Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kde je dnes prvomájový průvod

Od: frantiska

Mám ráda tyto májové akce s doprovodným programem pro zpestření. Nevíte náhodou kde se retro průvod dnes koná?

doplněno 01.05.26 09:15:

Majálesový průvod v okolí Prahy

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Před lety jsme s manželem rádi jezdívali na recesistický 1. máj. Konával se v malé obci Podhradí, která leží pod zříceninou hradu Lichnice na Chrudimsku. Později to přesunuli do nedaleké Třemošnice, nyní už několik let se nekoná vůbec.

Byl to 1. máj se vším všudy-. Pořádek hlídali příslušnící VB s pendreky, pochodovaly pionýrky v šátcích a skládaných sukýnkách, culíky s beruškami. ;) Až na to, že jim bylo kolem 50 let a odhadem kolem 90 kilo. Nesly se transparenty, prapory, mávátka...Já jednou vyfasovala obraz Jozefa Visraljonoviče Stalina. Ale byla to legrace. Ve skutečnosti bych ho nenesla. V průvodu jeli vojáci s Gazy, jely i Trabanty, Wartburgy, alegorické vozy. Šly družstevnice v šátcích a s hráběmi přes rameno, některé nesly dojačky. Hudba hrála budovatelské písně.

Bylo to fajn. Ne, nechtěla bych, aby se tato doba vrátila, ale protože to bylo založené na vtipu a recesi, bylo to pěkné. A ke konci nechyběly ani projevy na tribuně. Včetně nezapomenutelných "bojlerů". *smich2* Jaga.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, v okolí Prahy asi moc Majálesů nebude, ale v Praze ho pořádají studenti na Smíchově (náplavka), resp. tam započal jejich průvod. Jinak jistota je v Praze Střelecký ostrov, kde se tradičně scházejí komunisté a jejich příznivci, ale o Internacionálu už přijdete (byla letos zase zpívaná s citem i revolučním zápalem). Zdravím!

doplněno 02.05.26 10:20:

frantiska - tak se nám tady pochlubte zážitkem z oslav. Doufám, že alespoň chvost toho průvodu jste ještě stihla.

skrin

Taky jsem chodila do průvodu na prvního máje. Panečku to už je let, ale pamatuji si to dodnes. Byla jsem dítě, když byl převrat, bylo mi 11 let, pamatuji si, že jsme byli vždy ráno s bráchou vzbuzeni rodiči a šli jsme brzy ráno, ještě tuším za tmy do chladného rána do průvodu. Měli jsme mávátka a pochodovali jsme s ostatními.

Pak jsme si koupili u stánku nějaké jídlo, tuším špekáčky nebo párky s hořčicí a chlebem, k tomu limonádu do kelímku, jo to byly časy. Mám strašně ráda vzpomínání na retro dobu a ráda si o tom čtu. Pamatuji všechno to jídlo za socíku, taky mám ještě doma stromeček s domečky, myslím, že ty chaloupky a ozdoby jsou ještě z dob komunismu. A svítí dodnes.

Nejsem si tedy jistá, jestli byly koupené ještě za komunismu, ale vím, že už mají pěknou řádku let. Nezapomenu chuť a barvu tehdy ruské zmrzliny, byla hodně žlutá a v hořké čokoládě a ta chuť. V životě už jsem nikdy takovou zmrzlinu neměla. Kdyžtak mě někdo opravte, jestli ta poleva byla hořká čokoláda nebo mléčná. Já si pamatuji hořkou a pamatuji si i kde jsme jí s bráchou jedli.

Zvláštní, že některé věci člověk nezapomene. Taky chuť mixaru nezapomenu. Je toho hodně. Krásné vzpomínky na dětství, kdy jsme jako děti-bylo nás 10-11 a pravidelně jsme chodili ven a hráli si spolu až do mých 14 let, až do konce základky. Krásné dětství, kdy bylo vše dokonalé, snadné a blbli jsme venku, ne jak děcka dnes, co jsou celé dny zalezlí doma u PC a na mobilech. Jsem moc ráda, že jsem zažila tuhle dobu plnou výletů, her, smíchu, bezstarostnosti. Tenkrát byla opravdu o moc jiná doba než teď. Těch zážitků by bylo na knihu.

nov

Pamatuji ruskou zmrzlinu jen v oplatcích, v čokoládě ne. Opravdu bývala v čokoládě? *zmateny*

ben®

nov - nebyla. To bude záměna za Eskymo, které je celé uvězněno v čokoládě a nemá ani "tyčku".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]