Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zkusenost linux

Od: motorka odpovědí: 8 změna:
8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Ano, na všech kompech a notasech doma. Plná spokojenost.

hodnocení

1x

Ano, na pc, na telefonu, na routeru, v televizi, v autě.

V kauflandu ho zrovna zapínaly na pokladně když sem tama procházel (pokud to teda nebyl jiný systém navržený aby vypadal přesně jako spouštění přes systemd)

hodnocení

1x
Už hodně let Ubuntu.
Proč, protože funguje spolehlivě a ovládání je jednoduché a intuitivní, prostě když něco hledáte tak to naleznete rychle a je to tam kde to má být.
Když něco dělám na oknech tak je to pro mne utrpení, tam jakákoliv činnost je složitější a trvá déle. Od té doby co jsem doma přešel na linux mne přestaly vypadávat vlasy.

rms
hodnocení

0x

Rád bych vás na chvíli přerušil. To, co označujete jako Linux, je ve skutečnosti GNU/Linux, nebo jak jsem mu v poslední době začal říkat, GNU+Linux. Linux není operační systém sám o sobě, ale spíše další svobodná součást plně funkčního systému GNU, který je užitečný díky GNU corelibs, shellovým nástrojům a důležitým systémovým komponentám, jež tvoří plnohodnotný operační systém, jak je definován POSIXem.

Mnoho uživatelských počítačů denně provozuje upravenou verzi systému GNU, aniž by si to uvědomovali. Zvláštní shodou okolností se verze GNU, která je dnes široce používána, často nazývá Linux a mnoho jeho uživatelů si neuvědomuje, že se v podstatě jedná o systém GNU, vyvinutý projektem GNU.

Linux skutečně existuje a tito lidé ho používají, ale je to jen část systému, který používají. Linux je jádro: program v systému, který přiděluje zdroje počítače ostatním programům, které spouštíte. Jádro je nezbytnou součástí operačního systému, ale samo o sobě je k ničemu; Může fungovat pouze v kontextu kompletního operačního systému. Linux se obvykle používá v kombinaci s operačním systémem GNU: celý systém je v podstatě GNU s přidaným Linuxem neboli GNU/Linux. Všechny takzvané linuxové distribuce jsou ve skutečnosti distribucemi GNU/Linuxu!

motorka
hodnocení

jaky distra pouzivate?

12.01.26 18:19

Mint.

hodnocení

0x

V tomto miléniu už takřka výhradně :)

Já používám Gentoo, protože si mi líbí jeho modularita a balíčkovací systém, vyladil jsem si (pro mě) velice pohodlné a jednoduché prostředí založené na fluxbox-u (a spoustě uxrvt terminálů a Midnight Commanderu a VIMu a různých skriptů) ve kterém dělám vše, co potřebuju, od hraní retro her po hry moderní, od prohlížení internetu, přez tvorbu vlastních stránek a generátorů takovýchto stránek, píšu si v tom poznámky do RPG her, stejně jako ty skripty a programy pro počítače s 32GB RAM stejně jako pro počítače se 2kB RAM (a spoustu mezistupňů), kreslím jak obrázky do her, tak navrhuju věci pro 3D tisk, tak navrhuju i vlastní počítače (třeba hackaday.io/... ) od návhu zapojení, přez návrh spojů a po jeho osazení si k tomu píšu i operační systém a programy, například hry.

Neříkám, že je Gentoo ideální pro každého, ale mě sedí nejlíp z těch všech distribucí, které jsem používal.

Mám ho jak na velkém počítači (AMD Ryzen 9 3900X 12-Core Processor 32GB RAM) tak na kapesním, asi 15 let starém, netbooku (Acer Aspire One D270 - Intel Atom N2800 1.86GHz 2jádra 4GB RAM) a všem mezi tím a všude mám stejné prostředí a fungují mi tam stejné programy, i když, pravda, dost rozdílně rychle. Ale protože mám stejně všechno důležité v gitu a svém serveru, tak není problém synchronizovat data a i na tom ořezávátku někde v háji pokračovat v tom, co jsem ve velkém rozjel doma na stole.

hodnocení

0x

Ne

Zkoušel jsem několik různých distribucí, ale nikdy nevydržely na disku déle než pár týdnů. Takže jsem spokojený uživatel Windows, které jsem měl na disku (po MS-DOS) téměř všechny od verze 3.1 (s výjimkou osmiček... tam mi stačila zkušenost s notebookem mojí bývalky).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]