Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou největší debilitu vám AI v poslední době nadělilo?

Od: cmon odpovědí: 3 změna:

Ptal jsem se GPT:

"V kuchyni nad kuch. linkou je světlo ve vzdálenosti 30-67 cm od linky bílé s LED svítidlem uvnitř 9W. Můžu dát dovnitř Alobal, aby se světlo nasměrovalo dolů a nesvítilo dopředu?"

Kromě obecných "elektrikářských" pouček, které stály za starou belu a nechtěl jsem je, mě nakonec vyplodil tuto šílenost:

Praktický postup — udělej to takto (rychlý test):

Vypni napájení a nalep alobal jen na vnější povrch skla. Nechej alobal od skla cca 1–2 mm spíše přiléhající, ale nepřesahuj kovový rámeček/objímku.

Zapni svítidlo a nech běžet 15–30 minut (dostatečné k ustálení teploty).

Změř teplotu: ideálně IR teploměrem. Pokud ho nemáš, použij dotykový test: bezpečný rozsah viz níže.

Kritéria (jednoduché a konzervativní):

Pokud povrch skla bez alobalu před testem byl ≤ 50 °C a po aplikaci nárůst ≤ 10 °C a konečná teplota ≤ 60 °C → OK nechat.

Pokud povrch skla po aplikaci dosáhne 60–70 °C → buď opatrný, zvaž sundání alobalu nebo zredukuj plochu alobalu.

Pokud povrch skla nebo okolí objímky/driveru přesáhne ~70 °C → alobal sundej okamžitě.

Jestliže driver/objímka je velmi teplá (nedáš na ní ruku ani 1–2 s), sundej alobal.

Doporučení pro instalaci:

Nelep alobal přes kovový rámeček; udrţ mezeru 5–10 mm k rámečku.

Lepení k sklu provést teplotně odolnou páskou (Kapton nebo silikonová), ne obyčejnou papírku/pásku.

Pokud chceš minimalizovat nárůst teploty, použij malé proužky alobalu místo celoplošného polepu — nasměruješ světlo bez úplného zablokování chlazení.

Lepší řešení (pokud chceš bez kompromisů): směrovatelná LED žárovka/spot nebo clip-on lamela — technicky čisté řešení.

To je "magor" co?

Ty světla jsou dvě - identický. Dal jsem tam tu pásku a asi po 15 minutách obě světla změřil dotekem ruky a obě maj naprosto identickou teplotu :) Ale te ko**tiny jsem si nejdříve nevšiml, že je to takový nesmysl jako tvrdit, že jedna 9W žárovka bude vydávat o 10% více tepla než druhá naprosto identická žárovka. Ale je zbytečné se s tou věcí hádat, to je jako snažit se najít myš pro levou ruku na Temu. Zbytečné.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Občas se hrabu v historii , napadlo mě zeptat se AI na pár věcí které jsem měl potvrzené minimálně ze 2 nezávislých zdrojů, odpověď ve většině případů špatně

fik
hodnocení

0x
Tvl 42. Když neznáš správnou otázku, tak nečekej, že budeš rozumět odpovědi.
GPT ti poradil velice dobře. Když chceš směřovat světlo, kup si na to odpovídající svítidlo a nevymýšlej kraviny s alobalem (což je potravinová folie, ne reflektor).
cmon
hodnocení

Co poradil dobře? Že světlo se bude více zahřívat u 9W žárovky, než u 9W žárovky? Nebudu kvůli tobě předělávat světlo, které je zabudované v kachličkách. A neobhajuj GPT bo tím na sebe vrháš stín jeho debility.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]