Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čemu dáváte přednost Halloweenu nebo Dušičkám

Od: loucka odpovědí: 16 změna:
Co je pro Vás dnes 1.listopadu důležitější Halloween nebo svátek Dušiček popř.jak jinak trávite dnešní sobotu?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bear
hodnocení

5x

Dušičkám. Objezdit hroby a udělat si výlet autem.

Halloween? Ten znám jen z hodin angličtiny. U nás nemá tradici, tak proč něco takového slavit?

Slaví snad někdo i den díkůvzdání 27.11. nebo den svatého Patrika?

Nebo je to k vůli děckám, kterým se líbí večer svítící dýně?

Ne, neslavím nikdy slavit nebudu. ;)

@bear - Objezdit hroby a udělat si výlet autem.

Jojo - u nás tomu říkáme "Hrobytour" ;)

bear
02.11.25 17:34

:-D;)

trtr
Bacha na sváteční řidiče a "čepičáře"a, pak, spěchat se nevyplatí

youtu.be/...
Toto se zase hrob race final end.

ltz
hodnocení

2x
V ČR se spíše slaví dušičky a to již po celá dlouhá léta. Vzpomíná se na zesnulé, navštěvují se hroby, nosí se květiny. Helloween se u nás slaví asi v menší míře, teprve tak 20 let. Asi ale není důležité, čemu se dává přednost. Důležité je uctít své blízké zemřelé a nejenom na svátek zesnulých.

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, zásadně pouze Dušičky. Zdravím!

doplněno 01.11.25 12:50:

Památka zesnulých (Dušičky) není dnes, ale až zítra v neděli 2. listopadu.

hodnocení

1x

Už jsem dnes hrál hodinu a půl na kytaru.

Koupíme sushi a zajedeme za rodiči. Kočička se bude bavit s mámou, já tátovi budu ukazovat své pokroky v elektronice.

Až se vrátíme, tak si buď vlezeme do postele, nebo budu přemýšlet nad tím, jak nejlíp implementovat FORTH na ATmega2560 :)

hodnocení

1x
V práci 12-ka. *smich*

hodnocení

1x

Dušičky, vzpomínka.

Zcela stačí kostlivec od Erbena ►Svatební košile. Netřeba cizácké zvyklosti.

hodnocení

0x

Jen Dušičky /svátek zesnulých/ a to 2. listopadu. Dušičky držíme, zajdeme na hřbitov, doneseme květiny, zapálíme svíčky a zavzpomínáme. Ale že bychom ten den slavili? Je to taková vzpomínka. Ale viděla jsem cestopis, jak v některých zemích si skutečně na hřbitov donesou občerstvení, celé rodiny se usadí na deky a židličky mezi hroby, jedi, pijí a veselí se.*zmateny*

hodnocení

0x

Jsou u nás zvyklosti, které vycházejí z tradic. Třeba koleda na Velikonoce, oheň 30,4. - Filipojakubská noc. Můj nebožtík otec, narozen v roce 1925, vzpomínal dokonce, jak 6.7. zapalovali hranici a u ní zpívali: Vzplála hranice na břehu Rýna a v ní umírá české matky syn...Tohle už jsem nezažila.

Ten slavný Halloween nemá u nás tradici, stejně jako třeba přejatý Valentýn. Jde jen o to, aby obchodníci měli žně. A vo tom to je.

Mám ráda dušičkové vzpomínání na mé blízké, na to, jak babička dělala úžasné koláče, každého pohostila, taťka mě naučil dělat ptačí budky, vozil mě na motorce, manžel byl dobrým člověkem...a všechno je pryč. Dám věneček na hrob, zapálím svíčku a tiše vzpomínám. Není k tomu třeba jekotu namaškařených dětí. Jde o určitou úctu ke smrti. Neboť "prach jsi a v prach se obrátíš." A takhle by měly Dušičky vypadat - vzpomínky a tiché rozjímání. Strašidel netřeba. Jaga.

nox®
Pokud půjdete do hloubky tak zjistíte, ze spousta tradic a oslav u nás nemá původ a je převzatých z jiných kultur a národů. Dost možná většina. Rozdíl je ten, že se postupně propojovaly a přijímaly, ale nikdo nemohl sedět u internetu a tvrdit, že to sem nepatří. Dušičky jsou původem církevní oslava, ČR dnes patří k nejateističtějším zemim a je z toho spíše jen lidová tradice. Proč by se tedy i dnes nemohly tradice měnit a přijímat, když to tak fungovalo po tisíce let? Určitá forma Halloweenu se sem již dávno dostala a logicky se bude dál prohlubovat. V dobách, kdy se u nás začaly objevovat první vánoční stromky, určitě si také zastánci tradic a venkovští lidé říkali, že to sem nepatří...

hodnocení

0x

Haloween je původně starý keltský svátek. My jsme částečně potomci Keltů, tak by se slavit mohl. Nicméně přešel z Irska přes USA a ještě to anglické pojmenování, takže hodně lidí ho nesnáší. Měl by se slavit a pojmenovat česky.

bear

V doslovném překladu "všechny relikvie/posvátnosti v předvečer"?

Památka zesnulých je ideální české synonymum.

Podle mě lidi nesnáší víc tu formu slavení, což je návštěva hrobů a uctění památky proti šaškování se strašidlama, dýněma a žebrotou sladkostí jako o velikonocích.

trtr
hodnocení

0x
Zdravím, my to máme tak půl na půl. Na zesnulé vzpomínáme i přes rok (např.svatky, narozeniny) a tak se do akce "hurá na hřbitov" nezapojujeme. Oni já, ani zbytek rodiny nemá ráda, když je tam hlava na hlavě, kochtají a mudrují a nic z toho. Navíc se krade výzdoba,...
bear

Navíc se krade výzdoba,...

... jak kde.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]