Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědictví bytu vs vyplacení

Od: murka* odpovědí: 4 změna:
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat jaký je postup u dědictví.
Jedná se o to, že moje mamka zemřela. Spolu s tátou si odkoupili byt od města. Vím, že jsou v družstvu a už mělo dojít k převodu do os. vlastnictví a tak jsem oslovila bytové družstvo, kde jsem se dozvěděla, že v současné době jsou stále Bytové družstvo _ jednotliví družstevníci mají nájemní smlouvy k bytovým jednotkám. Převod do osobního vlastnictví nebyl zahájen (otázka převodu se bude řešit v příštím roce).
Máme tedy potvrzení o v BD a výši členského podílu. Dle Stanov BD zaniká, po smrti jednoho z manželů, společné členství manželů. Členem družstva a nájemcem družstevního bytu zůstává pozůstalý manžel.
Na základě tohoto potvrzení a předložení u notáře nám bylo řečeno, že táta má nárok na polovinu bytu + druhá polovina se rozpočítá na pětiny. Jsme 4 děti + táta. Jediná kdo chce přijmout dědictví a vyplatit je setra.
Chtěla jsem se zeptat, zda opravdu má nárok na vyplacení když ještě není v osobním vlastnictví? Jde o to, že dle ní je odhad 2 890 000 Kč a táta na vyplacení nemá. Museli bychom byt prodat a to nechceme. Sestra ještě navrhla, že vyplacení může být až po tátově smrti, kde by se jí vyplatit mámy podíl, protože po tátovi nebude dědit, páč není vlastní.
Notářka se spíš zajímala o svoji "provizi". Říkala, že byt má hodnotu min 2 miliony a z toho chce 15 000 Kč. A ten se zvyšuje odhadem a chce peníze při další návštěvě hotově a pokud nesložíme, tak do 3 dnů máme na krku exekuci.
Nemáme ani na její vyplacení, takže jsme z toho všeho docela na nervy.
Můžete mi poradit? Třeba někdo má podobné zkušenosti.
Děkuji moc
doplněno 28.07.10 13:36:

Teď jsem se dozvěděla, že sestra nenechala dělat odhad, protože notářka chtěla vědět tržní cenu. Z tržní ceny ( 2 890 000 Kč) jde podíl notářce a dědictví. Ale nikdo se na byt nebyl podívat, takže i když se třeba byty prodávají za takovou cenu, tak u nás není byt po rekonstrukci či nemá zděné jádro apod. To přeci někdo musí brát v potaz, ne?

Myslela jsem si, že dědictví a notář jde z odhadu a ne z tržní ceny.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Nevím,kdy došlo k názoru,že družstevní byt je nutno brát jako byt v osobním vlastnictví,pokud se týče převodu ,prodeji,nebo dědictví.Velice by mě to zajímalo,jaký je to zákon.já jsem asi před 12 lety zdědil po zemřelé matce byt a do dědického podílu se počítala zůstatková cena družstevního podílu.Myslím si,že je to nějaká dohoda advokátů,spiknutí,a má advokátům umožnit nezřízené podíly z dědictví.

JABRAKA

madla*

Taky je mi to záhadou. Byt v družstevním vlastnictví je přece majetek družstva, nikoli jeho členů, členové mají užívací právo k bytu , členský podíl. A dědí se tento podíl, nikoli byt. Výše podílu není totožná s tržní cenou bytu, výšepodílu bývá podstatně nižší. Zastupuje vaši rodinu v dědickém řízení právník - advokát? Pokud ne, asi by to bylo žádoucí, pokud ano, tak bych ho vyměnila.

doplněno 28.07.10 16:16:

tak jsem trochu popátrala a ono to asi bude tak, jak píše tazatelka. Zde je podobný dotaz pomocvpravu.cz/...

e-advokacie.cz/...

murka*
hodnocení

Tak jsem oslovila pravnickou poradnu a bylo mi odpovezeno. Třeba se to bude hodit i někomu jinému, tak vkládám odpověd:

Dobrý den,
úmrtí jednoho z manželů, kteří byli společnými nájemci, upravuje § 707 občanského zákona takto: "Zemře-li jeden z manželů, kteří byli společnými nájemci bytu, stane se jediným nájemcem pozůstalý manžel. Jde-li o byt družstevní, zanikne smrtí jednoho z manželů společný nájem bytu manžely. Bylo-li právo na družstevní byt nabyto za trvání manželství, zůstává členem družstva pozůstalý manžel a jemu náleží členský podíl; k tomu přihlédne soud v řízení o dědictví. Jestliže zemřel manžel, který nabyl právo na družstevní byt před uzavřením manželství, přechází jeho smrtí členství v družstvu a nájem družstevního bytu na toho dědice, jemuž připadl členský podíl. Jde-li o více předmětů nájmu, může členství zůstavitele přejít na více dědiců. Zemře-li jeden ze společných nájemců, přechází jeho právo na ostatní společné nájemce."
Tedy ve Vašem případě členský podíl i nájem bytu přejde ze zákona na Vašeho otce. Dle zásad dědického práva je pak třeba hodnotu, kterou Váš otec získal, vypořádat s ostatními dědici. Aby však k vypořádání mohlo dojít, je nutné znát hodnotu družstevního podílu, kterou v tomto případě musí stanovit odhadce. Následně lze uzavřít dědickou dohodu, v níž bude stanoveno, že hodnota dědického podílu, který připadá Vaší sestře, ji bude vyplacena v hotovosti, a to např. ve splátkách příp. se uvede, do kdy ji bude toto plnění uhrazeno.

abdul*
hodnocení

0x

Neřešte to. Pokud chce sestra vyplatit, tak jí prostě řekněte, že o její díl nemáte zájem ať si ho prodá sama někomu jinému. Pokud dobře počítám, tak podíl sestry na bytě bude jedna desetina a tak malý díl stejně nikdo nekoupí. Váš otec si defakto společně s ostatními dědici jako většinový vlastník bytu, může dělat co chce...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]