Nejste přihlášen/a.
Vy kolem sebe vidíte špatné věci, ale příjde Vám v pořádku určovat co je správné a co ne...a odsuzovat ostatní na základě barvy oblečení jakou nosí. Asi bych k životu přistupoval tak, že bych nejdřív začal u sebe.
Takže všichni zaměstnanci t-mobile a foodora jsou buzeranti?
Souhlasím z jarinem, že barva neurčuje pohlaví. To jen stará generace má v hlavě poruchu a nastavené vzory chování, které se ani nezakládali nikdy na vlastním chápání, ale dle okolí a okolní politiky a společnosti.
Za mě, růžovou bundu nebo triko bych jen tak nenosil, ale za růžovou kravatu k bílé košili a třeba šedému saku, bych neměl problém. Stejně tak, pokud bych venku mrznul a měl v autě čepici po ženěn, tak rozhodně k vůli názoru fly a podobným jako je tazatel bych si nenechal umrznout uši, až by mě je aputovali.
...
Za mě tazatel je nemocnej na hlavu, když všude vidí jen to špatné, pravděpodobně nedělá nic, aby sám si dělal nebo viděl i to hezké a ještě má potřebu se vybrečet.
To jsou typicky nemocní lidé.
Tedy měl by začít u sebe. Druhé nepředělá.
@berte: To je zajímavé. Já několikrát pracoval jako zaměstnanec, ale nikdy jsem ve smlouvě neměl zakotvenou povinnost stydět se. Ani jsem nepotkal nikoho, kdo by to ve smlouvě měl.
Jak to u té foodory kontrolují, že se dotyčný zaměstnanec stydí dost? A když přijdou na to, že se nestydí, tak mu jen nedají prémie, nebo ho na místě propustí?
berte, nemusíš vysvětlovat nic. Tvoje myšlení společně s fly a jinými, kteří mají osobní mindrák jen k vůli barvě, mě nezajímá. Já narozdíl od Vás nemám vyrážku, když držím růžovou 500€ bankovku o které se Vám dvěma ani nesnilo
.
Jak jsem reagoval v diskuzi.
Růžové šusťákovky z devadesátek bych na sebe neoblíknul.
Růžovou kravatu k obleku nebo mít růžový kapesník v bundě, nemám absolutně žádný problém.
Už vůbec nemám problém mít operátora T-Mobile, protože mě zajímá ceník a služby, ne barva (i když chápu, že k vůli mindráku růžové máš raději O2 nebo Vodafone a ceník a služby jsou pro tebe až na druhém místě k vůli nemoci hlavy a studu).
Já jsem svobodný.
Dělám si co chci, co uznám za vhodné a cítím se dobře.
Ty děláš to, co chce okolí.
To je tvůj problém a svůj problém léčíš dotazem v diskuzi, jako kdyby to bylo otázkou života a smrti.
Je to ještě víc směšné než na začátku. Jak Fly, tak ty Berte ![]()
I když jsem byl zaměstnanec, tak si ke mě nikdo nic divného nedovoloval. Samozřejmě jejich požadavek byl, abych odváděl dobrou práci, což jsem odváděl a můj požadavek byl, aby mě dobře platili a to oni platili.
Když jsem pracoval v kanclu nebo doma, tak se nikdo nestaral, jak jsem oblečený, když jsem byl někde na stánku, nebo jiné oficiální příležitosti, tak požadovali reprezentativní oblečení, což jsem chápal a dodržoval, cedulky a propagační předměty dodala firma a s tím jsem taky problém neměl.
Nevidím nic divného na tom, že zaměstnanci reprezentující firmu mají nějaký dress kód firmě odpovídající - IBM blue u IBM, montérky s oranžovým nápisem o OBI, červená trička u Vodafónu, Bolt zelenou s bílým jménem firmy, Foodora růžovou s bílým jménem firmy, Zásilkovna červenou bílým jménem firmy ... normálně to na ulicích vidím furt a vypadá to normálně.
Darling Cabaret má taky svůj styl, ale tam bych asi stejně nechtěl pracovat i z jiných důvodů a taky mě k tomu nikdo nikdy nenutil.
Zaměstnanec si sám vybírá, kam půjde žádat o práci, zaměstnavetel si pak vybírá z těch, kteří o práci zažádali u něj. Pokud je pro vás Foodora nepřijatelná kvůli firemním barvám, prostě u nich o práci nežádejte a máte vystaráno. Pokud považujete Google za ukázkového slídila, tak se u něj neucházejte o práci a nebudete pro něj muset pracovat.
A pokud firma znenadání změní brand, výpovědní lhůta jsou dva měsíce, déle to tam rozhodně nikdo snášet nemusí, déle tam nikoho držet nemůžou (kratší doba se většinou dohodnout dá, stejně jako čerpání dovolené, návštěvy doktora atd...).
Já například nemám rád Microsoft a nikdy jsem u o něj o práci nežádal a nikdy jsem u něj nepracoval a nemusel nosit jejich logo.
Až tak je to jednoduché.
@berte: Nedělám ze sebe nic, jen popisuju své zkušenosti. Peníze seděly, kdykoli jsem něco potřeboval, firma mi vyšla vstříc. Jestli si někdo něco myslel hluboko v hlavě, tak to nikdy nedal najevo a tudíž pro mě jako by to nebylo.
Růžovou teď v šatníku nemám, pár kousků by se v průběhu historie našlo, nikdy s nima nebyly problémy. Firmy kde jsem pracoval růžovou ve firemních barvách neměly.
Co se Foodory týče, mám pocit, že si představujete, jak tam nějaká ozbrojená komanda tahala v řetězech křičící a bránící se lidi jen tak z ulice, převlékla je do růžové a přikovala k růžovým motorkám. Tak takhle to samozřejmě nebylo.
Jeden každý zaměstnanec (i zaměstnankyně, samozřejmě) do Foodory přišel ze své vlastní vůle žádat o práci, s tím, že předem věděl, jaké oblečení vyžadují. Pak jejich náborčí přesvědčil, aby ho přijali. Pak s nimi sepsal smlouvu. Nikdo ho tam k tomu nenutil. A i kdyby si až v reálu uvědomil, jaké oblečení tam obléká, tak během zkušební doby (běžně dva měsíce) mohl kdykoli odejít bez udání důvodu. A potom mohl kdykoli odejít s řádnou výpovědní dobou, opět bez udání důvodu. To, že tam ti lidi pracují jednoduše znamená, že jim ty peníze (a případné další benefity) stojí za všechno, co tam mají dělat (nosit firemní oblečení, chodit do práce včas, rozvážet jídlo v zimě v létě ...). Nikdo je tam nedrží a kdykoli kterýkoli může odejít jinam, pokud by měl pocit, že tak chce.
Jinak v historii se používáni barvev průběžně mění, všechno už tu bylo a bude zas. Móda nesměřuje k něčemu jako optimu, jediné co ji zajímá je změna a "něco nového", což znamená něco, co tu nebylo v posledních pár letech ve velkém. Někdo se módou nechá zmítat, jiný na ni kašle.
Muže/ženu dělá mnohem víc chování a vystupování, než nějaké hadříky. Vzpomínám na jednu mezinárodní akci, kde jsem komplet promoknul a tak jsem pak zbytek doby chodil v letních šatech své přítelkyně. Nikomu to nevadilo, mnohem víc je zajímalo jak vládnu mečem.
Já s barvou problémy neměl nikde (a vybavit si jakou firemní barvu kdo měl pro mě není až tak jednoduché, takže zjevně dojem nezanechala).
Vždycky jsem odcházel, protože jsem dostal lepší nabídku (čti zajímavější, někdy i lépe placenou, někdy hůře, ale zajímavější práce), přičemž bych se mohl vrátit, kdybych chtěl, nerozcházel jsem se nikde ve zlém. *)
Pak jsem se udělal čistě pro sebe ( OSVČ ) a zase jsem pracoval pro různé lidi a firmy a vždycky spokojenost.
A protože jsem nikde nenechal nic ve špatném stavu, tak jsem s tím vnitřně neměl problémy.
*) školní brigády, které měly jasně dané od-do nepočítám, ty samozřejmě skončily předem daným dnem.
Není mi jasné, jak by se to mělo vztahovat ke mě? Já jim vždycky říkal naplno, co si myslím.
"Tenhle údaj je nesmyslný, protože tohle, támhle a tohleto. Jestli na tom trváte a jestli to zaplatíte, tak vám tam jeho výpočet i tisknutí naprogramuju, ale smysl stejně nedává. Je to jako kdybyste chtěli spočítat průměrné rodné číslo." Nechali si to projít hlavou a nakonec ho nechtěli, ale kdyby chtěli a zaplatili, tak jim ho klidně napíšu.
A ty rozchody byly taky takové.
Já "Dostal jsem takovou a makovou nabídku a přijde mi to zajímavější práce, tenhle systém už dlouhodobě chodí a nepotřebuje tolik údržby"
Šéf "Nechceš si to ještě rozmyslet? Tady je zaručená práce dlouho dopředu"
Já: "Ale tam je zase zajímavější."
Šéf: "No tak hodně štěstí a kdyby to nevyšlo, nebo ses chtěl vrátit, tak číslo na mě máš"
Já: "Mám a díky za nabídku."
A ta nabídka platila i když jsem se zase třeba po půl roce náhodně potkali.
(A ta stará práce nebyla špatná a nevadila mi, jen ta nová byla ještě lákavější.)
(A oblékat si budu kdy chci co chci. Co já vím, tak si i holky oblékají kalhoty a stejně to pro mě není důvod se kahotám vyhýbat.
)
Krátké hledání na Wikipedii - Dvůr Ludvíka XIV. "zlatý věk" Francie. Nejméně 7 mužských postav (včetně jedné z ústředních) má na šatech nějaký z odstínů růžové, každá jiný ... asi se měli s vámi poradit, co se jim má líbit a co na sebe za žádnou cenu nebrat ... podobných obrazů je spousta
.
Ale ano, pokud opravdu chcete kolem sebe vidět špatné věci, tak samozřejmě není nic jednoduššího, než prohlásit za špatné něco, co nikomu neškodí a začít vyšilovat z toho, že to ostatní tak nevnímají, popírat, že to dřív bylo běžné a děsit se toho, že by se to mohlo opět vrátit do módy.
.
Ale to by pak patřilo spíš do rubriky "Módní policie, aneb trpím, když se někdo oblékne jinak než já", nebo někam do psychiatrie...
"vidím kolem sebe mnoho věcí a názorů, s kterýma nesouhlasím a vysloveně mě žerou"****tak sledujte jen ty ostatní věci a názory.
Ono se to chození po dvou, a obzvláště po zemi, opům co to ignorují vsugerovává do podvědomí a pak to berou jako normální, pozor na to.
Růžová byla vždy "mužská" barva – historický kontext:
Růžová = světle červená
Po staletí byla červená barvou:
moci
války
krve
odvahy
Nosili ji:
vojevůdci
králové
šlechta
rytíři
Růžová byla chápána jen jako "zjemněná červená", tedy stále aktivní, silná, mužská barva.
17.–18. století: muži v růžové naprosto běžně
V Evropě (hlavně Francie, Anglie):
muži nosili:
růžové kabáty
vyšívané vesty
pastelové hedvábí
nešlo o "ženskost", ale o:
luxus
bohatství
společenský status
V rokokové módě byly pastelové barvy (růžová, světle modrá, levandulová).
Děti: růžová pro kluky, modrá pro holky (ano, opravdu!)
Ještě na začátku 20. století (cca do 1920–30):
neexistovalo pevné rozdělení barev
v některých zemích a katalozích platilo:
růžová pro chlapce (silnější barva, bližší červené)
modrá pro dívky (spojená s Pannou Marií, klidem, jemností)
Známý příklad:
> časopis Earnshaw’s Infants’ Department (1918)
"The generally accepted rule is pink for the boys, and blue for the girls."
Zlom po druhé světové válce
To, co dnes považujeme za "samozřejmé", je poměrně nové:
Proč se to otočilo?
masová výroba oblečení a marketing, americká kultura 50. let, důraz na jasné genderové role
Firmy zjistily, že:
pevné rozlišení barev = prodáš víc oblečení (nelze dědit mezi sourozenci)
Od té doby:
růžová = dívky
modrá = kluci
Po Proč se to otočilo? jsem čekala, že napíšete, že homosexuálové byli označování růžovým trojúhelníkem v koncentračních táborech.
Já bych barvu růžovou a barvu červenou nezaměoval, jsou to sice obě ženské dánkské barvy, ale, krev určitě není růžvá, je červená, a válka je, dle mého, taky také červbná, podle té krve krvi přeci,
-
Ano, růžová je světle červená, ale růžovou krev sem nikdy neviděl/neznám, ale, historická kontexz, na to, 17, /-18. Století, ale určitě, růžová nebyla a nemohla být-ani-barvou krve
A barvou válkyx? Tu bych odvoztovalod
Krve
Val douvám, že se ideške, už
Však ona taky byla u chlapů normální, pak přišla jiná móda a začaly ji nosit hodně ženy, přijde zase jiná móda a zase ji budou nosit muži ve velkém. Prostě normální průběh.
Vidím to na vlastní oči na obrazech z dřívějších dob. Vás jsem na vlastní oči neviděl. Vaše kůže nepochybně není zdravě růžová, zcela jistě má jinou, méně zdravou, barvu, jinak by vás urážel i pohled do zrcadla ... no nevím ...
Manželky jsem se zeptal, zda je nějaká barva, kterou bych neměl nosit a ona se rozesmála. Po delším ujišťování, že jde o otázku, nikoli vtip (stylu "kolik je potřeba policajtů pro zašroubování žárovky?") se zamyslela a řekla, že není, že jen na některé situace jsou některé kombinace nezvyklé. Třeba na pohřeb mít jásavě žlutou a bílou, ale že jde jen o zvyk, který se v čase mění.
Rozhlédnul jsem se doma a když jsem se zaměřil speciálně na růžovou, tak jsem ji našel na spoustě předmětů, které mi patří a které nikdo nikdy nezmínil, že by nějak ohrožovaly mou mužnost. Prostě barva jako každá jiná ...
Ano je to tím režimem, kterému vládnou pánové v růžových trikách. Je to na pozvracení, nemýlíš se ani ty miliony lidí dalších. Ve Francii právě demostrují a chtějí kvůli Ukrajině FREXIT a Češi zbabělí vymřou a já s nimi. A možná ne.
Dej jediný ne-emoční argument proč je růžová barva špatná. Kdyby se na těch lidech kteří "vládnou v růžových trikách" nezměnilo nic než barva triček tak je to najednou v pořádku?
Jednoduše: Starat se o sebe a neřešit jiné...
Každopádně to by chtělo definici pojmu: vidím okolo sebe špatné věci
pokud je to nějaký spadly bordel pod košem a jdu okolo tak ho zvednu a hodím do koše, nebo když mlátěj malýho haranta tak si ho zastanu no, já nevím jaké jiné špatné věci máte na mysli
jak kdo se dnes hroutí z toho že tají ledovce nebo že nemůže být prezidentem, no to jsou psychicky labilní lidé, kteřích je dnes snad i 50%, možná 3 čtvrtiny děcek dneska trpí depresí?
Jj, vychovali jsme parazity. slabé neodolné jedince
Jak přistupovat k životu, když vidím kolem sebe špatné věci
- to, můžu změnit k lepšímu se pokusit změnit k lepšímu
- tím, co k lepšímu nemůžu změnit se netrápit (protože tím se to stejně nezlepší)
- vybírat si ze světa pozitivní stránky a negativním se vyhýbat nejen tělem, ale i pohledem a myslí
tomk...
Takže drsnej chlap musí být potetovanej jak z kriminálu na všech končetinách nebo krku?
Musí mít křivý zuby nebo špínu za nechtama nebo ušima?
Případně mluvit jak buran a dlaždič, aby byl drsnej a měl status chlapa?
...
Protože jestli o sebe dbá, meje se, holí se, upravuje si vlasy, tak je pro Tomka buzerant?
Většinu drsnejch chlapů by přijali možná tak u lopaty nebo v hospodě s touhle vyzáží. ![]()
Máte dvě možnosti (vždy jsou dvě možnosti):
- snažit se něco s tím udělat a zlepšit svět, nebo
- nechat to plavat.
Záleží jen na vás. Pokud chcete svět zlepšit - možná najdete podobně smýšlející.
Přesně.
Přesto je hodně velká část lidí, nevím jestli 50%, kteří neustále řeší něco s čím nechtějí nebo neumějí nic dělat. Já jim interně říkám: debilové.
Ale statisticky správně je to člověk pod průměrným intelektem. Ostatně citát:
"Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. Těmto lidem, a je to polovina národa, uniká mnohotvárnost a mnohoznačnost světa, a co z tohoto světa v jejich očích zbývá, lze rozdělit na celkem jednoduché, většinou protipólné elementy. Někdy se tomu říká černobílé myšlení."
kdybych byl jako autor, tak by mě srali tito hloupí lidé, anebo lidé jako on, a skutečně jich pár znám nebo jsem o nich slyšel, oni berou prášky a invalidní důchod na to, že mají podobné deprese nepracuji, jen se flákají a léčí se, A v těch depresích drží proč holt je to a to špatně že nemůžou být prezidentem... Tito lidé a neustále se jich počet zvětšuje jsou zátěži pro společnost a podle mě by se s tím mělo něco rychle dělat.
Ale protože nejsem jako autor tak Nad tím jenom mávnou rukou a řeknu si, co mě naučili už v dětství: buď to Vyřeš a když to nemůžeš řešit tak nad tím mávni rukou a nebuď jak ostatní debilové (neřeš na co nemáš vliv)...
Mě učili už na televizní technice, jak snadno se dá podobný problém vyřešit. Pan profesor řekl: "Pokud vám vadí co v televizoru vidíte, každý spotřebič má zázračné tlačítko, říká se mu vypínač, a tím můžete trápení ihned ukončit. Bohužel, ještě i dnes je dost lidí, kteří o tlačítku nevědí."
inspirujte se v reálném životě.
Takže, většina špatných věcí by zmizela zmizla, kdyby se všichni voliči ptikoalice odstěhovali- -do německa
Co kdybyste se stavil v nějakém psychiatrickém ústavu s tou svojí mánií všem všechno zakazovat?
Třeba by si vás tam nechali, dostal byste hezkou kazajku, která by vám zatrhla všechny pro vás nevhodné pohyby, dostal byste stravu, do jejíhož složení byste něměl co mluvit, dostal byste léčebné procedury, které by vás udržovaly zdravého bez ohledu na vaše názory, ...
Měl byste tak krásně zakázáno vše, co by někdo jiný považoval za pro vás nevhodné, to by se vám nepochybně líbilo, když to chcete ordinovat všem okolo sebe ![]()
Když se nad tím tak zamyslím, tak si žiju spokojeně, dělám věci, které jsem si sám vybral, bez ohledu na reklamu, a které mě baví, jím celkem zdravě a chutně, dýchám vzduch čistější, než byl za mého mládí, piju nápoje, které mi chutnají a když už to žití musíte opakovat v jedné větě, tak žiju spokojeně a dělám co mě baví.
Jestli nepovažujete za dobré, že se mám dobře, tak máte smůlu, nechci se mít špatně jen kvůli vám.
Reklamám nevěřím, vám už vůbec ne a v čem žiju, to vidím, takhle dobře se lidi dosud neměli. Není sice všechno ideální, ale to nebude nikdy a ve srovnání s dřívějškem se máme výrazně líp, i když budu srovnávat jen s tím, co jsem sám zažil. Natož kdybych srovnával s tím předtím.
Ale jak tak čtu, tak vás už vaše chmury zjevně pohltily.
Jak moc jste vy zahrnován reklamou na 24bit FORTH pro ATmega2560? Já pracně shledávám informace a spoustu toho mysím vymýšlet sám.
Co se zdravé stravy týče, žiju už výrazně déle, než bylo zvykem před pár (či více) generacemi, takže zjevně a prokazatelně to co jím není tak špatné, když jsem přežil tak dlouho.
Že dýchám čistší vzduch prostě a jednoduše cítím, ten vzduch nemá žádnou chuť na rozdíl od toho, co pamatuju z dětství.
Spíš byste se měl zamyslet vy, proč se pořád na čemkoli snažíte hledat chyby, i když je ani neumíte popsat, místo toho, abyste se radoval z toho co máte.
Pak není divu, že vidíte kolem sebe špatné věci, když je tak urputně hledáte a odmítáte vidět cokoli jiného.
Gilhade, souhlas s každičkým slovem. Tazateli bych ráda řekla, ať se nerouhá a nepřivolává neštěstí. Neumí si vážit toho, co má. A když je chvíli doba, kdy se nedaří, pak je třeba
Ja na to taky reklamu nikde neviděl a jsem si velice silně jist, že kdybych ji viděl, tak bych si ji zapamatoval. Přesto se tím bavím už druhý rok v kuse. Sám jsem si to vybral, žádná reklama mi to nevnutila.
Naopak na různé zájezdy vídám reklamy furt a na žádný z nich jsem nejel.
Neříkám, že mě reklamy neovlivňují vůbec, třeba takový uvřeštěný zelený skřet způsobil, že jsem v Alze přestal nakupovat a zablokoval si ji na úrovni domény.
Začínám chápat, že jste nějak totálně mimo - Neruda byl respektován jako velebný kmet. Zemřel v 57. Já (podle vás k smrti otráven jedy ze všeho možného) nejsem ještě považován za starého, ačkoli let mám rozhodně víc a moji rodiče, kteří se stravují podobně také ještě žijí. Stejně jako tchýně, které je 94. Takže zjevně ta strava není natolik zdraví škodlivá, aby nám zkrátila život na úroveň dřívějších velebných kmetů.
To bude taky něco, co jste si vsugeroval, stejně jako s tou růžovou barvou, o které jste trvdil, že ji niky muži nenosili, dokud jsem nepřitáhnul obrazy z historie, kde ji běžně na sobě mají, že ano.
Tohle už jsme probrali, takže můžeme se shodnout, že naše strava nemůže být tam moc škodlivá, když že dnes žijeme oproti minulosti výrazně déle?
Že jsem dřív občas cítil vzduch i na jazyku je fakt, že dnes je výrazně čistší je taky fakt a dají se na to najít i měření, ale mě stačí mé vlastní zážitky. Naprosto vážně. S rozumem říkám, že takové inverze a smrady jako v mládí jsem už dlouhá léta nezažil.
Od vás pořád jen slyším křik "všechno je strašné a příšerné", ale když se to srovná s minulostí, tak se máme výrazně líp, než kdykoli předtím. (Teda když si odmyslím to, že mě osobně tělo už neslouží tak dobře jako třeba před půl stoletím, ale jsem člověk a stárnu, čili to je očekávatelné. V minulosti bych byl touto dobou už dávno mrtvý.) Jenže na to vy zase odpovíte jen křikem "všechno je strašné a příšerné" aniž byste k tomu měl jakékoli rozumné argumenty kromě vlastního křiku.
Zatím jsme se dostali k delšímu věku, pohodlnějšímu životu a výrazně lepším možnostem se uplatnit.
Co s tím chcete dělat, kromě toho že budete křičet, že to je strašné? Máte snad nějaký konstruktivní nápad?
Já když se probudím a otevřu oči, tak vidím, že mám vedle sebe milující ženu, jsem ve vlastní posteli ve vlastním bytě, v kuchyni mě čeká jídlo, v pracovně zajímavá práce a spousta prima hraček, před sebou mám výhled na řadu dalších spokojených let.
Sice vidím, že není všechno dokonalé, ale to nebylo nikdy a taky nikdy nebude.
Mám se tak průměrně - lépe než moji rodiče, ale mé děti se mají a budou mít lépe než já. Mě to ke spokojenosti stačí.
@berte, především by jste se měl zamyslet Vy, pokud je "v čem" a tedy v hlavě to je.
Jak píše fík, umět rozlišovat malichernosti od důležitých věcí.
Co se týče potravin, tak dříve se hnojilo přímo jedy a pesticidy. Bylo i několik kauz, ale díky totalitě, kdy se vše tutlalo, mají hlupací pocit, že bylo vše super a bez vad.
Jinak se zcvoknete na samé dno.![]()
bear, pochopte, že ten člověk je šťasný ve svém černém vidění, v tušení katastrofy, ve vidění lidí. Jsou takoví lidé, kteří jsou v takovém marasu šťastní. Nechejme ho být šťastným podle jeho představ, ne podle našich. Je to jeho život, jeho volba, jeho zodpovědnost.
Neházejte perly sviním, otočí se a kousnou tě. Bible-Kniha přísloví
Nevěřte, nedám.
A ta implikace je přesně obráceně - pokud si z pohledu okolo pečlivě vybíráte jen to špatné a nic jiného vidět nechcete, tak pak máte pocit, že se pak máte špatně.
Pokud si vybíráte to dobré, pak se v naprosto stejných podmínkách máte dobře.
Ale samozřejmě, pokud na vás růžová barva působí jako červený hadr na býka, tak se vyhýbáte čemukoli, co by se dalo označit jako růžové vidění světa a soustředíte se jen na černou. Ale to si jen ubližujete sám sobě, za to svět okolo nemůže.
Svět je plný barev, já se raději soustředím na to dobré, kterého je víc a nenechám si kazit náladu tím, že existují i nějaké špatné věci. (Což je odpověď na vaši hlavní otázku.)
Co dokážu změnit se snažím změnit, s tím, co změnit nedokážu se snažím smířit a hlavně se snažím rozlišovat mezi těmito dvěma okruhy věcí ![]()
@berte Zdravotnictví šlo dopředu? Kolik diabetiků mělo doma glukometr a všichni si píchali inzulín jehlami a skleněnými stříkačkami, které byly na opakované použití a museli se sterilizovat a vpich byl dosti bolestivý.
Dnes inzulinová pera s tenoučkou jehlou a přesným dávkovačem.
Doktoři v ordinacích neměli ani EKG. Dnes to má každej a není to výsada poliklinik a nemocnic.
Jak se dříve dalo diagnostikovat včas rakovinu bez PET CT, MRi nebo ultrazvuku, když v československu byl z radiologie dominantní jen obyčejnej rentgen?
Právě že v dnešní době se lidé dožívají více let.
Akorát v dnešní době je více i civilizačních chorob. Díky informovanosti a internetu, který dříve nebyl o tom víme i z různých médií či kamarádů, když se bavíte o nemocech, daleko víc.
Potom nabýváte dojmu, že je dnes všechno horší.
Je to díky větší informovanosti. Dříve jste to nevěděl, kolik lidí umírá a na co.
Věděl jste kupříkladu, že obyčený infarkt se dříve v totalitě prostě neřešil? Nechal se vyležet apak se vidělo. Pochopitelně lidé buď zemřeli anebo měli trvalé následky s poškozením srdce a přežívali.
Dnes díky IKEMu a jiným špičkovým pracovištím lidé odchází v nezměněném stavu zdraví domů už třeba druhý či třetí den.
A jak se chovalo zdravotnictví a sociální péče k postiženým dětem? V totalitě strašidelné zámky na okraji společnosti někde na vesnici či samotě mimo dohled veřejnosti nejlépe, kde se dělo zvěrstvo.
Totalitní režim nechtěl poukazovat na chyby a problémy. Takže je skrýval.
A třeba památky a nemovitosti či infrastruktura silnic? Po převratu se hodně kulturních památek opravilo díky UNESCO.
Za totality v té Vaší supr době vše chátralo a nebo se bouralo. Po válce roku 1945 většina budou vypadala na zboření.
Dnes je spousta kostelů a hradů či zámků velmi pělně opravena. Na což se v době před rokem 89 sr*lo Vážený @berte, tak se proberte!
Blbě se máte proto, protože jste línej a pasivní člověk!
![]()
Spousta "nových" nemocí tu je taky kvůli tomu, že je jednak dovedeme diagnostikovat, a jednak protože se jich lidi vůbec dožijou, místo aby umřeli dřív na něco triviálního, jako třeba bolest zubů, strnutí šíje, nebo kurděje.
Dřív to bylo jednoduché, spousta lidí umřela na horkou nemoc (=měli před smrtí horečku), nebo sešlostí věkem (=bylo jim nad 40).
To až dnes máme na všechno bambilion různých názvů a většinu z toho umíme léčit, nebo jsme to dokonce už v podstatě vymítili.
Nepřiživují média, ale hlu... je konzumující. Nemají ve svém nudném životě nic lepšího na práci. Proto konzumují. A vytvářejí tak džob pro pisálky.
Jako nadávat potravinářům, že vyrábí NEkvalitní potraviny! Ne, to jen konzumenti chtějí levně a hodně. A pak jsou obézní ;-D Pročpak asi obezni jsou jen chudí a skoro nikdy miliardáři?
Že dáváš napadne ale statisticky nevýznamná příklady, znamená, že jsi podlehl konfirmačnímu zkreslení. Šance, že třicetiletý nekuřák sportovec nealkoholik necukrovkář podlehne mrtvici je limitně blízká nule. A že TY znáš jeden příklad nic nedokazuje.
PS: stejně tak ti můžu tvrdit že každý TIR má cukrovku, kouří, špatné stravovací návyky...
Trtr. nezapomeň, že před 100 lety se 55% nedožilo dospělosti (genofond filtrován přirozeným výběrem, možná až 40% umřelo do 1 roku po narození)!
tznnení žádná samozřejmost že každý 1 - 40 let je ready na to aby žil, je tu spousta vrozených vad, Které ani nejde zjistit a ani se běžně netestují! Prostě dnes už při porodu nebo v kojeneckém věku skoro nikdo neumře a proto se to někde musí projevit! Že umře třeba plácnu 3% lidí tzv. v plné síle - zkratka dříve by se ani nenarodili živí protože nebyly inkubátory nebo ty vůbec nevíš na co umřeli, tobě řeknu jenom: mrtvice, rakovina, ale ty neznáš detaily - chci říct může to být a velmi pravděpodobně také je složitější, než se zdá
Jo, když si někdo ze zpráv vybírá zásadně jen to špatné, tak mu pak zdá, že je všechno špatné a většinou navíc cítí jakousi povinnost vnutit svůj škarohlídský pohled i všem okolo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.