Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vánoční symbol

Od: magdon® odpovědí: 9 změna:

Co představuje tenhle předmět, objevující se často v období vánoc? *nevi*

Vánoční symbol

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fik
hodnocení

0x
Ciandy cane.
sugar.org/...
fik
Candy cane, překlep.

trtr
hodnocení

0x

Vánoční berlička, cukrové lízo,... Leze to sem od Santy, teda ze západu.

bear

A děda Mráz ze SSSR nevadil? *smich*

Vadil, vadil mi Santa i Děda Mráz. Dneska vadí sobi, kteří tady u nás nežijí. K českým Vánocům patří ovečky, volek, oslík, pes...sobi ne. Vadí mi Rolničky, rolničky v angličtině. Vadí mi nadělování KOMÍNEM *ee*. Byla jsem na dvou krásných koncertech v kostelích, v obou hráli na varhany, či na fagot, klávesy a housle, ty naše české koledy a posluchači se s chutí přidali.

Před rokem 1989 jsme dětem ve školce tajně dělali Mikuláše, čerta, anděla. Do třídní knihy se to nesmělo zapsat. Co kdyby přišel inspektor? A ani o Ježíškovi se nesmělo mluvit. Otázka dětem zněla: Co by sis přál /co jsi dostal/ pod stromeček?

Dneska se toleruje všechno, je jen na nás, co si kdo z toho vybere, co je mu blízké, jaké má vzpomínky na dětství.

A ty lízací hůlky mají v cukrárnách po celý rok. Za mého dětství už byly také, ale jenom jako dlouhé rovné tyčky. Tyhle červenobílé mi připomínají šraňky na přejezdu. *smich* Jaga.

bear

SSSR absurdita, kdy tajné dělání Mikuláše se rovnalo vyhazovu z práce a přeřazení na práci v uranových dolech.

To je trošku něco jiného nežli dnes, kdy to vadí pouze staré generaci a mladší generace si svobodně vybrala Santu nebo Mikuláše dle libosti beze strachu z vlády.

hodnocení

Aha, takže ono to vlastně s vánocemi (jako takovými) až tak moc společného nemá a to, že se to vyskytuje v tomhle období je spíš náhoda *zmateny*.

Že to sem zatáhl ten červený šašek (i když to má původ v Německu) je mi jasné.:(

fik
Kdybyste si přečetl článek, co jsem vám poslal, tak byste se dočetl, že legenda praví, že to vymysleli, aby děti vydržely v klidu při vánočních bohoslužbách. Symbolické jsou i barvy. Společného to má tedy vše. Kopnutí do tradic z jiné země zcela zbytečné.
PS: vy jste tyto křesťany ukradené pohanské svátky oslavy zimního slunovratu oslavil jak? V kostle? U menhiru? U TV? V lihu?

hodnocení

0x

Mě třeba dost vadí strašidelní Krampusáci, pekelníci, čerti z Rakouska s maskami.

Proto s líbivými písničkami a převleky Santa Clause, zvonícími sobíky, Dědou Mrázem a jeho berlou Mrazilkou nemám vůbec žádný problém. Beru to jako rozšíření vánoční pohody a svátků.

Naopak na pohádku Polární expres se vždycky těším a i slza mi ukápne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]