.
0x
doplněno 21.05.26 00:35: Ale i tu mapu brát s rezervou, co vím tak i třeba na Moravě většina lidí říká okurka nebo okurek, tak jak je prodávají v obchodech okurky, hadovky, nebo salátové okurky. Oharek říká možná pár lidí a spíš nejstarší generace.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.