Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jsem ročník 78 a právě jsem zjistila ve výpisu informativního listu důchodového pojištění online, že pro můj ročník bude odchod do důchodu v 66 letech, dnes je to 65 let a v tuto chvíli už mají vypočítáno, že to bude až v 66 letech. Podle mě se ten věk ještě bude zvedat. No je to strašné, co myslíte?
0x
Je to hrozné. Nevím, zda-li to psát, ale jeho to, z lidí vymáčknout i poslední kapku a důchod pak uvidí málokdo.
Navíc, na řadě pozic jste již od 45-50 let ohrožený druh vyhazovem.
Pravděpodobně dříve či později stát na tomhle "dojede".
Pokud budou dávat dohromady škody za 4 roky opět 4 roky, budeme rádi, když se to alespoň stabilizuje. Holt já říkám furt, když nevíš, tak se ptej, než něco zk... t, protože já to přece umím a nejlépe.
Kéž by tak politici občas navštívili Poraďte, to by byl ráj.
0x
"bude základní důchod zřejmě nahrazen sociálními dávkami" Už teď postupně mizí zásluhová část důchodu. Lidem, kteří odvádějí vysoké odvody, se do důchodu započítá pouze malá část (cca 25%) a zbytek se rozděluje mezi lidi, kteří odvádějí málo (OSVČ...).
0x
Jinde se to řeší růstem produktivity práce, robotizací. Proto tam lidé odcházejí do penze dříve. V Číně jdou muži do penze v 60 letech a ženy v 55 nebo 50 (manuálně pracující) letech. A to mají dobu dožití stejnou jako u nás.
0x
Je to věčně diskutovaný kompromis mezi délkou pojištění, výší pojistného a výší důchodu. Nelze se zavděčit všem. Myslím, že je vzhledem k převládajícímu způsobu života u nás nastavený správně. Snížení věku by znamenalo zvýšení pojistného nebo snížení důchodů. Současné minimální pojistné 5 720 už je tak vysoké, že další zvýšení by odrazovalo od podnikání. Zároveň je potřeba si přiznat, že je u nás stále ještě hodně lidí, kteří hospodaří tak, že jim důchod nestačí, takže by se s jeho snížením těžko vypořádávali.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.