Nejste přihlášen/a.
Ahoj, jaký máte názor na to, že za chvilku budeme pít nápoje z flašek, které nejen že mají naprd víčka s úchytem, ale i lahve budou nedokonalé. Budou působit špinavě díky velkému podílu recyklátu.
Podle mě je to hnus.
Koupit si kvalitní minerálku a při pití čumět na kalnou lahev.
Vodu z kohoutku nepiju k vůli chuti chloru. Kdo má chuťové buňky, tak to cítí.
Máte nějaké nápady či názory?
Díky, příjemnou diskuzi
![]()
Mame stesti, ze zijeme v jedne z mensiny zemi sveta, kde lze bez obav pit vodu primo z kohoutku. Z toho nainstalovaneho v kuchyni, v koupelne a i ten splachujici zachod. S cenou cca 0,1Kc/litr a v prakticky neomezenem mnozstvi. Proc kupovat cokoliv 150x drazsiho zabaleneho v plastu a jeste se s tim po par litrech tahat z obchodu?
Pokud si děláš čaj, kafe, vaříš, tak proč ne. I já tu pitnou kohoutkovou používám. Pokud ji ovšem piju holou a čistou, tak má jinou chuť nežli Rajec nebo Mattoni.
Ta chuť je velmi výrazně jiná.
Možná je to tím, že nejsem kuřák a nejím pálivá jídla, takže jazyk mám citlivý na chutě.
Balená vs pitná...
Ty technologický kecy jsou možná krásný, ale já řeším to, co přímo cítím a to je chuť.
Kdybych to takto řešil z UV, mikroplasty a jinou blbinou, tak nepiju ani coca colu.
Zde je řeč o evidentních věcech.
Vjem chuti a zraku.
Ne vědecký rozbor plastů a jiné ch*joviny ![]()
Co píšu je záměr. Posuňte myšlení o level vejš, pokud to HW jde.
Ale chápu, že volná diskuze je asi jak je zvykem primárně k postěžování nežli k otevřené volné debatě.
Restaurace berou nápoje ve sklech a vrací sklo i s přepravkama.
Když jsem na výletě nebo někde na cestě, tak piju z lahví, proto mě to zajímá.
Čumím, že se spousta z Vás spokojí v takových případech s budoucím pitím ze "špinavých" PET lahví.
...
Ano, obal dělá hodně.
Ale Vám by asi nevadilo pít drahé víno z tetrapaku jak nějaký podřadný patok.
Mercedes za 2 miliony si taky jdu koupit v obleku a řádně upraven zevnějšek.
Ale spodině to asi nikdy nedocvakne.
Přemýšlel jsem, jestli jsem loni koupil aspoň jednu PETku a nejspíš asi ne.
Piju hlavně čaj z filtrované vody, převařením všechen chlor vyprchá.
To vás lituji. Voda z recyklované láhve bude zdravější než ten čaj z filtrované vody. Musíte se odstěhovat.
Voda z PET lahve není lepší než kohoutková- voda v potrubí je téměř vždy čerstvá nebo možná stará 24 hodin , ale v pet nikdy nevíte kdy byla stočena, jak dlouho stála někde u výrobce na slunci atd. Za další chlór vyprchá jen tím, že se voda napouští do sklenice, hrnku, konvice ,,, Po naplnění nádoby vodou již v ní není žádný chlór ! Jen tak pro formu na 1 000 000 kg vody přijde jen 0,001 kg= 1g chlóru!
Je můj. I já mám potřebu vyvolat diskuzi sondou do společnosti na nějaké téma, které mě zajímá. Tak člověk musí trošku něco napsat, aby se na to reagovalo.![]()
Doufám, že toho se nedožiju. Realita je ovšem silně nepříznivá.
Zlatý devadesátky, zlatý milénium.
Když si člověk šel koupit notebook, tak měl barevnou krabici s úspěšnými managery, kteří se usmívají a pracují s IT technikou.
Dnes si jdeš koupit notebook a dostaneš hnědou obyč kartonovou krabici na které je bílej samolepící štítek s informací o zboží a skladu. Dále EAN a QR kod. Jinak nic.
Plastová brčka nahradila papírová, co se ihned sežvejkají a promočí.
Vytápění dosáhlo absurdity tepelných čerpadel i do domů s třídou energetické náročnosti G, tepelná pohoda klesla a cena stejná nebo ještě stoupla.
Místo spolehlivých aut se spalovacími motory tu máme elektromobily s častou potřebou nabíjení a omezenými dojezdy.
...
Teď mě napadá, když musí být společnost v evropě tak ekoteroristická, tak proč se k sa*ru stále solí v zimě silnice? Já vím, na jedné straně neřidiči a na druhé straně větší pohoda zimní údržby (nemusí tak často plužit a nemusí zametat a odklízet zbytek posypu). Ale když to ve Finsku a Švédsku funguje, tak proč né u nás?
Hlavně, že budeme chlemtat vodu z hnusné PETky s neoddělitelným víčkem.
...
Zajímá mě i hlubší zamyšlení. Co bude příště?
V číně jsou v rámci úspor vlaky, kde se celou jízdu jen stojí na opěrkách.
Takže z kofortu kupé, kdy člověk měl soukromí, máme dnes open space prostory, kde každý slyší každého a nebo řvoucí děcko na celý vagon a pak?
Budeme jezdit jen na stojáka a za dalších 40 let v rámci úspor budeme ve vlacích jezdit v dobytčákách jak židi do Terezína?
To je budoucnost?
To si necháme všechno líbit?
To mě zajímá.
Stačí, aby někdo negoval to, že by mu vadila recyklovaná PETka nebo poutko na ní a kde to pak končí?
Proto mě diskuze tak trošku zajímá, ale není to otázka života a smrdi. Spíš to beru jako zajímavé čtení při volné chvíli.
Když někdo upřímě napíše a případně hlubším zamyšlením rozepíše, budu rád za inteligentní postřehy. ![]()
Jsem ekolog a budu pít klidně z rezavé plechovky
Piji vodu a žádné limonády nekupuji. Pivo ze skla. Takže krok považuji za rozumný, pokud to má něco ušetřit.
Jinak ta nutnost recyklovat a zavádět nové způsoby využití a recyklace odpadu je zde právě kvůli lidem, kteří nakupují zbytečné obaly se zbytečným výrobkem v nich (třeba ty limonády). Takže pokud toto pravidelně nakupujete, nový nápad na modernizaci a zefektivnění recyklace vznkl hlavně kvůli vám. My, co pijeme kohoutkovou vodu a nápoje ze skla, na toto nemáme absolutne žádný vliv.
PET lahve s recyklátem splňují hygienické normy stejně jako ty bez něj. Pokud někomu vadí potraviny balené v PET, tak se jim holt musí vyhýbat. Je pravda, že láhev s recyklátem je zašedlá, což k balení potravin nemusí být úplně ideální, protože lidi z toho hned vyrobí nějakou konspiraci. Podle mě to výrobci začnou řešit tak, že PET plast budou přibarvovat častěji než se děje nyní, tím to přestane být viditelné. Jako to třeba dělají Karlovarské minerální vody, Mattonka je zelená, Magnesia modrá, ochucená Magnesia červená...
Mě to příjde spíš jako akceptovat upatlanou skleničku v restauraci.
Tím, že dnes je všude ke koupi kde co k občerstvení, tak jsme si odvykli nosit svačiny sebou. Každá benzínka či supermarket má bistro. Nemocnice, úřady, atd... automaty na pití, bagety, tyčinky, atd...
Tedy situace, kdy piješ přímo z lahve a čumíš z 10cm na šmouhu či šlem čehosi špinavého z recyklátu PET?
To je vpořádku i v rámci nějaké kultury stravování a podporu chuti a radosti s občerstvení?
...
Neřeším PET a mikroplasty.
Řeším viditelné. Ne to neviditelné.
Zkušenost mám nedávnou z Makra, koupil jsem tam balení multivitamínových nápojů v malých lahvích, které byly evidentně z recyklátu. Ale jinak moc zkušeností nemám, pití v petkách kupuju málo, občas si koupím Magnézii, ta je ale v barevné láhvi. Petky z recyklátu podle mě nemají žádné šmouhy, šlem apod., jen je ten plast rovnoměrně zašedlý.
bear: vy jste ten článek napsal a píšete v něm odkud máte svou zkušenost s těmahle flaškama?
0rion: děkuji
Jsem odpůrce plastových lahví, tak mi to nedrásá. Jestli koupím jednou dvakrát za rok colu, či kofolu.
Koupím raději pivo, minerálku, džus, tomat. šťávu, mléko, víno ve skle. A piji kohoutkovou.
Plastů je ve znečištěném světě plno, nebudu ještě přidávat. Abychom se nedostali opět do podobné diskuze jako nedávno (ohledně piva v plastu), tak upřesňuji, že zákaz plastových lahví na nápoje by mnoho věcí vyřešil. A v pokud, tak v nutném případě pořádně napálit cenu.
U nás v EU je třídění na vysoké úrovni. Nasměřovat by se mělo na jiné země po celém světě, kde netřídí a odpad vysypávají přímo z "kukavozů" do moří.
Jenom se postupně ukazují věci, že člověk je největší znečišťovatel planety. A pokud se s tím neudělá ale opravdu všude, tak zbyde zničená planeta.
U nás jsme najeli na systém třídění Door to door, tak plastů bude snad v naší obci ve směsi méně.
Sorry, vidím, že jste doplnil, že řešíte pouze šmouhy v lahvi, tak to jde mimo mne.
Přesto bych se rád zeptal, kde se dá koupit pro maloodběratele minerálka ve skle (kromě vincentky a Bílinske, které jsou snad tuším hlavně ve skle). Možná by to pro mě bylo řešení. Díky
No, to je ono, také chodím pro tyto dvě. Existuje i Vratislavická kyselka.
Je to samozřejmě doplněk, nic se nemá přehánět. A pokud disponujete autem, vždy se může dojet s demižónem, kanystrem v okruhu svého bydliště k minerálnímu pramen (Poděbradka, Kersko, Teplice nad Bečvou). Mě syn přiveze občas právě z toho Kerska.
Jinak ve větším marketu jsou vody ve skle, ale z ciziny a jsou dražší. Je dobré vše střídat, osobně vařím hodně čaje do velké konvice z bylinek, které jsem nasbírala a nasušila. Anebo i čaje z koření jsou dobré. Kmín, zázvor, majoránka, tymián, kurkuma.
Voda je vždy převařená a nějaký chlór, nebo co tam máte, není cítit.
Kohoutková voda je naprosto v pohodě. Nejsme USA nebo podobně vyspělé země, kde voda z kohoutku není určená k pití. Toho chloru je tam tak málo, že to snad ani nemůže být cítit. Jo něco jiného je to na veřejném koupališti, kde je to chlorování intenzivnější.
Předpokládám, že výrobci se s tím nějak poperou a lahve třeba nebudou čiré, ale budou neprůhledné a potom nebude vidět ta nečistota.
Ono je otázkou, jak dlouho ještě vydržíme ty plasty vyrábět. Má-li se do roku 50 opravdu přestat těžit ropa (a teď je jedno jestli to bude 50, 60 nebo 80) tak těžko budeme PETF vyrábět z něčeho jiného než z recyklátu. A až dojde recyklát tak nevím, ke sklu se asi vracet nebudeme. Naštěstí rok i 50 je ještě docela daleko a do té doby se to třeba zase odloží (naposledy jsem slyšel o roku 70).
Kosmonauti pijí recyklovanou moč a ještě z toho žádný neumřel. Tak to bude i u těch petek.
Vsichni pijeme reciklovanou moč.
Statisticky, s kazdym douskem do sebe dostavame molekuly vody, ktere prosli napriklad Einstainem.
Nemluve o dynosaurech. Prakticky neexistuje molekula vody, ktera by mnohonasobne neprosla jejich zazivacim systemem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.