Nejste přihlášen/a.
Původní název otázky: První ošetření + EDC lékárnička
Od: kano odpovědí: 7 změna:
Troufam si rict, ze snad alespon v urcitych pripadech ano. Kdo byva pripraven, nebyva prekvapen...
Poprve v asi 14 letech, kamaradovi, ktery si zlomil nohu na Velkem Javoru. Bylo to jeste pred vstupem CR do EU. Zafixovali jsme mu to, z planek krmelce co tam byl jsme vyrobili nositka a dotahli ho z Javoru pesky pres hranice az do Alzbetina, kde jsme teprve volali sanitku. Zadne zahranicni pojisteni jsme samozrejme nemeli. Nemecky celnici na nas koukali dost divne, co to je za cirkus.
Podruhe na Snowdonu ve Walesu, kde jsme dosli k jednomu zhroucenemu starsimu turistovi. Byl sesunuty na zemi opreny o kamen, neco sotva blabolil, cely opoceny a trasl se. Vubec sme nerozumeli co drmoli. Okamzite jsme volali 999. Podle projevu a teoretickych znalosti jsme usoudili, ze ma hypoglykemii, coz nam i jako pravdepodobnou pricinu potvrdili podle popsanych projevu i v telefonu. Po odsouhlaseni jsem mu dal kostku hroznoveho cukru, ktery mam v turisticke lekarnicce a skutecne, jako mavnutim kouzelneho proutku byl po par minutach dobry. Pak uz sme s nim jen cekali na zachranare. Navrchol jsme tehdy uz nedosli.
Potreti na ulici v Praze, zkolabovany starsi muz, kdyz sem ho uvidel, lezel natazeny uprostred silnice a jenom chroptel. Okamzite jsem zavolal 155 a zacal davat podle instrukci neprimou srdecni masaz. Stridal jsem se u toho s lekarnici z nedaleke lekarny az do prijezdu zachranky. Moc lidi tam nechodilo, ale nikdo jiny uz pomoc nenabidl. Odvazeli ho ziveho. Ale jak pak dopadl, to nevim.
-
Takze ze tri praktickych zkusenosti co mam muzu snad rict, ze jsem v nich obstal...
Jeste sem si ted vzpomel, ze jsem se kdysi pokousel zachranoval nejakou babku ze zubu pitbula nebo neceho podobneho.
Byl zakously do ruky, skubal, babka v soku, tahal ji po zemi, vsude kolem lidi, krik, nikdo nevedel co delat.
S rozbehem jsem ho dvakrat nakopl spickou pevne zimni boty, coz vubec nepomohlo, mozna spise uskodilo. Vubec jsem popravde netusil co delat.
Uz sem vytahoval nuz z kapsy, ze ho proste bodnu nebo podriznu, ale pak se tam objevil chlapek s kyblem vody a polil tomu psu cumak. Okamzite se pustil a byl najednou uplne v klidu.
Tak tehdy jsem se moc nepredvedl. Na nic takoveho jsem proste pripraveny nebyl.
Naopak ten chlapek ocividne vedel naprosto presne co delat.
Dlouhé roky jsem byl na to školen a bohužel mnohokrát jsem toho musel využít. Proto to ale nepíšu. Hodně mi pomohlo jedno pravidlo, které nám vštěpoval jeden záchranář. Vždycky si představte, že je to někdo blízký. Třeba vaše dítě. A ono to v podstatě taky něčí dítě je. Stejně tak byste chtěli, aby se někdo zachoval k vašemu blízkému. Ono to funguje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.