Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

FIRE koncept v 53 letech?

Od: fire
FIRE, tedy osobni důchod.Mám 53 let a bydlení mám vyřešené. Měsíční útratu celkovou se vším všudy mám tak sotva 7000-10000Kč, protože jsem schopen si i většinu prací udělat sám, auto nebylo v servisu roky, bohužel musím platit STK a pojištění, ale i to max optimalizuji, jako ceny energií a telekomunikací na nízké ceny obvyklé ve všech státech kolem, kromě česka a německa. Pracuji 12hod obden vč. víkendů, ale mám už potíže ze spánkem, nemám kvalitní spánek a budím se se světlem nebo hlukem, nevyspaný. Uvažuji znovu o osobním důchodu FIRE, stát se česky OBZP a platit jen zdravotní pojištění do asi 62 let, kdy bych mohl po 10 letech DPS do předůchodu, poslední rok bych tam nalil částku potřebnou na tři roky předdůchodu, aby mi ji zbytečně nežraly 1% roční poplatečky správcovské banky. A nakonec to nejdůležitější, v bankách, statnich dluhopisech mám 5 milionů. Vychází mi, že bych měl bez potíží žít 9 let v systému FIRE do předdůchodu. Odpracované roky na veřejný důchod mám již nyní. Teoreticky v pripade fin. potizi bych mohl v dome pronajmout jedno patro, ale nechce se me do toho jen tak, lidi jsou horší jak zvěř. Podstatnou starost mi dělají velmi zákeřné pomluvy okolí, sousedů, kteří už i tak před časem šířili rozsáhle konspirace jak parazituji na kdekom a kdečem, "nikde nepracuje, z čeho žije, na kom parazituje, nemakačenko" atd.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bear
hodnocení

0x

Podstatnou starost mi dělají velmi zákeřné pomluvy okolí, sousedů, kteří už i tak před časem šířili rozsáhle konspirace jak parazituji na kdekom a kdečem, "nikde nepracuje, z čeho žije, na kom parazituje, nemakačenko" atd.

Proč Vám to dělá takovou starost? Není to tím, že se sousedům moc svěřujete se svým životem?

A pokud se pletu, tak proč si dělat starosti s konspirací nějakých cizích lidí?

Podle mechanismu obtěžování od sousedů by se snad něco našlo, jak se efektivně bránit. Třeba i těm pomluvám.

Jsou lidi, kteří mají sousedy udavače a pomlouvače a ani, kdyby jste poslal 4 miliony na charitu, tak budete stále ve statusu tn divnej, ten špatnej, atd...

Takže co to je za lidi, proč se tak trápíte s jejich názory a jak to obtěžuje?

fire
hodnocení

Ne,ani nahodou se nebavime, jsou pro mě vzduch Jenže tohle se šíří asi nejen od sousedů, ale i spolužačky, od "po přízni řízni" (části rodiny). Zkrátka mi to někdy zkazí nejeden den. Je to samozřejmě závist, že je někdo doma, nepracuje, jak se domnívají a legendu šíří a šíří. Jde o to mě co nejvíce uškodit. To jsou lidi, co musi mět např. nové auto a další "nepostradatelné" věci nové, aby se zřejme cítili hodnotnější pro své okolí. Já jsem si nové auto nikdy nekoupil, pomíjívá hodnota či "investice". Letecky na dovolené jsem také nějak nebyl, nebylo to plánovitě, ale zkratka to tak nějak vyšlo s přítelkyněmi. Zkrátka si umim dražši energie, služby a věci vyjednat výpovědmi a retenci apod. nejlevnějši a nemusím lítat jako sousedi po lese a kacet dřevo na topeni, abych si tak naškudlil na nové auto "na úrovni".
bear

Stejný princip.

Neřešte to ani se s přízněnou částí rodiny a ani se spolužáky či přáteli. A už vůbec to nemějte potřebu u těchto skupin lidí různě vysvětlovat a obhajovat.

Sám vidíte, že je to k ničemu.

fire
hodnocení

Ale já to v podstatě s nikým neřeším. Možná kolegovi jsem zmínil, že bych nemusel v podstatě pracovat už. Já to totiž nemám v podstatě s kým řešit, i proto piši i sem. Samozřejmě existují i v Čr "fire lidi", i když co čtu, tak jsou tedy často na násobcích cash kapitálu co já a i přijem mají násobný ... V regionech jsou spoluobčané tak nějak tradičně česky závistiví, čili toto nelze řešit s lidmi, kteří jsou tak nějak otroky systému. Bohužel jsem nenašel vhodný protějšek na sdílení podobného náhledu, takže jsem na vše sám. Což má své výhody a logicky i nevýhody. Jen se tak rozmýšlím, zda ukončit profesní život, na vahách je možná nuda, zvlčení a na druhé straně příchod nemocí se starnutím, další velké znehodnocení úspor alá Fiala atp. Jako většinu života, jsem na vše opět sám. Možná mě trochu po-těší, že části českých lidí z okolí tak moc ležím v žaludku, že je bude třeba žrát, jak jsem "zase furt doma".
bear

Dělejte co Vás baví a dokud to skrz zdraví jde. Bez ohledu na ostatní, co si budou myslet.

Závist je veliká, ale jsou i lidé tolerantní nebo ti, kteří nechápou "voco gou".

water
hodnocení

0x

Zkuste železo. Doplněk stravy. Já měl roky problémy, hlavně tedy s probouzením. A od té doby co jsem zkusil železo večer s večeří, tak se to dost zlepšilo. Samozřejmě to neřeší váš problém, ale třeba k něčemu to dobré bude. No a jednou za cca týden si dám neurol (ano, na předpis) a spím jak batole. Jinak ho neužívám. A dávkuji ho cca 1x týdně, ať si tělo nezvyká. Prý je dost návykový, když se do něj člověk opře. Železo s neurolem nemíchám. Na hluk použijte špunty do uší.. Taky zkušenost a ok. Je to jen o zvyku. Já bez nich vlastně ani neusnu, protože mám spíše představu, že mě něco v noci, nejlépe ráno ve 2 či ve 3 (abych měl pak problém usnout), případně zbudí, i kdyby mělo jít o náhodně proběhnutého psa...

doplněno 01.05.26 14:18:

A nejlépe spolu železo a vitamín C. Pak to působí lépe - asi lepší vstřebání. A zkuste to brát třeba 2-3 dny. Někdy to hned nezabere.

bear

A co magnesium? To se totiž taky všude poslední dobou cpe.

fireok
hodnocení

0x
Take o tom premyslim, do DPS posilam jen stovku mesicne abych ho mel a posledni rok bych tam nalil potrebnou castku (ktera muze byt klidne o pul a vic milionu vetsi, nez dnes). Ja bych chtel 5 let predduchodu.
Udelal jsem si orientacni vypocet na zaklade minulych let (inflace, rust zdravotniho, pojisteni nemovitosti, rust cen energii, provoz auta, proste pravidelne platby, sem tam zubar, bryle, mozna leky pribydou atd.) Proste takovy mix predpokladanych vydaju.
Bydlim ve svem a mam na pronajem komercni nemovitosti a podobnou castku v akciich, dluhopisech, ETF a podobne.
Cele jsem to zamichal, protrepal a vyslo mi, ze bych vyzil uplne bez problemu. V tom scenari, ktery jsem si vytvoril. Otazka je, jak se svet bude skutecne vyvijet a co vse se zmeni. Ja odpracovano jeste nemam (dalo by se doplatit), ale obecne mam naplanovano, ze po padesatce skoncim s praci a budu se venovat jen tomu, cemu chci.
Co si kdo mysli neresim, ale my mame sousedy skvele. Tak at Vam to vyjde! Lenoseni zdar
fire
hodnocení

Pocity mám smíšené, mám obavy z větší izolace, už tak jsem celkem samotář, že zakrním po všech stránkách. Také si uvědomuji, že 81 let nebyla v Evropě válka a většina obyvatel je tak úplně mimo a v podstatě ignoruje mírové spontání občanské hnutí nebo demonstrace za mír, vychází mi z toho, že směřujeme čelem do války, a tím mj. hyperinflace, vždyt oni masivně zbrojí na dluh, v Evropě. Čili za 5 let může být platba ZP na 30 000 Kč, například, atd. Už minulá Fialová inflace mi pocuchala natrvalo nervy. Nikdy jsem si tak nějak plánovitě nekoupil nové auto atd., a ted mám nechat inflaci mi sežrat celoživotní úspory? Stabiliata a určité zahnívání studené války se již jen tak nevrátí, nějak se nemůžu zbavit jistoty že vše směřuje k ještě většímu marasmu než za uplynulých 6 let, a tím myslím zejména Evropu o EU ani raděj nemluvě. Ono je rozdíl mět cca 5-6 milionů nebo 12 nebo 20, raděj nepíšeš částku...
fireok
Ano take jsem z te celkove situace rozladeny, jen v sousednim Nemecku 80 utoku nozem denne, no byl jsem na mesic ve Spanelsku na Costa Blanca, parada, 300 slunecnich dnu v roce, zadna zima blato snih tma jako u nas, pohodicka, lidi ok. premyslel jsem dokonce si tam poridit bydleni hned u more a lenosit. Minimalne vzdy na celou zimu. A kdyz mi nahodou dojdou penize, tak holt neco prodam. Do hrobu si to stejne nevezmu a predat to v soucasne dobe nikomu nemam. Tech milionu mam take kolem peti, v ruznych investicich, ale na to nesaham ani mi z toho do prime spotreby nic nejde, vsechno akumulacni abych nemusel delat slozite danove priznani, bez dani je to po trech letech drzeni. No uvidime
fire
hodnocení

Před koupením reality ve Španělsku bych důrazně varoval, mají tam drastický zákon obdoba našeho "vydržení části pozemku", kdy jsou skutečně případy, že byt, dům cizozemce v době jeho nepřítomnosti obsadí "pokroková, progresivní" grupa a soud to prohlásí za nějakou formu vlastnictví, viz. google. Také sice na USA suveréní, ale zřejmě ultraprogresivní aktuální ES vláda chce příjmat násobky migrantů, dle článku z tohoto týdne. V Itálii drastické poplatky za nutné notářské zastoupení, značné riziko nestability plynoucí z gigantického předlužení Itálie. Případy oškubání čechů na Bali, cizinci nesmí vlastnit bud pozemky nebo i domy na nich, už nevím. Zkrátka ty rizika cizích zemí nejsou nepodstatná, pokud v dané zemi přijde jakákoliv krize, často se první hojí na cizincích, v lepším případě zvýšením daně z realit, v horším vyvlastněním, vyhnáním. Svět se vlivem hysterické snahy USA za posledních 25 let neztratit své výsadní globální postavení, dostal do bouří globální nestability, předchízející novému rozdělení sfér vlivu. EU jde vstříc větší a větší bezvýznamnosti Evropy. Z Německa v budoucnu s nejsilnější armádou, jde oprávněný strach již nyní, je otázka zda to není záměr oslabit EU a pak převzít úplnou dominanci nad EU, bez vlivu Francie, Itálie natož Anglie, že. Jak píšu, znám fire lidi co mají násobky našich úspor a samozřejmě zatím, zatím je v ETF nebo akciích zhodnocují, ale to historicky není pravidlo. Indexy rostly namíru odpovídající reálné ekonomice firem, jen otázkou času kdy přijde výrazná korekce a pak to může být otázkou i 10 let než se vrátí hodnoty alespon na kupní cenu těch spekulativních aktiv. Je třeba zohlednit opravdu drastickou dlouhodobou globální nestabilitu, která tu není rozhodně od nástupu Trumpa, ale mnohem dříve můžem hledat její počátek.
fireok
No neco jsem si o tom zjistoval a hlavne byl jsem i na miste, jako okupas ve spanelsku jsou, ale da se resit alarmem a sousedy a hlavne tam kde chci ja, tam tyhle zivly nejsou. Ale je to tam pohoda, byl jsem tam mesic a stejne to bylo malo, to lenoseni u more mne nikdy neomrzi. Proste penize se musi i pouzivat, ne jen syslit. Ja to vnimam jako male riziko
fire
hodnocení

seznamzpravy.cz/...
Je otázka času, kdy to napadne i jiné -isty z EU, protože EU Brusele to jsou melouni, přezrálí a tudíž už ne rudí uvnitř, ale hnědorudí. Cizinci zkrátka v neklidných dobách, v jaké se bezesporu nacházíme, tahají častěji za kratší konec, tedy myšleno v zvrácené optice melounů z Brusele "bohatí"cizinci, čili původní evropané... bohužel nejde vrátit čas a rozhodnost kolem roku 2007-2008 kdy stálo zlato už sice kolem 500-600 USD (desítky let předím se pohybovalo kolem 200USD, tehdy jsem sledoval ten růst), z toho je vidět v jakých řádech desetinásobků se reálně znehodnotili státní papírky zvané měny...Neni to nuda pořad u moře, na pláži, možná i v davech takyturustů...to tam cestuješ, "pobytuješ"sám?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]