Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dušičkový průvod

Od: magdon® odpovědí: 37 změna:

Myslel jsem, že "dušičky" jsou svátky zesnulých, tedy jakési pietní vzpomínání na zemřelé. Na hrobech zapalují svíčky, které mají být symbolem paměti a vzpomínky na zesnulé. Tedy svátky poměrně smutné a vážné.

V posledních letech se ale v některých obcích pořádají "dušičkové průvody" s lampiony, strašidly, anděly a bílou paní. Tahle kombinace oslav komunistické oslavy VŘSR a "Halloweenu" mi přijde jako trapná degradace důstojného svátku zesnulých. Je to jen můj názor, nebo se Vám to také nelíbí? :(

37 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ltz
hodnocení

9x
Doba se mění. U nás v ulici jsou u některých vchodů vidět rozsvícené dýně, nebo i dekorace v okně. To by ještě šlo. Ale když poskakují a křičí děti na hřbitově se souhlasem dospělých, to už je nevhodné, nedůstojné. Je to nevhodné i k pozůstalým, kteří zrovna v tu dobu stojí nad hroby svých blízkých. Šaškárna a divná.

Dala jsem bod jako souhlas, ale teď se mi to rozleželo. Důstojnosti mám plné zuby. Až budu koukaz na macešky a tůje zezdola, přivítám kapku srandy. Je to jednou za rok. Konečně se něco děje a budu se těšit na příští rok. To říkám s plným vědomím. :-D Stejně, kdo dnes straší, za chvíli se k nám přidá. Nikdo z toho fakt nevyvázne živý.

hodnocení

7x
Ano, také mě to loni dost šokovalo, když jsem v naší menší obci viděl nějakých dvacet organizovaných malých rozjívených dětí v kostýmech a s lampiony dokonce běhat, křičet a blbnout večer na hřbitově. Pozvánku jsem našel na obecním webu a hřbitov jim sloužil jako herna a kulisa. Snad tam děcka měla i nějaké úkoly. Hlava mi nebere, jak to vůbec mohlo někoho sospělého napadnout. :-/
doplněno 02.11.25 10:54:

Mimochodem, takto to vypadá, když ¨je doslova vykládáno: "Každý může činit, co není zákonem zakázáno, a nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá."

Slušné chování by mělo být součástí výchovy v rodině, ale bohužel.. Kvůli některým lidem by tak musel být napsaný zákon na každý prd. Obce to mohou řešit vyhláškou a některé to mají. Ovšem vymahatelnost bude mizivá a zakázat neuctivý maškarní oděv a chování také asi nejde.

hodnocení

5x

Včera jsem už na prahu soumraku odcházela ze hřbitova, když mě míjel průvod dětí s několika dospělými. Děti byly namaškařené a zmalované, čím děsivěji, tím lépe, a jejich doprovod na tom byl stejně. Co šli proboha na ten hřbitov dělat? Představila jsem si nějakou babičku, která ometá hrob svého manžela, a vtom kolem ní projde takový průvod. No, mně se to nelíbí. Ať slaví Halloween třeba poslední hodinu ve škole, ale na hřbitově?

nox®
A potencionální babičku, která ometá hrob svého manžela, ta cizí rodina s dětmi, kteří se nějak oblékli, ohrožuje nebo omezuje, případně uráží? Proč by tak prostě nemohli jít na hřbitov, když je to jejich svobodné rozhodnutí? Protože nějaké inženýrce se to nelíbí? Já rozumím, že lidé mají rádi nějaké své tradice a konzervativní názory, ale ta uprděnost na vše, co se mi nelíbí nebo čemu nerozumím, je děsná. Vám se to opravdu nemusí líbit, ale protože tu už nemáme nějaký výbor, který by to zakazoval a potíral, tak je to vše, co s tím můžete udělat. Já si matně vzpomenu na dětství, kdy jsme takto na Dušičky objížděli s celou rodinou hřbitovy. Samozřejmě jsme úctu k mrtvým a blízkým měli všichni, ale jak si myslíte, že taková několikahodinová sešlost na různých hřbitovech u hrobů lidí, které jsme ani neznali a ani k nim neměli žádné citové vazby, dopadla? Částo jsme si prostě po nějaké době udělali vlastní zábavu někde bokem a stalo se i to, že nás někdo napomenul. Takže úplně si dokážu odůvodnit, proč to dětem neudělat trošku příjemnější a spojit uctění památky i s radostí ze života.
Co se týče Halloweenu, tak samozřejmě je to spíše otázka vlivu jiné kultury a stylu, možná komerce, ale to i třeba tak symbolické věci pro nás, jako třeba kapr a stromeček na Vánoce. Ona je totiž spousta svátků a tradic převzatá z jiných zemí a kultur, jen za ty staletí lidé zapomenou na původ. Pokud půjdeme do extrému, tak čistě z územního hlediska tu dříve byli Keltové a oslavovali Samhain, ze kterého právě zlidovělý Halloween vychází, až poté přišli Slované, křesťanství a jejích náhrada původních oslav.
hodnocení

nox - "...potencionální babičku, která ometá hrob svého manžela, ta cizí rodina s dětmi, kteří se nějak oblékli, ohrožuje nebo omezuje, případně uráží?"

Ano, uráží. Ta babička si přišla na hrob v klidu zavzpomínat na manžela a není zvědavá na nějakéou pochybnou zábavu zdivočelých cizích lidí. Je to podobné, jako kdybyste šel do Národního divadla v masce čarodějnice a pouštěl si tam na MP3 "techno". Tím byste přece také nikomu neubližoval že? *zed*

fik
Babička může přijít v kterýkoliv z 364 dnů, když ji to vadí. Tradice nula, podle tradice za posledních 1000 let byste měl být v kostele na liturgii za zemřelé a získávat tam odpustky pro vysvobození jejich duší z očistce.
nox®
A jak to víte, že jí to uráží? Vy o tom rozhodujete? Nebo někdo jiný? To samé je i s tím divadlem. Pokud personál dotyčného vpustí a nemá s tím v rámci pravidel problém, tak si já sám mohu maximálně tak něco pomyslet a tím to končí. Z mého pohledu bylo třeba daleko větší ublížení, když by tam znuděné dečka začaly dělat nějaké nesmysly a babičce třeba upravený hrob pošlapaly, co já vím...

hodnocení

5x

By mě zajímalo, jestli je to ze strany některých rádců pokus vyvolat flamewar, nebo lidstvo prostě blbne.

Některé věci se prostě nedělají. Nemám nic proti dětskému průvodu, maskám, hrám, zavedení koledy a dokonce ani netrvám na vyloučení 2. lispopadu jako termínu těchto činností. Ale hřbitov bych (nejen) v tento den jako místo nebo cíl takové akce vyloučil. A divím se, že obec nezakročí. Nechcete tam rovnou uspořádat nějakej "tek"? *zed*

hodnocení

3x

Tradice jsou bohatstvím a duší každého národa a my máme svých národních tradic hodně a jsou krásné.

hodnocení

2x

Mi se začal Halloveen líbit. Někde jsem zaslechla, že toto slovo je ze dvou slov, vítejte. . . Ale je zajímavé, jak toto vysvětluje teta Wiki.

Přebíráme z celého světa spousty zvyků a rádi oslavujeme. Ať užje to Valentýn nebo Helloween, dlabání dýní, pálení čarodějnic, Santa Klaus, Slunovrat. . Děti vyvolávají Ducha lesa, stromu. Svět se hodně zmenšil a už víme, co se děje za rohem a když se nám to líbí, přidáme se. A proč ne. Je dobře, že se nemusíme starat, kde zítra vezmeme chleba pro děti, když na poli pomrzly a zhnily brambory.

hodnocení

Ale jistě - Helloween, proč ne (když se to teda někomu líbí). Ale ten je o něčem jiném, než dušičky. Mě vadí spojování dvou zcela rozdílných tradic s křepčením rozjívených dětiček a bílou paní s lampiónem kolem hrobů.

mudrsova
Jojo, dve naprosto rozdílné tradice, ktere vycházejí z jedné tradice, to dává smysl *smich*
fik
Magdon: ve vašem úvodním příspěvku nic o křepčení mezi hroby není, pouze, že vám vadí průvod na dušičky. Tak co vám teda vadí?
hodnocení

fik - Mně nevadí průvody, ani oslavy čehokoliv, pokud se konají ve správnou dobu na vhodném místě. Vadí mi, že se ten tipický "halloveenský" průvod nepořádá v patřičný den, ale ve svátek, ke kterému nepatří a rozhodně se k němu nehodí. Navíc se (bůhví proč) nazývá "dušičkový".

O křepčení na hřbitovech jsem skutečně nepsal, ale když si o tom něco přečtete, zjistíte, že to není nic výjimečného.

fik
S vámi teda musí člověk užít zábavy. Opět by mě zajímalo jakým právem předpokládáte, že pouze váš názor je ten správný. Zvlášť u věci, která na vás nemá absolutně žádný negativní dopad. Když si někdo v červenci ozdobí stromek a v plavkách u něj bude zpívat koledy, tak vás to taky bude pobuřovat?

fik
hodnocení

2x
Nikdo vás nenutí se účastnit. Nijak vás to neohrožuje ani neomezuje. Tak nechte lidi dělat, co chtějí.
Mimochodem, Halloween je daleko bližší původní Keltské tradici, než zevlování na hřbitově.

Mě by třeba děti v maškarádách na hřbitově omezovaly.

fik
Proč? Mají stejné právo tam být jako vy. Omezují asi stejně jako technické služby, když tam sekají trávu.
Pokud vyžadujete klid a pietu po 100% času uložte své blízké u sebe na zahradě.
hodnocení

fik - "Mají stejné právo tam být jako vy."

Aha, takže když půjdu na představení do Národní opery v montérkách (nebo v klaunské masce ), je to v pořádku. Mám přece také právo tam být a nikomu tím neubližuju. *sok*

fik
Ne, tím opravdu nikomu neubližujete, jenom jste za debila.

nano
hodnocení

2x

To není dušičkový průvod, nejde o uctění zesnulých, to je Helloween, importovaný z Ameriky. Je to den satanistů, moc se na něj těší. Myslím, že to dělaj schválně, aby tím dělali něco co je opakem křesťanských aktivit.

fik
Helloween je z Německa (Hamburku). :)
hodnocení

jenže helloween se neslaví 2. 11. ale 31. 10. Je to sice těsně za sebou, ale jinak to nemá nic společného. A tyhle akce se skutečně pořádají 2. 11. a oficiálně se jmenují " dušičkový průvod", i když s dušičkami nemají nic společného.

fik
Chtělo by to si nejdřív ujasnit ty termíny. Halloween není to samé jako Helloween. Ostatní bez komentáře, někdo chodí jako duch, někdo s duhou, někdo s Leninem, někdo s křížem. Nikomu do toho nic není.
km

fik: vy víte, že si tu termíny nikdo neplete, že jde o špatný zápis toho slova a jen provokujete. také píšete bez komentáře, abyste ve stejné větě ten komentář přidal... *alene*

smode2
hodnocení

2x

Já myslím že je to pěkné. Hlavní věc že nejsou u moci komunisté a průvod není povinný. Ať si každý dělá co chce. A co se týká zesnulých, těm je to jedno.

hodnocení

2x

Az si nejake decko na hrbitove pri hre na ducha slapne na prosteradlo, zakopne a rozrazi hlavu o zulovy pomnik, tak to zatrhnou.

0rion
hodnocení

2x

Jak píše ben, tyhle svátky je asi dobré pojmout jako legraci a smrt zlehčit, smrtka s kosou se tím jistě neurazí, na vážnosti ji to neubírá a respekt bude mít i kdyby se blblo s lampióny obden. Nicméně přímo na hřbitově by se to slavit nemělo, jedná se o důstojné místo, kde by lidé, kteří se přišli poklonit památce zesnulého, měli mít klid k rozjímání.

ben®
hodnocení

1x
Dobrý den, obecně mají lidé strach ze smrti. Vědí, že jednou přijde a tak, když už to nemohou změnit, tak si z toho dělají alespoň srandu a zábavu. Tím je pro ně vědomí smrti snesitelnější. Zdravím!

hodnocení

1x

Jestli si dobře vzpomínám, tak dříve se konaly lampiónové průvody. Jenom nevím přesně kdy.

Děti měly na tyčkách lampióny, v nich svíčky a ten průvod snad šel až na hřbitov?

Ale v poklidu a vnímání toho zšeřelého dne a nástupu tmavé noci, kdy nastává čas usínání a přechodu podzimního času v zimní spánek.

Možná se šlo až k nějakému pomníku (známá osobnost nebo voják), kde se položila květina jako projev úcty.

Možná si to s něčím pletu, nevím.

Za mě to je pieta a nějaké křepčení a strašení není dobrý příklad do budoucna. Člověk by si měl vážit předků a být pokorný. Prostě nastavit nějaké hranice.

V našem městě a zřejmě i v jiných městech a obcích se lampionový průvod skládal z dětí nejnižších školních tříd a chodilo se večer 7. listopadu na hřbitov ke hrobům padlých sovětských vojáků. Kde neměli hřbitov nebo neměli padlé, tak asi k nějaké jiné památce, u které bylo vhodné zahájit Měsíc československo - sovětského přátelství. Jak jsme si měli Ježíška nahradit Dědou Mrázem, jak se církevní páteční půst přesunul na čtvrtek, tak se i z církevních Dušiček slal lampionový průvod. Světýlka jako světýlka...

No a Měsíc zostřeného přátelství pak už v různých městech pokračoval různě. Sovětské filmy kinech, boršč ve školních jídelnách i mnohých restauracích, malování Aurory tužkou i vodovkami v hodinách výtvarné výchovy...

To je ono. Děkuji @bimbam za vzpomínku a hlavně upřesnění.

@bimbam: Jako dětem nám to tehdy přišlo normální. Jak silná to byla masáž a vymývání mozků od nejútlejšího věku je patrné z jedné příhody, která se dlouho tradovala u nás doma. Byli mi tak 3: Program ve školce zřejmě sestával z popisu historických událostí 7. listopadu. Celý den. Pro tak malé děti naprosto nesrozumitelná věc. No a co tedy s nimi? Nakreslit Auroru. Aurora, výstřel na Zimní palác, Aurora, Aurora a zase Aurora. Výsledkem byly luxusní necky s komínem a děly. No a když si mě odpoledna vedla babička domů, jako obvykle položila nevinnou otázku:Tak o čempak jste si dneska ve školce povídali? Vteřinu ticho a pak legendární věta: Ále, babi, vo tý lodi... a vo tý rouře :-D.

km
hodnocení

0x

dejte si to do diskuse, protože evidentně, si chcete jen postěžovat jak se časy mění a s ničím nepotřebujete poradit

není to jen váš názor, určitě se najde někdo podobně smíšlející

km

ještě tedy názor:

nemám nic proti slavení Halloweenu, nic proti průvodům s lampiony a v kostýmech, klidně pořádaných obcí.

pokud však ty průvody chodí na hřbitovy, to mi přijde opravdu značně nevhodné, ještě se dá pochopit, že to ty děti vymyslí samy, ale pokud je v tom podporují rodiče, tak to nechápu. to nerespektuje ostatní návštěvníky hřbitova. je to stejně hloupé a neslušné, jako když někdo chodí na hřbitov venčit psy.

trtr
hodnocení

0x
Zdravím, tak nějaký průvod a Halloween pro děcka tu u nás taky byl. Kdo chce ať se zúčastní. Já byl s daným "svátkem" srozuměn hodně malý, jako hodně malý jsem byl bezprostředně u úmrtí dědečka, takže co je to smrt a vše okolo si uvědomuji myslím až dost.
Jako novinku u nás město zavedlo "kolektivní vzpomínání-truchlení-> pouští se plovoucí svíčky v jedné z kašen na náměstí. No co si myslet o tomto. *nevi*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]