Nejste přihlášen/a.
Zdravim. Bohužel se mi pořád potvrzuje, že bez maturity budu celý život hendikepovaná. Práce mám na IČO, mám svůj byt, mám našetřeno, jsem zdravá, mám svobodu, můžu si dělat co chci, mám i dost volna, ale mám ZŠ. Když chci dělat něco dalšího, všude narážím, že maturita je základ. Nikdy jsem popravdě neměla moc velké výdělky, právě kvůli tomuhle cáru papíru. Kvůli svému rozhodnutí a celý život se s tím potýkám. Studovala jsem pak několik škol už ne na denním studiu, ale nikoho to nezajímá, každému jde jen o ten výstupní cár papíru tzv.maturitu. Asi budu muset ustoupit ze své pohodlnosti a jít zase na 4 roky na kombinované studium. Co mě tam zaujalo, že je tam záruka úspěšnosti při docházce a že předmět matematika je pouze na 2 roky. Peníze na školné mám. Můžu opravdu napsat, že bez maturity je život těžší. Protože dnes má maturitu skoro každý a už se to bere jako základ. Ovládám práci na počítači, nové technologie mi nedělají problémy, ale zkrátka nemám tu maturitu. Umím i anglicky, ale nemám na to papír.
Zaměňujete výběr práce se základním vzděláním a výběr s maturitou. Pouze se základní školou opravdu zázraky nečekejte. Ale maturita taky není všespásná. Manžel má pouze tříleté učiliště a výuční list. Ovšem zákazníků má spousty a i s výučním listem se dobře uživí a je o jeho služby poptávka. Nabídky na práci má i od zaměstnavatelů. Kdyby chtěl, může se nechat u prosperující firmy zaměstnat hned zítra.
Řemeslo má zlaté dno, řemeslníků je málo a ti dobří vydělávají víc jak vysokoškoláci. A vydělávají i ti horší. Nevím kolik by mi nabízeli teď, ale krátce po vysoké, když jsem začal něco dělat, nabízela mi firma v oboru dvojnásobek platu, kdybych vyhrabal výučák a šel k nim. Bylo to teda na úrovni jedna pani povídala, nic závazného, tak těžko říct, ale při nedostatku řemeslníků to je docela uvěřitelné.
Ano. Mě nejvíce vyhovuje práce na počítači a možnost využívat angličtinu, s maturitou už bych měla více možností, potom ještě němčina, horko těžko umím nějaké základy, němčina mi přijde složitější než angličtina, ale to asi proto, že angličtinu se učím celý život a už v dost videích na youtube rozumím, ale nejvíce, když je tam i angličtina s titulky. Ale jen v určitých oborech, jinde se taky nechytám a hlavně někde polykají slova, akcent apod., ale dělá mi radost, že rozumím. Čím je mi více let, tím méně zvládám fyzickou práci, nemůžu dělat práci, kde se budu celou šichtu ohýbat, dost mě bolej pak záda a čím mi bude více, tím to bude horší.
Jde tedy i o věk. Původně jsem chtěla výučák, ale došlo mi, že ta fyzická práce je prostě hodně náročná a jde jen o 1 rok navíc. A já vždy studovala maturitní školu, takže na to mám, jen jsem z blbosti odešla dříve. Ten čas na to mám a pak jde jen o snahu, vytrvalost, schopnost si zapamatovat učivo a udělat zkoušky.
Uvažovala jsem, že bych si to udělala přes profesní kvalifikaci, jenže nevěřím tomu, že mě tam naučej vše, co se pak dělá při závěrečné zkoušce na výučák. Že bych si pak mohla udělat zkrácené maturitní studium. Dokud nebudu mít ten cár papíru, tak jsou to jen kecy v kleci. A že jsem takových nápadů a vizí už měla. Mám práce, které mě živí a funguje to. Ale někam se prostě nedostanu kvůli chybějící maturitě.
Nehledě na to, že nebýt téhle hlavní práce, tak bych se se ZŠ nikde nechytala a navíc jsem dost introvert a práce v kolektivu mi nevyhovuje.
Já už mám dost averzi k pomocným pracím v kolektivu a už jsem se z tohoto dostala a moc si to vážím. Faktem je, že jsem se z toho dostala jen mou vlastní snahou. Jenže nejsem jištěná vzděláním. Každý měsíc musím mít vyděláno min. 19 000 Kč a lépe spíš 20 000 Kč, abych zaplatila poplatky za byt, paušální daň a jídlo a nemusela sahat do úspor. Což není moc, ale i tak je to pálka. Jasně, že kdybych si našla práci pod zaměstnavatelem, tak bych ty peníze měla a nemusela platit paušální daň, která se příští rok zas o dost zvedne, jenže já už si zvykla na volnost.
A to mi za to stojí i přes ty nevýhody. Prostě možnost samostatné práce se mi strašně líbí po všech těch pomocných pracích, které jsem musela snášet v minulosti v kolektivech i s nepříjemnými lidmi. Už když mi tenkrát bylo 23 let a já šla do fabriky makat a vydržela tam skoro 10 let, tak jsem měla odpor ke kolektivní práci.
Jenže tenkrát ještě internet nebyl tak rozšířený a já vzhledem k tomu, že jsem nedodělala SŠ s maturitou a tenkrát fakt prestižní soukromou školu s atraktivním oborem, tak jsem doma neměla svůj počítač a už vůbec ne internet. Táta měl VŠ, máma byla vyučená a nechali mě prostě žít volně, prostě jsem se rozhodla nedokončit školu, tak to tak nechali, na mě.
Když brácha sháněl práci, tak mě překvapilo, na co všechno je maturita potřeba. I na blbého poštovního doručovatele (maturita a dva jazyky...). Průvodčího bych ještě pochopil (zvlášť když je zároveň vlakvedoucí). A určitě bych si vzpomněl na další spoustu povolání, kde je maturita základ.
V soukromém sektoru by nemusel být takový problém, tam přecejenom je důležitější, co umíte.
Ale až budete mít maturitu, zjistíte, že na něco potřebujete vysokou školu nebo dokonce doktorát (ono vejšku má dneska taky každý blbec).
Přitom maturita říká, že se dokážete naučit telefonní seznam autorů a jejich děl a něco málo z toho vyblít pořed maturitní komisí, to pod pěkným názvem český jazyk.
Pak je matematika nebo cizí jazyk, to má už větší smysl. My jsme s jedinou výjimkou všichni maturovali z matematiky - nepodařilo se to němčinářce odradit úplně všechny, jeden se našel. Bez cizího jazyka se dneska těžko někde chytnete (a málokde stačí jen jeden; když to tak vezmu mě angličtina stačí (němčinu po mě nikdo dávno nechtěl a asi už bych toho moc nesplodil), kolega někdy vyprávěl, že se kvůli bývalému zaměstnavateli musel doučit ruštinu, když dělal pro firmu, která 90% produkce vyvážela do postsovětských zemí, je to logické, taky na ně dost udeřilo to embargo).
No a pak jsou nějaké další dva předměty, na průmyslovce vybrané z odborných předmětů, na obecně zaměřených školách něco obecnějšího. To snad ještě pořád je maturita. A potřebujou ji i policajti nebo hasiči (dobrovolní snad ne), je úplně jedno z čeho, jen musí mít ten cár. Měšťáci v našem městě si ji prý z větší části dodělávali na zemedělské škole, proto se jim lidově říkávalo zahradníci.
Na angličtinu (stejně jako jiné jazyky) se dá nějaký ten papír získat, to si myslím, že je řádově jednodušší než maturita, různých certifikátů je, že se v tom nikdo nevyzná, a moc nemá cenu si papíry alá FCE dělat do foroty právě proto že každý chce nějaký jiný.
To bych netvrdil, že maturita je základ, dá se živit i řemeslem bez maturity, ale máš omezené možnost výběru. Základem je dokončit střední kompletně celý ten obor na který jdeš. Získáš řemeslné a odborné vzdělání a pak doplňuješ a děláš různé další zkoušky. Vem si třeba obyčejný vysokozdvižný vozík, nebo řidičák sk. B. Taky musíš umět a mít aktuální informace ke všemu a můžeš se tím živit třeba rozvozem, a nejsi limitovaná maturitou.
Píšete: Studovala jsem pak několik škol, už ne na denním studiu...a kde jsou výsledky? Dodělala jste tyto školy, nebo přerušila? Pokud byste se do toho obula, jistě byste maturity dosáhla. Vím o tom své. manžel kdysi studoval večerně, já dálkově.
Máte peníze, máte čas, ovládáte jazyk, nic Vám nebrání do nějaké SŠ nastoupit. Ale důležité je udržet se tam. Při pouhé základce to bude trvat 4 roky /denní/, 5 let studium večerní. Ale tam přijímali jen lidi s vyučením, kteří měli již aspoň výuční list. Šlo o rozšiřování studia. Se ZŠ nebrali.
Nevím, kolik, je Vám let, píšete, že se potýkáte "celý život", ale radím dobře - dejte se do toho. Vzdělání ještě nikoho nezkazilo, budete na tom pak líp psychicky, finančně...Docela by mě zajímalo, proč jste nestudovala hned po ukončení záklkadky, kdy je to tak nějak nejsnažší, ale to je Vaše věc. Tak hodně štěstí. Jaga.
Samozřejmě, že jsem studovala hned po skončení ZŠ na denním studiu prestižní soukromou školu, ale z blbosti odešla předčasně. A kvůli té blbosti mám celý život strašně otřesný životopis, kde mám jen samé práce rukama, kromě jedné, kde jsem byla obchodní zástupkyně, ale to mi zas nevydělávalo. Prostě katastrofální životopis pomocné dělnice. Kvůli špatnému rozhodnutí. To až teď určitou dobu tam mám i pěknou práci, přes 7 let. Ale pořád nejvyšší vzdělání ZŠ.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.