Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
povšimla jsem si zajímavé platby. SIPO je mi automaticky odečítáno z mého účtu, vždy do 15. dne v měsíci. Musím mít ale nastavený přiměřeně vysoký "strop." Poté mi vyskočí do mailu potvrzení, že bylo uhrazeno a jaké částky.
Pošta lákala lidi na platbu přes internet, že je to ZDARMA. To už ale dlouho neplatí. Od října 2022 si pošta strhává 5 Kč měsíčně - úhrada poště za inkaso e-mailem.
V letošním květnu jsem si povšimla další nenápadné nové platby. Vždycky mi chodilo na e-mail potvrzení o platbě. Zdarma. Od května mi toto chodí pořád stejně, ale objevila se nová platba: úhrada poště za měsíční potvrzení - 10 Kč. Vím, není to likvidační částka, za rok to dělá nějakých 180 korun, ale zajímalo by mě, proč si pošta postupně nastavuje podobné plíživé poplatky. Asi ví, že lidé nad tím mávnou rukou. Jenže brzy asi budeme platit i za to, že tam někde v dáli vůbec někdo zapne počítač. Jaga.
Navíc za jednotlivce to je takřka zanedbatelné. Ale když to zaplatí spousta lidí, hned je to pro ČP "malá domů".
Jak už tady bylo několikrát napsáno - zrušit SIPO a placení si zařídit jinou cestou.Např.trvalým příkazem rovnou z účtu.Pošta je nenažraná stejně jako ČT a ČRo i jiné ...
Paní kolegyně, dříve jsem převedl na SIPO věškeré platby, které byly na bankovním účtu zpoplatněné. Páč se kdysi platilo bance za příkaz, pak i za řádek.
Až přišli banky, které zadarmo vše dělaly. To mi ještě nevadilo, až do doby, kdy se SIPO pomalu začalo drobně platit.
Všechny platby ze SIPA jsem převedl na trvalé příkazy zdarma. Takže SIPO již nepoužívám, nezrušil jsem ho, ale nemám na něm žádnou platbu. Poslední bylo v dubnu 2023, kdy jsem měl zapomenuté roční pojištění.
pro ČP "malá domů".****souhlas, ale i poštovní zaměstnaci chtějí větší plat, tak se vedení musí snažit.
Dobrý den, místo stížnosti hledejte řešení - zrušit SIPO a platit v internetbankingu přímo. Zdravím!
SIPO je výborná a super služba na placení pravidelných plateb která nemá žádnou konkurenci, protože něco podobného nenabízí nikdo jiný a proto bych SIPO rozhodně nedoporučoval rušit. Ten poplatek 5 Kč není za inkaso e-mailem, protože nevím jak by se dalo něco e-mailem inkasovat. Je to poplatek za zaslání platebního dokladu SIPO e-mailem. Také se mi to nelíbí, že pošta za to chce těch 5 Kč, ale dokážu se s tím smířit i když nerad. Téměř všichni zdražujou (potraviny, služby, poplatek ČT a ČRo, daň z nemovitosti, pojištěni atd.) a tak pošta se SIPO asi nechce být pozadu a tak také zdražuje. Buďme rádi, že je to prozatím jen 5 Kč měsíčně za to zaslání dokladu SIPO e-mailem. Nevím k čemu potřebuješ měsíční potvrzení za 10 Kč. Myslím, že je to zbytečné když se ti SIPO inkasuje z účtu v bance. Pokud potřebuješ nějaké potvrzení, že máš SIPO zaplacené tak si ho můžeš zdarma vystavit v bankovnictvi jako potvrzení o té platbě SIPO z účtu a pak vytisknout a to potvrzení od pošty za 10 Kč zrušit.
To co tu někteří radí, že SIPO jde nahradit trvalými příkazy v bance není vůbec dobrá rada. Jde to sice i takto řešit, ale má to svoje nevýhody. Pravidelné platby se občas mění (většinou zdražuji) a když si to někdo zapomene hlídat a včas nezmění výši platby u trvalého příkazu tak může nastat problém což u SIPO nehrozí. Navíc je to velmi nepřehledné, protože při kontrole zda platby v pořádku odešly je třeba se přihlásit do bankovnictví a tak kontrolovat každý jednotlivý trvalý příkaz. U SIPO jsou všechny platby přehledně rozepsané na dokladu SIPO a pak stačí v bankovnictví zkontrolovat pouze jednu platbu SIPO jestli v pořádku odešla z účtu.
Opravdu si mohu v IB vytisknout detailní výpis SIPO platby , tj. seznam všech zaplacených plateb dodavatelům? Pokud mi vědomosti sahají, tak pošta zasílá bance požadavek na celkovou platbu.
petrm: Nikde jsem nepsal, že v IB je možné vytisknout detailní výpis SIPO platby, tj. seznam všech zaplacených plateb dodavatelům, ale chápu, že někteří rádi čtou tzv. mezi řádky a vymýšli si i to co někdo nikde nepsal tak jak jim to zrovna vyhovuje. Detailní výpis všech SIPO plateb mi každý měsíc zašle pošta e-mailem a pokud potřebuji potvrzení, že to bylo zaplacené tak si v IB mohu k tomu vytisknout potvrzení o té platbě SIPO, že z mého účtu odešla. Tak snad to pochopíš o co mi jde a nebudeš si dále vymýšlet nesmysly které jsem nikde nepsal.
Váš příspěvek jsem si přečetl pozorně, ale považoval jsem za potřebné upozornit další čtenáře na to, že pokud potřebují mít detailní přehled o svých platbách, tak v bance ho nezískají. Např. já jsem v situaci, kdy některé platby platím měíčně, jiné čtvrtletně a ročně, výše některých plateb se mění, takže chci mít každý měsíc přehled o tom, kolik jsem komu zaplatil. Jestli jsem se vás nějak dotkl, tak se omlouvám.
petrm: "pokud potřebují mít detailní přehled o svých platbách, tak v bance ho nezískají." Pokud někdo používá bankovnictví tak snad ví co a jak tam v něm najde. Je snad jasné, že pokud někdo např. chce koupit chléb tak nepůjde kvůli tomu do železářství nebo drogérie aby se tam podíval jestli tam chléb nahodou nemají.
"chci mít každý měsíc přehled o tom, kolik jsem komu zaplatil." A tobě nechodí poštou nebo e-mailem platební doklad SIPO na kterém jsou všechny platby za daný měsíc přehledně rozepsané?
petrm: Jaký výpis z pošty? Ty si necháváš zasílat výpisy z účtu poštou což asi všechny banky maji zpoplatněné nemalým poplatkem. Zase tu píšeš to co jsem nikde netvrdil a snažíš se mi to vyvrácet, že banka ví komu všechno a jaké platby se přes SIPO plati nebo že je to technicky možné. Přestaň si prosím vymýšlet nesmysly o kterých tu já nepíšu.
Já vám nic nevyvracím. Asi nějak špatně chápete moje příspěvky. Banka nezná vaše dodavatele, pro ni je SIPO jedna částka, kterou pošle poště. Pošta pak tuto platbu rozdělí podle vašich dodavatelů a pošle jim příslušné platby.
Mám stále na SIPU poplatek 5,- Kč.
Je to platba pod kódem 310 = úhrada poště za inkaso - emailem. (trvalé svolení k inkasu)
Také bych se optala, k čemu Vám slouží potvrzení, že byla platba provedena? Využila jste někdy toto potvrzení?
Pokud ne, tak bych tuto službu zrušila, byť to je pouze desetikoruna.
Vezměte, že se zvedly poplatky za R+TV, daň z nemovitosti, ceny potravin jdou také nahoru atd..
Za mě je SIPO dobré, přehledné. Nejsou potřeba žádné zásahy po celý rok. Pouze po vyúčtování energií a nastavení nových záloh si zkontrolovat výši limitu na účtě.
prostromek: "Za mě je SIPO dobré, přehledné. Nejsou potřeba žádné zásahy po celý rok. Pouze po vyúčtování energií a nastavení nových záloh si zkontrolovat výši limitu na účtě." Naprostý souhlas, ale to asi někteři odpůrci SIPO a ti co neví co SIPO je a jak funguje to asi nedokážou pochopít a nebo to záměrně budou odmítat pochopit.
Ta platba 5 Kč je v ceníku označená jako "Inkasem z bankovního účtu - doklad e-mailem".
prostromek,
Za mě je SIPO dobré, přehledné****Je to Váš názor, respektuji to.
Já jen jednou za 15 let změním na trvalém příkazu poplatek za TV a Rozhlas. Platby za plyn, či elektriku změním maximálně 1x za rok. Za plyn již dva roky platím stejně. Nic neměním. Sipo stále mám, ale žádná platba z něj nechodí, ani poplatky nechodí.
Hodně zákazníků ukončilo SIPO, někteří ale zůstavají, páč k tomu mají důvody.
Přeji hezký týden, bez deště.
milancukrar - No vidíte a mě všechny ty změny na SIPU naskakují automaticky. Každému vyhovuje něco jiného. Ovšem pokud by se i ten poplatek poště měl neúměrně zvyšovat, tak bych možná uvažovala o změně. Nejsem zásadně proti ničemu, o možnosti platby přes účet samozřejmě vím.
Jednu výhodu to má - přehledný bankovní účet, kde mám za měsíc jen minimum položek, které si bez problémů zkontroluji.
Platím totiž 99 % nákupů hotovově, jako dříve za starých časů. Mnoho lidí přitom s penězi nevychází, neumí hospodařit, když je nemají fyzicky v ruce, berou si půjčky, mají exekuce. Tak mám klidné spaní.
Paní kolegyně, taky mám klidné spaní, taky jsem měl kámoše, který se těšil, až mu přijde důchod na poštu. Aby se mohl pomazlit s bankovkami. Neměl ůčet, různé platby mu chodili na můj účet. Stále je chtěl mít u mě. Až jsem ho po několika letech přesvědčil, že když bude mít účet, budou mu banky malinko každý měsíc dávat úrok.
Teď všem vypráví, jak je to krásné, když nemusí na poštu, platí kartou a podobně. jeho manželka stále setrvává na starém přístupu, chodí na poštu.
Každý to máme jinak a to je dobře.
Pracovala jsem na poště možná už v roce 1983 a když se zaváděla poštovní spořitelna, tak jsme měli doporučení založit si účet a mzdu na něj. Tak pro mě není problém mít důchod na účet, o tom žádná. Chodit si pro něj na přepážku, nebo čekat doma na doručovatelku, by se mi nechtělo. Navíc je tato služba zpoplatněna, v únoru se cena vyhoupla z 35 korun na 78 korun. To by už zabolelo.
Jsou věci, které člověk musí zaplatit kartou, protože je platba kartou zvýhodněna, než třeba za dobírku.
Oba systémy mají své pro a proti. Zažila jsem u pokladny jak zdržení u placení kartou, tak drobnými.
milancukrar: "Já jen jednou za 15 let změním na trvalém příkazu poplatek za TV a Rozhlas. Platby za plyn, či elektriku změním maximálně 1x za rok." Akdyž na ty změny plateb na trvalém příkazu jednou zapomeneš tak může nastat nemalý problém.
"někteří ale zůstavají, páč k tomu mají důvody." Protože dobře znají výhody plateb přes SIPO a neřídí se heslem, že proč něco dělat jednodušeji když to jde i složitěji.
prostromek: "No vidíte a mě všechny ty změny na SIPU naskakují automaticky." To ale těžko vysvětlíš těm co si změny dělají raději sami a myslí si, že se při tom v žádném případě nemůžou splést nebo na to zapomenout.
Platba kartou je ta nejlepší věc, pokud člověk něco někde objednává. Obchod to má zaplacené hned. Narozdíl od platby přes účet, kde se čeká, než se jim částka připíše a než oni to zaregistrujou, je to určité zdržení. Dobírka je nesmysl, bývá zbytečně drahá. Navíc aby člověk myslel na to, aby pro pošťáka měl peníze připravené.
Ale v obchodě s výjimkou větších částek preferuju hotovost. Nechci mít výpis z účtu mohutnosti telefonního seznamu okresního města, a taky banka nemusí vědět o každé návštěvě veřejné toalety.
Rychlost tady provedení tady nehraje roli, ta je myslím u hotovosti a karty srovnatelná. (Když někdo pokladní předvádí sbírku karet a zkouší, ze které by to mohlo projít nebo když někdo hledá zakutálené mince po tašce...)
juraja: "psal jste že při každé změně musíte vlest na účet a zkontrolovat výši limitu." Další takový co se mi snaží podsouvat něco co jsem tu nikde nepsal. Kde jsem tu psal, že musím kontrolovat výši limitu? Já u inkasa na SIPO z účtu v bance mám nastavený dostatečně vysoký limit který i při nějakých malých změnach inkasní částky SIPO by měl stačit. I kdybych tu výši limitu u SIPO měl kontrolovat tak mi stačí zkontrolovat a případně upravit pouze ten jeden limit a nemusím tak kontrolovat limity u více trvalých příkazů a měnit u toho výši plateb tak jak by to bylo v případě pravidelných plateb formou několika trvalých příkazů místo pouze jednoho SIPO.
prostromek: "Také bych se optala, k čemu Vám slouží potvrzení, že byla platba provedena? Využila jste někdy toto potvrzení?" To nám babajaga asi neprozradi k čemu je ji dobré to potvrzení a proč je za to ochotná poště platit těch 10 Kč když to jde řešit i jinak a zdarma. Asi ji ty poplatky na SIPO nezajímaji když tuto diskuzi založila, ale více se tu do ní nezapojuje.
juraja: Ano, někdo kdo má ten limit v bance na SIPO nastavený přesně podle výše plateb nebo příliš nízký tak to po každe změně bude muset zkontrolovat a případně patřičně upravit. Vždy je to ale lepší a jednodušší zkontrolovat pouze u jednoho inkasa na SIPO než u několika trvalých příkazů.
Zbytečně se dohadujete.Jednomu to vyhovuje tak,jinému jinak.To je jak dohadovat se o slovíčka a jestli je lepší šouš**t manželku nebo sousedku . Ať si každý platí svoje pohledávky jak mu to vyhovuje.
Zbytečně se dohadujete***ale nikdo se nedohaduje. Jen se jedni snaží sdělit těm druhým, co jim vyhovuje. Přeci nebudu přesvědčovat někoho, aby zrušil SIPO. Je to jeho právo, mít to, co chce.
To je v pořádku, já s Vámi souhlasím, až na tu první větu. Nehodadujeme se, jen jsme si každž vybral, co nám vyhovuje.
A já si teď vyberu jestli dostaneš řízek jeden malej s bramborou nebo dva veliký se salátem plus nealko pivo
Ste staršieho veku,tak by vás to nemalo zaskočiť. Vždy sa za poslanie peňazí platilo a aj bude platiť. Niekto vám tie poplatky priamo ukáže ako napr. SIPO a iný vám ich zakryju v cene za tovar alebo služby napr. banky. Napr. za platbu kartou sa strháva poplatok cca 0,02 % z ceny tovaru a ten poplatok si navýši obchodník,ktorý si takto zaplatíte.
Napr. za platbu kartou sa strháva poplatok cca 0,02 % z ceny tovaru a ten poplatok si navýši obchodník,ktorý si takto zaplatíte.
Dej sem důkaz jak si v ČR při platbě kartou obchodník navyšuje platbu.Jinak zase lžeš.Jestli to tak máte na Slovensku,tak potěš koště.
A to ještě koukejte na druhé straně. Tam jsou většinou 3-5 korun za to, že mohou inkasovat. Akorát snad u TV a rozhlasu to neni, ale ostatní příjemci (nájem, důchodové spoření, pojišťovna...) si něco počítají.
Pošta je šíleně drahej a neefektivní podnik. A přestože nemá už dávno monopol, tak jí to prochází. SIPO je zastaralé, ale těžko rodiče přemluvím k něčemu jinému, mají to tak od sedmdesátých let. Z tohoto dědictví právě tyhle ústavy těží, kromě pošty je to spořitelna, která se spoléhá na to, že na stará kolena od nich nikdo nebude zdrhat.
Proč, proč ještě dnes někdo platí přes SIPO...!? Vždyt je to drahé, vyskytly se i zde podvody, díky tomu, že o SIPO žádá firma (za služby, energie apod) a nedává souhlas plátce! Navíc přes něj vybírá automaticky výděrečné propagandistická Č(S)TV Praha a Rozhlas, díky platbě za elektřinu tak nějak automaticky. Nic neplatit přes SIPO a neplatím ani výděrečné propagandistům z Prahy, nevlastním "aparáty" umožnující příjem jejich propagandy, neplatím z účtu data měsíčně : @))
casovaosabtc - úžasné, jak jste ta ošklivá média potrestal . Jenže takových odvážných/statečných reků, kteří se takto vzepřou režimu (tedy, pouze na internetu) je více jen u populistů, kteří také jako Vy mají dokonalý přehled o propagandě v médiích, které nesledují (a to ani sport, protože je vysílán na ČT). Vy ušetříte za propagandu, protože ji máte zprostředkovanou z politické strany, kterou obdivujete - my ostatní si za to musíme platit veřejnoprávní média/média veřejné služby
.
casovaosabtc: A proč by nikdo neměl platit přes SIPO když je to nejlepší český platební systém na pravidelné platby který nemá žádnou konkurenci? Co je na SIPO až tolik drahého? Pokud si to někdo umí ponastavovat tak to může mít pouze za 5 Kč měsíčně. Podvody a to nemalé se stávají i jinam a ne pouze na SIPO. Jak si zjistil, že přes SIPO jsou automaticky vybírané poplatky za TV a Ro? Pokud nevíš co SIPO je a jak funguje tak se k tomu nevyjádřuj.
ben:
SIPO je značně zkostnatělé a jen napomáhá přes "platbu za elektroměr" při vymáhání výděrečného propagandistickým Kanálům EU zeleno-rudých bolscheviků Č(S)TV Praha a Hvězda rozhlas Praha. Ale už jim zvoní hrana s nabíhajícími dalšími EU daněmi "z emisí" No 2 za vše...
casovaosabtc: A zase same 100% nesmysly. Psal jsem tí, že pokud nevíš co SIPO je a jak funguje tak aby ses k tomu nevyjádřoval, ale ty zřejmě chceš zde veřejně ze sebe dělat hlupáka. Co je to podle tebe platba přes "platbu za elektroměr"? Jak nebo čemu to napomáha při vymáhání jakého výděrečného?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.