Nejste přihlášen/a.
Nedávno v diskusi o AI padl bludný argument, že AI dalo nesprávnou odpověď, protože uživatel zadal nejasný vstup.
Tím to nebylo, protože v rozhraní s textovým GPT to probíhá tak, že nejprve položíte otázku a pak upřesňujete svůj dotaz. Takže banální dotaz AI pochopit dokáže. Ale někdy už nedokáže dát efektivně správnou odpoděď za cenu že u toho ztrávíte několik dnů popisováním co přesně chcete.
Pro ty pomalejší jedince vysvětlím jak je AI navržena a proč to nemůže nikdy efektivně a správně fungovat spolehlivě.
1) AI je konstruována tak, aby vzalo i komplexní zadání, ale zjednodušila odpověď co nejvíce. Když mu pošlete celou bakalářku a dáte žádost na extrakci a analýzu, text vám vydatně zkrátí. Když mu zadáte 20 bakalářek, studií a jiných odborných zdrojů a řeknete, že chcete z toho mít studie nebo bakalářku, nikdy vám z toho bakalářku nenapíše i kdybyste se posr... Prostě bude zjednodušovat a ignorovat spoustu detailů a to už je bod 2.
2) A) Aby se AI či superpočítač dokázal dobrat nějakého konce a nezacykloval se NEBO
B) aby dokázal vrátit nějaký výsledek a nedal prázdnou odpověď v situacích, kdy doslovná interpretace dotazu je extrémně náročná na zdroje, výkon a jeho pochopení - může totiž dotaz chápat mnoha různými způsoby, dostat desítky, stovky, tisíce možností jak by mohl postupovat při řešení... zjednoduší zadání a to nemůže udělat jinak než ignorováním některých detailů v popisu.
Dobře to vysvětlil jeden zahraniční autor, který dělá do hudby, který vysvětlil proč se AI nikdy nevyrovná člověku, protože když vezmete kopii mé fotografie a zadáte mu, aby ji naklonoval, nějaký dotaz kde chcete upravovat jeho podobiznu, on ji vždy zjednoduší, a když to zopakujete víckrát, detaily se úplně ztratí že už nepoznáte kdo byl původně na fotce. Něco podobného jsem nedávno zažil, takže to vysvětlím.
Chtěl jsem vytvořit fotku s tématem kreativity a hudby. Dal jsem mu pokyny odhledně toho že obaly CD mají být položené na dřevěném stole a co má být na těch obalech a jak se mají alba jmenovat. Jenže text zvoral. Dával jsem mu znova tento původně vytvořený soubor, aby změnil nejprve stůl, aby byly lepší detaily dřeva, aby dřevo vypadalo přirozeně a byly vidět letokruhy a obaly nesmí měnit ale nechat je originální. To bylo nutné. Pak jsem hotový soubor uložil a zase mu nahrál s tím, že ostatní části už nemá měnit, a je třeba změnit některé detaily. Stejným způsobem jsem tedy měnil detaily jako popisky Alb, aby byly v češtině a ne angličtině. Výsledkem, když jsem porovnal všechny ty postupně vytvořené fotky tak každá byla jiná a detaily se ztrácely! Původní stůl, který vlastně ani nebyl stolem jen dřevem ztmavl, letokruhy a textura začala mizet až se úplně vytratila a zůstala jen tmavě hnědá až černá barva pozadí! Nevšiml jsem si toho jak to postupně tmavlo! Obaly alb, původně byly pestré barvy spodní obal byl pestře zeleno namodralý, výsledek byl že všechny byly tmavě vyblitě zelené v depresivní barvě, což jsem vůbec nechtěl. Obrázek květinového vzoru z jednoho oalu se úplně vytratil. U jiného CD obalu se vytratilo pozadí zvězdné oblohy, jemné detaily světla a zůstaly jen hrubé náčrty jakoby jisker. Nápisy byly nicméně správně v češtině, ale zase změnil velikost a odstranil druhou část anglického textu úplně, ten tam nedal ani v češtině. Obaly byly ma každé fotce trochu jinak orientovány nebo posunuty a v jiném měřítku. To samé s texty. A zpěvník nakreslil o velikosti CD obalu.
A podobná situace se opakovala i u další fotky kde na stolu byla desktopová hra s kostkama. Opět každé CD jiná velikost a pozice na různých fotkách. Pak měnil i to pozadí, jako kostky změnil a tužky.
Kdybyste chtěli dokonale to popsat tak musíte vysvětlit co je na každém obrázku jaká textura, jak jsou orientovány letokruhy, jaký maj úhel, jaký úhel a měřítko má každé CD, barvu, barvu textu, podrobně popsat, kde leží jaká hvězdička, kde květinka, to se nedá zvládnout. A když si to necháte vygenerovat pomocí AI jako text s popisem, tak to nebude detailní a přesné. Studii neočekávejte. On by to stejně vzal ten text, a zjednodušil by si to tak, že by ignoroval tak 90 procent všech detailů.
Jak to chcete otestoval? Vygenerujeme jeden obrázek a pak si rozdělíme úkoly, 10-20 lidí a každý bude pracovat na popisu jednoho CD nebo pozadí aby vznikl jeden dokonalý popis? A pak mu to tam vložíme, aby to nakreslil? Tak to chci vidět, jak se shodnete. Pominul jsem fakt, že délka promptu je velmi omezená.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.