Nejste přihlášen/a.
Dušičkám. Objezdit hroby a udělat si výlet autem.
Halloween? Ten znám jen z hodin angličtiny. U nás nemá tradici, tak proč něco takového slavit?
Slaví snad někdo i den díkůvzdání 27.11. nebo den svatého Patrika?
Nebo je to k vůli děckám, kterým se líbí večer svítící dýně?
Ne, neslavím nikdy slavit nebudu. ![]()
Dobrý den, zásadně pouze Dušičky. Zdravím!
Památka zesnulých (Dušičky) není dnes, ale až zítra v neděli 2. listopadu.
Jen Dušičky /svátek zesnulých/ a to 2. listopadu. Dušičky držíme, zajdeme na hřbitov, doneseme květiny, zapálíme svíčky a zavzpomínáme. Ale že bychom ten den slavili? Je to taková vzpomínka. Ale viděla jsem cestopis, jak v některých zemích si skutečně na hřbitov donesou občerstvení, celé rodiny se usadí na deky a židličky mezi hroby, jedi, pijí a veselí se.![]()
Jsou u nás zvyklosti, které vycházejí z tradic. Třeba koleda na Velikonoce, oheň 30,4. - Filipojakubská noc. Můj nebožtík otec, narozen v roce 1925, vzpomínal dokonce, jak 6.7. zapalovali hranici a u ní zpívali: Vzplála hranice na břehu Rýna a v ní umírá české matky syn...Tohle už jsem nezažila.
Ten slavný Halloween nemá u nás tradici, stejně jako třeba přejatý Valentýn. Jde jen o to, aby obchodníci měli žně. A vo tom to je.
Mám ráda dušičkové vzpomínání na mé blízké, na to, jak babička dělala úžasné koláče, každého pohostila, taťka mě naučil dělat ptačí budky, vozil mě na motorce, manžel byl dobrým člověkem...a všechno je pryč. Dám věneček na hrob, zapálím svíčku a tiše vzpomínám. Není k tomu třeba jekotu namaškařených dětí. Jde o určitou úctu ke smrti. Neboť "prach jsi a v prach se obrátíš." A takhle by měly Dušičky vypadat - vzpomínky a tiché rozjímání. Strašidel netřeba. Jaga.
Haloween je původně starý keltský svátek. My jsme částečně potomci Keltů, tak by se slavit mohl. Nicméně přešel z Irska přes USA a ještě to anglické pojmenování, takže hodně lidí ho nesnáší. Měl by se slavit a pojmenovat česky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.