Nejste přihlášen/a.
Vadil, vadil mi Santa i Děda Mráz. Dneska vadí sobi, kteří tady u nás nežijí. K českým Vánocům patří ovečky, volek, oslík, pes...sobi ne. Vadí mi Rolničky, rolničky v angličtině. Vadí mi nadělování KOMÍNEM
. Byla jsem na dvou krásných koncertech v kostelích, v obou hráli na varhany, či na fagot, klávesy a housle, ty naše české koledy a posluchači se s chutí přidali.
Před rokem 1989 jsme dětem ve školce tajně dělali Mikuláše, čerta, anděla. Do třídní knihy se to nesmělo zapsat. Co kdyby přišel inspektor? A ani o Ježíškovi se nesmělo mluvit. Otázka dětem zněla: Co by sis přál /co jsi dostal/ pod stromeček?
Dneska se toleruje všechno, je jen na nás, co si kdo z toho vybere, co je mu blízké, jaké má vzpomínky na dětství.
A ty lízací hůlky mají v cukrárnách po celý rok. Za mého dětství už byly také, ale jenom jako dlouhé rovné tyčky. Tyhle červenobílé mi připomínají šraňky na přejezdu.
Jaga.
SSSR absurdita, kdy tajné dělání Mikuláše se rovnalo vyhazovu z práce a přeřazení na práci v uranových dolech.
To je trošku něco jiného nežli dnes, kdy to vadí pouze staré generaci a mladší generace si svobodně vybrala Santu nebo Mikuláše dle libosti beze strachu z vlády.
bear - Děěduška Maróz mi samozřejmě vadil. A když už jsem chápal o co jde, tak docela výrazně. Ale protestovat proti němu se rovnalo téměř sebevraždě. Naštěstí zmizel v propadlišti dějin a nechápu, proč by ho měl nahrazovat nějaký Svatý Klauz.
Mikuláš není záležitost mladé generace, ten s čertem a andělem chodí po Evropě od 10. století. A pamatuju, že v 60. až 70. letech se to v ulicích touto trojicí hemžilo výrazně víc, než v současnosti. To kupodivu komunisti tolerovali (možná proto, že byl v Rusku národním patronem. ![]()
Aha, takže ono to vlastně s vánocemi (jako takovými) až tak moc společného nemá a to, že se to vyskytuje v tomhle období je spíš náhoda
.
Že to sem zatáhl ten červený šašek (i když to má původ v Německu) je mi jasné.![]()
PS: vy jste tyto křesťany ukradené pohanské svátky oslavy zimního slunovratu oslavil jak? V kostle? U menhiru? U TV? V lihu?
fik - Nemám nic proti tradicím jiných zemí (když je slaví ve své zemi), ani proti oslavě slunovratu. Ten ale není (nikdy nebyl) 24.12. Pokud vím, tak ten den je oslava narození Ježíše a se slunovratem nesouvisí. Vadí mi, když se cizí tradice násilím zatahují do naší kultury na úkor tradic našich. Ježíška se sice nepodařilo zlikvidovat komunistům, ale pravděpodobně se to brzy povede úchylné postavě z agresivní reklamy na CocaColu.![]()
Nejsem věřící a děti mám už dávno odrostlé, vánoce nedržím. Dárky nedávám, ani nevyžaduji. Štědrý večer jsem strávil jako každý jiný (přiznám se, že z velké části u TV
)..
Se slunovratem tyto svátky samozřejmě souvisí. Křesťané překryli termíny, aby usnadnili přijetí své víry a vytěsnili pohanské tradice. Ale to nemá cenu tady rozepisovat, je toho plný internet.
PS: jakou úchylkou trpí Santa Claus? Co jste mu diagnostikoval?
Tak jo, beru zpět to "násilí". Nahradím to termínem "psychologický nátlak". Ten není na 1. pohled vidět, ale o to je nebezpečnější.
* on totiž na rozdíl od Santy, Ježíšek není příliš zobrazován. Nemá ani konkrétní podobu, je to spíš symbol. Zdroj dětské představivosti.
Už jen trapná třešnička na dortu je, že se bijete za tradici, kterou sám nedržíte a evidentně o ní ani příliš nevíte.
0x
Mě třeba dost vadí strašidelní Krampusáci, pekelníci, čerti z Rakouska s maskami.
Proto s líbivými písničkami a převleky Santa Clause, zvonícími sobíky, Dědou Mrázem a jeho berlou Mrazilkou nemám vůbec žádný problém. Beru to jako rozšíření vánoční pohody a svátků.
Naopak na pohádku Polární expres se vždycky těším a i slza mi ukápne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.