Nejste přihlášen/a.
zdravím ,
snažím se sledovat dění ve společnosti a na sdělovacích prostředcích , ale nevím proč nám teď v únoru přišel nižší důchod než v lednu 2026?
6x
Kdybyste sdělévací prostředky opravdu dobře sledoval, věděl byste.
Důchod je běžně zvyšován od 1.1. Vy ale jej berete třeba až 8.1., nebo 12.1. A těch předchozích několik dní od počátku měsíce je tam zohledněno, takže berete o nějakou nevelkou částku v lednu víc. V dalších měsících se to už vyrovnává, valorizace je na celé měsíce. Proto je v lednu pokaždé důchod kapku jiný, vyšší.
Tedy Vás opravím: ne že by se Vám v únoru snižoval, ale v lednu jste naopak měl takové malé přilepšení. Jaga.
doplněno 11.02.26 13:01:
A protože používáte počítač, najeďte si na důchodovou kalkulačku, která Vám ten důchod s valorizací přepočítá. A uvidíte sám.
babajaga: Tak to jsem nevěděl, že to tak s lednovými důchody je. Vím, že to kdysi před několika léty tak bylo, ale myslel jsem si, že to byla jen jednorázová akce a další léta se to už takto nedělalo. Sdělovací prostředky sleduji, ale asi ne až tak dobře, protože jsem si nevšimnul, že by letos o tom někde informovali.
Valorizace bývá od 1.1. Takže kdo bere důchod 2.1. je v pohodě. Ale ten, kdo ho bere třeba 18.1., už by byl v nevýhodě. Proto všichni dostanou zaplacený celý leden, ať mají datum výplaty kdykoliv. U mně to dělalo 178 Kč navíc, které jsem za leden dostala, v únoru a dalších měsících už tomu tak nebude. Jaga.
1x
Ale spousta lidí tápe a neví, to je ta digitalizace,...
No do budoucna se ale třeba počítat, pokud bychom se chtěli vyhrabat z dluhů a..., tak se budeme muset všichni a nejen důchodci uskromnit.
0x
Tak já mám výplatní termín důchodu určený na 14. v měsící, ale na účet mi chotí už 13. nebo dříve pokud toto datum trefí na nepracovní dny. Nyní v únoru jsem prozatím ještě důchod nedostal, ale předpokládám, že příjde pozítři v pátek a jsem velmi zvědavý jestli ho budu mít také nižší než v lednu 2026. O žádném snížování důchodů nevím a nikde jsem nic takového neslyšel. Čtu to tu poprvé.
Pokud se nepletu a dobře si vzpomínám tak kdysi se něco mluvilo o snížování důchodů bývalým komunistickým funkcionářům, ale to není můj případ a tak jsem se tím nějak blíže nezajímal.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.