Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Moraváci - Čecháci - odlišená mentalita

Od: vilem odpovědí: 41 změna:
Dobrý den, rád bych zde rozebral téma mentality lidí v ČR.
Všímám si, že mentalita moraváka z východu republiky a čecháka z okolí hlavního města Prahy je zcela odlišná.
Lidé žijící v Čechách a na Moravě by snad vedle sebe dlouho nevydrželi.
Názory na různá témata jsou odlišná, dokonce když se podíváte na volby, tak Čechy a Morava mají úplně odlišný pohled, především okruh Prahy je odlišný od zbytku republiky.
Může mi někdo vysvětlit čím to je?
Žijeme přeci všichni ve stejné zemi a mentalita je úplně odlišná včetně chování.
Kolikrát poslouchám rozhovor z rádia na Moravě a pak z Čech a názory se liší.
Může mi to někdo vysvětlit proč je každá strana úplně jiná?
Jedné straně se nelíbí názor moraváků a druhé názor čecháků.
Děkuji za diskuzi

41 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Vzhledem k tomu, že každou část života jsem prožil někde jinde, mám k tomu asi co říct.

Všimněte si například jak se chovají lidi na Moravě /většinou, nechci bagatelizovat/. Jsou zapšklí, nasraní, nebaví se spolu moc, nezdraví, nechápou vtip. Naopak když přijedu do Čech, každý mě vítá, zdraví, usmívá se, vtipkuje.

Kdysi jsem přemluvil kolegu z Čech, aby se přijel podívat za mnou a že si zajedeme na sběratelskou burzu do Kroměříže. Leta tu nebyl, tak se těšil. Když odjížděl řekl mi : Kam se poděla ta známá moravská bodrost a dobrosrdečnost? Každý mě chtěl ošidit a jak poznali že jsem z Čech, tak se ani bavit nechtěli.

Praha je kapitola sama o sobě. Jsou tam náplavy a spousta lidí si myslí, že jsou pupek světa, ale stačí zajet pár km za hranice a svět je úplně jiný.

A ještě jedné věci jsem si všiml...ale zase nechci bagatelizovat, ale ve velké většině to tak je.

Čech, který začne žít na Moravě, mluví většinou i tak zbytek života česky, Moravák ne, ten se rychle přizpůsobí.

fraga

: jak poznali že jsem z Čech, tak se ani bavit nechtěli.

Divné pohledy zažijete i v jižních Čechách, když mluvíte pražsky.

: Čech, který začne žít na Moravě, mluví většinou i tak zbytek života česky, Moravák ne, ten se rychle přizpůsobí.

To je často pravda a platí to i o Slovácích.
S tím souvisí jev, že na českých diskusích jsou Slováci běžní, zatímco na slovenských je Čechů poskrovnu.

km
hodnocení

2x

dejte si to do diskuze.

jste na omylu, moravani a češi se neliší, rozdíl je v tom, že se liší nevzdělaní vs. vzdělaní, měšťáci vs. vesničani, bohatí vs. chudší...

hodnocení

0x
Tipnu si, že vy jste moravák?
mm

Možná... Nebo ten člověk jenom netuší, že označení "Čechák" je urážlivé.

I když... mohl napsat třeba "Cajzli", že jo?

vilem
hodnocení

Proč by měl být název Čechák urážlivé? Že vy jste pražák? No a jsme u toho, že jste jiný.
Proč to tak je?
Ještě takový doplněk mentality z Čech.
Když moravák něco kupuje od čecháka, tak většinou nechtějí dát žádnou slevu, jsou více na korunky. Jistě mi dáte někdo za pravdu, že to tak opravdu je.
Ale nechci se nikoho dotknout, je to zkušenost.
Koukněte na mapu a podívejte se prosím kde leží Karviná *frajer*
A když už jsme u toho, jak vysvětlíte že polovina Pražáků je z Moravy?
ben®

vilem - Čechák (krom toho, že to za celý svůj život slyším/čtu prvně) opravdu nezní dobře, i když se neurazím. Já si zase nejsem jistý, jestli mám raději používat pojem Moravák nebo raději Moravan (abych neurazil).

Pokud používáte "čechák" pro lidi z Čech, je to jako používat "morav" pro lidi z Moravy - taky naprosto blbé zacházení s koncovkou :-P

(Správně je samozřejmě "čech" / "češi".)

mm

Příponá "ák" k jednoslabičnému názvu příslušníka národa dodá hanlivou konotaci: Rus - Rusák, Švéd - Švéďák...

Většinou čeština takhle "ozdobila" příslušníky národů, které nám v minulosti (dávné či nedávné) provedli cosi nepěkného.

Přípona "ák" místo "an" může být za určitých okolností také lehce hanlivá. Někdy více (Rakušák), někdy velmi málo (Brňák, Moravák), takže ji za hanlivou ani nepovažujeme.

Někdy tato přípona změní význam a označí něco úplně jiného: Bavor - bavorák (auto, drink), Vlach - vlašák (salát, ořech), Španěl - španělák (španělský ptáček, příslušník interbrigád).

Jinými příponami samozřejmě dokážeme pohanět i další národy: Němčour, Slovačisko, Frantík, Arabáš...

Plus nekonečné množství urážlivých synonym z jiných slovních základů: čobol, cajzl, úkáčko, žabožrout, skopčák...

Naopak někdy se čeština hanlivosti brání, i když bychom to potřebovali. Například pro překlad hanlivého "jap" ve válečných amerických filmech z Tichomoří - občas se používá "japončík", viděl jsem i novotvar "japko", ani jedno z toho nezní tak důrazně jako v originálu.

ben®
hodnocení

0x
Dobrý den, diskuze to teprve bude až po přesunutí dotazu, ale jedna teorie říká, že rozdíl je dán tím, že jedni pijí pivo a druzí víno . Zdravím!

czechteam
hodnocení

0x

A jaká je teprv mentalita lidí z mostecka, ústí, atd... vůči zbytku čech, když moravu odmáznem?

olin

Tak to by mě docela zajímalo-ten rozdíl po odmáznutí Moravy.. Jsem z Ústeckého kraje

vilem
hodnocení

Čecháci volí třeba u voleb úplně odlišnou stranu než zbytek republiky, tedy jsou opravdu jiní, jako by žili opravdu jinde, nechápu to.
Vzdělání lidé jsou podle vás pouze v Praze? Jsou po celé republice, v Praze je ale větší procento, to ano.
Ale čím to je, že moravák přemýšlí jinak než pražák?
Není jedna ze stran něčím ovlivněna?
ben®

vilem - kromě Prahy "celá republika" volila převážně Hnutí ANO 2011. Bylo to vidět na té povolební mapě celé republiky, jak byla modrá.

Za vším hledejte peníze. Ve velkých městech je vice pracovních pozic lépe placených. Stejná pracovní pozice znamená ve velkém městě větší plat a to nejen o pár tisícovek. Krom nájmu je velkém městě vše levnější.
ben®
ra20z - naopak. Tam, kde se vydělávají velké peníze, je všechno dražší. Přeci si nikdo nemůže myslet, že služby a obchodníci z velkoměsta ty velké peníze pracujícím z velkoměsta nechají. Ideální je bydlet v menším městě/obci poblíž velkoměsta, tam si pro velké peníze dojíždět a utrácet je doma, kde je levněji.
Ben. Tak si třeba najděte reklamní leták kauflandu pro prahu a pro některé menší město.
ben®

ra20z - to není "směroplatné" . Slevy a akce jsou jev všeobecný, protože ho (prý) Češi, Moravané, Slezané i příslušníci národnostních menšin napříč ČR, milují. Podívejte se (i když nevím kam) na srovnání cen za služby, kino či divadlo, městskou dopravu, řemeslníky či taxi - a o tom to je. Zkrátka, život ve velkoměstě je drahý.

km

něco na tom bude: chalupáři pražáci si raději nákup na víkend vozili přes celou republiku z prahe, než aby si nakoupili v krajském nedejbože v okresním městě

ben®

km - ovšem, důvod byl ten, že si nechtěli krátit víkend zdržováním se nákupem na místě a k tomu poslouchat řeči, že místním všechno vykoupí a proč si to nekoupí v té své Praze. Navíc to vzniklo historicky už za bolševika, kdy mimo Prahu bylo zásobování bídné a nebyla jistota, že se tam na víkend vše potřebné sežene.

km

nene, přímé vyjádření zmíněných bylo, že to v praze nakoupí levněji. to jestli je to pravda nevím, ale to prostě tvrdili. rok 2011

ben®

km - a Vy se bavíte s Pražáky/Pražany ?

km

ano, mám přátele pražáky, rodilé a i náplavu

ben®
17.10.25 15:44

km - *palec*.

ltz
hodnocení

0x
Myslím si, že existuje jenom pár jedinců, co si myslí, že mentalita lidi v Čechách a na Moravě je jiná, odlišná. Jsme jeden stát a měli bychom, vlastně držíme se pospolu i když třeba volby jednou dopadnou tak, jindy onak. Tak je to v každém státě, kde jsou svobodné volby. Dle mě jsou Češi i Moravané dobří vlastenci, mají svou zemi rádi.

litacicava
hodnocení

0x

Nevím proč ale čecháčci nevnímají Moravany jako legitimní samostatný národ, a když se dozví že existuje moravská hymna nebo něco jiného jak si z toho dělají legraci, smích je znamení odmítnutí. Čím je to nevím, umělou československou národností, kde pro Moravany nebylo místo? anebo komunismem?

ben®

litacicava - když tady píšete čecháčci, tak já napíši moraváčci nebo moravandy . Líbí?

mm

Národ je definován nejen příbuzností kulturní, ekonomickou a historickou, ale především jazykovou.

A jazyk máme opravdu stejný. Dokonce, jak známo, se na Moravě mluví "lépe" česky než v Čechách.

A na rozdíl od skutečných národů neexistuje žádná zřetelná kulturní hranice, kde národ "začíná" a kde "končí". Hranice mezi Čechami a Moravou jsou veskrze úřední, nikoliv kulturní.

Usuzovat jen podle kulturních specifik, mohli bychom za samostatné národy považovat třeba Chody nebo Valachy.

Mimochodem, autorem textu oné "moravské" hymny je Čech jako poleno, narozený u Hradce Králové a prakticky po celý život žijící v Praze.

yarda1
hodnocení

0x

To jsi zjistil jak? Nějakým seriózním výzkumem nebo v hospodě u piva?

:(

fraga
hodnocení

0x

Rozdíly (nářečí, vztah k náboženství, kroje, pokrmy, pivo/víno atd.) jsou nepopiratelné, ale postupně mizí vlivem moderního způsobu života, jehož vrcholem je globalistická unifikace. Všechny evropské země mají regiony, které se od sebe liší, a je to tak dobře. Jinak by nemělo smysl cestovat a poznávat je.

Praha je plná gastarbeiterů hlavně z východu. Rodilého Pražáka budete hledat obtížně. Tito gastarbetři volí tak, jak volí, protože jsou napojeni na EU a nadnárodní korporáty. Koho chleba jíš...
České pohraničí (Sudety) bylo po 2. válce osídleno také hlavně z východu - Slováky a Romy.
Morava není jednolitá, osidlují ji kmeny Ostravaků, Slezanů, Hanáků, Valachů, Brňáků atd.

ben®
fraga - gastarbaiter napojený na EU, který volí u nás/v Praze .
fraga

ben - "východ" = Morava v čele s neblaze proslulým Brnem

ben®

fraga - ano, aby mohl volit, tak musí být občanem ČR. A za to Brno to tady asi ještě dostanete .

hodnocení

0x

Vy na Morave mate mentalitu, ze Cesi jsou cypi. Zakryvate tim vlastni frustraci z malosti a nedulezitosti.

My v Cechach mame mentalitu, ze to co si Moravaci mysli je nam buřt.

honzas11
Frustraci máme maximálně z takových blabolů...

Coz pouze potvrzuje, co pisu.
Sebevedomy narod by takove blaboly nefrustrovaly.

honzas11
Ale jdi ty brepto. Jako já jen použil tvoje slova a napsal to slušně. Kdybych to měl říct od srdce, co si o tom blábolu myslím, tak by tady ten komentář dlouho nevydržel. Pohybuju se mimo jiné po celé ČR v rámci práce, ale toto jsem zaznamenal prvně. Jestli tohle tvrdí nějaké zamindrákované socky, tak to nelze brát v globálu a házet všechny do jednoho pytle. Z mých dětských let si pamatuju, ze maximálně se ne moc dobre pohlíželo na Pražáky, protože se chovali, jako by spadli z Marsu, ať už za volantem, nebo jim dělal velký problém pochopit, ze mimo prahu to funguje jinak a není všechno všech a nemůžou si lozit a parkovat, kde se jim zlíbí. To ale přetrvává dodnes , ze velké města jsou tak trošku jiný svět.

km
hodnocení

0x

Moraváci a Čecháci? ... a co potom Slezáci?! ...

hodnocení

0x

Dobrý den,já vím,že nemůžu Moraváky soudit z mých 5 návštěv sklípku,ale...V průběhu 15 let jsme v práci zorganizovali 5x zájezd do sklípku. Máme to docela daleko,takže i s noclehem.Je mi líto.ale pouze z jednoho jsme byli nadšeni. Ukázka vinohradu,košt,cimbál ,prostě snaha nás uctít a pobavit.Je mi líto ,ale z dalších jenom snaha nás odbýt,jeden byl dokonce překupník vína a místo ve sklípku jsme byli v nějakém penzionu. Raut se skládal z nejlevnějších sýrů a uzenin,zábava u tranzistoru na bodě mrazu. O puštění topení na pokojích jsme museli skoro prosit. Ještě ke všemu jsme poslouchali narážky na Čechy a Pražáky. Byli milí,dokud jsme předem nezaplatili fakturu,potom šlus.Víno jsme pili z lahví ,ti co pili červené,měli ještě týden rudý jazyk. Zklamání,jenom zaplaťte a musím to slovo napsat...ojebávka .Vím,že Moraváci nejsou jenom vinaři,těm slušným se omlouvám,ale z Moravy mám tyto dojmy.

fram
hodnocení

0x

Jiný kraj, jiný mrav - to je velmi jasné, i v jedné společné zemi. Pojem Čecháci znám velmi dobře od blízké osoby z Moravy spíše jižní, z druhé strany Vysočiny. Ony Čechy jsou ovlivněné spíš Německem, Bavorskem, zatímco z Břeclavi byl vždy skok do Vídně. A naopak - obzvláště za Rakousko-Uherska. Těmto Moravákům se zdají Češi málo učinliví, spíš jen pro sebe, prostě Čecháci.

Mladší Moraváci, tedy Brňáci, jsou k posouzení zejména od voleb prezidenta (ta mladá paní...?) a dále (předseda politolog). Vidím je jako lehčí závistníky směrem ku Praze - ale kdo není, že. :) A tak dále. To je učinilo malými, ne?

Nicméně takový Josef Veselý a jeho Toulky českou minulostí - no kde bychom takový formát autora v Čechách nabrali?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]