Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tykání ve 30 vadilo by vám to?

Od: anci
Dobrý den, pravidelně si chodím dobíjet měsíční kartu do iredo kanceláře kde samozřejmě mám jméno datum narození atd.
Paní v tamní kanceláři se občas spletla a tykala mě. Pak se omluvila. Ale mě to spíš těší nebo nevím nevadí mě to když mě někdo cizí omylem týká. Jak to máte vy? :)

45 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Tykal jsem si s lidmi v 10, 20, 30, 40, ... tykám si dosud a nevadí mi to :)

indu
hodnocení

0x

Tykání mi vůbec nevadí a to i když už jsem ve starím věku. Spíše mi vadí když si někdo po někom přímo žádá nebo vynucuje aby mu vykal. Vynucování si vykání po někom mi připadá jako povyšování se nad ním, že je nějaký velevážený člověk a ten co mu tyká je nějakým nedůležitým hňupem. Především mi vadí když v internetových diskuzích kde je běžné a normální tykání a kde se diskutující ani neznají si někdo vynucuje aby mu jiní vykali nebo kritizuje jiné za tykání čímž se dost neslušně snaží povyšovat nad ostaními které tím ponižuje. V běžným životě ale starším (ne dětem) neznámým, ale i známým lidém se kterými jsem si nepotykal vykám.

V této souvislosti je třeba se zamyslet nad oslovováním v angličtině, kde je osobní zájmeno ve druhé osobě stejné v jednotném i množném čísle - žádné "ty" / "vy" jako v češtině s rozlišením formálního postoje a vztahu k oslovované osobě, ale pouze "you".

A teď:

Angličané si vykají nebo tykají? Já myslím, že si zdvořile vykají a taktéž neznámým, starším a zasloužilým a také nadřízeným tvrdošíjně vykám (i když by nabídli tykání). A také na internetu - pokud to není v angličtině, kde to není rozlišeno.

umactually

I v angličtině můžeš tykat, jen se na tebe budou dívat jak na trotla. Vykají si protože se tykání nepoužívá.

Otázka je jestli jde opravdu o slušnost a vykání (ve zdvořilostním smyslu) když ani jiný praktický způsob komunikace neexistuje

Umactually.
Thou art right, as every learned clerk of Shakespeare’s lore, who hath made pilgrimage unto his cradle-side in Stratford-upon-Avon, might well avouch.

Ano. Angličtina se velmi dynamicky vyvíjí, na rozdíl od třeba španělštiny.

Shakespeare Trans/... Free Elizabethan English Converter
oldenglishtranslators.com/...

Thou: Archaické zájmeno druhé osoby jednotného čísla, které odpovídá modernímu anglickému "you", používá se však v neformálních nebo důvěrných situacích.

Přechod od "thou"k "you"jako standardnímu zájmenu jednotného čísla probíhal postupně a odrážel změny v sociální hierarchii a míře formálnosti.

---

Umactually: Jedná se o moderní citoslovce, které lze doslovně přeložit jako "vlastně"a které vyjadřuje opravu nebo nesouhlas.

" Umactually"- A rare and somewhat ambiguous word, likely meaning the opposite of actually.

." In reality, no"- Provides a clearer, modern interpretation of the intended negation.

Ten druhý řádek " Umactually "- mělo být " Unactually " ...

indu

Jsme v Česku a na českém foru poradně a tak se říďme dlouholetými českými zvyklostmi a nesnažme se tu zavádět zvyky nebo pravidla z jiných národů např. anglických. U nás v Česku je v internetových diskuzích zvykem tykání a tak to respektujme a nesnažme se neslušně povyšovat nad jiné tím, že budeme po ních požadovat a vynucovat vykání. Kdo chce někomu na internetu vykat tak ať si klidně vyká, ale ať totéž nepožaduje po jiných. Na internetu v diskuzích se většinou nikdo osobně neznáme a nemůžeme tak vědět jestli diskutujeme s nějakým 80 letým starcem nebo třeba 12 letým děckem nebo také z někým kterému kdybychom ho osobně znali nikdy nevykali. Zamyslete se nad tím hlavně vy všichni co se chcete povyšovat nad jiné vynucováním na internetu vykání.

ben®
indu - ten Váš názor, že odpůrci tykání se vždy a zásadně povyšují nad jiné, je zcestný a nesprávný (stačí být introvert a tykání jde obtížněji). Kontrolní otázka: "Je v internetovém prostředí lehčí poslat do p*dele osobu, které tykám nebo osobu, které vykám?" Zkuste si to, ale ne zde . Také je ošklivé, že když je osoba starší až stará, tak si mnohdy myslí, že jí to opravňuje k tomu každému/ostatním tykat. Senioři, nedělejte to, je to jen výraz nevychovanosti a povyšování.
mll

Angličtina se ve své hyperslušnosti tykání prostě zbavila. You je osobní zájmeno druhé osoby množného čísla (vy), jednotné číslo (ty) nepoužívají, ale to už tu zaznělo.

Ale právě tím, že se v angličtině prakticky vyká všem, pak je trochu neobvyklé mluvit tak třeba s učitelkou. Aspoň mě to tak připadalo. Ale to je jen věc zvyku.

Němčina pro změnu oniká (pro "vykání" používá třetí osobu množného čísla), což se v jistých kruzích v čechách také dřív praktikovalo.

@indu Je důkazem slušného vychování a aspoň nějaké elementární úcty cizím lidem vykat.

Vy jim naopak povýšenecky tykáte, aniž by Vás k tomu někdo vyzval nebo s tím bez předešlé diskuse souhlasil.

Takže ne. Ten, kdo vyká a vyžaduje vykání, se nepovyšuje.

Povyšuje se naopak ten, kdo tyká, ačkoliv na to nedostal svolení a tyká si drze mírnix-dírnix.

A je jedno, zda jde o internet nebo ulici. Komunikace mezi lidmi má svá jasná etická pravidla a to i navzdory tomu, že tato pravidla záměrně ignorujete nebo vůbec neznáte.

Ale právě tím, že se v angličtině prakticky vyká všem, pak je trochu neobvyklé mluvit tak třeba s učitelkou

V anglofonním prostředí se jako obdoba důvěrnějšího tykání používá oslovování křestním jménem.

indu

ben: "Kontrolní otázka: "Je v internetovém prostředí lehčí poslat do p*dele osobu, které tykám nebo osobu, které vykám?"" Na tuto tvoji otázku je jednoduchá odpověď. Je to pro někoho lehké v obou případech a pro někoho to může být těžké také v obou případech. Zcestné je vynucovat si v internetových diskuzích kde je tykání něčím, normálním a běžným vykání, protože to jednoznačně svědčí o tom, že vynucovatel tím dává najevo, že on je něco víc a ten druhý nějaký bezvýznamný hňup. Obvykle si v internetových diskuzích vykání vynucují takoví kterým někdo neni po chuti, protože má na něco trochu jiné názory než on a nedaří se mu ho přesvědčít aby je změnil. Když někomu pochybi věcných a dostatečně přesvědčivých argumentů na obhajobu nějakých názorů tak pak u některých nastupuje navážení se do tykání. V internetových diskuzích si nikdy nemůžeš být jistý jesti někdo s kým distutuješ je starší až starý a nebo nějaké děcko ve školním věku. Výrazem nevychovanosti a povyšování je myslet si o sobě a některých tobě oblíbených, že jste nějací velevážení lidí a proto by vás měli všichni zde na poradně oslovovat vykáním. Chápu, že semnou nebudeš souhlasit, ale doporučuji zvážit jestli má cenu bojovat proti něčemu co je v internetových diskuzích něčím zcela běžným.

mll, vibe2: Jsme v Česku a na české poradně a tak by jste zde nemuseli prosazovat nějaké anglické zvyklosti.

ben®

indu - ale já proti ničemu nebojuji . Jen jsem Vám napsal protinázor, že věc je složitější, než se zdá. Zkrátka, někdo nemá s tykáním potíže a jinému to moc nejde (třeba kvůli/díky vychování v rodině/ve škole z dob, kdy internet ještě ani nebyl na světě). Nemám problém, např. zde vykat děcku a udělám to raději (pro svůj lepší pocit), než tady tykat starci. Zkrátka jsem netykavka, ale jinak hodný a empatický chlapec .

indu

ben: Vůbec na tom není nic složitého a je to velmi jednoduché. V internetu je od dob jeho vzniku zavedené, že si lidí mezi sebou v diskuzích tykají a není žáden rozumný důvod na tom něco měnit pouze proto, že se to některým jedincům nelíbí. Je to něco podobného tak jako by chtěl někdo změnit aby se jména a příjmení psaly s malým prvním písmenem a ne s velkým tak jak je to zavedené od nepaměti a zdůvodňoval to tím, že si to někteří nezaslouží aby se jejích jméno a příjmení psalo s velkým prvním písmenem. Tykání na internetu nemá nic společného s výchovou v rodině nebo škole. Nevím jak je to v současnosti, ale předpokládám, že ve školách snad děti neučí, že by na internetu v diskuzích měli všem vykat, protože tykání je údajně neslušné. S každou novou věci se vytváří nějaké zvyklosti ohledně toho a tak je respektujme a nesnažme se na tom něco měnit. Když např. v Anglií jezdi auta po levé straně cesty tak se nesnažme totéž prosazovat u nás v Česku, protože by se to tak někomu lépe líbilo a taktéž nesnažme se prosazovat i Anglický zvyk vykání v internetových diskuzích, protože jme v Česku a mámetu svoje české zvyklosti.

ben®

indu - právě nastal bod této neplodné diskuze, kdy už mě nebavíte. Neberte to zle, nejste první, s kým jsem zde takto ukončil jeho opakované plky, kterým on věří a které zde tvrdošíjně prosazuje.

indu

ben: Ano nastal bod kdy jsi asi pochopil, že mne ohledně tykání a vykání v internetových diskuzích nepřesvědčíš a tvůj názor ohledně toho mi nedokážeš vnutit. Klidně si dál věř těm tvým bludům, ale nemusel by jsi je všem vnucovat. Měj se dobře.

ben®

indu - už budu jako pan Nacher (Hnutí ANO 2011), který vždy říká, že už nechtěl ve Sněmovně vystupovat, ale musí . Naposledy, česky a snad jasně a čitelně. Pochopil jsem Vás dostatečně, nepřesvědčoval jsem Vás, nic jsem Vám nevnucoval, nikomu bludy nevnucuji (jak to mají ostatní je jejich věc). Myslím si, že nyní už to může pochopit každý.

indu

ben: Dalo se čekat, že se v této diskuzi ještě ozveš a vše popřeš. Jsem zvědavý jestli je to opravdu naposledy.

ben®

indu - fakt zlobíte . Nic nepopírám, provokujete, reakci si vynucujete, chcete mít poslední slovo. Čtěte mé texty pozorněji, nepřekrucujte je a vydávejte větší snahu k pochopení psaného textu. A že ještě něco napíšeš, můj nekamaráde (když chceš to tykání )?

indu

ben: Chápu, že tě docela dost zlobím tím, že se ti nedaří mne přesvědčit, že jedině vykání mezi diskutujícími v internetových diskuzích by se mělo tolerovat, protože tykání je podle tebe ničím neospravednutelný zločin. Žádnou tvoji reakci si nevynucuji, ale napsat, že "Naposledy" a pak v těch kecech klidně pokračovat dál mi připadá dost naivní. Mne je to jedno a klidně si pokračuj dál, ale pokud si naivně myslíš, že mne tím přesvědčíš abych změnil názor na to tykání a vykání v internetových diskuzích tak se velmi hodně mýlíš.

ben®

indu - nezklamal jste. Stále jste nepochopil psaný text (už se nebudu opakovat, protože ostatní to pochopili bez problémů).

km

indu: přijde mi, že stále opakujte totéž, nemáte k tomu argumenty, ale stálým opakováním jako kolovrátek to hrajete na to, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou.

indu

ben: *eee*

km: Já pouze obhajují moje názory o kterých jsem přesvědčený, že jsou zprávné. Argumenty na to mám a už jsem je tu uvedl, ale bohužel některým ty moje argumenty nejsou po chuti a tak je odmítají a neradi čtou.

km

indu: píšete "U nás v Česku je v internetových diskuzích zvykem tykání". to ale není pravda, jak třeba ukazuje tato poradna a nebo mnoho jiných diskuzí a fór. není to tak černobílé jak píšete. a i když své liché argumenty napíšete 1000×, možná že tomu budete pak víc věřit, ale pravdou se to nestane...

indu

km: Není ti to po chuti tak to označuješ jako nepravdu bez toho aby jsi si zjistil jaká je skutečnost. Kdyby jsi si zpočítal kolik % lidí zde na poradně a v jiných diskuzích a fórech tyká a kolik vyká tak by jsi z toho byl asi velmi hodně překvapený. Záměrnou lží tu asi nikoho nepřesvědčíš a na to ti nenaletím ani já.

@indu či jak se dnes zrovna jmenujete, něco pro vás.

Chápu že AI se na této poradně nemá,...ale je to volná diskuze.

Na webu Poradte.cz je kultura tykání a vykání velmi specifická a odráží věkové složení i historii tohoto portálu. Neexistuje žádné oficiální počítadlo, kolik lidí si tam tyká, ale situaci lze shrnout následovně:

1. Vykání jako standard

Na rozdíl od moderních sociálních sítí (Facebook, Reddit, X), kde je tykání naprostou normou, na Poradte.cz se většinou vyká.

Uživatelé se k sobě chovají spíše jako sousedé nebo kolegové v práci.

Nováčci jsou téměř vždy oslovováni vykáním.

Vykání je zde vnímáno jako projev úcty a slušného vychování, což komunita (často složená ze starších a zkušenějších rádců) vyžaduje.

2. Skupina "stálých štamgastů"

Existuje jádro dlouholetých uživatelů (často s vysokým počtem bodů a hodností), kteří se znají roky.

Tito lidé si mezi sebou často tykají, protože spolu komunikují denně.

Někdy mají tykání domluvené interně nebo přes soukromé zprávy.

3. Neformální sekce

V sekcích jako Zábava nebo Volná diskuse je atmosféra uvolněnější a tykání se tam objevuje častěji. Naopak v sekcích jako Právo, Bydlení nebo Finance se striktně dodržuje vykání.

4. Riziko tykání "na blind"

Pokud na Poradte.cz položíte dotaz a začnete ostatním hned tykat, můžete se setkat s mírným nepochopením nebo i napomenutím od starších členů. Komunita si zakládá na určité "staré škole" etikety.

Stručně řečeno: Odhadem si tam tyká možná 10–20 % uživatelů (hlavně ti, co se znají dlouho), zatímco zbytek automaticky vyká. Pokud tam plánujete psát, doporučuji začít vykáním – je to tam sázka na jistotu.

ben®
juraja - *palec*.
indu

juraja: Argumentovat prolhanou AI je ubohost. AI často dokáže vymyslet různé nepravdivé a lživé nesmysly. Ohledně tykání a vykání na této poradně se už tu diskutovalo vícekrát a nikdy se nedošlo k jednoznačnému sjednocení názorů co je zprávné a jak by to mělo být, ale spíše převažuje názor upřednostňující tykání nebo tolerování tykání bez toho aby to někoho uráželo. Např. zde je jedná 14 let stará ale stále aktuální podobná diskuze a zde je diskuze i s anketou která snad dostatečně svědčí o tom co lidí v diskluzích na internetu upřednostňují.

Tykání ve 30 vadilo by vám to?
km

indu: jsme rád, že nakonec přecejen souhlasíte s tím, že to není jednoznačné. jsem rád, že vás nebude urážet to, že vám vykám. :)

indu

km: Jednoznačné to není a asi nikdy nebude. Je dost takových co se v internetových diskuzích rádi povyšují nad jiné tím, že si vyžadují vykat nebo kteří ponižují jiné kritikou za tykání protože mají jiné názory než oni a nedaří se jim jich přesvědčít aby je změnili. Jinak ale převažují názory, že mnozí na internetových diskuzích tykají a mnohým to nevadí a nebo je jim to jedno a tolerují to.

Jako argumentovat 14 let starým dotazem, kde je pět odpovědi a kde se ještě nezhodnou.
A pak dalším někde na internetu. No.
Jinak indu, jste na této poradně, a zde je prostě zvykem a slušnosti vykání.
Prostě jste v cizím bytě a zde se to považuje za slušnost.
Já k vám taky nechodím domů, nedám nohy na stůl a zapalim si cigáro, a když budete protestovat, tak vám budu vykládat něco o tom že to je normální zvyk a že jsem tak zvyklý z jiných bytů.
A tím s váma končím.
Nemíním ztrácet čas s mnohonickovym trollem.
indu

juraja: Dalo se čekat, že moje argumenty ti nebudou po chuti a proto je budeš odmítat. Kdyby to bylo třeba 100 let staré ale zhodné s tvým pomateným názorem tak by to bylo asi pro tebe zcela v pořádku. Snažíš se nám tu předhazovat nějaké zvyky na této poradně, ale ty tvoje kecy vůbec nejsou pravda. Jsem zvědavý jestli opravdu končíš tak jak to píšeš, ale tak jak je na této poradně zvykem tak někteří píšou, že končí, ale pak klidně pokračuji v šíření jejích bludů.

hodnocení

0x

Tykání mi nevadí.

Nechci si ale tykat s každým cizím na potkání, aniž bych ho znala a považovala za kamaráda. To bylo oblíbené za "soudruhů".

V partě známých si tykáme. Třeba ve své partě turistů skoro s každým. Pokud poznám, že ten člověk je hoden být mým kamarádem.

Na táboře, kam jsem jezdila pracovat 10 let, jsme si tykali všichni, staří, mladí...pak ke mně přijela parta mladých táborníků na Slunovrat. Tykali jsme si, jako vždycky. Na návštěvě byla moje matka, vzala si mě stranou a syčela: "Jak to, že dovolíš, aby ti takoví cucáci tykali?" Řekla jsem, že to není její věc, ať na to zapomene a protože ona nikdy na táboře nebyla, že nezná pevná přátelství. Je to tak. To, že jsme si tykali, neznamenalo vůbec, že mezi námi jsou nějaké intimní vztahy, ale to, že jsme přátelé a kamarádi a můžeme se na sebe navzájem spolehnout. Jaga.

23.04.26 16:05
hodnocení

0x
Vadilo

km
hodnocení

0x

asi takhle, pokud vám někdo tyká a nepanuje o tom oboustranná shoda, tak je to hulvát, kterému jste oprávněn také tykat a to bez ohledu na "kastu". výjimku tvoří extrémní věkový rozdíl, například 95letá stařenka 16letý mladík. stařenka může tykat, ale mladík musí vykat. tak fungují dobré mravy. další výjimkou jsou komunity, tykají si mezi sebou například komouši, skauti, turisti, motorkáři a jinak stejně postižení spoluobčané. ;)

@km: jsem turista a dálkoplaz. S lidmi v partě si tykáme. Přece nebudu cvrlikat: "Pane Nováku, jdete moc rychle, my vám nestačíme!" *smich* Stačí křiknout: "Petře, zpomal!"

Jsem tudíž "postižený spoluobčan", jak píšete? Prosím objasnit. Jaga.

km

ano, jste postižená turistikou a dálkoplazenímí, sama jste si to diagnostikovala. a buďte nad věcí, formuloval jsem to tak pro odlehčení. většina z nás je nějak positžená, já třeba velmi podobně jako vy.

Jsem nad věci. Mnozí jsou daleko víc postiženi, než já. Alkohol, drogy...A tak jsem ráda, že se to u mě projevilo jenom takto, tím snad nikomu neuškodím. Nanejvýš sama sobě. Že neodhadnu své síly a jednou se uštvu.

Ale myslím si, že padnout vysílením a složit krovky někde na trase je daleko lepší, než umřít v LDN. Aspoň vidí člověk poslední chvíle v přírodě, zeleň, sluníčklo a ne někde...ale, no tak...! ;) Jaga.

lubos
hodnocení

0x

Dám příklad jiný: Předevčírem byla v práci na pozici asistentka a měla na starost několik zaměstanců - pochopitelně jsme si kvůli její vedoucí pozici vykali.Včera byla ,,sesazena,, na naši úroveň zaměstnanec a i když je o hóóóóóóódně mladší ( je mi teprve 56 ),tak ona nabídla z ženské role tykání.Jako zaměstnanci si tykáme všichni,ale na slušné úrovni - slovo vole,krávo,pi*o tam neexistuje.Místo ní nastoupil zaměstnanec a vykat mu kvůli povýšení nebudu a ví to.Ale zase - ve vší slušnosti.Ono by to stejně vypadalo blbě,kdyby jsme mu měli začít najednou vykat jen kvůli povýšení.Jak si to ,,ošéfuje,, on je jeho věc.

A co se týká psaní na netu: někdy tykám - někdy vykám.Tady mi spíš vadí takový ti vlezprdelkové co si vyžadují nenápadně nic neříkající hodnocení (b) .Nevím k čemu je jim to dobré - doba nálepek a triček je pryč :-P

indu

lubos: Ono je něco jiného s tykáním a vykáním v běžném prostředi v práci, v rodině, mezi kamarády atp. kde se lidí znají a ví o koho jde nebo toho druhého alespoň vidí jestli je to děcko, někdo starší nebo nějaký stařec a na internetu v diskuzích kde se naprostá většina lidí nezná a neví se tak s kým se diskutuje a jestli by takovému v běžném životě někdo vykal. Proto je lepší v internetových diskuzích tykat tak jak se to běžně praktikuje, ale pokud někdo chce někomu vykat tak ať klidně vyká, ale ať nikdo si neslušně nevynucuje vykání a nebo nekritizuje někoho za tykání.

Pokud jde o to hodnocení tak mi na tom vadí především ten různě poskakující na stránce pásek s výzvou k ohodnocení příspěvků tak jak se to zobrazuje zakladatelům diskuzi. Proč by se mělo někoho nutit k hodnocení příspěvku když ten nevidí žádný příspěvek který by byl ohodnoceníhodný. I když se některé příspěvky ohodnoti tak ta přihlouplá výzva k ohodnocení stejně stále na stránce poskakuje.

Ó, sebestřednosti, dnes slavíš žně! Možná by neuškodilo si pročíst pravidla slušného chováni a neprosazovat svá vlastní. Dnes i lékařia na uřadech vykají nezletilým, když si nejsou jisti jejich věkem. Není to nadřazenost, ale slušné vychování. A to, že jsme spolu husy nepásli, není nadřazenost, ale fakt. Tak se srovnejtete a netykej tady lidem starším, než jsou Vaši rodiče! A nebo si jděte ta svá urputná moudra trousit jinam.

!

indu

blesik: A ty pravidla slušného chováni znáš? Asi ne. Povýšovat se tu nad ostatními požadováním vykání mi jako příliš slušné nepřipadá, ale chápu, že jsou i takoví kteří si o sobě myslí, že jsou něco víc než všichni ostatní kterých považují za nějaké bezvýznamné. Ono je něco jiného např. u lékaře a na uřadech kde se běžně vyka a na internetu v diskuzích kde se lidi většinou ani neznaji a nevidí a kde je tykání něčím zcela běžným a normálním. Bohužel někteří jedinci by rádi násilně zaváděli nějaké svoje vlastní pravidla tykání a vykání v internetových diskuzích a při tom jich vůbec nezajímá, že tykání v internetových diskuzích je něčím běžným a normálním. Ne příliš dobře vychovaní jedinci kteří se chtějí povýšovat nad ostatními tu mezi námi bohužel jsou a budou a tak se s tím bohužel musíme smířit, že občas tu takoví začnou neslušně vyskakovat.

Je hezké, jak někteří zde zdůvodňují své buranské chování. Bohužel sprostota a vulgarismus se dnes stává normou.

indu

dragoncz: Bohužel někteří burani si myslí, že jsou nějací nadlidi ke kterým by se mělo chovat s velkou úctou a dožaduji si tak vykání a ty ostatní se snaží zašlapat a ponížit. Sprostota a vulgarity bývají často běžnou součástí různých internetových diskuzí a slušnost je spíše nežádoucí. Bohužel tí co by to měli hlídat a diskuze moderovat často záměrně sprostotu a vulgarity přehlíží a buzerují spíše ty kterým se to nelíbí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]