Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Znovu zatmelení starých oken + praské sklo – pomůže se zvukovou izolací?

Od: oknatmel odpovědí: 18 změna:

Dobrý den

Mám stará dřevěná okna, "dvojitá"(dva rámy s prostorem mezi) (každý rám s jedním sklem jen). Na určitých místech už odpadl tmel, jsou spáry/mezery mezi sklem a dřevěným rámem (sklo nedoléhá k dřevěnému rámu úplně) a některá skla jsou i prasklá/odchýlená. Viz odkazy na fota dole.

Už tak před rokem nebo i déle jsem si všiml, že se subjektivně o dost zhoršila zvuková izolace, hlavně štěkot hlučných psů si nyní uvědomuju o DOST více (ale i projíždějící auta si uvědomuju více) a vadí mi to, předtím tomu tak nebylo. Vyvozuju z toho, že se teda zhoršila zvuková izolace oken?

Můj dotaz – pokud okna znovu zatmelím, a vyměním to malé prasklé sklo dole (viz fota), zlepší to zvukovou izolaci nějak...? Podle mě ty spáry a od-tmelené celky a prasklé sklo MUSÍ přispívat ke zhoršené zvukové izolaci a pokud to znovu zatmelím zvukové izolace by se měla zlepšit a vrátit tam kde byla předtím, ano nebo ne...? (Nechce se mi s tím moc piplat/platit to, pokud to zvuk zvenku fakt nezlepší-neztišší, proto se ptám jestli to má vůbec cenu...?)

Děkuji

Viz Fota:

ibb.co/...

ibb.co/...

ibb.co/...

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Klasický starý špaletový okna. Před smrtí.
Pokud to k něčemu má vypadat, tak udělat celkovou rekonstrukcí. Tedy opálit, vyfrézovat drážky na těsnění,obrousit a nově natřít. A nejlépe i přesklít. A do venkovních křídel dát diterm.

makk
hodnocení

1x

Jak bylo řečeno, jsou to okna před smrtí. Takže já bych zkusil rychloopravu, tj tam, kde jsou opravdu škvíry to zatáhnout třeba akrylovým tmelem a jinak nechat být. Zásadní řešení jsou nová okna, nebo GO těchto starých. Pokud vám jde o hlukovou izolaci, udělal bych nové zasklení ze silnějšího skla.

hodnocení

0x

Přesně jak píše kolega Jenyk. Neexistuje žádné jednoduché řešení, ty okna jsou už stejně dost načatý, tak máte dvě možnosti - buď je vyházet a dát nový - ano, i dnes se dělají špaleťáky a mají výborné tepelně / zvukově izolační vlastnosti, nebo se dáte o rekonstrukce. Ale to chce někoho, kdo to zná a umí a ve finále to nebude levný.

Tak známá věc. Dobrá rekonstrukce podobných oken je stejně drahá jako výměna za nový.

oknatmel
hodnocení

Ano, vím samozřejmě, to je jasné i mě, ale momentálně na to nemám peníze, do té doby, pomůže to co jsem psal pro zvukovou izolaci než se udělají kompletně nová?

0rion

Zvuk má tu blbou vlastnost, že dovnitř proleze i velmi malými škvírami. Tudíž když ty škvíry utěsníte, mělo by to mít efekt. Jak velký těžko odhadnout, ale určitě to pomůže.

Spíš než škvírky bude problém volné sklo které může působit jako membrána a zvuk ještě zesílit.

oknatmel
hodnocení

Nunici: Jo, o tom jsem četl že "plandavé" sklo je taky překážka v dobré zvukové izolaci... A určitě minimálně jedno není uplně "přilnuté" k dřevěnému rámu... ALe tomu by taky mělo právě pomoci nové zatmelení...

hodnocení

0x

Ta okna jsou vážně na vyhození. Tipuji, že je tam máte nejmíň 50 let. Pokud chcete kvalitní rekonstrukci, bude to stát hromadu peněz a budete mít pořád stará okna. Byla bych pro výměnu.

Je to něco přes 2 roky, ještě žil manžel a rozhodli jsme se, že okna dáme vyměnit. V celém domě. Za plastová, trojskla. Dům byl dvougenerační, kostka, jak to bývá na vesnici. Celkem 14 oken, počítám i ta malá, třeba u koupelen a záchodů.

Dávali na to dotaci. Za to všechno jsme nakonec dopláceli 115 tisíc. Okna drží teplo, nepropouštějí hluk, daleko lépe se čistí a udržují, než ta špaletová. Jsem za ně ráda. A syn nám pak řekl, že je máme "za hubičku."

Pokud nemáte hotové peníze, co požádat blízké o půjčku? Nebo nějakou půjčku u solidní společnosti? Určitě těch oken nebudete mít 14 jako já a částka za to bude jistě nižší. A pokud pracujete, dá se to utáhnout. I kdyby jen po 5 tisících měsíčně. Pořád by to bylo lepší, než tyto trosky opravovat. Dáte do toho taky peníze a nula nula nic. Tolik jen můj názor. Jaga.

kolik

Pro babajaga.

Budete mu ručit za půjčku?

oknatmel
hodnocení

Díky, váš to stálo 115 tisíc, to jste dávali vy, kolik pokryla dotace? (tedy kolik byla celková cena)... Já počítal že celkově by mě to mělo stát tak 250-300 tisíc kč v celém domě vyměnit (pochybuju že budeme moci mít dotaci), kolik to tedy stálo celkově vás?

A rozdíl ve zvukové izolace po výměně byl podle vás velký?

Díky

kolik
hodnocení

0x

Zatmelit, dřevo obrousit, napustit fermeží a natřít.Prasklé sklo dát nové. Vydrží dalších 20 let i déle a budete mít pěkná okna. Hluk se trochu sníží. Nátěr budete muset po 10 letech opakovat. Jinak je to pracné.

oknatmel
07.11.25 01:10
hodnocení

Díky

jozifek
hodnocení

0x
Dobrý den.
To je doopravdy lepší dát nové.
Jestli jste důchodce starob.-invali. mužete to zkusit přes nějaké dotace.
Dneska je mnoho firem co se tím zabývají.
Hlavně si nenaletět..

oknatmel
hodnocení

Díky všem za reakce.

Zkusím to tedy zatmelit standardním sklářským tmelem.

Chci se ještě jen zeptat, na tomto odkazu níže, druhá fotka:

ibb.co/...

Vídíte že sklo nedolévá k rámu... Tmelit to budu z druhé strany skla, kdyby to ale stále nedoléhalo, čím můžu tuto spíru z přední strany vyplnit? Taky tmelem...? To nevím jestli je dobrý nápad to zatmelit tu sklěněnou tabuli z obou stran a jestli se ten "hutný"tmel vubec vleze do takto malé škvíry...?

díky

Hutný tmel se dá "rozředit" a rozmíchat až na konzistenci medu. Myslím že na ředění se používá lněný olej / fermež - je to určitě napsané v névodu na obalu.

Když ho potom nacpeš do prázdné katruše od silikonu a vložíž původní nepoškozený píst, tak to sice těžko, ale půjde vytlačovat i tou pistolí na silikon. Takže přes aplikační špičku by to mohlo jít nacpat i do mezery.

Když tam nacpeš silikon, který máš doma, tak to taky vyplní. Pouze musíš sklo nad rámem přelepit, abys pak nemusel škrabat silikon ze skla.

hodnocení

0x

Ta oprava by měla spočívat v tom, že nějakým nástrojem - dlátkem starý tmel vyčistíte, zřejmě bude odpadávat sám, jak do něj šťouchnete.

Nemá cenu nanášet nový tmel na starý. Nebude to chytat a neuděláte krásný rovný lem/šikminu. Takže ty nejhorší tmely vyloupat a dát nové. To sklo je někde ve vzduchu, tudíž udělat nové lůžko a do něj sklo přisadit.

Měli jsme kdysi takováto okna ve sklepě a já je venku také rekonstruovala. Ale v létě, na zahradě, teď se to bude dělat špatně. Možná máte ale dílnu.

Popsat křídla kam které patří, pokud budete dělat vše najednou, vysadit, oloupat vše co nedrží, obrousit do nového dřeva, natřít základovkou a nakonec e-mail, nebo co si zvolíte. Pokud necháte někde kus omšelého, tak za chvíli se bude barva loupat. A když bude někde dřevo vyhnilé a bude chybět, tak doplnit truhlářským tmelem s pilinami.

Dneska v Hornbachu sežene asi všechno. Též si pořidťe nářadí, abyste finální výzor tmelu přejel do roviny. Není to hračka, ale na prvním okýnku se budete učit a na dalších už jenom zdokonalovat. Opatrně při překládání a otáčení křídel, prsty se rády do hotového zatmelení zaboří, nebo udělají otisk.

Ale tohle mělo být hotovo už před zimou! *tyty*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]