Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co považujete za nevěru?

Od: prostromek® odpovědí: 66 změna:

Zajímalo by mě, jak je dnešní společnost nastavená a tolerantní ohledně nevěry jednoho z manželů.

Rozvedli byste se kvůli jednorázové nevěře?

A co vlastně za nevěru považujete?

Muchlování na večírku

Líbání

Orálek

Pohlavní styk

doplněno 11.12.25 15:12:

Děkuji za odpovědi. Anketu jsem nějak propásla.

66 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pb®
hodnocení

3x
Co čekáte za odpověď? Hlasitější je skupina zarytých monogamistů. Tedy i tady budou převládat hlasy striktně odusuzující cokoliv jiného než monogamii.
Já to tak nemám, ale já žiju už rok v polyamorii. Do té doby jsem taky odsuzovala. Dnes nechápu, jak se lidi můžou kvůli "nevěře" rozvádět nebo dokonce vraždit. Přitom monogamie je jednoduchý základní stav. Stav sobeckosti a závislosti. Jen já a žádný jiný. Polyamorie je o level výš. Nechcete člověka vlastnit, nezakazujete mu, naopak mu přejete více lásky. Láska není koláč, který ubývá, láska je plamen a sdílením plamene přichází více světla a více tepla.
hodnocení

Děkuji @pb. To je zajímavý náhled. Děkuji. A ano, sbírám postoje k tomuto tématu.

bear

Nedokážu si představit, že bych v nějaké polyamorii investoval své city několik let a pak mě dotyčná řekla, že má s jiným dítě a zakládá rodinu, takže na mě už nemá čas. A já bych jako polyamorijní jen tak řekl, že to nevadí a přešel to bez emocí jen tak nalehko, jako by to bylo 5minut místo 7 let života.

Nebo že bych měl dítě s ženou, která má jiné děti s dalšíma třema chlapama. To si pak koupíme činžák a budeme bydlet všichni v polyamorii jako jedna velká rodina?

Příjde Vám můj názor trošku retro?

Tak mě vysvětlete, jak se v polyamorii dá žít rodinej život s dětma a budováním rodiny a další generace své krve a případně i dědictví rodiného majetku

vůči

Klasicky užívané polyamorii k šukání jeden den s tím, druhý den s tím a jinak nic dalšího dobudoucna.

...

Polyamorie je jen nazvání chování lidí, kterým nezáleží na budoucnosti, žijí život ze dne na den a jen si s oploštělejma emocma užívají šukání. Nic víc polyamorie není. A nebo prosím vysvětlení, zda je a čím.

hodnocení

Nežije takto rozevlátě fotograf Saudek, rozsévač?

@bear: Nedokážeš si to představit, protože máš pocit, že tu ženskou vlastníš a že vlastníš i ty děti. Kdybys nebyl nastavený ve vlastnickým módu, tak tý tvojí milovaný přeješ, že někoho miluje kromě tebe, že má další kopec lásky a že má i dítě. A o to dítě by ses mohl dokonce i starat, kdybys samozřejmě chtěl, předávat mu životní moudra, radovat se s ním z maličkostí, ale třeba mu pomáhal i řešit jeho problémy. A pak by třeba ta žena měla i dítě s tebou, a ten druhý partner by se radoval stejně jako ty. Že jeho milovaná má další dítě. A že to první dítě má sourozence. Vaše společná rodina by se jen rozrostla. Nebyla by tam žádná závist, zášť nebo vlastnění. Jen čistě radost, že se všichni máte rádi.

hodnocení

@bear v 15:51 - já bych to tak neodsuzovala, jste prostě jinak nastavený. Dokud člověk nebude žít v polyamorii, tak nemůže mít zkušenost s tímto. Za mě to ale není celoživotní záležitost a možná bývá otázka času, kdy se tito rozdělí. Jednomu přestane spoluživot vyhovovat a odchází. U těchto osobností je zřejmě zvýšená vůle a cit ke svobodě a toleranci.

bear

Jako že bych vychovával dítě cizího chlapa se svojí ženou a měl z toho radost?

Ono jaksi moje geny ve spermatu při oplodnění vajíčka s milovanou ženou dá vzniknout život dítěti, které je genetickou kopií mě samého a té dotyčné.

Tedy mít vlastní dítě, které podobně vypadá, neverbálně se vyjadřuje stejně jako já a má stejně nastavené emoce jako já a stejné obrazy chování, tak to je opravdu jiná radost.

Dítě, které je vlastní krve je jaksi rozdíl oproti cizímu dítěti.

Milovat můžete klidně i dítě z jiného manželství nebo jak to nazvat, aby vám to nepřipadalo tak vlastnické. Ale pořád to bude jiný člověk z jiné genetické informace s jinými pocity, zájmy, koníčky a i ten vztah bude stále jiný i když milující.

Kdybych měl po rozvodu přijít o své dítě a vidět ho třeba jednou za měsíc, tak se rozpláču a emočně to velmi špatně nesu.

Pokud by se jednalo o cizí dítě, tak mě to jen mrzí třeba tejden, pokud jsem s ním jen něco zažil, ale rozhodně se z toho nesložím.

Asi bych Vám doporučil nemít vlastní děti, protože by jste je dle své teorie vyvlastnila a dávala jím tak moc lásky.

Ale dokud bydlíte každý sám, tak asi děti mít nikdy nebudete a nebo to dítě budete vychovávat v neúplné rodině, což bude za pár let ještě více normální.

K zamyšlení. Děti z dětského domova mají vždycky deficit na psychyce a chování v určitých situacích, prootže neměli ve výchově tátu či mámu, ale pracovnici státu.

Váš problém a dalších uznávající nějaké polyamorie je ten, že je Vám totálně jedno, jak se dotyčné děti budou cítit. Že budou mít tři táty a dvě mámy, atd...

To je ta vaše sobeckost omlouvaná tím, že nechtece být vyvlastnění.

Proto bych s myšlením takové ženské nikdy rodinu nezakládal.

Je to hnus ze kterého se mě chce zvracet.*blee*

@prostromek... proto jsem to chtěl vysvětlit, abych to pochopil. Proto se čím dál víc rozepisujeme. Polyamorie je dle mě jen dobrá k získání sexuálních zkušeností, ale ne ke vztahu. Prostě to je jen kamarádské šukání.

Nejedná se dle mě o vztah a natož manželství

@bear: A co když jsou některé páry (neboj jeden z nich) neplodný. Dítě si adoptují? Adopce nefungují? Znamená to, že lidé, co adoptovali děti je nemilují? Že děti, kterých se někdo vzdá, a jdou k adopci, a najdou si je adoptivní rodiče, jsou vlastně chudáci? Že už nikdy nepoznají mateřskou či otcovskou lásku?

Nechápu, proč mi doporučujete nemít vlastní děti. Já vím, že vlastní děti nevlastním. I když je nevlastním, tak je budu vychovávat, nastavovat jim hranice, budu je trestat za překročení hranic, že jim budu předávat zkušenosti a znalosti. Že je budu milovat a chránit. Ale je mi jedno, jestli budu milovat a chránit svoje dítě, které je z mé DNA, nebo dítě, které je z cizí DNA. Na tom mi opravdu nesejde.

A tohle se netýká jen dětí z dětských domovů, to co popisujete. Okolo 50 % manželství se rozvede. V tom manželství jsou i děti. A ty mají po rozvodu také například dvě mámy (jednu vlastní a druhou nevlastní), anebo dva táty (jednoho vlastního a jednoho nevlastního). A fungují. Co proti tomu navrhujete? Zakážeme rozvody? Že když mají dva děti, tak spolu musí být minimálně než bude dětem 30 let a budou vlastnit se navzájem, i když jeden druhého třeba šikanuje a ubližuje mu? Podle vaší teorie je lepší, aby matka s dítětem byla u otce toho dítěte, i když je to násilník a alkoholik, který je bije (protože krev není voda?)? Když odejde za jiným mužem, tak chudák to dítě, které bude mít nový náhradní táta opravdu rád? Že mu místo facek a modřin bude dávat pozornost a lásku? Jak to dítě to přebere, že jeho vlastní otec mu ubližuje, a ten náhradní táta ho má rád jako vlastního, dal by za něj život? Myslím, že vy nechápete podstatu, složitost a různorodost lidského života a společnosti.

bear

Azionko, v první řadě musí mít v hlavě vpořádku sami rodiče. Tedy 1 muž a 1 žena.

Pak je opravdu fuk, zda vychovávají svoje či cizí dítě. Pokud jsou zdraví, tak není nejmenší důvod svoje dítě nemít a brát si dítě z děcáku cizí.

Pokud zdraví nejsou, tak je to velmi hezký akt, si vzít cizí dítě a to vychovávat a dát mu vše co můžou a připravit ho do života.

...

Co ale může do života dítěti dát vztah ženy, která má dva nebo tři chlapy (jasně, není kurva, protože jí za to nikdo neplatí, jak jsi řekla). Bude to dítě chápat, že je to takto v pořádku?

Nebo dva muži a jedna žena budou mít dvě vlastní dětí křížově namixované mezi páry a jedno třeba cizí z děcáku. To bude nějaká polyamorijní rodina, která bude mít táty, mámy, atd... jak? To se domluví na výchově a nebo si myslíte, že budou mít jednotný názor a nebo jeden rodič bude rozmazlovací, druhej přísnej, třetí jen materiální, kterej to bude táhnout finančně a čtvrtej bude jen jako hlídací chůva? To se budou mít všichni rádi? A nebo se pohádají dřív nebo později a pak děti zkončí v péči jednoho rodiče po kuse a nebo v děcáku a všichni se polyamorijně rozejdou?

To jako čekáte, že z takového mišmaš vztahu vznikne něco normálního zdravého?

TAk hlavní je, že se po celou dobu nikdo nikhoho nevlastnil...

hodnocení

@bear 16:19 - historie se opakuje, případně v odloučených lokalitách stále trvá. Myslím tím domorodé kmeny.

V mnohých je kmen=tlupa jedna rodina a děti jsou všech. A všichni se starají co je potřebné, nerozlišuje se majetek.

Není monogamie konstrukt naší moderní společnosti?

Ale je v nás tak hluboce zakořeněná, jsme v ní vychováni, že si nedokážeme představit jiný systém žití.

Tím ho neodsuzuji, protože z hygienických, zdravotních a genetických důvodů nám přináší jenom pozitiva.

@bear: Fakticky nikdo nikoho nevlastní. I ty nikoho nevlastníš, i když si myslíš, že vlastníš. Podle státu "oficiálně vlastníš" svoje děti, protože jsou do 18 let nesvéprávné a nezletilé. To znamená, že za ně můžeš právně rozhodovat. Například jestli mu pediatr dá očkování proti černému kašli, jestli mu vytrhnou mandle. Ale rozhodně to neznamená, že to dítě vlastníš. Že mu budeš celý den, každý den, přikazovat, co má dělat, co nemá dělat, koho má mít rád, koho mít rád nemá. Nebudeš mu přikazovat, že nemá víc než svoji mámu mít rád tátu, to nejde, to je nevěra, protože tě nemiluje, nemá tě rád, má rád jen tátu. To je absurdní, nemyslíš? A jak to pak funguje / nefunguje v případě monogamní rodiny, kdy máš nejméně 2 babičky, nejméně 2 dědečky, nějaké prababičky, pradědečky, nějaké strýce, tety, prastrýce nebo pratety. Jak ty kafrají a nekafrají do výchovy dítěte. Jak se to dítě orientuje, kdo je kdo, jak ho kdo vychovává, co mu kdo říká, koho má být rádo, koho má nesnášet? To mu vždycky řeknou ty rodiče, "protože ho vlastní"? Aha, tak to jsem nevěděla.

Ty "šejky", které uvádíš, tak fungují tak moc dobře. Na světě je přibližně 2 miliard muslimů. To znamená, že kolem 25 až 26 % světové populace jsou muslimové. Tak to je a bude, i když se to nějakému uživateli Bear zdá divný a úchylný. Islám je nejrychleji rostoucí hlavní náboženství, zejména kvůli vyšší porodnosti a mladší populaci. Pokud současné demografické trendy vydrží, muslimové by teoreticky mohli během několika desítek let přeskočit křesťany počtem. Celosvětově má průměrná muslimská žena dnes zhruba 2,9 až 3,1 dětí během svého života. Průměrná česká žena má cca 1,37 dětí během svého života. Toliko k tomu, že to "nefunguje".

bear

V islámu bys Azionko musela mlčet a vůbec se na toto téma nevyjadřovat. To jen tak na okraj toho chváleného islámu.

@bear: Tak to mám ale štěstí, že nejsem muslimka. *smich* Že mlčet nemusím. Já nic nevychvaluji, jen jsem napsala čistá fakta, která si můžeš o náboženstvích napříč celou zeměkulí sám najít během chvilku na internetu. Kdyby ten Islám některým lidem nevyhovoval, netvořil by druhé nejčastější náboženství na celé planetě Zemi. Ale chápu, že ty muslim nejsi, takže ti Islám nevyhovuje. To je snad logické, ne?

bear

Tak to mám ale štěstí, že nejsem muslimka. *smich*

Taky si myslím, protože já nějaké muslimy nemusím *frajer*

@bear: Já nemusím lidi, kteří mi škodí, a jsou na mě zlí, a dělají mi špatné věci. A ti mohou být klidně i z pokrevní nejbližší rodiny, to nemusí být ani ti muslimové. Naopak hodný muslim, co je hodnej na mě, na okolí, nedělá mně ani svému okolí špatně věci, ten mi minimálně nevadí. Podotýkám, že já muslimka nejsem (ani moje rodina, ani můj partner). Jsem čistě bílá ateistická Češka z Moravy, která má předaleké kořeny ve Francii. A jsem v obklopení či bílých ateistických (někdy křesťanských) lidí z Česka.

bear

Salutations de Moravie *zdravi*

hodnocení

3x

Narozdil od Anzionky neveru vidim jinak.
Ze je nekdo nekomu verny neznamena, ze si ho ten druhy privlastnuje, ale ze se ten dotycny sam zavaze, ze tomu druhemu bude verny.
A ten druhy s tim samozrejme pak pocita. Je to jako s jakymkoliv jinym slibem. Komu neco bylo slibeno, ten s tim pocita a pokud je slib porusen, samozrejme se ztraci duvera.
I proto se pri uzavreni manzelstvi novomanzele vernost slibuji. Nikoliv vynucuji, nebo si jakkoliv tim toho druheho privlastnuji. K necemu se zkratka dobrovolne zavazjuji.
Stav poruseni tohoto dobrovolne vyrceneho (nebo i nevyrceneho, ale spolecenskymi normami bezne predpokladaneho) slibu se pak nazyva nevera. Jde o poruseni dobrovolne slozeneho slibu.
A tedy u druheho dochazi logicky ke ztrate duvery.
Stejne, jako kdyz nekomu slibim pomoc a vykaslu se na nej. Take uz mi pak verit nebude.
Neznamena to ale, ze me tim mym slibem zacal vlastnit, nebo ze si vubec mysli, ze metim vlastni.
-
Anzionko. Pokud si nekdy nekomu neco slibila, citila si se pak byt tim druhym vlastnena?

doplněno 11.12.25 17:13:

A abych jeste odpovedl, co uz povazuju za neveru a jestli bych odpustil...
Tezko rict. Na to zna skutecnou odpoved kazdy az kdyz to prijde.
Ale temer jiste si troufam rict, ze kdybych ji nacapal u nas v posteli s jednim perem zarazenym az po koren v zadku a druhym zaroven az po pytel v puse, tak uz by me to asi prislo pres caru.

bear

Ty to umíš vždycky dobře říct. A já musím psát nepřehledné slohovky *palec*

Ani závislý sobci, ani vlastnění jeden druhého.

Prostě si to navzájem slíbí a budují důvěru.

Já jsem svatbu neměla. Takže jsem logicky neslibovala nějakou věrnost v rámci svatby. V životě se mě partner neptal na to, jestli mu budu věrná nebo nevěrná ve smyslu jiného sexuálního nebo jakéhokoliv protějšku. Ani já jsem se na to svého partnera neptala. Zato jsem mu slíbila, že když bude nemocný, nemohoucí nebo jakkoliv indisponovaný, tak se o něj postarám. Já svůj slib už 8 let plním. Partner taky. A necítím se kvůli tomu vlastněná. A partner se kvůli tomu také necítí být mnou vlastněný. Slib jsme ještě ani jeden neporušili.

Anzionko.
Dotaz znel konkretne na neveru manzelu.
A ti si ten slib davaji. Nebo nedavaji a treba to maji nastavene jinak a je to tak v poradku, ale pak je to neco, s cim uz dopredu pocitaji a samozrejme se v takovem pripade o nevere mluvit neda.
Nicmene...
Nevera = poruseni slibu (konkretne slibu vernosti).
Slib ≠ vlastneni.
Tot vse.

Já si s nikým nikdy žádný slib věrnosti nedala. Jiné sliby samozřejmě jo, a ty plním. A když člověk nesplní slib, třeba řekne, že "zítra se sejdeme v 18:53 před divadlem (slibuju)", a nepřijde tam (druhý tam čeká až do 20:02), znamená to, že je mi nevěrný, nebo že je sk*ta, nebo to, že nesplnit to, co slíbil? A záleží na tom, proč nesplnil, to co slíbil, nebo je to navždy sk*ta? Když neměl závažný důvod nesplnit slib, tak je to sk*ta? A když leží v nemocnici s oběma zlomenýma nohama, protrženou slezinou a otřesem mozku, tak to už sk*ta není?

pb®
Axus my jsme byli podle vaší terminologie "nevěrní" až po 20 letech vztahu a x letech manželství.
No jo, jenže my tomu nevěra neříkáme. Ani jednoho nás to nezraňuje, naopak nás vzrušuje, že manžel/manželka má sex i s někým jiným. Otevření vztahu prohloubilo důvěru, zlepšilo komunikaci, jeden si druhého více vážíme, culíme se na sebe, i po 20 letech vztahu máme uspokojivý sex minimálně 2x týdně, což zdaleka ne každý pár může říct. Děti vyrůstají ve stabilní finančně zajištěné rodině, kde když se rodiče hádají tak o tom, kdo neumí správně naskládat myčku a kdo si utřel ruce do utěrky místo ručníku. A to není moc často. Naopak často děti vidí, že se i po 20 letech máme rádi. Klasicka rodina, kdy matka (krom zaměstnání) pečuje o domácnost, věnuje se dětem a vyvařuje denně teplé večeře a otec pracuje a opraví kde co. Oba nekouří, nepijí, nefetují. Dokonce ani nadváhu nikdo nemá.
Tak co je vlastně špatně? Názor někoho cizího, jak by měli jiní žít a jaká by měla být jejich sexualita? Děkuji pěkně, nechci.
bear

Někdo si slib ani mezi sebou dávat nemusí. Prostě cítí, že je jeden druhému zavázán.

A někteří by pomalu potřebovali cár papíru podepsaný vlastní krví...

Pb. Pokud jste s tim oba vpohode a vite nebo i vitate zalety toho druheho. pak o neveru logicky nejde. To ale zcela jiste vis. Stejna jako zcela jiste vis, ze pokud se tazatelka ptala na neveru, tak tim dozajista myslela prave to, co by se neverou nazvalo - tedy zahybani za zady druheho, tak, aby se to pokud mozno nedozvedel.

A nerikej, ze v tom nevidis rozdil.

smode2

Žádný slib věrnosti v rámci zákonné platnosti manželství neexistuje. Možná v kostele, jinak ne. Ovšem věrnost je v rámci tradic manželství v ČR samozřejmou dohodou bez nutnosti předchozí domluvy. Taková dohoda je oběma stejně jasná a samozřejmá, jako když mi po příchodu do pivnice přinesou pivo a ne vaječný likér. Jistě, dohoda se dá vždy oboustranně individuálně upravit ke spokojenosti obou (viz Pb atd).

hodnocení

2x

Rozvod může proběhnout jen tam, kde byla svatba. Když není svatba, není rozvodu. Něvěra je pseudokoncept jakože někdo toho druhého může vlastnit. Může jeden dospělý a svéprávný jedinec vlastnit jiného dospělého a svéprávného jedince?

bear

To, že má jeden druhého rád a jsou si navzájem loajální neznamená, že jeden druhého vlastní. Co to máte za názory? Nejste náhodou sama?

Nevěra je od slova "věrnost" a né od slova vyvlastnění.;)

Jestli je žena ve vztahu s chlapem a bydlí s ním, nechá se hýčkat a miluje ho, ovšem má pocit, že nechce být vlastněná a tak chodí zanášet i jinam, tak je to normální nevěrná kurva.

výtka
Upozornění od sys milancukrar 11. 12. 2025 17:06:34
Prosím, mírněte se ve vyjadřování. některá slova lze nahradit...Děkuji.
hodnocení

Ano @id, tak jsem to myslela, pouze v manželském vztahu.

hodnocení

Oprava v odpovědi, platí pro @anzionka.

bear: Jsem ve spokojeném vztahu, který trvá už osm let. Oba máme názor stejný, že dospělého člověka nejde vlastnit, ani psychicky, ba ani fyzicky. Ti, kdo řeší něvěru, si myslí, že tím, že si někoho nějak přivlastnili, tak jim to zaručuje, že pro ně bude výhradní. Když si někdo myslí, že je pro něj něco výhradní, tak je to v podstatě rovná se tomu vlastnění. A když to výhradní být přestane, tak ho přestanu vlastnit = rozejdu se s ním nebo rozvedu se s ním.

Jinými slovy říkáte, že hýčkání a milování někoho musí být jen ve vztahu? Ve výhradním vztahu? A to jen v takovém vztahu, že spolu musí oba dva bydlet? K*rva je podle mě žena, co si nechává za sexuální praktiky platit. To, že žena s někým bydlí, neznamená, že za ni chlap všechno platí. Stejně tak, když chlap bydlí u ženy, taky to neznamená, že žena za něj všechno platí.

bear

Takže vy se máte rádi, jste ve vztahu, ale bydlíte každý jinde.

Vy mu plně důvěřujete a tím se ujišťujete, že on nikde nemá ještě nějakou jinou, protože Vám řekl, že to má stejně jako Vy?

Takže jste si navzájem loajální, pokud to tak je. Nikdo nikoho nevlastní, jak sám píšu.

Vy to nazýváte vlastněním a já to nazývám ztrátou důvěry a loajálnosti.

...

Přesto nechápu, aby jste neměli oba pocit vlastnění, tak raději bydlíte sami každý jinde?

To tak budete mít až do důchodu?

Až budete bydlet spolu, tak automaticky podle své teorie spadáte do levelu vlastnění a už to pro Vás nebude komfortní?

A jak to plánujete v tomto duchu s rodinou (dětmi)?

Jen mě to zajímá, protože to nechápu.;)

...

K*rva je podle mě žena, co si nechává za sexuální praktiky platit.

Takže podle Vás, pokud si Váš přítel tajně nebo se s Vámi svěří, že šuká ještě s jinou, tak mu to budete tolerovat, protože se přece nevlastníte a jste svobodní a kurvou ten chlap nebude, prootže to dělá zadarmo?

Supr názor a nebo jsem opět nepochopil.

@bear: Proč bych byla s někým, komu bych nedůvěřovala? Důvěřovat v čem? Že mě má rád? Že je se mnou rád? Že ho přitahuju a baví ho se mnou sexuálně žít? Nepotřebuji kontrolovat, jestli má nebo nemá nějakou jinou. Stejně jako on nemá potřebu kontrolovat mě, jestli já mám nebo nemám nějakého jiného. Polovinu našeho vztahu jsme bydleli každý jinde, cca první čtyři roky. On bydlel na spolubydlení s dalšími lidmi (muži i ženy), a já také. To by vás určitě kleplo, s těmi vašimi majetnickými stresy / úzkostmi a "nedůvěrou"... Nyní bydlíme každý jinde, ale už bez spolubydlících. Jak to plánujeme s dětmi? Zatím žádné nemáme. Až nějaké mít budeme, jestli budeme, budou mít svůj prostor (byt), kam se budeme chodit střídat v péči o ně, nebo tam o ně budeme pečovat společně, podle toho, jak nám to bude vyhovovat. S tím, že každý budeme mít svůj vlastní prostor, kam můžeme v případě potřeby jít. Jak jednoduché. Pro děti ideální, nikam nemusí pendlovat, budou mít svoje pokoje, svoje hračky, svoje zázemí, stálé kamarády, kroužky, apod.

"Takže podle Vás, pokud si Váš přítel tajně nebo se s Vámi svěří, že šuká ještě s jinou, tak mu to budete tolerovat, protože se přece nevlastníte a jste svobodní a kurvou ten chlap nebude, prootže to dělá zadarmo?"

Reakce: Když něco dělá tajně a já na to nepřijdu, proč by mě to mělo trápit? Když by se mi svěřil, že sexuálně žije s jinou ženou, tak když bych mu řekla, že mu to tolerovat nebudu, tak mu tím říkám, ne jsi můj, já tě vlastním, s jinou ženou nemůžeš sexuálně žít. A to já nedělám. Ale druhého člověka nejde vlastnit. O tom vlastnění se tady celou dobu bavíme. Já si svoje partnery volím, a nezvolila bych si takového, který dělá džigola (placeného sexuálního pracovníka pro jiné ženy). Pokud jsem s někým ve vztahu, tak se spíš než se rozhodně NEZABÝVÁM tím, jestli sexuálně žije ještě s někým jiným. ZABÝVÁM se spíše tím, jestli v tom vztahu se mnou rád, jestli si rozumíme, máme stejné názory na svět a společnost, jestli si sedíme po sexuální stránce, jestli jsme po této stránce oba spokojení, jestli máme stejné názory na budoucnost vztahu, děti, apod. Proč bych se vůbec neměla zabývat tím, jestli někde sexuálně nežije s nějakou jinou partnerkou? Za mě je takové zabývání ztráta času.

bear

Nejde o to, zda by měl jeden druhého stále kontrolovat, jestli někoho jiného má nebo nemá.

Pokud se máte rádi navzájem a nic nenasvědčuje tomu, že jeden či druhý nespí ještě s někým třetím, tak je to dle mě vpořádku co se týče důvěry vztahu.

A na tom se dá pak budovat další budoucnost. Jak píšete byt, děti, atd...

V takovém obrazu vztahu přeci ani normální člověk v mozku nešrotuje slovo vyvlastňování a patřit jeden druhému jak nějaký arabský šejk, který ženu vymění za dva velbloudy.

Toto mě příjde zvrhlí názor. Vůbec to takto nazvat a uvažaovat nad nějakou polyamorí, že to obohacuje rodinej život, kdy chlap iluje cizí dítě cizího chlapa se svojí společnou ženou, atd...

Tohle mě příjde totálně nereálné jak z jiného světa.

@bear:

I když se ti to nelíbí, tak polyamorie / polygynie / polyandrie je, byla a bude běžná skrz na skrz planetou, různými náboženstvími a většími či menšími skupinami lidí.

1) Islám polygamie: Muž může mít až čtyři manželky, pokud je dokáže uživit a chovat se k nim spravedlivě.

2) Hinduismus historicky polygynie: V některých kastách a u královských rodů byla běžná vícečetná manželství.

3) Tibet fraterní polyandrie: Jeden z nejzajímavějších modelů. Jedna žena, více bratrů. Ekonomický důvod: pozemek se nedělil mezi dědice, rod si zachoval půdu pohromadě.

4) Masajové (východní Afrika) polygynie: Častý je model jednoho muže a více žen. Je to sociálně ukotvené, není to chaos, ale struktura s rituály a rolí v komunitě.

5) Mormonismus (historicky) polygynie: Byla praktikována v 19. století v rámci fundamentalistických větví. Mainstream LDS ji oficiálně zakázala, ale některé izolované skupiny ji stále praktikují.

6) Židovství (historicky) Polygynie: Existovala v biblických dobách

7) Starověké kultury Egypt, Mezopotámie, Čína polygynie: Byla běžná u elit.

PS: Já plně toleruji jedince, kterým vyhovuje výhradní monogamie. Všiml sis, jak útočnej jsi a jak se mě snažíš shodit? Já se tebe nijak shodit nepokouším, ani tě neurážím. Já klidně řeknu, že chápu, že chceš vlastnit partnerku, ale já prostě partnera vlastnit nepotřebuji. Zatímco ty už jsi mě tady stihl pomalu nazvat k*rvou a prohlašuješ, že radši nemám mít děti, přičemž já tebe nijak neurážím, naopak tě respektuji.

pb®
Ne vždy musí z takového vztahu být děti a bydlet všichni pod jednou střechou. Já žiju v klasickém manželství, děti vědí kdo je jejich otec a otec ví, že děti jsou jeho a ani jeden se nebudeme více rozmnožovat ani bourat rodinu. Co a jak rodiče dělají spolu doma v ložnici nebo v ložnicích cizích však není věc dětí a netřeba je do toho zasvěcovat. Pro děti jsme rodiče, kteří se spolu nehádají, naopak nás často vidí, když se objímáme.
bear

Asi přepíšu dům na 2-3 polyamorijní lidi a budu naivně doufat, že se mnou bude mít alespoň jedna žena dítě, nebude mít pocit, že je vlastním a všichni budeme jako velikánská rodina pod jednou střechou.

A když to někoho přestane bavit, tak je vyplatím z prodeje domu a půjdu bydlet na ubytovnu a dítě nechám na pospaz.

To asi bude normální a běžné. To cche každej takto naplánovat, protože monogamie je vlastnění jednoho druhým nesvoboda.

Ne, všechno dám všem a všichni se navzájem budeme milovat a sdílet od zubního kartáčku po nemovitosti.

*smich*

Kde jsou ty hranice?

Z toho plyne to základní. Kde je pak ta jistota, jak si to kdo plánuje.

Plánovat rodinu totiž není někoho vlastnit jako auto a nebo bejt sobec.

Plánovat rodinu @azionko a @pb je budoucnost lepšího života. Je krásné vidět svoje já v dětech se svým DNA, pokud to zdravotně jde a není problém s početím.

To je monogamie.

Právě ta polyamorie známá někde z arabských zemí, kde šejk má 20 manželek a prodává je jako na trhu, je to, co nikdy nemůže fungovat, jak si polyamorijní jedinci malují (pokud tedy chtějí přesáhnout tu hranici zábavného sexu děcek někde na SŠ či VŠ koleji a spolubydlení).

@bear: Proč bych měla přepisovat dům na 2 až 3 osoby? I kdyby ho náhodou přepsala na více než 1 osobu, tak ty 2 osoby byt prodají a rozdělí si majetek (děti jsou vždy neopomenutelní dědicové, pokud je nevydědím). Co třeba, když má někdo 3 děti, a jeden dům. To se tam 3 sestry, každá se svým manželem a dětmi přestěhují, dohromady? Nebo jak se tohle řeší v monogamním vztahu, kdy jsou dva rodiče, co zemřou, a mají tři děti, kterým ten dům připadne jako dědictví. Co pak?

bear

Reakce na poslední větu:

To je právě ono. Čím víc lidí do toho kecá, tak tím spíš se nedohodnou, rozhádají a majetek zkončí rozprodanej a každému v nejhorším připadne finanční kompenzace.

Takže bych si nedělal iluze ve volnomyšlenkářských vztazích, kde žije každý bohémský život a dělá si úplně co chce nezávisle na loajalitě, slibu či jinému emočnímu závazku, jako je i láska k druhému.

Tedy čím d*bilnější mentalita, tím spíš nefunguje rozdělení majetku natož samotná výchova dětí.

..

Proto uznávám jen monogamii, rodinu, ale to neznamená tvoji teorii vlastnění lidí. To je odporné. JAk psal @axus. Jde o slib a budování důvěry.

@bear: Takže zastáváš i názor, že pokud dítě, tak jedině jedno? Dvě už je na hraně, a tři a více, no to potěš koště. Představ si, že celý život syslíš ten majetek, hlavně byty nebo velký dům, a máš jako napotvoru 3 děti. A umřeš ty i tvoje partnerka. A děti se fest rozhádají. Jak pak budou prodávat ten byt / dům ty tři děti? Nastěhují se tam naráz i se svýma manželkama, manželama a dětma? Já myslím, že ty razíš názor jedno dítě = nejlepší dítě. Víc než jedno je risk, že se to rozhádá a všechno půjde do kytek, ne? Jaký je rozdíl, když se to takhle rozhádá u tří dětí v monogamním vztahu nebo u 2 žen a 1 muže, když jeden z nich umře?

bear

Děti bych ideálně 2-3. I tak mohou mít různé vztahy mezi sebou, vůči rodičům a nebo plány cestovat a nebo se provdat za hranice, atd... Taky po mě nemusí zůstat jen dům, ale i třeba firma, prachy, atd...

Proto to nikterak ve mě nebudí problém. Takto fakt nepřemýšlím.

Navíc i ty děti může postihnout nějaká dědičná nemoc a karty budou rozdané zase jinak. To naplánovat nejde. Jde se jen snažit o to, aby člověk zahrnul co nejvíc možností o kterých ví a ty neřešitelné situace nějak eliminoval (pokud je to v silách a možnostech).

@anzionka

bear

myslím, že se vám to vymklo z rukou. Stejně jeden druhýho nepřesvědčíte. Podívejte se kolik jste toho už napsali.

bear

@boban... ale snaha byla, ne? Proč bychom si nemohli urvat kus z diskuze pro sebe a zjistit to, zda jeden druhého ukecáme *frajer*

pane beare, čas je tak vzácný, šetřete oči a energii. Čumet do mobilu a vzájemně se snažit přesvědčit, to nikam nevede.
Lepší zhasnout, lehnout si na gauč a být v pohodě *palec*
Na nevěře jsou nejhorší ty různý sračky jako HPV viry co jich je velký množství typů, spousta rakovinotvorných.

hodnocení

2x

Přiznám se, že jsem se nad tím tématem teď krátce zamyslel a počítal roky v manželství :D ... no je to přes 20 let no...

A nejsem si jist, jestli jsem někdy vůbec pomyslel na aktivní nevěru. Musím přiznat, že jsem se ženil v kostele, máme katolický sňatek. Tehdy jsme si slíbili, že se budeme milovat ve zdraví i nemoci a prostě za každých okolností. A tak nějak jsem to prostě vzal - pokud je žena nespokojená, mám možnost to napravit a snažím se - nebo to nemám možnost ovlivnit a nemá smysl se tím trápit. Ono manželství není od toho, aby bylo šťastné - ale aby spolu dva lidi byli. Je to stav nutný pro řádnou výchovu dětí, pro ekonomické přežití a v podstatě i pro určitou pohodu života. Kdo čeká zázračné šťastné chvíle až do konce života, ten musí mít život velmi krátký.

V okolí domku se rozvody bujně rozmáhaly. Bylo vidět u každého páru, kde je ten problém... někdy v jednom, někdy v obou. Vždy to ale souviselo s chtíčem, leností a velmi moderní je i ona "svoboda" či "práva" jednotlivce - jednoduše sobeckost.

Za nevěru bych považoval stav, kdy jeden z manželů úmyslně jde za jiným člověkem z důvodu erotického chtíče. Už to rozhodnutí, že by mohl, že to je jen ... - to je ten problém, ztráta lásky k blízké osobě a neúcta k životnímu partneru.

A jestli bych se rozvedl? - Ne - pokud by manželka nežádala o rozvod a "volnost", nikdy bych se nerozvedl ze své vůle. Možná se budete divit - mám jednoho kamaráda, o kterém (tedy o jeho manželství) se vyprávělo, že manželka zahýbala s tím, pak šla s jiným.. Nemůžu to vyloučit ani potvrdit. Nikdy jsem je neviděl držet za ruce ani si dát pusu. Mají jiné zájmy, záliby. ALE bydlí spolu se svými dětmi, mají společnou domácnost, účty, život. Co na tom, že možná nemají společnou postel. On je pracovitý a znalý spousty odvětví - a nevím jak v noci u nich doma, na to se ho ptát nebudu, ale vlastně neustále pracuje. Pokud je ona nevěra pravdou, pak ji bere jako její špatné rozhodnutí a případné choutky zahání právě prací. O jejich rozvodu se v okolí mluvilo už před cca. 10ti lety.

Můžete tomu říkat tolerance nebo třeba ekonomiká vychytralost (kdo se rozváděl, ví, jak je rozvod nákladný). A možná je to i o tom, že nechtějí ukazovat špatný příklad dětem... kdo ví.

smode2
hodnocení

2x

Záleží na věku. Mladší společnost je tolerantnější než starší. Nevím co myslíte "muchlováním", ale považuji spíše poslední 2 možnosti.

Co se týká aktuálně společensky alternativních vztahů, jediným přirozeným modelem je když má 1 muž současně více žen (ideálně 1 muž a 7 žen - pak už nemá potřebu další ženy). Vychází to z přirozené sexuální potřeby muže v průměru 1x denně a ženy v průměru 1x týdně.

hodnocení

0x

Za nevěru považuji všechny uvedené projevy nevěry. Kdo je nevěrný, ten si toho druhého nezaslouží a to je jasný důvod jak k rozchodu, tak k rozvodu.

Pokud jste nedejbože byla nevěrná, vinu nesmyjete tím, že se budete dotazovat, kdo jak nevěru vnímá. Tam pomůže pouze jediná věc a to NEBÝT NEVĚRNÝ.

bear
hodnocení

0x

Co s tím má společnost společného?

Spíš by se měli diskutující přihlásit, do jaké věkové skupiny patří.

Jinak totiž odpoví někdo Vašeho věku důchodce a jinak nějaké náctileté mládě :).

...

Za mě (35), pokud se přítelkyně "vyspí" z cizím chlapem, tak končí navždy. Pokud si dá pusu na oslavě při nějakém blahopřání k narozeninám, tak je to dle mě normální.

...

Jak to máte Vy, že uvádíte pohlavní styk a ještě k tomu orálek extra? To mám jako chápat, že když ženská chlapovi vykouří, tak ještě není nevěrná, ale dělá jen výpomoc, aby ho potěšila ve špatné náladě?*smich*

hodnocení

Ta tolerance k nevěře se spíše zvedá. Dříve nevěra hned rozvod. Myslím, že jsme v současné době více promiskuitní. Beru to podle seznamek, kde každý druhý muž je ženatý (tedy kategorie 50/55+).

Rozdělila jsem sexuální praktiky, protože za našich babiček se k sexu přistupovalo jinak, než v dnešní osvícené době.

Babička ročník 1905 orál nezažila a ani nedala. To se mi jenom kdysi svěřila, už starší okolo 80 let, že to děda po ní chtěl (takže to mám od ní z první ruky. Tak tím jste odpověděl, orál i styk považujete za nevěru. Děkuji.

bear

V dnešní době seznamka je odpad. Plná tragédů. Holky si chtějí jen psát a pak nic. Totální ztráta času a nebo zábava pro lovce, které to baví na této úrovni. Na osobní setkání nebo zatelefonování je milion keců a navíc dnešní holky neumí nic nabídnout. Princezničky co hledají bohaté a se zázemím. Vařit neumí, uklízet je přestane bavit a nebo nemají základní návyk vůbec. A 99% stále čumí do mobilu a lajkuje totální kraviny nebo odepisuje na sociálních sítích, že nakupují hadry a dali si kafíčko s kámoškou. Naivní blbky. Pořádnou ženskou, aby člověk pohledal. Spousta z těch starších i dokáže rezignovat a pořídí si psa nebo jiného mazlíčka a má vyřešeno. S takovou jsem se kdysi taky seznámil v prvním zaměstnání, ale to je totálně slepá ulička.

Co se týče tématu nevěry, tak je to možná tolerantní z důvodu, protože i vztah je více virtuální. Holkám stačí, že mají status vztahu někde na sociálních sítích, ale dál se neposunout. Jako by to neuměli a nikdo je k tomu nevedl. Jen aby mohli kámoškám říct, že někoho mají, ale to, že oby žijí s rodiči a vidí se jednou o víkendu je v dnešní době spíše směšné pro mojí a starší generaci.

I toto dnešní doba nabízí... bizár

hodnocení

No právě, ty seznamky. Je to tam bizár.

Ale je vidět @bear, že to máte v životě pěkně srovnané.

Já stále tápu, proto tento dotaz. Pro mě v 70, stále nové situace.

A v mém věku to právě už vidím trošku jinak.

hodnocení

Jak to mám já? - Před 30 lety bych asi dlouhodobou nevěru netolerovala, ale jednorázovou ano. A dnes bych nad oběma mávla rukou.

bear

U té jednorázovky... Otázkou by tedy bylo, proč k tomu vůbec došlo a pak by jste si oba uvědomili, že to byla chyba, čimž by to třeba dobudoucna mohlo vztah více ztmelit a nebo taky časem udělat další nevěru, ale víc propracovaně a tajně, aby Vám neublížil?

Těžko říct, kdy tolerovat první nevěru a navíc prvně zjištěnou. Kolik totiž bylo těch nezjištěných není šance zjišťovat.

Ale podle některých to nevěra není, když lidi nejsou v manželství a žijou třeba na hromádce.

I když pokud je to jako s azionkou, že každej žije jinde, tak jsou to spíše bych chápal kamarádi a každý se sexuálně chová dle svého s jinejma nebo i občas sami se sebou, pokud se navštíví. Potom ovšem nechápu, proč nemají status kamarádů a mají potřebu o sobě říkat, že jsou si navzájem partnery a chlubí se tím před prarodiči a okolím a přitom to jsou jen kámoši a každý si užívá s jinejma.

bear: Podle vaší teorie nemůžou být dva lidé ani vztahy na dálku. Když někdo žije na druhém konci světa od toho druhého. I když vidí jednou za měsíc, třeba, a oba dva prohlásí, že ten druhý je jejich partner / partnerka, tak to nemá žádnou váhu. Protože jen Bear rozhoduje, co je vlastně vztah a co vztah už není. A Bear říká, že ve vztahu jsou jen ti, kdo spolu fyzicky bydlí. Konec. Tečka. Šmitec. Není důležité spíše to, jak se označují ti, kterých se to týká, než jak je označuje nějaký Bear?

hodnocení

@bear 16:07 - Za první řádek nakonec přece jenom palec nahoru. Takto by situaci navrhl řešit asi i odborník na mezilidské vztahy. Děkuji za podnět.

bear

@prostromek... prostě klíčová situace, zda to táhnout dál a nebu ukončit.

Ovšem zde polyamorijní lidi si asi udělají spolubydlení a udělají si sexuální hry ve čtverce nebo jak?

...

Jako jasně, kdo nemá majetky, pomalu ani slušné zaměstnání, tak tomu o nic nejde, protože nic nezratí. Tak tam proč nespat s 20ceti lidma porůznu každej měsíc jinak a neužívat si.

Já toto myšlení prostě nechápu a asi by pomohlo, kdyby na to reagoval nějaký chlap podobně, jako já svými slovy, zda je to OK či ne.

Podle mě rodina = monogamie a to, že mám ženu a dítě neznamená, že je vlastním, ale že jsou děti mojí krve a žena je vůči mě loajální jako já k ní a vážíme si oba navzájem toho, čeho jsme dosáhli

Polyamorie je pro mě jako šukání pro zvířata bez zázemí, majetků a budoucnosti. Nemyslet na budoucnost a prostě žít každou minutou jen a jen v přítomnosti. Co bude zítra je nám fuk.

Takto to chápu celou dobu.

Takto jsem byl vychován v úplné rodině.

Je to špatně?

Nejsou polyamorijní jedinci z nějakých LGBT vztahů nebo z rodin, kde byly vychováváni jen matkou a případně prarodiči?

@bear: Když žena vlastní svůj byt a muž také vlastní svůj byt. A pak koupí být napůl, společně, pro ty děti, kde žijí až do té doby, než se osamostatní, tak to "š*kání bez majetku"? Oba napíšou závěť, kde ten druhý získá dědictví (to co se uzná za vhodné). Děti dědí část vždy (neopomenutelní dědicové). Kde máš opět nějaké "š*kání bez majetku"? To skoro vypadá, že pro tebe je důležité š*kání za účelem získání majetku, nebo nedokážeš jinými způsoby přijít k majetku než "š*káním"?

Chápu, že jsi byl vychovaný v úplné rodině. A neříkám, že je to špatně. Ale jaksi nechápeš, že někdo třeba ne. A to, že nebyl vychovaný v úplné rodině, neznamená, že je navždycky vadnej a pošahanej. Trochu víc otevři oči a hlavu. Ne všechno, co odsuzuješ, a říkáš, fuj nechutný, fuj špatný, fuj divný, fuj neobvylý, je opravdu špatný. Jenom to neznáš, nebo spíš nechceš poznat.

bear

Těch krachnutech vztahů, kdy se ke mě kamarádi chodili vybrečet jsem pár poznal a vždy to bylo na základě toho, co jsem popsal.

Člověk ani nemusí moc aktivně sledovat a hledat nějaké důkazy, že v dnešní době se tolik mladých lidí do svateb nehrne, jako to bývalo kdysi u našich rodičů a prarodičů.

Naopak se nám tu nezdravě rozmáhají názory, že neexistují jen dvě pohlaví, že každý má právo na svobodu a nechce být vlatněn a nebo přímo obhajoba všeho krom monogamie, která začíná být out.

Tedy všechny faktory toho, aby populace postupně vymřela a nebo ´ukolem bylo z nějakého rozmaru zplodit děti, ale pak je nezajistit, a´t se starají a prokousávají životem jak umí.

Proto je i nárůst tolika sebevražd u mladých lidí.

Jen proto, protože jsou obklopeni bizárem dnešní doby a nemají rodiče, kteří by je ubezpečili a ukázali co je správné a co ne.

Generace sněhových vloček a 40 druhů pohlaví.

@bear: Tak to budeš čubrnět, že já se svými názory na věru / nevěru zastávám názor, že pohlaví jsou jen dvě, a to muž a žena. A když se narodí někdo jako muž, tak je muž a když někdo jako žena, tak je žena. Také zastávám názor, že homosexualita je odchylka / úchylka, nikoliv norma. A že dítě má vychovávat muž i žena. Nikoliv pouze stejné pohlaví, takové rodiny by být neměly. Akorát je mi jedno, jestli dítě bude vychovávat 1 muž a 1 žena, nebo 2 muži a 1 žena, nebo 2 muži a 4 ženy. Dítě by mělo být mužský i ženský vzor.

@bear: Moje věkové zařazení je 30 až 35 let. Chci se zeptat, a ty máš partnerku / manželku? Jestli ano, předpokládám, že je vztah monogamní. Jak dlouho máš partnerku / manželku? Jak vám vztah / manželství funguje? Plánujete spolu děti? Případně kdy? Pokud partnerku nebo manželku nemáš, proč ji nemáš? Pokud jsi ji někdy partnerku / manželku měl, co byl důvod rozchodu / rozvodu?

bear

Mám 2 roky a zatím budujeme důvěru. Názorově se v tomto směru rodiny shodujeme. Nejsem ovšem z těch, který by šel ihned do svatby a půlka by jí jen tak spadla do klína. V tomto směru jsem opatrný. Uvidíme dál. Z minulosti jsem měl štěstí spíš na zlatokopky. Ovšem tam to brzo krachlo. Nemám totiž problém komukoliv dát najevo svoji nespokojenost nebo jasný postoj. Naopak na jasných pravidlech a názorech selektuji ty, kteří za to stojí. Alespoň tím člověk neztrácí čas a nežije v nějaké naivní naději. Prostě to nějak funguje, tak se toho držím. Rodina není pro mě závislost, spíše přáním. Takže nedělám k vůli čemukoliv irelevantní rozhodnutí, aneb hezký úsměv nebo slzy na mě neplatí co se týče majetku. To ovšem neznamená, že bych nedokázal dávat emoce a nebyl loajální k osobě se kterou buduji důvěru a jeden druhého oťukáváme. ;)

Rozhodně bych neměl barák napůl s někým, kdo má ještě někoho dalšího.

@bear: Díky za upřímnou odpověď. Přeji, aby vám to fungovalo, a abyste byli spokojení. Nic proti tobě osobně nemám. Doufám, že ty také ne, i když mám v něčem jiné názory a postoje než ty. Ostatně my dva pár netvoříme, takže nemusíme být ve všem kompatabilní a na všechno mít stejný názor. Já ti do tvé bubliny (tobě i partnerce) posílám hodně zdraví, to je podle mě v dnešní době velmi důležité. Na tom se dá stavět spokojený a naplňující život.

bear

Zde není cílem jednoho či druhého nějak dehonestovat a urazit. I když bez menšího pošťouchnutí to občas nejde. Pokud to bylo moc, tak se omlouvám.

Spíše rozpoutat pořádně diskuzi, aby se tohoto zajímavého tématu ujalo více lidí a bylo více názorů.

I tak se nemohu se vztahem polyamorie ztotožnit.

Ǎt jsi v životě šťastná a zdravá ;)

km
hodnocení

0x
do diskuze s tim

hodnocení

0x

Jen koukám, kolik "vášní" budí tak banální téma *zmateny*

hodnocení

No, ale zahýbá to životem konkrétních jedinců.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]