Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co to je?

Od: grisot odpovědí: 9 změna:
Dobrý den, nemáte někdo tušení co to je?
Řekl bych z nějakých desek staré knížky nebo něco na pečeť.

Co to je?
Co to je? #2
Co to je? #3

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Vidím beránka.
Takže hostie nebo svěcená voda.

ben®
hodnocení

2x
Dobrý den, bude to patrně liturgický předmět (schránka na něco/hostii) s výjevem obětování beránka, který v domácnosti asi moc nevyužijete. Zdravím!
ben®

grisot - po Vašem upřesnění velikosti předmětu se kloním k tomu, že je to pouzdro na cennou/vzácnou hostii, kde měla být věky uchována, ale "zub času" ji zničil. Pan farář je možná moc mladý nebo falešný, když o tom nic neví .

grisot
hodnocení

Mockrát děkuji, dle fotek je to přesně ono. Pro nás to žádný význam ani cenu nemá, ale necháme to nadále jako ozdobu.
ben®
grisot - nemáte zač. A ano, na posledních fotkách v odkazu, který tady vložil kolega, to máte potvrzeno.

hodnocení

2x

Je to cirkevný predmet na prenášanie hostie.

dioceseparis.fr/...

grisot
hodnocení

Díky patří samozřejmě všem i vám za foto, které to definitivně potvrdilo.

liska5
hodnocení

0x

Nebo pouzdérko na jednu dávku šňupavého tabáku či prášku? Jak je to velké? Příště fotit třeba se sirkou.

Asi bych zašla do starožitnictví, ať mi poradí.

grisot
hodnocení

Děkuji za odpovědi. Velikost 10 cm.
Ptal jsem se kdysi ve starožitnictví i známá faráře. Nikdo neví. Jak jsem psal jen domněnka, že to bude na vosk a pečeť z nějaké knihy. Pověsil jsem to do chodby a chodím kolem toho pořád desítky let a nevím zda je to poklad z hůry:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]