Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Staré rodinné fotografie, diplomy, vysvědčení... co s nimi?

Od: martin8

Zdravím všechny rádce a rád bych se s vámi podělil s myšlenkou, kterou delší dobu nosím v hlavě. Mám po rodičích a jejich předcích krabice se starými fotografiemi (přibližně rok 1910-1960), svatební kronikou ze sedmdesátých let, školním vysvědčením, dále například pionýrskou kroniku, diplomy a další věci. Vedle toho mám také své vlastní a mladší "sbírky a poklady", například malé kalendáříky 40 let staré, autobusové jízdní řády, vlakové jízdenky z dětství, hračku-látkového panáčka, hrací karty, vlastní fotky a mnoho dalších památečních předmětů. K nim bych možná také přidal USB flash disk se snímky, které jsem dříve převedl z diapozitivů (originály bohužel nemám). Věci mají pro mě vzpomínkovou hodnotu, sběratelská cena bude v současné době minimální až nulová. Pro cizího člověka bezcenné, ani bych je nikomu nenabízel...
Život rychle ubíhá a nemám nikoho, komu bych věci ve vyšším věku předal. Cizí člověk by to po mém úmrtí pravděpodobně vyhodil a tomu bych chtěl předejít. Domnívám se, že za sto nebo více let mohou mít některé z těchto věcí větší hodnotu a je malá pravděpodobnost, že to skončí v odpadu.
Napadá mě zajímavá myšlenka... Až budu mít kolem šedesáti let, věci bych uložil do vodotěsné speciální schránky a zašel někde do lesa nebo do míst, kde lidé téměř nechodí a zakopal bych tuto schránku metr (nebo hlouběji) pod zem. Popřípadě bych je vložil do malé vodotěsné schránky, kterou pro jistotu vložím do větší. Je otázkou, jak dlouho dokumenty a fotografie vydrží, to nedokážu odhadnout.
Počítám i s možností vše převést do digitální podoby, ale nevím, kam bych to následně uložil na internet. Založený účet je většinou dočasný a při jeho nepoužívání dojde k deaktivaci a smazání dat. Některé věci se skenovat nedají a z mého pohledu bude mít originál větší hodnotu, než naskenovaný náhled.
Vnitřně cítím, že bych chtěl po sobě něco zanechat a třeba to bude za hodně dlouhou dobu dokladem naší historie. Záleželo by na mnoha okolnostech, jak dlouho věci vydrží nepoškozené a kdy je někdo objeví. Děkuji za vaše názory a postřehy, popřípadě jak by se to dalo ještě jinak vyřešit.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Já mám spíš problém jak tohle všechno zlikvidovat.

anet
hodnocení

1x

Mně osobně by bylo fakt líto to všechno zlikvidovat. Já mám takové věci pořád ve fyzické podobě, roztřízené v různých deskách. Ono je to docela levné a můžeš to mít vše na jednom místě, navíc se ti to hezky zachová. Například na inetprint.cz/... si můžeš koupit víc ks za levnější cenu, což se mi docela osvědčilo. A nikdy nevíš, možno to jednou najde své využití, nemusí to být zcela bezcenné.

kolik

Není to vůbec levné, musíš koupit 200 ks.

fik
hodnocení

0x
Objeví to nějaký detektorář v horizontu 5 a méně let. Chodí naprosto všude. V zemi se 140 osobami na km2 žádné opuštěné místo neexistuje.
martin8
hodnocení

Děkuji za názor, také mě to napadlo. Lidé chodí, hledají a objevují s detektory poklady v různých lokalitách. Asi nebude snadné najít místo, kde nebudou hledat. Snad někde v CHKO, ale to by bylo porušení zákona o zákazu vstupu. Přírodu mám rád i jako turista a respektuji nevstupovat do těchto míst. Jiank mě nic nenapadá...

Pokud nepoužije kovovou schránku,tak to detektor nenajde..při kopání odstraní nalezené kovové věci v okolí úkrytu..Takže detektor použije on,aby místo "v yčistil"

hodnocení

0x

Podívejte se na Burzy sběratelů. O kalendáříčky a určitě i vlakové jízdenky bude zájem. Také jsem nějaký zájem viděla v Annonci. Také telefonní karty.

Též se tím můžete probrat, jestli poklady neobsahují nějaké staré snímky z bydliště vašich předků.

Měl by možná zájem nějaký archivář/kronikář. U nás v menším městečku třeba jedna paní archivuje a sbírá věci ke konkrétnímu místu, ke konkrétním rodinám.

Zkuste i městský úřad.

Národní archiv poptává:

nacr.cz/...

sberatel.info/...

Ale není pravda, že jsou Vaše vzpomínky bezcenné. Možná to je jenom Váš pocit.

Naopak, alespoň se pokuste nabídnout, kontaktovat se a zjistit zájem.

Věřím, že nějaké nápady tady ještě dostanete.

martin8
hodnocení

Děkuji, to by bylo fajn. Před rokem jsem zdarma věnoval sbírku ubrousků po mamce (cca 60. léta), svatební šaty s botami a podobné věci. V rámci možností bych chtěl nabídnout co nejvíce věcí, o které bude zájem. V mém případě nejde o to na tom vydělat, ale aby se to dostalo k někomu, kdo po několika letech sbírku nezlikviduje, popřípadě to nevyhodí noví majitelé, kdyby původní sběratel zemřel. V různých internetových skupinách jsem viděl například alba se známkami či staré fotografie, které někdo vyhodil - pravděpodobně při stěhování do bytu původního majitele. Mám ještě dost času se rozhodnout, ale některé věci zkusím nabídnout.

Osobně se některých věcí zbavuji a nabízím na webu Bazoš.cz http://www.bazos.cz/

Registrace zdarma a i obsluha účtu velice jednoduchá, takže doporučuji.

Můžete udělat jenom někomu radost, nebo za menší peníze.

Po dvou měsících si inzerát obnovíte.

----------------

Můj tchán vždycky říkal - každá věc má svého kupce, anebo i prodělek je kšeft.

hodnocení

0x

Mám doma podobné věci. Pro cizí lidi ale budou bezcenné. Mám ještě rodný list manželovy babičky z roku 1885. Mám jejich oddací list, moc jsem se smála, tehdy měl totiž honosný název "kopulační." Jako, že potom už se to smělo. Mám lístky - šatenky z 2. svět. války, různé průkazky, třeba, když moje tchyně /*1925/ byla kdysi totálně nasazená v muničce. Mám tchánova /*1923/ vysvědčení ze školy i z učení. Leží to ve starém klufru, občas si to projdu a zase vrátím zpátky. Co s tím budou dělat děti, či vnuci, nevím. Zbavovat se toho nechci, je to taková určitá nostalgie. Jaga.

A zakopávat někde už vůbec ne. Proč, jaký by to mělo smysl? Tyto věci mají případně nějakou cenu jenom pro Vaše nejbližší.

doplněno 30.12.25 06:43:

A jak píšete, že jste někde viděl vyhozená alba s fotografiemi - co jiného s tím? Mám doma rovněž 2 letitá alba po manželových rodičích a někoho dosud poznám jen na zhruba 5. obrázku. Ostatní jsou cizí lidé, nikoho z nich neznám. Cizí miminka na kožešinách, cizí svatební fotky. Není už nikdo, kdo by mi vysvětlil, kdo to byl...Vyhodím to taky, opravdu nic jiného se s tím nedá dělat.

vili
Máte trochu posunuté vnímání podle dnes užívaného významu, kopulační je v tomto významu oddací. Také jsem se dřív usmíval, když jsem v zejména latinsky psaných matrikách vídal, že v daném dní sňatek v příslušném kostele měli ten a ta, přítomni byli ti a ti, a kopulaci že provedl pan administrátor.
Tazateli bych poradil, aby některé věci, například tu kroniku, nabídl muzeu, některé, zejména nejstarší fotografie, ze zadní strany popsal a zeptal se v širší rodině, jestli někdo nedělá genealogii.

hodnocení

0x

Pokud přebrané fotky budete vyhazovat, tak patří do směsného odpadu.

Nikoliv do modrého kontejneru.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]