Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
napadla mě taková otázka: Co jíte nejraději? Co lidí, tolik chutí. Mě nejvíc potěší opravdu dobrá, navinulá rajská omáčka nebo špenát. Samozřejmě, ne obojí současně. Celkově mám ráda českou klasickou kuchyni.
Ovšem nedávno v country restauraci mimo jiné nabízeli: 1/výpečky, špenát, br. knedlík. 2/ rajskou s hovězím a s knedlíkem. Lidi, to bylo dilema! Nevěděla jsem, kudy kam. Nakonec rajská zvítězila. A byla vynikající.
Co máte rádi vy? Co si vždycky s chutí dáte, co si prima užíváte, po čem se pídíte? Jaga.
Nejraději mám asi špagety s červeným a strouhaným sýrem. A kuřecí řízek s citrónem a bramborama.
A takováhle dilemata řeším většinou tím, že si dám (a sním) obojí ![]()
Já jím ráda. Mám ráda úplně všechno. Z domu jsem naučená na vnitřnosti, drůbka, vepřové i hovězí. Veškerou zeleninu. Nejím, vlastně nepiju jen čaj s mlékem . Bez kyselého zelí a bez brambor bych nemohla žít.
Na neděli jsem sezvala rodinu do restaurace na oběd. Kluci , jeden si dá hamburger, druhý křidélka s rozpečeným česnekovým chlebem a salát koleslaw, druhá babička si dá líčka na víně s brkaší, mladý si dá grilovaná ostrá žebra s chlebem a okurkem a hořčicí a křenem, co mladá, ještě nevím, ale já si dám česnečku a cmundu, tedy bramborák se zelím a uzeným a těším se na pivko. Malou, orosenou 11°. Páááni, jak já se těším na všechny.
Všicni pijí pomelo.
Tak jsem se těšila, ale byl to den blbec. Na jídlo jsme čekali hodinu a bylo fakt nedobré. Já měla přesmažený, nekousatelný bramborák, šlachovité maso a to celé plavalo v nějakém podivném UHO. Druhá babička měla líčka, ta také plavala v UHO, líčka byla podivně uvařená v nějaké podivné rajské a k tomu brkaše z brambor a vody. Mladá měla UHO a v něm tutéž brkaši a játra, zeť nesnědl hamburger, na který se těšil. Svíčková a křidélka byla dobrá. Jasně že jsem řekla, když jsme vraceli nesnědené porce. Dočkali jsme se omluvy, storna na účtu a několik káv jako omluvu. A na tajňačku vysvětlení, že je nový kuchař první den, který byl zvyklý na hospodu a ne na dobrou restauraci.
Když jsme vyjížděli z parkoviště, tak jsme bourali. No, prostě blbec den. ![]()
Kdyby někdo nevěděl: UHO - univerzální hnědá omáčka.
Babi, u nás se říklo UHOŘ. Univerzální Hnědá Omáčka Ředěná.
Kdyby to člověk věděl předem, co ho čeká, radši zaleze pod peřinu s čajem a pěknou knížkou. Příště zvol jiný podnik, nebo uvař doma pro návštěvu sama. Není nad poctivou domácí kuchyni, která všechny potěší. I když to občas dá práci. Jaga.
A když se člověk někam, na něco na někoho moc těší, obvykle to celé nedopadne dobře. Vlastní zkušenost.
Nikdy nevíme, kdy trefíme na kuchaře-tuleně (obě ruce levé). Já se už příště překvapit nenechám. Neobjednala jsem UHO, nechci ho. A když to jídlo nebude stát zanic, vrátím ho po prvních soustech. Fakt to tak udělám. Žádná laciná sranda. Jeho práce, moje peníze. Bez křiku, slušně pošlu do pryč i s blbým jídlem. ![]()
Já jím nejraději vše ze zabíjačky. Ovar, tlačenku, jitrnice, domácí uzené vytažené přímo z udírny. A zapijím pivem nebo slivovicí. Je to lahoda.
To je krásný příspěvek. Ze zabíjačky mi taky nevadí vůbec nic, ochutnám všechno, co přijde na stůl. Jenže domácí zabíjačky jsou dnes už velice zřídka. V naší vesnici býval čuník v každém čísle. A sousedé si zabíjačku navzájem posílali, pak se jim to zase vrátilo. Předloni měli prasátko 2 naši obyvatelé. Letos už nikdo. Škoda, zase zaniká jedna krásná a chutná tradice. Kterou tak hezky maloval pan Lada. Jaga.
Nejraději jím mnou uvařená jídla převážně z vegetariánských surovin. Taková strava je nejzdravější, nejlevnější a podle lékařů nejvhodnější.
Co naopak nejím, jsou ultrazpracované nesmysly a tedy různě konzervované a průmyslově nepřirozeně upravené nesmysly, které ani nejsou potravinou, ale pouze umělou předraženou maketou potravin ve zbytečných obalech. Žel bohu, když se podívám, co lidé nakupují, nelze se divit, že Česko je premiantem v obezitě (více než třetina žen (36 %) a téměř polovina mužů (49 %)) a kolorektálním karcinomu.
Za odměnu za své odhodlání si jednou za měsíc zajdu na oblíbené masíčko a to je buď tataráček anebo sushi. Doma maso nezpracovávám. Mám rád i segedín a různé omáčky, ovšem pouze velice ojediněle, jelikož 99 % mé stravy je vegetariánských.
V rámci narůstajících civilizačních chorob na které odejde nakonec téměř každý, a taky pro slabší genetickou výbavu, jsem odboural běžné současné smrťáky typu maso, mléko, lepek (pečivo), brambory, cukr (včetně ovoce). Takže mi toho moc nezbývá. Pokud už na věc dojde, spokojím se s luštěninami (bez ničeho), ty docela zasytí. Obecně se, když jsem byl malý, nikde moc dobře nevařilo (ve školách úplně katastrofálně), takže jsem se nenaučil dobře jíst, což se mi nyní hodí. Vůbec by mi nevadilo mít místo jídla dlouhodobě 2-3 pilulky 3x denně, co by jídlo plně nahradily a neměl bych po nich hlad. A ten čas navíc
No a protože nyní se u mě doma vaří špičkově, hodí se i batátový "bramborový" salát, kapustové placky, hráškové rizoto, zeleninové rýžové závitky nebo třeba bezlepkové palačinky se špenátem.
Děkuji vám všem. Jak jsem psala, co lidí, tolik chutí. Sním všechno, kromě dušené mrkve.
Ani ty řízečky nejsou špatné. Milanova fotka mě příjemně naladila. Tak hlavně ať nám všem chutná a nemáme problémy.
Jaga.
Také jím všechno.
Jenom ty pličky na smetaně asi moc nee, konkrétně ty plíce. Případně smažená varlátka také ne. Ale Ty už se vaří opravdu málokde. Jazyk, srdce, dršťky, játra, ledvinky nevadí.
Dobrý je určitě smažený květák, menší růžičky.
Plíčky /pajšl/ je velice dobré jídlo, pokud kuchařka umí. Paní Maruška, kuchařka z STS v jedné středočeské vesnici je uměla tak, že to bylo jídlo jako od boha. Maruška už bohužel nežije, na její pajšl ale s láskou vzpomínám dodnes. A přitom slintám.
Smažené býčí žlázy - to je lahůdka. Aspoň pro mě. Shání se ale velice obtížně. 2 x jsem na ně natrefila v restauraci a dala jsem si je. Byly dobré, ale doma si je umím připravit lépe. Pokud je seženu.
Jinak, jak píšete, jazyk, srdce, ledvinky, dršťky, játra, z toho všeho se nechá udělat báječná krmě. Jaga.
Při svém letním treku po Sázavě jsem jednou natrefila na: smažený vepřový jazyk, bramborová kaše politá máslem. Ach, to byla dobrota. Jenže pak mě čekaly kopce a po takovém dobrém obědě se mi nešlo příliš dobře. Spíš by to chtělo zalehnout na kanape.
Ono pokud je jídlo připraveno opravdu dobře, dá se sníst úplně všechno.
Ono pokud je jídlo připraveno opravdu dobře, dá se sníst úplně všechno - přesně jak píšete paní Jago..mimochodem 15 let mi tady děláte chutě..kdybych mohl, zkusím vše co jste zmínila![]()
Zkuste, vařila jsem opravdu dobře, dokud žil můj manžel. Pak jsem tak nějak přestala, nebyla chuť, nebylo pro koho a teď se zase pomalu dávám dohromady.
Pokud byste chtěl něco konkrétního uvařit, klidně Vás pozvu. A aby si někdo nemyslel, že mám nějaké postranní úmysly a chci chlapa nalákat na žvanec, pozvu Vás i s Vaší paní. Vařívala jsem ráda, pokud bylo pro koho. Vařit jen pro mě mě opravdu nebaví. Jaga. /teď mám v mrazáku 1/2 daňka/.
Smažený jazyk s kaší, to určitě mohu i jako ovar s hořčicí.
Ty plíce jsou jaké konzistence po uvaření v omáčce? Je to jako houba?
Pracovala jsem chvíli po vyučení v Karlínské Besedě a tam žlázy byly asi dvakrát na jídelním lístku. Takže ano, v restauracích se daly z jídelního lístku objednat a též vemínko.
Vemínko nebrat. Myslím, že dneska se to už stejně neprodává, to bylo jen kdysi za totality. Vařilo se to dlóóuho ve vývaru se zeleninou, ale ve výsledku to chutnalo stejně, jako obalená gumová holínka. Dneska se vemínko asi zpracovává jen do krmiva pro zvířata, na pultech v řeznictví jsem ho neviděla.
Plíčky jsou chutné - plíce, které nejsou v omáčce nijak odpudivé, srdíčko, jatýrka. Nakyslá navinulá omáčka, přidává se do ní kromě zeleniny a smetany i strouhaná naložená okurka. Je to dobrota, s houskovým knedlíkem. Jídlo našeho mládí. Jaga.
Chachachá, tak to vajíčko mě dostalo.
V Praze 5 je řeznictví Štefanikova ulice?, a tam by mohli mít snad i toto nedostatkové zboží.
Prodejna se jmenuje Maso múúú. A mají vícero prodejen po republice. Tady na Smíchově jsem byla překvapená širokou nabídkou.
Možná ty máločetné věci se mohou objednat.
Býčí žlázy jsem jednou viděla i v pražském Globusu.
Když opravdu chci, seženu na objednávku všechno. Dršˇky, ledvinky, býčí žlázy, pajšlík...ale není to levná záležitost. Ovšem, když člověka honí mlsná...
tak to dá! Jaga.
Dcera začala po té těžké transplantaci dělat v masně, maso si neošliví, umí ho nabídnout, moc se jí tam líbí a navíc fasují nějaký "deputát." Tak i na hladovou matku občas zbyde kousek té flákotky. Jaga.
Smažený kapr je úžasné jídlo. Ale nesmí ležet předtím v mrazáku, povolený a obalený kapr, to je pak jako nechutné bláto. Kupuji si čerstvého, u rybářů a je to vynikající. Sama zabiju, vykuchám, odstraním šupiny. Nestahuju, ta rybí kůže k tomu patří. Proto mám raději lysce, než šupináče. Večer na Štědrý den čerstvý a pak druhý den, je ještě lepší studený, z toho, co zbylo. To se to obírá! Loni u dcery /kapra nedělají, jen řízky a vinnou klobásu/ / jsem si dovezla svého. Už se moc těším. Ty Vánoce mám ráda už kvůli tomu kaprovi. To ostatní bych i oželela, ale kapříka si vzít nedám.
Jaga.
Vždycky jsem si přála mít manžela rybáře, abych si pořád pochutnávala. Ryby mám ráda všechny a na všechny způsoby. Nebylo mi ale přáno, manžel rybář nikdy nebyl. Dneska už je to jedno. ![]()
Když rodiče začali jezdit ke mně na Vánoce, taťka se na mně loudivně podíval: Prosím, na oběd na Štědrý den, žádnou krupici nebo rýžový nákyp.
Takže od té doby, po mnoho a mnoho let, na oběd jsou tenké podkovy na česneku, jen v mouce a rychle smažené do tmavší barvy, s bramborkem a kompotem. Na večeři jsou normál, široké pláty, jen posolené. Celá rodina jsme vydry, jen vnukové se nějak podivně vydali kuřízkovou cestou. Nevědí, co je dobré!
Ale že se já těším opravdu moc!
Ano, opečený houskový knedlík pěkně do křupava a zalitý vajíčkem s kys. okurkou, je dobrá a levná záležitost. Nebo alespoň byla. Avšak při vaření pro jednoho to je rychlovka, která nemá chybu.
Noky neznám. Zřejmě myslíte ty koupené?
Pokud bych si je dělala, tak z bramborového těsta a se špenátem. Ani maso nemusí být.
Všeobecně - máme dobrou kuchyň a naše jídla jsou pestrá, každý si najde své oblíbené. Též na čem jsme vyrostli, co nám vařily naše babičky, tak preferujeme i v dospělosti. Samozřejmě, neplatí to vždy, viz hláška z filmu - ...zase králík! ...
Škvarkovou pomazánku oólala = také dobré a vůbec, domácí prejt a podobné ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.