Nejste přihlášen/a.
Ptal jsem se GPT:
"V kuchyni nad kuch. linkou je světlo ve vzdálenosti 30-67 cm od linky bílé s LED svítidlem uvnitř 9W. Můžu dát dovnitř Alobal, aby se světlo nasměrovalo dolů a nesvítilo dopředu?"
Kromě obecných "elektrikářských" pouček, které stály za starou belu a nechtěl jsem je, mě nakonec vyplodil tuto šílenost:
Praktický postup — udělej to takto (rychlý test):
Vypni napájení a nalep alobal jen na vnější povrch skla. Nechej alobal od skla cca 1–2 mm spíše přiléhající, ale nepřesahuj kovový rámeček/objímku.
Zapni svítidlo a nech běžet 15–30 minut (dostatečné k ustálení teploty).
Změř teplotu: ideálně IR teploměrem. Pokud ho nemáš, použij dotykový test: bezpečný rozsah viz níže.
Kritéria (jednoduché a konzervativní):
Pokud povrch skla bez alobalu před testem byl ≤ 50 °C a po aplikaci nárůst ≤ 10 °C a konečná teplota ≤ 60 °C → OK nechat.
Pokud povrch skla po aplikaci dosáhne 60–70 °C → buď opatrný, zvaž sundání alobalu nebo zredukuj plochu alobalu.
Pokud povrch skla nebo okolí objímky/driveru přesáhne ~70 °C → alobal sundej okamžitě.
Jestliže driver/objímka je velmi teplá (nedáš na ní ruku ani 1–2 s), sundej alobal.
Doporučení pro instalaci:
Nelep alobal přes kovový rámeček; udrţ mezeru 5–10 mm k rámečku.
Lepení k sklu provést teplotně odolnou páskou (Kapton nebo silikonová), ne obyčejnou papírku/pásku.
Pokud chceš minimalizovat nárůst teploty, použij malé proužky alobalu místo celoplošného polepu — nasměruješ světlo bez úplného zablokování chlazení.
Lepší řešení (pokud chceš bez kompromisů): směrovatelná LED žárovka/spot nebo clip-on lamela — technicky čisté řešení.
To je "magor" co?
Ty světla jsou dvě - identický. Dal jsem tam tu pásku a asi po 15 minutách obě světla změřil dotekem ruky a obě maj naprosto identickou teplotu
Ale te ko**tiny jsem si nejdříve nevšiml, že je to takový nesmysl jako tvrdit, že jedna 9W žárovka bude vydávat o 10% více tepla než druhá naprosto identická žárovka. Ale je zbytečné se s tou věcí hádat, to je jako snažit se najít myš pro levou ruku na Temu. Zbytečné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.