Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Respekt mladších vůči starším

Od: spiritofthespeed® odpovědí: 20 změna:

Dobrý den všem.

Rád bych se zeptal zde přítomných lidí na otázku respektu mladších (např. školních dětí, adolescentů) vůči starším lidem, co dnešní doba a mnohdy rodiče dovolí (volná výchova, často bez hranic a zodpovědnosti).

Je to časté téma ale v praxi je možné občas vidět moc mírné učitele a děti,ať už na prvním stupni nebo na druhém, kteří jsou na děti až moc "měkkcí" a děti si proto hodně dovolí. Pokud je to rodič, jak dítěti nejlépe dát zase hranice, aby je nemohlo prekročit, když už je překročí?

Ano, výchovou "něco za něco" můžeš si udělat co chceš ale tady máš jasné hranice, kam ne a co dělat nebudeš. Setkali jste se někdo ať už v pedagogické praxi s tímto a jak jste řešili nápravu? Samozřejmě, velmi významný vliv mají rodiče a okolí, děti do 5 let potřebují vedení a morální vzor, který budou respektovat a umět se zdravě prosazovat ale nastavit hranici, aby si vážili druhých tak, jak si váží sami sebe nebo rodičů.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

km
hodnocení

1x

úplně nechápu přesně na co se ptáte a s čím chcete poradit, ale pokud se bavíme o respektu vůči starším, tak stejně tak musí existovat respekt vůči mladším, tedy vzájemný respekt. pokud se vyžaduji pouze jednostraný respekt, snadno to končí špatně. tedy pokud chci, aby se ke mě někdo nějak choval, musím se tak k němu také chovat já sám. ano, ne vždy do funguje a u náctiletých do toho ještě vztupuje "hormonální nestabilita". :)

hodnocení

Spíše mi jde o takový modelový příklad, který můžeme někdy vidět. Jsou učitelé, kteř mají respekt a učitelé, kteří jej nemají. A u té druhé kategorie (např. učitel na 1. stupni ZŠ), který má nějaké hranice, které nechal překročit, jak ten si zase je může "navrátit" zpátky?

km

asi rozumím, ale ptáte se velmi obecně a já nedokážu na obecnou otázku nějak smysluplně odpovědět. každopádně i děti na 1. st. zš nejsou hloupé a poznají férové jednání. já bych začal tam, být fér a být upřímný, dokázat uznat chybu, dokázat se (i jim) omluvit (!) poud je to namístě. vysvětlovat proč se po nich chce nějaké chování, jaká jsou východiska a důsledky.

hodnocení

Osobně nepracuji jako učitel, před lety jsem dělal asistenta pedagoga a proto mne to napadlo zmínit. Být hodný ale důrazný na věc a na to, že tady je určitá hranice.

flu

Na tu otázku jak navrátit zpátky: podle mě to dost dobře s vynaložením přiměřené energie nejde, ten učitel by měl začít na jiné škole nebo aspoň s novou třídou žáků znovu a hned od začátku vhodně nastavit hranice

To máš jako chlap se ženskou, když to necháš někam zajít - tak už zpátky respekt nikdy nezískáš! Je 100x snažší začít s jinou ženskou!

Kam ovšem má směřovat Vaše otázka? Chcete-li diskutovat o problému volné výchovy dnes, tak to je zase jiné téma. Já si ztotožňuji se zásadou že škola vzdělává, rodina vychovává. Ta výchova a formování jedince se děje dle evoluční biologie do 7 let, takže to je pro vývoj jedince zásadní to co se uděje doma a ne ve škole

milanb
hodnocení

0x
Nechapu o jakem respektu tu mluvite. Ja mam respekt ke kazdemu stejny. Ze je nekdo starsi, neni ani zasluha, ani duvod k nejakemu zvlastnimu chovani.

bear
hodnocení

0x

Hlavní problém je ten, že dnešní doba a nejen díky technologií, jde exponenciálně kupředu.

Můj děda ještě pamatuje dobu, kdy automobil byl pro bohatší a většina lidí měla za standard rádio nebo gramofon (případně lednici). Rodičové zase žili v době, kdy se usilovalo o barevný televizor. Já jsem se narodil do doby, kdy přišli mobilní telefony a vlastnit auto bylo samozřejmostí.

Problém starší generace vůči mladší je fakt, že vychovává generaci dle sebe odrazem minulé doby.

Dítěti nemůžete dnes zakázat mobilní telefon, protože se dostane do společenského vyloučení ze skupiny dětí ve třídě a nastane šikana. Potom máte doma ubrečené dítě nebo arogantní hovado co po Vás bude jen plivat a nebude Vás ani trochu uznávat, protože Vy neuznáváte to, že jste mu takto společensky ublížil a Váš názor, že jste hráli na podzim s dětmi kuličky, tak na to Vám dnešní dítě tak maximálně odpoví, že si je máte strčit do pr...

Je to o potřebách

Vaše generace by taky ze třídy vyloučila jedince, který do školy příjde ve fraku a cilindru a ostatní děti budou v košilích a trenkách. Pokud se o takovém nebude vědět, že je min. budoucí hudebník, tak ho zbijou za odlišnost a neříkejte, že ne. Stačí si vzpomenout. Možná budete mít jiný příklad.

Takže jedna generace nechápe druhou a z toho plynou mezigenerační třenice.

Přirozená autorita rodičů je jen tehdy, pokud děti nevychovávají tzv.: přestárlý rodičové a tedy vychovávají děti tací, kterým "neujel vlak" v té či oné době a tak vychovávají děti přirozeně v aktuálním dění.

Btw.: U spousty rodičů se na výchově potomků podepsal totalitní režim minulé doby před rokem 1989. Výplach mozků ve školách, pionýr, atd... vytvářel ustrašené poslušné ovce do dělnické třídy.

Takové děti (budoucí rodiče) nemohou vychovat schopné děti do doby kapitalismu, protože ten je o pořádné práci za výkonem, sebevzděláním a nebojácností risku.

Výplach mozků ve školách, pionýr, atd... vytvářel ustrašené poslušné ovce do dělnické třídy.

To opravdu myslíte vážně?

Co se podle vás děje teď jiného?

bear

Dnes se do dětí na táborech nějaká politika necpe.

A dospělí? Kdo není hloupej, tak hledá objektivní informace z více zdrojů. Kdo je stále věřící TV, tak je akorát ta ovce. Je jen na každém, jak ověřuje informace a pravdu dnešního světa.

Doufám, že letošní volby nebudou zase odrazem posledních dní a masáží "slibů" těsně před. Že si někdo objektivně zhodnotí historické kroky té či oné strany či budoucí obavy nebo možnosti něco posunout k lepšímu.

Ale to si asi přeji moc a myšlení ovcí bolí :) Pak volí ty od kterých dostali na meetingu propisku či balonek. A to je dle mě smutné a špatně. Pak není divu, že?

Děti už tolik na tábory nejezdí. A politika se do nich necpe? Cpe se do nich konformita, přepisování historie, nenávist ke všemu, co není schválenou a šířeno oficiálními médii.

Kapitalismus že je "o pořádné práci za výkonem, sebevzděláním a nebojácností risku."

Nesmysl. Kapitalismus 1) není samospasitelný 2) je jen a pouze o maximalizaci zisku (za jakoukoliv cenu).

---

Toto téma spíš patří do volné diskuze, protože se zvrhává do antagonistického politikaření.

bear

Pokud děti tu konformitu získávají od rodičů, kteří opěvují, jak se před desítkami let měli všichni dobře, tak dnes budou nulami, protože v práci už nelze krást díky kamerám a obecně elektronickému zabezpečení a nebo se flákat, jak tomu bývalo. Pak dojde k nepochopení mezi generacemi.

Souhlas, volná diskuze.

Dnes se získávají nové druhy konformity:

ESG (Environmental, Social & Governance) = (životní prostředí, sociální oblast a správa věcí veřejných)

Tady se jedná o zavedení vnější (vládní) kontroly nad činností podniků.

---

DEI (Diversity, Equity, and Inclusion) = (rozmanitost, rovnost a začlenění). Znamená především mechanismus rekonfigurace moci, jehož cílem je dosazení "správných" lidí na pozice ve firmách, aby měl kapitalimus správně indoktrinovanou obslužnou třídu.

smode2

Vibe2: Dnes se to jednoduše dělá tak, aby vychovávaní vůbec nevěděli že jsou vychovávaní a aby si dokonce mysleli, že se pro konkrétní cíl a záměr elity rozhodli vlastně sami a dobrovolně. Takový mega vyšší level předlistopadové propagandy. Zatímco před listopadem většina lidí věděla že asi není něco v pořádku, v současnosti to většina netuší a naopak ještě propaguje.

helenka
hodnocení

0x
Vy jste rodič nebo učitel? Řešíte vztah s konkrétním dítětem?
Mám celkem vyzkoušené při špatném chování a zlobení omezit "odměny" (sladkosti, televizi, výlety). A taky není špatné heslo: nejdřív povinnosti, pak zábava. Tzn. udělat úkoly, uklidit pokoj, až pak jít za kamarády, pustit si televizi...
helenka
Jinak děti poznají, kdo si není jistý sám sebou. To je jako když pes vycítí, když se ho někdo bojí. To mě ještě napadá k tomu respektu.
hodnocení

Ani učitel, ani rodič. S konkrétním dítětem už nic neřeším, měl jsem jedno na starost před 4 lety. Pracoval jsem jako asistent pedagoga, byť původně mám vystudovanou Správu a ochranu životního prostředí. Ano, omezit odměny, to máte pravdu. Já vedl děti k vytrvalosti a pozitivně uměl namotivovat.

mojejmeno
hodnocení

0x
Furt chcete respekt a úctu od mladších, s chováním starších mam dost zkušeností, a ne moc pěkných. Na koupališti na me začne řvát cizí bába ze tam chtěla jít ona ať okamžitě vypadnu když jsem plavala k jakési vodní atrakci, přitom tam fronta nebyla nikoho s nepredběhla, přednost chodců na přechodu je pro ně problém. A spousta dlasich

pavel
hodnocení

0x

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @milancukrar z důvodu porušení pravidel poradny. ]

výtka
Upozornění od sys milancukrar 26. 06. 2025 10:58:50
! Pravidlo Z1: je zakázáno psát nesmyslné odpovědi a otázky nebo úmyslně poskytovat špatnou radu. Víte, jaký byl dotaz?
pavel

milane já neposkytuji nesmylsné odpovědi, ale pravdivé a ano četl jsem otázku a odpověděl, že jedině změna systému. Dobře víte o čem mluvím a sám jste byl v tomto systemu vychovaný.

flu

Změna jakého systému? Tazatel beztak následně otázkou přesnil, že se jedná o kantora versus žáka.

Jinak mlaďoši dneska často říkají: že stáří není automaticky důvodem k respektu, samozřejmě nějaká přirozená úcta by mělo být a nepokřikovat na staré lidi: smrdíš (třeba)... když to je třeba pravda, jenže to je daný čas to už blbě fungujícím metabolismem

TO BYL JEN PŘÍKLAD :)

Bohužel mě, o jaké změně jsi to hovořil, za mne změna by měla být ta, že ti rodiče měli lépe vychovávat své děti, aby se ti děti k nim lépe ve stáří chovali, což dnes nefunguje, protože mame system... který si jakože ostré postaral a takhle to ve většině světa nefunguje - tak možná tohle jsi myslel, vypnout důchody, znovu nastavit rodinnou péči?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]