Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co to je?

Od: pavelka2
Ví někdo co je to za minci?
Co to je?
Co to je? #2

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, mince to není, ale snad to je žeton do (madla) nákupního košíku. Materiál je plast, že? Zdravím!

doplněno 07.03.26 13:20:

Znak patří výrobci pump Sigma z Olomouce.

doplněno 07.03.26 14:20:

Aha, tak to nevím. Možná nějaká plaketa či pamětní mince, která má vztah k tomu podniku. Hodnota asi nebude valná.

pavelka2
hodnocení

Ne,je to těžké z nějakého kovu. Že by nějaká mince k výročí podniku Sigma?
bear

Pamětní mince jsou velikosti kovové padesátikoruny, jsou vždy kovové a mají někdy tato ochraná plastová pouzdra, aby mince neoxidovala a zůstala hezká.

Pamětní mince mají ZOO, hrady a zámky, atd...

aukro.cz/...

Ten plast je jenom ochranný obal, aby se předmět nepoškodil.

lubos
hodnocení

0x

Stejné nic jako např.

Co to je? #3
lubos

Stejné nic jako např. levné léky,vitamíny...

Tohle se prodává hejlům okolo osmdesáti korun za kus od jisté společnosti.Poštovné zdarma.

Jiné spol. zas takto posílají např. vitamíny za poštovné.

Ale to už mají adresu,telefon,e-mail adresu...

PS: babajaga kecá - dnes je pěkně.Dneska by to šlo nastartovat a letět

pavelka2
hodnocení

Bitcoin mincí samozřejmě znám. Tohle má přes 30g,tak mě jen zajímá jestli to někdo už viděl,co to je

mll
hodnocení

0x

Předně to nebude mince, ty smí vydávat jen centrální banka a dost si hlídá, aby se slovo mince nepoužilo na něco jiného (divím se, že čokoládové mince se takto mohou jmenovat, i když poslední dobou už taky používají jiné názvy).

Spíš to bude nějaká pamětní medaile, žeton nebo něco takového (čeština je naštěstí dost bohatá). Ty si nerozdíl od mincí může (nechat) vyrobit kdokoliv. Ono jsou i nějaké další věci, které tam nesmí být - nominální hodnota, označení státu a podobně, které by mohly někoho snad mást, že se jedná o oficiální platidlo. To tato věc splňuje.

Sigma-pumpa je snad docela známý výrobce. Tak prostě si nechal vyrobit nějaký takový žeton, vzhledem k tomu, že je v ochranné kapsli, tak asi na nějakou reprezentaci.

Dost běžné jsou turistické medaile nebo jak se tomu říká. Dřív to bylo všude, mělo to každé město, každý zámek, každé turistické místo. Za 50 korun nebo za 2 eura. Mám takto několik takových žetonů, třeba Betlémskou kapli, Starý Smokovec, petřínskou lanovku, lomnický štít a ještě řadu dalších. Hodnotu to má nulovou, ale je to pěkná památka. Naposledy jsem koukal, že už je to za 3 eura (holt inflace), nevím jak v čechách, přišlo mi, že to nějak pomizelo. Třeba něco takového má firma sigma ve svém sídle.

pavelka2
hodnocení

Díky konečně za kloudnou odpověď. Ona má 31g,tak mě to trochu mate, protože to odpovídá 18 karatovemu zlatu, není ani magnetická. Dal sem za ni 20kc,tak újma nehrozí
cnb
Pamětní mince sice smí vydávat jen centrální banka, ale ta je vydá kdejakému Pepovi z horní dolní. Jen seznam smluvních partnerů za poslední půlrok čítá cca stovku jmen většinou soukromých osob a zažádat si můžeš přes e-mail :D
cnb.cz/...
pavelka2
hodnocení

Tak je to opravdu Sigma Lutín, 18k zlato. Limitovaná edice 21ks. Cenu si můžete najít na netu

hodnocení

0x

Pravděpodobně nějaká pamětní či reklamní mince firmy Sigma Lutín.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]