Nejste přihlášen/a.
Ahoj, chci si koupit svůj prvni byt a mám našetřeno 1,1 milionu korun. Byt v mé lokalitě stoji kolem 4 milionů tak bych si vzal 3M hypoteku. Co je pro mě lepší a do budoucna ekonomičtější varianta? Použít všechny ušetřené peníze a zbytek vzit hypo nebo použít např. jen 400k (10% ceny) a zbytek hypo a za ušetřenou hotovost koupit např. druhý byt který bych někomu pronajímal?
Odpovím jako starší člověk, již opatrnější.
Koupila bych svůj první byt, dobře zařídila a brzy splatila, abych byla bez dluhů.
1) Pokud by se kupoval druhý byt, měla bych starost, abych měla stálé příjmy, stálou a perspektivní práci a mohla pravidelně splácet hypotéku. Jedná se o zdraví, ale též, jestli je tady jistota v této zemi? Pokud se živíte řemeslem jako topenář, elektrikář apod., tak máte moje požehnání.
2) Pokud bych náhodou natrefila na neukázněné podnájemníky, tak by mi tam mohli zatnout sekeru na energiích, zničit byt jako takový, přestat platit. Ale může mít člověk štěstí a nic z toho se nenadít. A pokud by měl člověk dobře ošetřené smlouvy, kauci, přepisy energií, tak i to by mohlo jít.
Každopádně jsou to starosti (pokud by byly ty dva nové byty v jednom objektu, tak by to byla možná výhra).
Nic na mě nedejte, jak píšu, starší člověk se již vyhýbá riziku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.