Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nadměrné vzdělání - problém dnešní doby?

Od: karel54 odpovědí: 20 změna:
Zdravím ve spolek, tak jsem se setkal se zajímavým a moderním problémem - tzv. "nadměrné" vzdělání. *sok*
Dostal se ke mně človíček (já OSVČ) , který pěkně dlouhou dobu hledal práci, až jsem nevěřil. *nevi*
Vzděláním vysokoškolský strojař, šikovný a kreativní, udělá z ho.. a bič a na co sáhne to opraví. Prý všude, kde byl dostával většinou pěknou čočku a postupně dělal práci, jak je dnes moderní, i za tři lidi, ale jeden plat a čas v práci nikdo neřešil - pomalu tam i spal. Tak odešel a pak nezakopl o kloudnou nabídku -> jak říká a (já tomu po prověření věřím), dnes se hledá tzv. "tvarný" blb, kterého si firma vychová sama, aby neohrozil vyšší pošty, nebo nebyl kreativní. To je hnus velebnosti.
No, teď je u mě, já spokojen, on také a můžeme se smát oba - hlavička plná nápadů za tisíce. Možná se z OSVČ rozrosteme ve větší podnik. Jo, kdo z firem nechce inovace a nápady, zabíjí kreativitu, ať se stydí.
Setkali jste se, s tímto také?

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

@karel54 - nezakopl o kloudnou nabídku

Nemusí být chyba jen v zaměstnavatelích, možná si jen "človíček" špatně vybíral nebo měl jiné představy. Jestli se u vás našel, pak je to jen dobře.

hodnocení

3x
Karle, neříkám, že se to nemůže stát, ale mám úplně opačnou zkušenost. Lidé jsou na práci úplně levý. Bez nápadu. Kam ho člověk ráno postaví, tam ho večer najde.

hodnocení

1x

Ne, nesetkal. Mám úplně jiné zkušenosti s lidmi.

km
hodnocení

0x

ano, setkal jsem se tvrzením, že titulovaní nejsou u zaměstnavatelů chtění, protože z nich mají strach, začíná to asi tím, že mají (logicky) tendence si říct o vyšší plat. zaznamenal jsem dokonce, že při hledání práce zapírali své nejvyšší dosažené vzdělání.
osobně jsem se s tím ale nesetkal, to mí známí

Takže zprostředkovaná a možná jinak podaná pravda?

km
me to jako takove scifi nepripada. tvrdil to napr. jeden co ma doktorat, ze ho pri hledani prace radeji vubec neuvadel.
zprostredkovane to je, protoze ja praci hledal naposled uz davno a pak uz nikdy jsem nemusel.
ale obecne, to co vam nejde pod fousy nebo v cem nemate stejnou zkusenost hned nemusi byt lez.

km, "me to jako takove scifi nepripada."***každý věříme něčemu.

Přeji hezký víkend.

km
verite sve manzelce vubec? :)

Už více jak 50 let. Proč se ptáte?

Každý něčemu věříme, někteří věří, že země je placatá. Ať tomu klidně věří...

pecenkav
hodnocení

0x

Čím vyšší má vzdělání, tak tím míň použitelný na manuální práce moje zkušenost a zatím jsem bohužel v životě potkal 2 opravdu chytré inženýry, asi většinou študujou kvůli titulům a pak jsou nepoužitelní

Mladý zaměstnanec je první den v práci a hned se ho ujme mistr: "Tak tady je koště, běž a zameť plac."

"Ale já jsem inženýr!"

"Ajo," poškrábe se mistr na hlavě, "tak já ti to ukážu."

Jedubabičko, já to znám trošku jinak...

..."Ale já jsem inženýr!"...Aha, tak tím chlupatým dolů, pane inženýre.

pecenkav

Dost často to tak bohužel je

km
"dost často to tak bohužel je" ze jsou mistri hlupaci kteri nevi co znamena inzenyr? a ze je skoda takovy lidi platit aby zametali?
ne, ted vazne. pohybuju se mezi ruznyma lidma, titulovanyma i netitulovanyma a vsiml jsem si jedny veci, a to, ze nazor jaky zde prezentuje napr. pecenkav, maji v drtive vetsine, mozna spis bych mohl rict, pouze, netitulovani. cim to asi bude? ... *nevi*
stejne to bude i v teto diskuzi...
Nebudou to náhodou pracovní zkušenosti, těch netitulovanych s titulovanyma ;)
pecenkav

km bohužel po zkušenostech inženýři pro mě neznamenají opravdu nic, dokud neukážou, že opravdu něco umí

km
inzenyr musi umet navrhnout most, nemusi umet zametat
19.10.25 05:33
Nadměrné vzdělání - problém dnešní doby?
km
gilhat: presne a vtipne vystizeno :)

bear
hodnocení

0x

Ano setkal. Proto dělám na sebe. Jestli firmy hledaj bioroboty bez mozku, tak bohužel. Jejich strategie.

Setkal jsem se ovšem i s tím, že to bylo výhodou a přijetím. Tedy samostatně si poradit a hledat vhodné řešení. Bohužel tam zase jsem narážel na plat, kdy kolega, který byl pasivní a nechal sebou vláčet, tak dostával stejné prachy, jako já, který dělal daleko více věcí nežli on pro firmu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]