Nejste přihlášen/a.
Predstavte si, že máte pred sebou dlhšiu cestu vlakom (povedzme z Brna do Olomouca alebo z Bratislavy do Košíc). Vlak nie je natoľko preplnený, že by ste si vôbec nemali kam sadnúť, ale súčasne nie je ani tak poloprázdny, že si môžete dovoliť luxus obsadiť si dve sedačky pre seba a sedieť sám. Musíte si k niekomu prisadnúť či už do dvojsedačky alebo do štvorsedačky (to sú tie dve sedačky oproti sebe v otvorených vozňoch). Podľa čoho si vyberiete, ku komu si sadnete? Preferujete ľudí vo svojom veku? Dôchodcov? Rodiny s deťmi? Prišlo by vám v takomto prípade zvláštne sadnúť si k osobe opačného pohlavia?
Nepýtam sa len zo zvedavosti
, vedie ma k tomu moja vlastná skúsenosť. Som mladý študent VŠ (23 rokov) a kvôli VŠ štúdiu vlakom cestujem relatívne často. Ak sa dostanem do situácie, že si musím k niekomu prisadnúť, obvykle si sadám k dievčatám v mojom veku. Nemám vôbec nijaké postranné úmysly, s dievčatami počas cesty vôbec nekomunikujem, obvykle si vytiahnem knihu alebo niečo do školy a čítam si, prípadne si niečo vypracúvam. Len mi jednoducho dievčatá ako spolucestujúce vyhovujú najviac. Štandardne nezapáchajú, zvyknú byť milé a slušné, nemajú sklon ma počas cesty obťažovať rozhovorom (v porovnaní napr. s dôchodcami). Samozrejme, pokiaľ vlak nie je príliš plný, úplne najradšej sedím sám. Som introvert, mám rád pokoj... Raz sa mi napr. stalo, že som si sadol do prázdneho kupé a o niekoľko minút dovnútra nastúpilo niekoľko nepríjemne zapáchajúcich chlapov. Cítil som sa extrémne nepríjemne, vstal som a odišiel. Prázdne kupé nebolo nikde, no v ďalšom vozni som našiel kupé s cca 4 dievčatami (vo veku cca 16-17 rokov), tak som si prisadol k nim. Takto to robím bežne - primárne chcem sedieť sám, sekundárne, ak sa inak nedá, tak si sadnem k dievčatám.
Donedávna som na tomto svojom zvyku nevidel nič zlé, no práve v posledných týždňoch sa mi stalo pár príhod, kvôli ktorým uvažujem, či nemôžem na tie dievčatá pôsobiť zvláštne, keď si k nim prisadnem? Cca mesiac dozadu som si takto sadol k 3 dievčatám vo veku 17-18 rokov do štvorsedačky (v situácii, kedy bol vlak takmer plný, niekam som si sadnúť musel) a dievča, ktoré sedelo oproti mne, sa na mňa dívalo trochu zvláštne; pár minút po tom, čo som si sadol, si cez nohy prehodila nejaký kus oblečenia (asi sa bála, že sa jej budem pozerať na nohy alebo čo, pritom som si celý čas čítal knihu a vôbec som sa na ňu nedíval
).
Ešte bizarnejšiu skúsenosť som zažil pred pár dňami. Opäť takmer plný vlak, musel som si k niekomu prisadnúť, tak som si zvolil štvorsedačku, kde sedeli dve dievčatá vo veku cca 13-14 rokov. Po mojej otázke "či je tu voľné" ostalo na pár sekúnd ticho, následne jedna z nich neochotne povedala "hej", z voľnej sedačky si odložila veci a umožnila mi sadnúť si. Hneď po tom, čo som si sadol, sa obidve začali chichotať a jedna druhej niečo šepkala. Vydržal som to len asi pár sekúnd, bolo mi extrémne nepríjemne. Vstal som a išiel som preč. Nerozumiem tomu - vôbec nijako som ich neobťažoval, nekomunikoval som s nimi, ani som to nemal v pláne. Dokonca som najskôr vytiahol knihu, aby som dal jasne najavo, že nemám nijaké postranné úmysly. ![]()
Čo si o tom myslíte? Je podľa vás nezvyčajné, že si sadám k dievčatám v mojom veku? Myslíte, že by som mal túto svoju "preferenciu" pri cestovaní nejako zmeniť?
Děláte to dobře. Svůj k svému.
A jestli si děvčata špitala a chichotala - však to jsou puberťačky a samy neví co se sebou. Vy jako starší student byste měl mít už tyto situace zvládnuté, žádný útěk.
Na děvčátka se usmát a v žertu říct, co je šeptem, to je čertem.
Slečna se šátkem je ok, neberte to tak úzkostlivě. Slušná holka nechtěla provokovat. Chránila sama sebe a chtěla se cítit v bezpečí.
Spíš bych Vám doporučila se otrkat a nebrat si tyto drobnosti k srdci, že je vše namířeno proti Vám.
-------------
Hledejte tedy spíše volné sedadlo u nějakých mladíků. A ne každý senior se chce mermomocí bavit.
Ďakujem za povzbudzujúcu reakciu! Máte pravdu, že v pubertálnom veku je takáto reakcia prirodzená, len ma to jednoducho zranilo, spolu aj s tým, že neboli príliš ochotné (ako som písal, jedna z nich pár sekúnd nepovedala nič, až potom mi neochotne uvoľnila miesto). Mal som pocit, že som tam neželaný.
A k mladíkom si sadať nebudem, pri nich sa obvykle cítim úplne najhoršie a najviac ohrozený. Som niekdajšia obeť šikany, jednoducho potrebujem cítiť bezpečie.
Budem si teda naďalej sadať k dievčatám, akurát už nie k takým mladým ![]()
Nejakej citlivka, ne? Takhle to resit...
Jinak stejne jako Ti smrdeli ti chlapi, tak mozna smrdis Ty tem pubertackam.
Ja si myslím, že by sa to úplne pokojne dalo aj bez osobných invektív. Ja o osobnú hygienu dbám a nemám pocit, že by som zapáchal.
Ostatným odpovediam (k2, peter) ďakujem.
Já to mám taky tak podobně. Jedu-li i v téměř prázdném busu, vlaku, taky si raději sednu k pěkné slečně. Mám-li volnou lavici, nemůžu přece vědět, jaký špinavý smraďoch si ke mně po příští zastávce přisedne.
Rád čítam, že to má niekto podobne
, niekedy totiž premýšľam, či to naozaj nie je nejaké úchylné... A áno, úplne najradšej si sadám k pekným slečnám, najlepšie, keď ešte pekne voňajú
. To mám potom z tej cesty pekný zážitok...
A áno, ako tu mnohí správne odhadli, som citlivejší človek, nemám rád zápach, hluk, obťažovanie... Pri dievčatách sa cítim nielen príjemne, ale aj bezpečne. Len tieto posledné zážitky mi to trochu narúšajú...
Tak tá skúsenosť spred pár dní nebola v uzavretom kupé, bol to otvorený vozeň, okolo bola kopa ľudí... Ale áno, ako tu mnohí naznačujú, pre dievčatá v pubertálnom veku je takáto reakcia asi prirodzená. Priznám sa však, že možno viac ako chichotanie ma zranila tá počiatočná neochota - ako som písal, prvých pár sekúnd nebola nijaká reakcia, až potom jedna z nich neochotne povedala "hej". Jednoducho som sa tam cítil neželaný, preto som odišiel.
OK, tak dievčatám v tak mladom veku sa nabudúce vyhnem, najmä ak ich bude viac (akurát, že nie vždy je pri nastupovaní do vlaku čas si prehliadnuť tváre a urobiť odhad veku...).
Ve vlaku sedím nejraději sama, pokud je to možné. Sleduji ráda okolní krajinu.
Když si mám k někomu přisednout, je mi jedno, kdo tam už sedí. Pokud není hlučný, viditelně opilý, špinavý...Je mi jedno, zda tam sedí mladí sokolíci, mladá devčata, či babičky za zenitem. Jsem ráda, že se vezu, že jsem našla místo.
Pokud někdo v kupé již sedí, vždycky pozdravím a slušně se zeptám, zdali je zde volné místo. Vadí mi, když někdo přijde jako bulík, pusu neotevře a beze slova sebou plácne na sedadlo. Jinak mi nevadí, s kým sedím, starý nebo mladý...popvídat se dá s kýmkoliv, pokud on chce. Jinak mlčet a pozorovat krajinu. Jaga.
Já myslím, že to je strategie v pohodě. Dělám to podobně, i když ta ani ne hodinka je spíš MHD. Myslím že snad nejsem až tak špatný spolucestující.
Poslední dobou se mi tak z 90% podaří najít volné místo (pak si třeba někdo přisedne). Ale pamatuju doby, kdy vlaky jezdily našlapané a bylo terno přisednout si k 7 lidem do kupé (kupodivu i když byl vlak totálně narvaný a lidi stáli, vždy se našlo dost takových míst). Dodneška nevím, jak to bylo možné, jezdilo 13 vagonů (ne všechny byly použitelné, něco byl služební, něco jednička, něco kuřácký (jednička i dvojka), takže zbylo tak 8 normálních) a vlak byl našlapaný. Dneska jezdí 5 vozů z toho 3 normální a pokud nejede několik školních výprav, je vlak obsazený docela řídce.
Na delší cesty mám většinou místenku (buď je zadarmo k jízdence nebo i když se platí, tak ty 3 eura za jistotu sezení stojí), takže tím je výběr místa jasně daný.
Ešte uvažujem nad jednou možnosťou, kvôli ktorej by to pre tie dievčatá mohlo byť nepríjemné - možno, keď tam sedí skupinka 3-4 dievčat a rozprávajú sa, a ja si k nim prisadnem, možno im je nepríjemné, že už sa nemôžu tak dôverne rozprávať. Keď som si pred mesiacom sadol k tým 3 dievčatám vo veku 17-18 rokov, príliš sa už počas ďalšej cesty nerozprávali (jedna potom tuším spala, nepamätám si presne).
Čo si o tom myslíte? Nemôže toto pôsobiť na tie dievčatá nepríjemne? Ja by som si rád ďalej sadal k dievčatám, ale súčasne sa necítim úplne príjemne, keď mám pocit, že som niekde neželaný.
Jestliže jsou 4 sedadla a ony jen 3 tak musí počítat s tím, že si k nim někdo přisednout může (byť teda jen při hodně obsazeném vlaku).
Áno, teoreticky s tým musia počítať. Len premýšľam, či to nemôže vyvolať myšlienky typu "máme tu nepozvaného hosťa", "prečo si sadol akurát k nám?" či "už tri hodiny sme sa tu rozprávali, a zrazu si sem sadol, teraz nemôžeme nič preberať".
Čo si o tom myslíte? Veď keď cestujete vlakom a vedľa vás je prázdna sedačka, tiež teoreticky musíte počítať s tým, že si vedľa vás sadne smradľavý opilec - a predsa sa tomu nepotešíte, ak sa tak stane.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.