Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jsem ročník 78 a právě jsem zjistila ve výpisu informativního listu důchodového pojištění online, že pro můj ročník bude odchod do důchodu v 66 letech, dnes je to 65 let a v tuto chvíli už mají vypočítáno, že to bude až v 66 letech. Podle mě se ten věk ještě bude zvedat. No je to strašné, co myslíte?
Pokud budou dávat dohromady škody za 4 roky opět 4 roky, budeme rádi, když se to alespoň stabilizuje. Holt já říkám furt, když nevíš, tak se ptej, než něco zk... t, protože já to přece umím a nejlépe.
Kéž by tak politici občas navštívili Poraďte, to by byl ráj.
0x
"bude základní důchod zřejmě nahrazen sociálními dávkami" Už teď postupně mizí zásluhová část důchodu. Lidem, kteří odvádějí vysoké odvody, se do důchodu započítá pouze malá část (cca 25%) a zbytek se rozděluje mezi lidi, kteří odvádějí málo (OSVČ...).
Na dluh se dá žít, dokud je někdo ochoten vám půjčovat. Jakmile přestane půjčovat, tak sranda končí. My už 25 let nesplácíme ani korunu, na ůroky si půjčujeme.
cnb.cz/...
To petrme:
No, a a jsme u toho, kdo a jak dlouho nás bude dotovat. To, že jsme začali prodávat nerostné bohatství (např. to lithium) je jen špička problému.
Pletete dohromady hručky s jablkama, důchodový systém a státní dluh. Důchodový systém je průběžný, tam každý měsíc přichází odvody a odchází výplaty důchodů. Průšvih by nastal, pokud by všichni přestali pracovat a odvádět odvody.
trtr, ale v pokladně budou peníze, páč je tam pracující dodají pro nás. Tedy pro jiné, páč ta Vaše teorie je na dlouhou dobu.
trtr, nejsem znalý ekonomie, jako třeba Vy. Ale jen vím, že každý stát má dluhy.
"Zase na dluh"... jak byste to udělal Vy? Zvýšit daně pracujícím, nebo vybrat jiné osoby, kteří to umí bez dluhů?
Stát jsou jen úředníci a politici.
@trtr Až budete chtít zateplit dům nebo vyměnit kotel, tak si to zaplatíte sám. Když budete chtít očkování proti chřipce, zaplatíte. Když budete mít hloupé dítě, tak si zaplatíte doučování. Policajti budou jezdit ve fabiích, nepotřebují mít všichni kodiaky. Vojákům stačí polní kuchyně na V3S, ta nestojí 65 mil.Kč. Mám pokračovat?
Ano hospodařit lze jinak a líp, ale všichni všechno chtějí hned a na dluh.
Pane trtr, "Ano hospodařit lze jinak a líp"...
to lze sdělit na kteroukoliv dobu, kterýkoliv stát, rodinu, svazek, atd.
Páč nejlepší je být v opozici. Ti vědí vždy, co je nejlepší, a nemusí zo to zodpovídat.
Přeji jen slunné dny.
Jinak už jsem si něco v menším zkusil. Opravdu z mála šlo vybudovat slušný pokrok. Jediná chyba byla, že díky narušení "systému" a nastavení nové laťky musel jít člověk pryč, aby to náhodou někdo nechtěl ve větším, nedej bože třeba na okresní či krajské úrovni. Takže milí přítomní jde to!
Samochvála smrdí, škoda jen, že obecná podpora je tak "malá". Podobně, ale ve větším by šlo "stabilizovat" státní výdaje, troufnu si říci, že jen hloupou optimalizací a omezením plýtvání v prvním kroku na cca 50 % současného stavu. To je docela husté. Jak říkám, je to ale naboření zažitých a "správných" postupů, které vedou k obohaceních těch, co si vůbec toto nezaslouží.
Když tenkrát jeden primátor opononoval, už jste viděl primátora v horším voze než ŠKODA Superb? Tak jsem na to měl hned protireakci - tak buďte první, stoupnete na ceně a budete příkladem!
0x
Jinde se to řeší růstem produktivity práce, robotizací. Proto tam lidé odcházejí do penze dříve. V Číně jdou muži do penze v 60 letech a ženy v 55 nebo 50 (manuálně pracující) letech. A to mají dobu dožití stejnou jako u nás.
0x
Je to věčně diskutovaný kompromis mezi délkou pojištění, výší pojistného a výší důchodu. Nelze se zavděčit všem. Myslím, že je vzhledem k převládajícímu způsobu života u nás nastavený správně. Snížení věku by znamenalo zvýšení pojistného nebo snížení důchodů. Současné minimální pojistné 5 720 už je tak vysoké, že další zvýšení by odrazovalo od podnikání. Zároveň je potřeba si přiznat, že je u nás stále ještě hodně lidí, kteří hospodaří tak, že jim důchod nestačí, takže by se s jeho snížením těžko vypořádávali.
0x
Pořád a stále. Na důchody nebude, i kdyby si to politici přáli. Počítejte s tím a zařiďte se, dokud můžete. Neni cesty zpět - a už vůbec ne za 20 let.
Tady se řídí stát stylem tady a teď a to je právě to špatné. Vše má svoji setrvačnost a projeví se to třeba za několik let, možná i desetiletí.
Zase jsme došli k heslu, že "dnes se máme (pravděpodobně) lépe než zítra."
Taky připomeňme, že jeden politik doslova zval lidi do předčasného důchodu, aby tak těm samým řekl nemám pro vás nic, sorry byla to chyba!
Nekonečná diskuze o důchodech. Mnoho lidí stále nechápe, jak funguje průběžný systém a poslouchají nesmysly politiků. Je to marný.
Honzíku, stát jsou jen lidé, uředníci, politici.
Vám srazí ze mzdy část peněz a mě je dají jako důchodci.
Přeji hezký víkend.
Je to trochu sobectví, pořád zavírat oči, když víme, že generace po nás, tj. děti a vnoučata nebudou mít alespoň to, co máme my, resp. možná budou v prd...i, jak Baťa s dřevákama.
On i tady se uplatní zákon zachování energie. Nic nelze vyrobit ani zničit, DE facto pouze přeměnit, ale musí být z čeho. Kde nic není, ani smrt nebere.
Jo, taky pěkný víkend a Slunce v duši.
Pak až bude někdo brečet, že nemá na důchod nic či málo, tak přijdou otázky:
Postaral jsi se sám? Spořil sis? Udělal jsi něco navíc? Byl zájem něco prosadit, nebo jen koukat zda něco udělají jiní?
0x
To je co člověk a co profese pokaždé něco jiného. Každý jsme v jiné kondici. Já jsem šla do kantorského důchodu v 60 letech. Následovalo několik let, kdy jsem se věnovala hlavně mamince. Po jejím odchodu jsem ve svých 66 letech nastoupila na půl úvazku do práce, kde jsem fungovala téměř do 75 let. Šlo o fyzickou práci, zahradničinu. Ani teď se nenudím, mám nového přítele se zahradou, kde je práce dost. Myslím, že pohyb tu práceschopnost udržuje. Jakmile zůstanete sedět a polehávat, tak zlenivíte, zbařtipánovíte
0x
Myslím, že zase (špatně) kopírujeme okolí:
Důchodový věk v Německu se postupně zvyšuje z 65 na 67 let pro muže i ženy. Pro ročníky narozené 1964 a mladší platí hranice 67 let. O dřívější důchod (v 65 letech) lze požádat při splnění podmínky 45 let pojištění, avšak s rizikem krácení důchodu.
Nebo:
V Rakousku je standardní věk odchodu do důchodu 65 let pro muže. U žen dochází mezi lety 2024–2033 k postupnému zvyšování věku z 60 na 65 let, aby se srovnal s muži. Pro nárok je nutné mít minimálně 15 let pojištění. Pánové si tam na důchod přinaspoří, příjem mají vyšší, dámy utřou ústa - je to podobně i v současnosti.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.