Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Myšlenkové pochody některých Slováků

Od: aligator odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, mám otázku:

proč mají někteří Slováci tak zvláštní myšlení? Nechci všechny Slováky házet do jednoho pytle ani do nich rýpat, ale zajímalo by mě proč to tak je. Díval jsem se do komentářů pod historickými videi na youtube týkající se např. Velké Moravy nebo Slovenského štátu za druhé světové války, a u jednoho videa (konkrétně:

jsou komentáře oslavující a opěvující prezidenta Josefa Tisa. Také jsou tam komentáře, které očerňují Čechy, např. že Češi popravili Tisa, že vyráběli zbraně pro Wehrmacht (i když Čechy a Morava byly protektorát, tedy součást Německé říše a Slováci spolu s Němci napadli Polsko a později SSSR) a že přísahali věrnost Třetí říši (i když k tomu Češi byli donuceni) a když Češi řeknou o Tisovi nepěkné věci, tak Slováci jim nadávají do nacistů. Také u jednoho videa týkající se nehody Alexandra Dubčeka Slováci psali, že ho zabili Češi a také jsem v komentářích u jednoho videa viděl napsáno, že Štefánika také zabili Češi. Také Čechům vyčítají, že kvůli nim přišel na Slovensko komunismus ze západu. No prostě hrůza. Dále v komentářích u videí týkajících se Velké Moravy Slováci psali, že Svatopluk byl slovenský král, i když tenkrát národy v dnešním slova smyslu neexistovaly. Zkrátka si přivlastňují Velkou Moravu a říkají, že byla slovenská, i když centra měla na jižní Moravě (konkrétně, co jsem četl, tak Mikulčice, Staré Město u Uherského hradiště a Veligrad). To je, jak kdybych řekl, že Habsburská monarchie byla česká, protože její součástí byly české země, nebo že Sovětský Svaz byl třeba ukrajinský, protože jeho součástí byla Ukrajina. Co si o tom myslíte vy?

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Nic zvláštního na tom nevidím, nesmíte mít české černobílé brýle a vidět svět pouze optikou toho, co do vás naládovalo naše školství a naše média. Stejně jako jsme my po generace nesnášeli Němce (po roce 89 to z nás vymlátili, protože s nimi musíme být v jednom spolku), Ukrajinci nesnášejí Rusy, kteří se tam roztahovali, tak Slováci mají jistou averzi k Čechům, se kterými museli hrát dvojku v Československu. Je to nutný důsledek toho, když větší národ "utlačuje" ten menší a třeba i méně rozvinutý. Pokud to nevíte, zjistěte si, jak si například po roce 1918 museli Češi na Slovensku vynucovat "pořádek". No a pragocentrismus je taky logicky štval.
A k těm osobnostem, dodnes je pro spoustu Němců národním hrdinou Hitler (jen o tom nesmí mluvit, ale po pár pivech už to z nich leze - osobní zkušenost), pro Ukrajince Bandera (tam se to teď smí a my zavíráme oči) a pro Slováky Tiso. Každý národ potřebuje své "hrdiny", kteří ale nebývají svatoušky, nebo jsou z dnešního pohledu jejich činy problematické, tak si je musí zidealizovat.
No a to, že Čeśi wehrmacht za války vyzbrojovali, šatili a živili, to je taky realita. Tady v zásadě velký odboj proti Němcům nebyl, museli ho ze západu cíleně vyprovokovat atentátem na říškého protektora. Aby se před koncem války aspoň nějaký odboj vykázal, tak bylo na poslední chvíli zorganizováno jinak úplně zbytečné pražské povstání.
Jen díky dohodám velmocí jsme se po válce ocitli na "straně vítězů".

0rion
hodnocení

0x

Někteří Slováci mají vůči Čechům stále pocit ukřivděnosti, mají z nějakého mně neznámého důvodu pocit, že jsme jim nějak ublížili. On i rozpad společného státu byl způsoben tím, že Mečiar a spol. hustili do Slováků, že je utlačujeme a že nedostávají co si zaslouží. To je asi lidská přirozenost z vlastních selhání a z vlastního srabu obviňovat ostatní. Teď mají po čem toužili, mají svůj stát a s Ficem budou za chvíli nejlepší na planetě. Ale musím spravedlivě říci, že směřujeme stejným směrem *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]