Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Snížení důchodů - důvod?

Od: karolok

zdravím ,

snažím se sledovat dění ve společnosti a na sdělovacích prostředcích , ale nevím proč nám teď v únoru přišel nižší důchod než v lednu 2026?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Kdybyste sdělévací prostředky opravdu dobře sledoval, věděl byste.

Důchod je běžně zvyšován od 1.1. Vy ale jej berete třeba až 8.1., nebo 12.1. A těch předchozích několik dní od počátku měsíce je tam zohledněno, takže berete o nějakou nevelkou částku v lednu víc. V dalších měsících se to už vyrovnává, valorizace je na celé měsíce. Proto je v lednu pokaždé důchod kapku jiný, vyšší.

Tedy Vás opravím: ne že by se Vám v únoru snižoval, ale v lednu jste naopak měl takové malé přilepšení. Jaga.

doplněno 11.02.26 13:01:

A protože používáte počítač, najeďte si na důchodovou kalkulačku, která Vám ten důchod s valorizací přepočítá. A uvidíte sám.

karolok
hodnocení

Ano , děkuji za vysvětlení.

duchodce

babajaga: Tak to jsem nevěděl, že to tak s lednovými důchody je. Vím, že to kdysi před několika léty tak bylo, ale myslel jsem si, že to byla jen jednorázová akce a další léta se to už takto nedělalo. Sdělovací prostředky sleduji, ale asi ne až tak dobře, protože jsem si nevšimnul, že by letos o tom někde informovali.

Valorizace bývá od 1.1. Takže kdo bere důchod 2.1. je v pohodě. Ale ten, kdo ho bere třeba 18.1., už by byl v nevýhodě. Proto všichni dostanou zaplacený celý leden, ať mají datum výplaty kdykoliv. U mně to dělalo 178 Kč navíc, které jsem za leden dostala, v únoru a dalších měsících už tomu tak nebude. Jaga.

Takto to je od roku 2022,

cssz.cz/...

Ale koukám, že se zde najdou jedinci, kteří se jakože diví\, co je to za novinku, i když už takhle dostavali důchod v předchozích letech;)

nox®
hodnocení

4x

Protože už je líp.

trtr
hodnocení

1x
Zdravím, podívejte se do poznámky od ČSSZ, která je dostupná u příchozí platby. Lednová výplata byla tučnější, protože tam byla valorizační složka. *hi*
Ale spousta lidí tápe a neví, to je ta digitalizace,...
No do budoucna se ale třeba počítat, pokud bychom se chtěli vyhrabat z dluhů a..., tak se budeme muset všichni a nejen důchodci uskromnit.
karolok
hodnocení

Ano , děkuji , to je pro mě vysvětlení , né si z toho hned dělat srandu a tahat do toho politiku.My s manželkou máme pořád stejný datum důchodu.

karolok
hodnocení

No , tak to určitě né!

ben®

karolok - tím chcete říct, že je pan Babiš lhář a není líp ?

karolok
hodnocení

Neplette do toho politiku.

duchodce
hodnocení

0x

Tak já mám výplatní termín důchodu určený na 14. v měsící, ale na účet mi chotí už 13. nebo dříve pokud toto datum trefí na nepracovní dny. Nyní v únoru jsem prozatím ještě důchod nedostal, ale předpokládám, že příjde pozítři v pátek a jsem velmi zvědavý jestli ho budu mít také nižší než v lednu 2026. O žádném snížování důchodů nevím a nikde jsem nic takového neslyšel. Čtu to tu poprvé.

Pokud se nepletu a dobře si vzpomínám tak kdysi se něco mluvilo o snížování důchodů bývalým komunistickým funkcionářům, ale to není můj případ a tak jsem se tím nějak blíže nezajímal.

prekrmenaduchna
hodnocení

0x
Snizovani je v poradku, duchodci nic neprinasi, jen zdimaji zdravotni a socialni system a prachu maji i tak az az, je to kazdy den v novinach, ze nejaka duchna preda podvodnikum statisice

Pamatujte.

To, co jste teď vy, byli jsme i my, to, co jsme teď my, budete i vy *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]