Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou největší debilitu vám AI v poslední době nadělilo?

Od: cmon odpovědí: 35 změna:

Ptal jsem se GPT:

"V kuchyni nad kuch. linkou je světlo ve vzdálenosti 30-67 cm od linky bílé s LED svítidlem uvnitř 9W. Můžu dát dovnitř Alobal, aby se světlo nasměrovalo dolů a nesvítilo dopředu?"

Kromě obecných "elektrikářských" pouček, které stály za starou belu a nechtěl jsem je, mě nakonec vyplodil tuto šílenost:

Praktický postup — udělej to takto (rychlý test):

Vypni napájení a nalep alobal jen na vnější povrch skla. Nechej alobal od skla cca 1–2 mm spíše přiléhající, ale nepřesahuj kovový rámeček/objímku.

Zapni svítidlo a nech běžet 15–30 minut (dostatečné k ustálení teploty).

Změř teplotu: ideálně IR teploměrem. Pokud ho nemáš, použij dotykový test: bezpečný rozsah viz níže.

Kritéria (jednoduché a konzervativní):

Pokud povrch skla bez alobalu před testem byl ≤ 50 °C a po aplikaci nárůst ≤ 10 °C a konečná teplota ≤ 60 °C → OK nechat.

Pokud povrch skla po aplikaci dosáhne 60–70 °C → buď opatrný, zvaž sundání alobalu nebo zredukuj plochu alobalu.

Pokud povrch skla nebo okolí objímky/driveru přesáhne ~70 °C → alobal sundej okamžitě.

Jestliže driver/objímka je velmi teplá (nedáš na ní ruku ani 1–2 s), sundej alobal.

Doporučení pro instalaci:

Nelep alobal přes kovový rámeček; udrţ mezeru 5–10 mm k rámečku.

Lepení k sklu provést teplotně odolnou páskou (Kapton nebo silikonová), ne obyčejnou papírku/pásku.

Pokud chceš minimalizovat nárůst teploty, použij malé proužky alobalu místo celoplošného polepu — nasměruješ světlo bez úplného zablokování chlazení.

Lepší řešení (pokud chceš bez kompromisů): směrovatelná LED žárovka/spot nebo clip-on lamela — technicky čisté řešení.

To je "magor" co?

Ty světla jsou dvě - identický. Dal jsem tam tu pásku a asi po 15 minutách obě světla změřil dotekem ruky a obě maj naprosto identickou teplotu :) Ale te ko**tiny jsem si nejdříve nevšiml, že je to takový nesmysl jako tvrdit, že jedna 9W žárovka bude vydávat o 10% více tepla než druhá naprosto identická žárovka. Ale je zbytečné se s tou věcí hádat, to je jako snažit se najít myš pro levou ruku na Temu. Zbytečné.

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Napřed hledej chybu mezi židlí a klávesnicí.

AI zatím naštěstí neumí číst myšlenky a ty zase neumíš přesně definovat dotaz na první pokus. Proto musíš dotaz postupně zpřesňovat.

cmon
hodnocení

To nebylo na první pokus. Probíhala tam konverzace, upřesnil jsem že žádný elektrikářský rady ohledně bezpečnosti nechci, že mě to zajímá jen z pohledu tepelného, ne bezpečnostního.

honzas11
hodnocení

2x
Já myslím,ze zatím to má hodně velké rezervy a člověk, který se na to spolehne, tak by se mohl docela napálit. Dneska jsem po něm chtěl, ať mi vykreslí barvu komína ve stejném odstínu, jako je odstín zdi domu.. no byl to běh na dlouhou trať, nejdřív netrefil odstín, následně když ho trefil , tak mi ten komín zmenšil a udělal změny, které jsem po něm ani nechtěl.
Potom je dost vtipné, když mi nabízí technický výkres a když to otevřu, tak je tam jen pár čárek. Když jsem chatgtp zkoušel prvně, tak to bylo ve Francii a přišlo mi, ze třeba ten generátor obrázku fungoval parádně, jen tam byl problém, ze u neplacené verze to vygeneruje omezený počet obrázků. Pak jsem přijel domů a začlo se to chovat úplně tupě, i ten styl komunikace.. nevim, jestli na to má vliv místo a nebo jsem jen narazil na dva různé čipy :-D
cmon
hodnocení

Díky za sdílenou zkušenost. Je to zajimave

nox®
hodnocení

2x
Není to ani tak aktuální, asi rok a něco staré, ale pobavil jsem se tím.
Pro verze Google Gemini mi zarputile tvrdila, že mi nemůže zjistit a najít aktuální informace k nějakému produktu, jelikož nemá k žádné databázi přístup. Když jsem odargumentoval, že jako Google má přístup k asi největší databázi a vyhledávači na světě, omluvil se mi, že zapomněl.
cmon
hodnocení

Jo, ten je dobrý :-D

fik
hodnocení

1x
Tvl 42. Když neznáš správnou otázku, tak nečekej, že budeš rozumět odpovědi.
GPT ti poradil velice dobře. Když chceš směřovat světlo, kup si na to odpovídající svítidlo a nevymýšlej kraviny s alobalem (což je potravinová folie, ne reflektor).
cmon
hodnocení

Co poradil dobře? Že světlo se bude více zahřívat u 9W žárovky, než u 9W žárovky? Nebudu kvůli tobě předělávat světlo, které je zabudované v kachličkách. A neobhajuj GPT bo tím na sebe vrháš stín jeho debility.

fik
Můžete citovat pasáž o dvou identických zdrojích 9W? Žádnou nevidím.
cmon
hodnocení

Konverzaci s AI jsem už smazal. Ale jde o nesmyslnou větu: "Pokud povrch skla bez alobalu před testem byl ≤ 50 °C a po aplikaci nárůst ≤ 10 °C a konečná teplota ≤ 60 °C → OK nechat." Ten test je úplně zbytečný. Je to nesmysl. Hovadina. Představte si to "sklo" jako levou část rovnice C = A+B , C jako množství tepla. Zjednodušený příklad. C vlevo tam není alobal. C vpravo tam je alobal. Nehraje roli jak to budete měřit výsledný součet bude vždy stejný protože uvnitř jsou totožný žárovky. Proto říkám že AI je marný.

fik
Víte proč se jídlo balí do alobalu? Aby nevychladlo. On vám dal návod jak zjistit, jestli se svítidlo po přidání bariéry nebude přehřívat. Velice rozumné.
Naopak vaše teorie kulhá na všechny nohy.
cmon
hodnocení

Co je rozumné? Rada zněla po půlhodině změřit povrch skla. Ale ta plastová žárovka která by se přehřát mohlas je z plastu, takže jen dokazujete, že nevíte o čem mluvíte a prostě to nechápete. To vnější sklo ve kterém je ta žárovka se nemůže přehřívat. Nebudte naivní. Není možné aby tam vbylo více energie na povrchu (odchozí teplo) než se do toho energie dá. Mohu se vás zeptat jestli trochu rozumíte elektrice a výměně tepla nebo fyzice? Protože zatím to vypadá že chápete kulový *smich2*

fik
El. energie se ve světelném zdroji mění na světlo a teplo. Když ho část zakryjete odrazivým materiálem, logicky bude procházet větší výkon menší plochou a tedy jí víc ohřívat.
Vy nejen, že nerozumíte fyzice, ale neumíte ani smysluplně formulovat dotaz. AI je nastavená, že i na stupidní, neúplný nebo nelogický dotaz odpoví. Ale úroveň odpovědi odpovídá úrovni promotu. Chyba je u vás.
cmon
hodnocení

Tak zase jste dokázal, že tomu nerozumíte. Je zcela irealevantní že se zahřívá nějaký kousek -lochy víc nebo min, z toho duvodu, že o co tady jde je součet energie uvnitř toho zdroje. A ten je stejný. rikate že světlo se zase meni na te-elnou energii takže o čem se tu bavíme není světelná energie ale te-lo.

fik
Jaký součet energií? Jakých zdrojů? Pořád píšete o dvou čemsi, ale ani ve vaší konverzaci s AI to není ani vy jste zde zpětně nedal žádnou citaci, kde by byl jakýkoliv součet zmíněn.
Když zabalíte žárovku do alobalu, tak se přehřeje a přestane fungovat. Váš dotaz na AI byl zda můžete svítidlo zakrýt alobalem a ona vám píše, že by bylo dobré zkusit, zda se nebude prehřívat a jak to máte udělat. Co na tom proboha stále nechápete? Dostal jste relevantní odpověď na svou otázku.
cmon
hodnocení

co nechapete na tom že jsem tu situaci pořádně vysvětlil a vidíte jen jednu větu z celé konverzace? Není zde v žádném případě řeč o zabalení žárovky do alobalu, takový nesmysl jste si právě vymyselel vy. A já to tu vysvětlil tak na co si hrajete, nedělejte ze sebe machra. Psal jsem to jasně tak nědělejte tady ze sebe trolla. Psal jsem to o tom skle a krytu, takže můžete se zdejchnout, jste horší jak to AI.

fik
A neměl jste to pořádně vysvětlit nejdříve té AI? Jestli jste ji to vysvětlil jako zde, opravdu není chyba u ní.

hodnocení

1x

Mě dneska (teda včera přez den) šel umělák docela dobře.

Chtěl jsem disassembler pro atmega2560 tak mi jich navrhnul 5, s tím, že nenašel přesně co chci. Tak jsem pohledal sám a taky nenašel přesně, ten nejlepší byl jeden z těch pěti (a zbylé 4 za moc nestály).

Akorát teda neuměl ten správný procesor, protože byl už asi 7 let neudržovaný a ten procesor je z těch novějších.

Tak jsem si ho tam dopsal a umělák mi nabízel různá syntaktická řešení (a tak 1/10 každé odpovědi byla dobrá a k věci a okolo spousta omáčky a kravin, ale to je pohoda, hlavně, že tam bylo to podstatné).

Taky mi pomohl najít nějaké úniky paměti a nedotaženosti v tom programu, hlavně tím, že jsem na něj hodil kilometrový výpis chyb a on vyhmátnul tu podstatnou věc (a 4-6 dalších nesouvisejících), sám bych to všechno studovat nechtěl.

Výsledek je, že za jeden pouhý den jsem rozchodil, významě vylepšil a doplnil cizí, mě neznámý program, takže mi teď slouží ke skoro plné spokojenosti.

Chce to prostě toho uměláka umět používat a nechtít po něm věci, které nezvládá.

A nebrat ty jeho kecy smrtelně vážně :)

cmon
hodnocení

Programování umí dobře hlavně v bash a pythonu, super. Teda skriptovací jazyky, Rady ohledně linux, taky většinou vše funguje, někdy se člověk musí propracovat přes více programů a vymýšlí si neexistující parametry, ale s tím se žít dá. Na tom programování vidíš největší kus práce, něco co bys psal 2-3 týdny nebo vůbec nedokončil, s ním to zrealizuješ za dva až tři dny na free account.

hodnocení

0x

Občas se hrabu v historii , napadlo mě zeptat se AI na pár věcí které jsem měl potvrzené minimálně ze 2 nezávislých zdrojů, odpověď ve většině případů špatně

hodnocení

0x

Zaplať si a poradí dobře. Mi neplacená verze radila otáčet motorem na motorce ručně ve špatném směru :)

cmon
hodnocení

Ne, tomu nevěřím, sorry. To by bylo jak že v neplacené verzi si vymýšlí blbosti o nějakém testu teploty na dvou identických lampách - když nezvládne tuto věc jednoduché vyhodnocovací procesy, tak nemohu očekávat že v placené verzi to bude lepší. Nebude to méně čtení, spíš více. Jako v zadání jsem nepsal nic o dvou lampách ale status před a status potom, to je podobné jako měřit na dvu lampách bez a po aplikaci alobalu když mám jednu vlevo a druhou vpravo.

Pokud mi v základní verzi blbě vyhledává věci které mám načtené , jak můžu u placené verze spolehnout že nebude kecat úplně stejně?

hodnocení

0x

To neni otazka pro AI, ale pro zdravy rozum.

Na AI je potreba se koukat jako na informacni databazi s velmi pokrocilymi funcemi. Nikoliv jako na vynalezce, ktery za Tebe bude premyslet a vymyslet.

Kdyz toto pochopis, tak uz s jejimi odpovedmi budes vetsinou spokojeny.

Je to pouze nastroj. A jako s takovym se s nim musis naucit zachazet.

Na sroubovak taky nenadavas, ze je blbej, protoze se Ti s nim nepovedlo ustipnout drat. Dozajista budes souhlasit, ze chyba je v takovem pripade v uzivateli, ktery nevi, jak ten ktery nastroj spravne pouzit.

S cim by Te mohla AI v tomto pripade pomoci je napriklad, co vse by si v takovem pripade mel zvazit a pod. Nikoliv, jak to provest. Z ceho by podle Tebe mela pri odpovedi vychazet?

cmon
hodnocení

Já jsem se ale neptal jak to provést. Já jsem se ptal jestli mohu provést. Ten postup jsem nechtěl. Ale ono může odpovědět mnoha různými formami, napíšeš 100x co chceš 100x co nechceš, a stejně mu zbute 1000 možností co nechceš a 1 co chceš.

Jestli a jak je pouze semantika.

Nutis ho tim ke stale stejnemu vyhodnocovacimu procesu.

Na tohle proste nebude mit natrenovano. Nema z ceho vychazet.

cmon
hodnocení

Jasně, nedokáže brát v kontext to, že výstupní energie neboli ztráta tepla projevená na vnějším krytu nemůže být větší než energie, která se do té žárovky či lampy poslala. A právě proto, že nechápe tak základní a jednoduché věci, je dost k ničemu, bude neustále fabulovat a vehementně tvrdit, že má pravdu a nemá halucinace...*nevi*

Jiste. Bude.

Stejne tak jako Vy stale budete tvrdit, ze je k nicemu, misto toho abyste prijal, ze se snazite tento nastroj pouzit zpusobem, jakym pomoci nemuze.

Naucte se ji pouzivat s omezenimi jake ma a zpusobem, ktery zvladne. Neutvrzujte se v tom, ze je k nicemu jen proto, ze nedela to, co byste rad, aby podle Vas delat mela.

id
hodnocení

0x
Al beru jako nápovědu a šetřílka mého času. Al jen rychleji vyhledá informace než já. Je nutno zadat přesný dotaz a pak sama nabízí doplnění. Každou její radu prověřuji. Jsem ráda, že je dostupná všem.

cmon
hodnocení

Co se týče:

"Lepší řešení (pokud chceš bez kompromisů): směrovatelná LED žárovka/spot nebo clip-on lamela — technicky čisté řešení."

Tak to zas není tak jednoduch, protože ony maj malou svítivost, velkou spotřebu (uvolňuje se více tepla), g4 je ve vyšší třídě energetické náročnosti. Nízká světelná intenzita. Někde se taky uvádí jen 270 hodin životnost. A je to relativně drahé řešení, musel by se tam vejít zdroj - při konverzi na nižší napětí by bylo ještě více uvolněného tepla. Výsledkem by byla vpodstatě bodovka. Výměna - asi bych musel pájet pokud nemám patici. Tohle řešení se mi nelíbí. Lepší je tam dát 9W světlo a nechat ten alobal.

cmon
hodnocení

cmon
hodnocení

Tak protože se tu vyskytl troll fik, který velmi překrucuje co jsem napsal, tak jen doplním pro ostatní. Ne pro toho trolla.

Citovaná věta byl jen začátek konverzace s AI. Pak jsem pochopitelně musel ujasnit co nechápal, že nejde o otevřené světlo, ale uzavřené z mléčného skla ta led žárovka je uvnitř. AI správně pochopilo jak to myslím hned od začátku, že chci nasměrovat světlo, takže ten vnější skleněný kryt bude mít alobal nahoře a částečně vzadu. V žádném případě nešlo o zakrytí celého světla, to by byl nesmysl. Navíc není pravda, že to byl alobal jako jeden kus, kterým bych omotal LED svítidlo. To byly proužky alobalu v dostatečné vzdálenosti od žárovky. AI sice nevědělo o tom, že je druhé svítidlo bez alobalu vlevo, ale podstata je stejná. Měření před a po je nesmysl, protože výsledné teplo je prakticky identické. I to odražené světlo dopadá zpět na povrch mléčného skleněného krytu lampy takže odraz je částečně vyzářen ven. Rozdíl jako to že část světla je pohlceno led žárovkou je drobnost a je to irelevantní, AI totiž nepsalo o tom, že bych měl měřit teplotu té žárovky uvnitř, které by se to logicky mělo týkat, ale sklo lampy, kde teplota bude prakticky stejná. Energie nemá z toho svítidla kam uniknout nemůže - se část energie vrátit do elektrické sítě a téměř identické množství je vyzářeno ven, jen jiným směrem. Navíc jsem mu psal, že to světlo bylo dělané na 40W wolframové žárovky. Takže o kontextu vědělo mnohem víc než troll fik, který tvrdil, že jsem žárovku zabalil. Jsem si jistý že přijde zas a bude tu prudit pod tuto odpověd. Ale nemám čas na to tu s ním ztrácet čas jak s tou AI je to prostě debil, protože nechápe jednoduchou věc i přes znalost kontextu, že energie která jde dovnitř je stejná jako energie, která jde ven. Proto nemá smysl měřit povrch skla krytu.

Jo a kdyby byla pravda co psal ten troll že jsem použil alobal jako izolant, aby se teplo nedostalo ven ze žárovky, tak proč by AI něco mluvilo o měření teploty svítidla. Prostě debil no.

fik
Důležité je, že jste nakonec v poslední větě přišel na to, že problém je celou dobu váš nízký intelekt. Chválím tu sebereflexi. *hej*

fly
hodnocení

0x

Mně ani jednu. Záleží jak mu věc podáš.

cmon
hodnocení

Mě udivilo jak je mnoho lidí natvrdlých, že si myslí, že toto byla celá konverzace s AI.

Pochopitelně ne, protože sem sem určitě nechtěl kopírovat sem celé příspěvky. To že první dotaz později musím upřesnit je samozřejmost. I když ho zezačátku pochopil docela správně že uvnitř lampy je žárovka to pochopil hned, narozdíl od zdejších trolů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]