Nejste přihlášen/a.
Dobrý den , obdžela jsem velký solár má zástrčku, ale na zadní straně má nějaké boule , chci dokoupit k tomu měnič , ale napřed bych potřebovala zjistit zda funguje. Jak to zjistím? Dík za každou radu.
Má to připojovací krabici, kde by se dalo naměřit (pokud to bude vůle Alláha, velkého a slitovného) naprázdno (bez zatížení) DC napětí 43,4 V při plném oslunění. Proud nakrátko je 4,8 A.
Jmenovitý výkon je 150 W s proudem 4,4 A a napětím 34 V.
Prospekt PDF zde,
Ještě je zajímavé "...obdržela jsem velký solár má zástrčku..."
Myslíte tu pokroucenou vidlici na obrázku? Tak to je opravdu unikát. Žádný zdroj napětí nesmí být ukončen vidlicí s holými kolíky, byť by to bylo DC 40 V. Uřežte tu hrůzu a pořiďte svorkovou krabici.
A jak je ukončena třeba Balkonovka jinak než vidlici? Tam je figl v tom že to začne dodávat proud jen pokud ho nejdřív dostane té zásuvky
@f 20.10.25 23:29 A jak je ukončena třeba Balkonovka jinak než vidlici? Tam je figl v tom že to začne dodávat proud jen pokud ho nejdřív dostane té zásuvky
Nejde ani tak o proud, ale o napětí.
Vám z balkónového fotopanelu čouhá přímo vidlice s holými kolíky? To bych chtěl vidět.
Mary, jako první vem štípačky a ucvakni tu zástrčku (ať někoho nenapadne to zapojit do zásuvky).
Pak najdi ve tvém okolí nějakého elektrikáře a požádej ho o změření.
Jestli někdo z tvého okolí dělá montáže slunečních panelů na střechy, tak by to mohl taky proměřit. A při tom by ti mohl vysvětlit co všechno potřebuješ pro funkční systém (baterie, měnič, jištění, další panely, propojovací kabely).
A vyrobenou elektřinu musíš spotřebovat všechnu doma. Zařízení nesmíš připojit do sítě!
Ne, že bych podceňoval nebo nedej bože diskriminoval něžné pohlaví (pokud to neni jen fígl, jak dostat víc odpovědí), ale počty studentek (obvykle 0-1) na elektroškolách mě prostě dávají trochu nedůvěry. A tohle bez kvalifikace elektro a bez potřebného vybavení fakt těžko vyřešíte.
Já bych šel od panelů, změřil bych jeji zatěžovací charakteristiku. Ovšem pozor na to, že 43 voltů už dokáže dát docela ránu (i smrtelnou, za nepříznivých okolností, vyprávěl pán na školení o smrťáku od 42V), a taky dokáže natáhnout stabilní oblouk (ta hranice je něco přes 30V), což je možná ještě nebezpečnější (když vás to jenom kopne, tak se pravděpodobně nic nestane, ale když natáhnete oblouk, může vás to popálit nebo založit požár) takže s větším stejnosměrným napětím postupujte opatrně.
Pak je otázka, co všechno je v té krabičce. Ta síťová vidlice působí dost nevěrohodně.
Ovšem varování od hasičů je jasné, většinu solárních požárů mají na svědomí tyhle krabičky a nikdo neví proč. A paradoxně hůř jsou na tom prý obytné budovy, protože tam si požáru dlouho nikdo nevšimne, v průmyslových areálech ten požár většinou objeví nějaká ochranka ve fázi, kdy na to stačí ruční hasicí přístroj.
Zdravím, děkuji za odpovědi. Záměr s tím solárem je takový : na vzduchování do jezírka. Vzduchování mám na elektřinu a když by byl měnič tak by šlo vzduchování zapojit (zda to bude fungova?
) Solár měl bratr a měl to na nabíjení telefonu, či holícího strojku, ale nevím, jakou k tomu měl krabičku na napojení, to jsem neviděla. Takže nikam do budovy.
A to jezírko má kompresorek na kolik voltů? To bude asi trošku složitější než si myslíte.
Jestli máte kompresor na 12 V třeba, Tak vám bude stačit nějaký starý akumulátor z auta na 12 V a victron mppt smartsolar 75/15 za cca 1000,- - Stačil by i levnější ale tenhle má nejlepší možností nastavení a je nejlepší, akorát teda panel musí dávat alespoň 19 V
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.