Nejste přihlášen/a.
Nějak vznikla debata mezi námi děvčaty,jestli byla či ne zachována kvalita, chuť pamlsků naší doby.Kamarádka říkala, že za ni jen Milena, kterou kupuje na hory pro potomky.Já měla ráda Rumbu, ale teď jsem ji otevřela a s tou Zora nemá nic, jen tvar a název.Někdo v rodině si kupovával na čudr vždy Margortku.Kofila už mě netáhne,takže nevím,Banánky bývaly také OK,teď nedokáži posoudit.Suk,kokosek aj. kdo si pamatuje.
Kvalita šla dolu. Ale není to tím že dřív by nebyla snaha šidit, ale nebyly dostupný náhražky. Takže se sladilo cukrem a ne směsí glukózových sirupů, tuk nebyl palmový olej atd. Ale lidi si za to můžou sami, pořád to kupujou tak proč nezlevnit výrobu a tim si nezvýšit zisk.. Nechutná mi, tak to už nekoupim a pošlu avízo výrobci že tohle ať si žere sám., buď kvalitu zlepší nebo krachne.. Jenže tohle je v ČR Sci-fi, ovce jen držkujou ale stejně to koupí.
Souhlasím.Škoda, že se zrušily naše např. na Moravě byla fabrika Zora,kde jsme byli se školou na exkurzi a ženy tam ručně vytvářely bonbony do asi bonboniér či na váhu,to byla vůně po celé ulici a dnes máme obdivovat nějaké belgické,co mají jméno,to se ani nedá přirovnat v té kvalitě.Oni nám dali ochutnat přímo na pracovišti,vynášet se to nesmělo, ale ta krása a dobrota, zážitek nezapomenutelný.
Tak zrovna belgická čokoláda patří k tomu nejlepšímu, jen to nesmí být laciná verze pro CZ trh...
Tak,nevím,kolik vám je,ale zřejmě nevíte o čem je řeč - čokoláda ručně tvořená ze Zory byla luxusní kvalita a naše.Mně ta bílá s tmavou čokoládou z belg.bonboniéry nechutná
Černobílý mořský plody? Tak to je jen jedna z mnoha verzí a jestli jsi to kupoval u nás tak to byla verze hnusná laciná pro východní trh..
Zoru neznám nebo si jí nepamatuju, ale třeba Orion byl vždycky hnus z náhražky kakaa
Ty ódy jak za komanče bylo všechno kvalitní... Pamatuju si tlačenku se šponama, v hospodě maso který příborákem uříznout prostě nešlo, kolo s klínkama, hajzlpapír ten prima lesklej a podobný supr věci.. Kdo to vychvaluje toho bych do tý doby vrátil ať si to připomene...
Proč překrucujete diskuzi? Vzpomínka na jedinečné, kvalitní čokoládové pamlsky je neoddikutovatelná.U nás na Morevě byla Zora čokoládovna.Proto nadávám na polskou náhražku.
Co to kazíte nějakými nepodary z flákot.Zdržte se ...
Hned v dotazu máš mezi čokoládama kokosový suk, tak se nečerti za tlačenku ty jedině čokoládová pochoutko
PS kaštany pořád existujou, ale ne v ČR.. Marron xxx
Jen doplním, že i ta Milka už patří pod Mondelez a není podle mě tak dobrá, jak bývala dřív. Na co Mondelez sáhne, je v háji
Kvalita už není zdaleka, co bývala. Pamatuji na Milenu, Kofilu, Kaštany...Kaštany se kdysi prodávaly i jednotlivě jako čokoládové bonbóny na váhu. Taťka mi je nosil v malém sáčku z celofánu. A byla to dobrota. Dneska je plno příchutí, /hořké, mléčné, kapučíno.../ale nic není tak dobré, jako dřív.
Pokud jsem cokoliv z toho nedávno ochutnala, byla jsem zklamána. Díky tomu pomalu sladkostem odvykám. A moje paní DIA doktorka mě chválí. Proč se ládovat něčím, co mi navíc nechutná? Jaga.
To máte pravdu, ořechovou určitě neekupovat, ořechy si kontroluji kvůli plísním a aby to byly loňské.
Měla jsem po babičce a ten mlel dobře. Ale půjčila jsem ho a jak se říká, když chceš o něco přijít, tak se mi vrátil rozbitý.
Jíšku ani náhodou, dělám si sádlovou anebo máslovou, stejně tak strouhanka! Není nad vlastní z rohlíků!
Ale lidi na to přijdou. Cena bude všeho vyšší a kvalita půjde dolů (už šla).
Minulý rok tady byly příspěvky, že si jedna rádkyně dělá čokoládové bonbóny doma sama, používala k tomu i kakaové máslo, takže kvalitní pralinky si lze doma vyrobit a i plněné. Jestli se dobře pamatuji, byla to suzymon a kupovala si snad různé formičky na ně.
-----------
trtr - jestliže jsou dva - tři pracující v domácnosti a mají ke sto tisícům příjem, tak proč by si neušetřili čas a nekoupí již hotové oloupané brambory, to celkem chápu. Dokud je příjem, ale není čas tak to takhle řeší.
Důchodci si musí poradit jinak. Každý jsme v jiné situaci.
Zkuste si doma upéct třeba loupáčky. Jeden čas jsem si je pekl furt. Jednou z másla, jindy ze sádla, pak z hery, nebo kombinace. Pokaždé chutnají jinak a také třeba druhý den jsou jiné. Stejné je to s druhy cukru. Dnes je všude palmový tuk a glukózový sirup, takže to má vše podobnou konzistenci a chuť srajdy.
Přidám k diskuzi ještě z jiného soudku. Čas švestek, tak upéci švestkový koláč s mákem.
Koupila jsem v Albertu náš, značkový modrý Poppy, již namletý, termizovaný.
Nemám totiž již strojek po babičce.
Vyváží se do světa a je to akorát pro ostudu!
Suchý, trupelnatý na velké kousky.
Ani po povaření s mlékem, medem nestál za nic.
Nedivte se, ono se jedná nejen o cukrovinky, dětské piškoty, ale i okurky a jiné.
Tak to trošku před tímto mákem varuji. Nedá se srovnávat s tím doma umletým.
Kdysi jsem koupila v Bille od jiného výrobce, a ten byl v pořádku.
Záleží,co považujete u dnešní "čokolády" za ´normy´ , ečka či náhražky.To naznačuje, že jste tu dobu čokolády nezažil.
Tehdy byly normy povinné, dnes ne. Každá firma má svoje receptury. Název stejný, složení odlišné. Už nejde o to, abychom si pochutnali, ale aby se rychle vydělalo na podřadném výrobku. Často efektní krabička s lacinou nechutnou pralinkou.
Plno výroby se přesunulo /např.Opávia do Polska/, naopak naše Zora a Orion pohltilo Nestlé a je po tradici zajímavých bonbonier a čokolád. Na kvalitu si musíš hooodně připlatit u Lindt ap.
Fandím novým firmám nadšených mladých "pralinkářů". Třeba těm vedle zámku ve Velkých Losinách.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.