Nejste přihlášen/a.
Teď jsem se dozvěděla, že sestra nenechala dělat odhad, protože notářka chtěla vědět tržní cenu. Z tržní ceny ( 2 890 000 Kč) jde podíl notářce a dědictví. Ale nikdo se na byt nebyl podívat, takže i když se třeba byty prodávají za takovou cenu, tak u nás není byt po rekonstrukci či nemá zděné jádro apod. To přeci někdo musí brát v potaz, ne?
Myslela jsem si, že dědictví a notář jde z odhadu a ne z tržní ceny.
Nevím,kdy došlo k názoru,že družstevní byt je nutno brát jako byt v osobním vlastnictví,pokud se týče převodu ,prodeji,nebo dědictví.Velice by mě to zajímalo,jaký je to zákon.já jsem asi před 12 lety zdědil po zemřelé matce byt a do dědického podílu se počítala zůstatková cena družstevního podílu.Myslím si,že je to nějaká dohoda advokátů,spiknutí,a má advokátům umožnit nezřízené podíly z dědictví.
JABRAKA
Taky je mi to záhadou. Byt v družstevním vlastnictví je přece majetek družstva, nikoli jeho členů, členové mají užívací právo k bytu , členský podíl. A dědí se tento podíl, nikoli byt. Výše podílu není totožná s tržní cenou bytu, výšepodílu bývá podstatně nižší. Zastupuje vaši rodinu v dědickém řízení právník - advokát? Pokud ne, asi by to bylo žádoucí, pokud ano, tak bych ho vyměnila.
doplněno 28.07.10 16:16:tak jsem trochu popátrala a ono to asi bude tak, jak píše tazatelka. Zde je podobný dotaz pomocvpravu.cz/...
Tak jsem oslovila pravnickou poradnu a bylo mi odpovezeno. Třeba se to bude hodit i někomu jinému, tak vkládám odpověd:
Dobrý den,
úmrtí jednoho z manželů, kteří byli společnými nájemci, upravuje § 707 občanského zákona takto: "Zemře-li jeden z manželů, kteří byli společnými nájemci bytu, stane se jediným nájemcem pozůstalý manžel. Jde-li o byt družstevní, zanikne smrtí jednoho z manželů společný nájem bytu manžely. Bylo-li právo na družstevní byt nabyto za trvání manželství, zůstává členem družstva pozůstalý manžel a jemu náleží členský podíl; k tomu přihlédne soud v řízení o dědictví. Jestliže zemřel manžel, který nabyl právo na družstevní byt před uzavřením manželství, přechází jeho smrtí členství v družstvu a nájem družstevního bytu na toho dědice, jemuž připadl členský podíl. Jde-li o více předmětů nájmu, může členství zůstavitele přejít na více dědiců. Zemře-li jeden ze společných nájemců, přechází jeho právo na ostatní společné nájemce."
Tedy ve Vašem případě členský podíl i nájem bytu přejde ze zákona na Vašeho otce. Dle zásad dědického práva je pak třeba hodnotu, kterou Váš otec získal, vypořádat s ostatními dědici. Aby však k vypořádání mohlo dojít, je nutné znát hodnotu družstevního podílu, kterou v tomto případě musí stanovit odhadce. Následně lze uzavřít dědickou dohodu, v níž bude stanoveno, že hodnota dědického podílu, který připadá Vaší sestře, ji bude vyplacena v hotovosti, a to např. ve splátkách příp. se uvede, do kdy ji bude toto plnění uhrazeno.
Neřešte to. Pokud chce sestra vyplatit, tak jí prostě řekněte, že o její díl nemáte zájem ať si ho prodá sama někomu jinému. Pokud dobře počítám, tak podíl sestry na bytě bude jedna desetina a tak malý díl stejně nikdo nekoupí. Váš otec si defakto společně s ostatními dědici jako většinový vlastník bytu, může dělat co chce...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.