Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úprava jídelníčku - ne hubnutí, ale zdraví

Od: pu® odpovědí: 4 změna:

Zdravím všechny ve spolek po krátké odmlce a před odmlkou delší *slunce* Měla bych tak trochu žádost o radu, tak trochu návrh k diskusi. Jak víte, pracuji doma - člověk by řekl, že je pak snadné leccos uvařit, v klidu se najíst... Jenže opak je pravdou *nevi* Kolikrát se nasnídám a pak se nezastavím až do chvíle, kdy mám fakt velký hlad. No a žaludku ani střevům to neprospívá a včera mě to začalo štvát. Ráda bych s tím něco udělala, ale na internetu při heslech "úprava jídelníčku" vyskočí hlavně diety... A mně nejde o dietu, chtěla bych jen trochu upravit jídelníček tak, aby mi nebylo po jídle těžko, ale dobře, a abych nekombinovala nekombinovatelné a dostala do sebe i nějaké zdraví...

Trochu popíšu, jak to vypadá. Vstávám += v 9. Snídám docela dost a v klidu, protože jsem naučená, že pak už to moc na klid nebude. Začínám pracovat v 10 - a to je asi ta chyba. Kolikrát se pak do 16-17 nezastavím, pak už mám velký hlad, tak se třeba "naobědvám". Dost často nevařím - a když, tak hlavně polívky. Tedy do sebe nahážu (naliju) polívku a pracuji dál. Kolikrát jím i za počítačem *bzum* S prací obvykle končím v cca 21. A to se také najím - jakože večeře. Tj. poslední jídlo mezi 21-22. Spát chodím kolem 24-1 ráno a ještě si chvíli obvykle čteme. A to je takový klidnější, resp. běžný den. Nedej bože, když e před termínem, popř. si někdo vymyslí něco na poslední chvíli.

Tak, vím, že je to totální průser. Zkusí mě někdo nakopnout, jak na to? Obecné poučky znám (íst pravidelně a v klidu, vím), ale kdybyste někdo měl nějaký nápad, co třeba konkrétně jíst, co rychlého uvařit, aby to nebyla míchaná vejce... Ale vůbec tak prostě co třeba udělat chutného a ne zrovna jenom z obilí... Nebráním se tedy ani "obilí", když přeženu, ale nedokážu ze dne na den přestat jíst např. maso a živit se kořínky... Asi to strašně komplikovaně popisuju :D Tak prostě kdo má návrh na úpravu jídelňáku, sem s ním, prosím. Budu moc vděčná. A jdu vařit polívku hned. Díky! *slunce*

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

A pak se rika, ze nejen praci je clovek ziv. A vida, ono to docela funguje.

Tvuj problem, alespon jak to vidim ja podle toho, co pises, neni v tom, ze nevis, co nebo jak varit, ale ze se neumis prinutit prestat pracovat. Udelat si poradnou prestavku a treba i nekam na chvili vypadnout.

Doporucil bych pilovat vuli odtrhnout se od prace. Pravidelny rezim. Ted se pracuje, ted se svaci, ted se...

A navarit muzes klidne na nekolik dni najednou a pak to jenom ohrivat, jist po malu a dopoledne a odpoledne prokladat svacinou.

Kazdopadne to chce stanovit si rezim.

durancea*
hodnocení

0x

Jídlo za pochodu znám, jsem 5.rok na mateřské - a dokud děti jedly to "nelidské" (příkrmy), často to u mě skončilo polévkou či těstovinami z pytlíku.

Chodím spát stejně, vstávám kol 8., ale vařit mě děti donutí - doporučuju rychlovku na 2 dny - zapečenými těstovinami počínaje (brokolice, sýr ap.), nebo třeba pečenou rybu (pangasius, filé či podkovy z lososa do trouby, oliv. olej, nějakou tu bazalku nebo jinou zelenou nestvůru), rychlé, zdravé, vydrží v lednici i 2 dny, přílohu lze obměnit ( a "zdravíznalci " doporučují bez příloh - třeba lepší cereální chleba, na nějž byste měla chuť už den dopředu :)) ) ... Na těstoviny se dávají i různé omáčky dělané doma, jen se utrhnout od prácena půl hodinky-strouhaný sýr a mléko, přidat brokolici, příp. kráj. šunku... pak možnost do mrazáku připravit na horší doby -lečo, pak jen rozmrazit, nebo třeba před operací jsem si navařila do mrazáku dost porcí - plátky krůtího masa jsem den předem naložila v oleji+ sój. omáčce+ syrovém vejci, nějakých bylinkách, možno třeba kari, paprika, příp. i kečup, ale já základ udělala dost neutrálně, 2. den orestovat na pánvi, po vychlazení nacpat i s tou šťávou do krabiček, zamrazit a máte kdykoli k dispozici, dochutíte, dáte přílohu, vařená rýže taky vydrží třeba dva dny, takže není třeba vařit denně. Jinak asi díky naložení den předem jsou ty plátky fakt křehké... Nebo pečené kuřecí nohy vydrží na 2 dny, příp. z kuřete si nechám na 2.den na rizoto trochu masa a hned je další bleskový oběd...

večerní jídlo jsem řešila taky, letos jsem děsně přibrala, neb jsem si po usnutí dětí užívala "klídek" v 10 večer čokoládou či kys.smetanou s vanilkovým cukrem, vymlouvala jsem se na kojení a to, že se má ještě cca 3 hod. před spaním ještě jíst - výsledek : kila a kila...takže chroustat zeleninu (u nás k dispozici mrkev vždycky) ...

Osobně Váš problém vidím ve střetu poměrně pozdního vstávání a zvyku v našich krajích, že máme zafixováno, že kol poledne se vaří nebo je dokonce oběd. Pokud usedáte k práci v 10, nedá se ve 12 běžět vařit - tak bych radila zkusit si naplánovat nějakou přelomovou dobu, vědomě- např. od 13.30 do 14 vařím, pak jím, poté pokračuju v práci.

Hezky se to radí, nechtějte vidět, jak je to u nás :)) - stačí, když starší dcerka je ve školce a mladší může mít malinkou porci schovanou ze včerejška (končím na rohlíkách, jen abych nemusela vařit :)) )

hodnocení

0x

Pu, dám příklad ze života. Měla jsem 13 let domácí práci, 2 děti, a manželovu nemohoucí maminku, které jsem denně vařila. Takto probíhal můj den: Manžel vstával do práce o půl 5, vstala jsem s ním. Uvařila jsem si hrnek čaje a šla pracovat. V půl 7 jsem vzbudila děti, posnídali jsme. Většinou chléb, máslo, sýry, občas koláč. Odvedla jsem je do školky, po letech odešly do školy. Vrátila jsem se, zaběhla k manžel. mamince se snídaní. Tak v 8hodin jsem šla opět pracovat. V 11 hodin jsem šla vařit oběd. Většinou rychlovky, ale vždy byla polívka, někdy byla na 2 dny. Jinak šunkafleky, lečo, bramboráky, rychlé plátky masa, prostě abych to do půl 1 stihla. Pak jsem se s babičkou najedla, poklidila a šla pracovat. V 15 h. jsem letěla pro děti,nebo pak ze školy došly sami, dojel manžel. Úkoly, povídání si, káva, nějaká svačinka, jogurt, ovoce a tak. Od 17.-19. jsem ještě pracovala.Večeře, někdy co zbylo od oběda, někdy jen studená, obložené chleby, saláty. Pak pohádka přečíst,poklidit, zašívání, žehlení. Šla jsem spát tak v 11, úplně grogy .Podotýkám, že jsme bydleli 7 let v domě, kde jsem chodila pro uhlí a topila v kamnech. K tomu manžel chodil na stavbu domu, to tedy jen 3 roky. Vše bylo asi 8 let ještě v totalitě, ale já na tu dobu hrozně ráda vzpomínám. Byla jsem taková kvočna, ale bohužel, neměl mi kdo hlídat děti, tak jsem za domácí práci byla vděčná. Dnes bych ji brala všema deseti, ale nic takového není...O víkendech jsme jezdili na výlety, samo se sváčou. Dnes toho nelituji, děti vystudovaly vys. školu, mají dobrou práci, dobré partnery, tak snad to vše nebylo zbytečné. Myslím, že i doma se dá udělat přestávka na jídlo, a ne jíst u počítače. Hlavně pravidelně, nebo Vám to po letech tělo vrátí...a budete mít zdr. problémy. Myslím, že to je vše o rozvržení dne a vůli, Prostě si navařte na víc dní, nebo to i zamrazte. ale určitě jedno teplé jídlo je pro žaludek základ. Hlavně chtít.*placni*

pu®
hodnocení

Díky moc všem! Iniciativě meze nekladu, kdo další byste měl nějaký nápad, sem s ním :)

Axusi, máte pravdu - nedokážu se urvat od práce, ale někdy to prostě nejde. No, nejde, má jít všechno...jenže když dostanu v 10 práci s termínem v 15? To si pak můžu plánovat oběd na 14, jak chci, ale nejde to... *nevi* Ale to se stává jen tak v polovině případů, takže je fakt, že se musím víc nutit tehdy, když to jde - o to víc!

Durancea - paráda, přesně tyhle "kuchařské" tipy jsem měla na mysli, moc díky! *palec* No přesně, jak říkáte - totiž já když neuvařím, tak popadnu ten rohlík. A jakmile nepotřebuju příbor, jdu s talířem k počítači... *bzum* , proto si slibuju to, že když budu mít "navařeno", tak aspoň mě to přinutí sednout k jídelnímu stolu a na chvíli vypnout... Jinak to "ve 12 oběd" ani tak nemám, ale jíst od snídaně poprvé v 17, to mi taky nevyhovuje. A hlavně mému žaludku to v poslední době nevyhovuje, tak s tím musím přestat. Dnes, jak jsem napsala sem, tak jsem odešla dělat polívku a nakonec jsme s přítelem zvládli i palačinky :) Tak to bylo fajn. Ale jiné dny to takhle fakt nevypadá...

Atrama - teda klobouk dolů, to bych nezvládla *uf* I Vám moc díky za tipy, vše se hodí, vše zužitkuju *placni* A ani mi nepřipadá, že jste byla nějaká "kvočna" *stop* , spíš jste obdivuhodně zvládala starost o všechny kolem sebe a máte na co být hrdá. Však oni z toho všichni těží ještě dnes *slunce*

Krásný večer! Pů *slunce*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]