Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přepočet důchodu pro narozené 1944 - 1946

Od: ww odpovědí: 6 změna:

Na http://www.tretivek.cz/ jsem nalezla v diskusi o důchodech tento příspěvek:

PRO VŠECHNY KDO TO JEŠTĚ NEVÍ A CHODILI DO NEPOVINNÉ 9. TŘÍDY - JE TO OKOPÍROVÁNO ZE STRÁNEK: reckovice.brno.cz/...
26.10.2009
Na pomoc našim důchodcům
Že neznalost zákona neomlouvá, víme z každodenního života. Žel Bohu, nejčastěji tuto větu slýcháme k vlastní škodě. To potvrzuje i případ, se kterým jsem se setkal nedávno. Týká se pobíratelů starobních důchodů narozených v letech 1944 - 1946, kteří absolvovali ve školním roce 1959/1960 a 1960/1961 tehdy nepovinnou 9. třídu základního školního vzdělání. Netýká se však tehdejších žáků speciálních (pomocných) škol.
Při zápočtu let, které jsou pro výpočet výše důchodu důležitým podkladem, nebyl ještě donedávna zmíněný 9. ročník ZŠ brán v úvahu. V současnosti platný postup výpočtu výše důchodu však dává možnost se zpětnou platností onen jeden rok základního vzdělání započíst. Výsledkem snažení, jehož oprávněnost na základě předložení školního vysvědčení z 9. ročníku školy a občanského průkazu posuzuje příslušná pobočka České správy sociálního zabezpečení, může být zvýšení důchodů za výsluhu let řádově ve stokorunách měsíčně. Navíc je toto zvýšení jednorázově vyplaceno se zpětnou platností ode dne, kdy metodika výpočtu výše důchodu nabyla platnosti. K uplatnění nároku je třeba osobně předložit na příslušné pobočce správy sociálního zabezpečení uvedené doklady a potom trpělivě čekat. Někdy týdny, jindy až měsíce.
Na celé věci mě nejvíce popuzuje fakt, že ČSSZ a potažmo stát nestydatě kalkulují s tím, že se o této úpravě lidé nedovědí, protože ji v běžném tisku či jiných mediích výrazně nezveřejnili. A ušetří se na bezbranných. Takový příspěvek do státní kasy za nevyplacené důchody může být docela vítaný, vždyť oba poválečné ročníky byly mimořádně silné. Podle současné filozofie, že stát není chůvou a je věcí každého starat se sám o sebe, se tyto informace šíří jen ústním podáním. Rád tedy přebírám onu funkci tiché pošty a předávám ji touto cestou dál.
Domnívám se, že zvláště v dnešní tíživé době hospodářské recese každá koruna navíc ke stávajícímu důchodu pomůže. Pomůže zvláště těm, kteří díky svému věku, a někteří i zdravotnímu handicapu, nejsou schopni sledovat změny v naší těžce invalidní legislativě.
Ivan Koláčný

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

0x

jsem sice stará ale tolik zase ne ale domnívala jsem se, že ČSSZ toto hlídá a člověk se nemusí starat.

stafan*

Milá lidus - pokud nejste v důchodu, doporučují si svoje odpracované léta a atd.raději hlídat sama. Na ČSSZ a zaměstnavatele raději moc nespoléhejte. Můžete byt notně překvapená.

karina*
hodnocení

0x

ww, asi hledám špatně, ale na reckovice.brno.cz/... nic nenacházím. Pouze diskuzi na www.treti vek.cz. Že by to už v Řečkovicích stáhli? Kar

ww
hodnocení

Pro Karinu: Asi ano, např. rubrika Aktuality začíná 25.1.2010

karina*

tonka*
hodnocení

0x

Dobrý večer. Mě se to asi netýká i když jsem ročník 1945. Vystudovala jsem SVVŠ a další studia. Přiznali mě celou dobu studia a tak si myslím, že také 9. třídu, když jsem po absolvování 8-mi letky nastoupila na 11-ti letku a kterou pak změnili na 12-ti letku a později přejmenovali na SVVŠ. Všechny listiny jsem po přiznání důchodu zkartovala, ale když mě přiznali celou dobu studia museli mě přiznat také 9. třídu. Nebo se mýlím?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]