Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
řeším dilema ohledně práce.
Mám možnost nastoupit buď jako osvč do jedné firmy a nebo jako zaměstnanec do té samé firmy, co je podle Vás lepší?
Rozumím že jako OSVČ si musím na vše vydělat a odvádět daně, a nemám nárok na dovolenou, zají má mne Váš názor zdali je lepší dělat na sebe a nebo být zaměstnanec když bych i jako osvč měl práci danou a nemusel bych žádné zakázky hledat já.
Děkuji
A teď už OSVČ jsi a máš spoustu dalších zakázek, nebo ti firma nabízí nezákonný švarc, kdy s tebou budou moct jakkoli zametat a ty budeš muset držet hubu abys neměl problémy se zákonem?
Pro švarc je typické, že děláš jako zaměstnanec práci zadanou zaměstnavatelem na jeho strojích a pod jeho jménem, akorát odvádíte nižší daně určené pro podnikání OSVČ (a ty nemáš zaměstnanecké jistoty).
Kdy jde či nejde o švarc určuje soud a jedna zakázka bokem na tom asi nic nezmění.
Já jsem jednu dobu jako OSVČ měl jen jednoho zákazníka, ale vzhledem k tomu, jak jsme měli věci uspořádané o švarc rozhodně nešlo a ty vztahy byly zcela jiné, než mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem.
Což mi přijde že u tebe jde o to samé ať už s tou či onou hlavičkou, bez ohledu na nějaká drobná písmenka pod čarou. (A právě to je celkem jasný signál, že u tebe by o ten švarc šlo.)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.