Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přestaňte FURT žrát maso

Od: kriptolog odpovědí: 110 změna:

Milí poradci a kolegové,

každý jistě ocení kvalitní diskuzi a mnoho z Vás ještě nemělo tu čest mluvit s někým, kdo nekonzumuje živočišné výrobky a má na to zdravý názor. Nyní zde uvedu klasické argumenty masožravců a přidám svůj protiargument, prosím, reagujte na protiargument, neomílejte furt dokola ty žvásty, které jsem již vyvrátil v tomto příspěvku:
Lidé jsou masožravci, potřebují maso k životu. - Ano, to je pravda. Nejíst maso je nezdravé. Ale jíst ho příliš je také nezdravé. Lidé mají doporučeno sníst maximálně 300- 500 g vařeného masa na týden, to naprosto schvaluji a považuji to za vyváženou dávku. Tak si zkuste spočítat ty vaše šunčičky, řízečky, klobásky, párečky... na kolik kg se dostanete? Průměr mluví až o 1,2 kg na týden!
Kytky také mohou trpět, měl bys jíst kameny - To je pravda. Nemůžeme vědět, jestli rostliny nevnímají bolest. Ovšem tím, že minimalizujeme maso v jídelníčku, snížíme výrobu masa a v důsledku rostliny nebudou muset být zbytečně požírány dobytkem, abychom poté my mohli sníst ten dobytek. Celkově se tedy sníží utrpení, protože dojde k přímé konzumaci primárního jídla a neprodlužuje se zbytečně tento zdlouhavý proces získávání energie.
Nedostatek bílkovin - Během dnů bez masa můžete velmi jednoduše nahradit bílkoviny třeba arašídy (až 25 g bílkovin na 100g), luštěninami atd.
Co je také důležité, že v případě vnímání masa dochází ke kognitivní disonanci. Lidem přijde nechutný pohled na vraždění zvířat, nechtějí vidět, jak to doopravdy probíhá v jatkách a před všudypřítomnými informacemi zavírají oči, ale jakmile je krásně růžovoučké masíčko v plastové krabičce, tak už lidé nemají problém ho zpracovat a sníst. Nic proti tomu nemám, ne každý musí být od přírody vrah a jak jsem psal, maso je v našem jídelníčku nutné. Ale je nutná jeho každodenní konzumace a utahování si z těch, kteří se na tom odmítají podílet?
Opravdu si zkuste zjistit něco o tom, jak trpí telata v mlékarénském průmyslu a zkuste si jen na chvíli zamyslet, že to nejsou neživé věci bez emocí, ale že také mohou cítit a cítí různé emoce, stres a podobně.

doplněno 07.06.25 16:41:

Rád bych ještě podotkl, že se zde bavíme o střídmé konzumaci masa, jejímž účelem není být "zdravý" podle měřítek nějakých odborníků. To bych mohl rovnou bojovat proti cigaretám a dalším věcem. Hlavní motivací by měly být elementární lidské vlastnosti - slušnost a soucit, tedy to, co nás dělí od těch "věcí", které konzumujeme.

110 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

12x

Já když vidím ten kombajn na poli, jak seče to obilí, já bych brečel. Ta bolest těch tisíce klásků, ale to lidi nevidí...ty pak jen žerou ten chleba a vůbec si nepřipouští to zoufalství, které tomu předcházelo. A u zeleniny, tam je to ještě horší. Takové lečo kvílí, že to trhá uši.

kriptolog
hodnocení

Gratuluji, právě jste dokázal, že si buď nečtete samotný příspěvek, nebo nemáte dostatečně rozvinutou čtenářskou gramotnost, protože tento argument je již dávno vyvráceny v mém původním příspěvku. Pokud tedy nemáte zájem o skutečný dialog, proč reagujete? Potřebujete mít neustále pravdu a být za každou cenu vtipný s vtipem, který jsem slyšel už 1000x?

Nedostatek masa dělá z lidí kriply...a nebo kriptology.*smich*

hodnocení

8x

Metrákový chlap (což dnes není žádná výjimka) by měl sníst 120 - 220 g bílkovin za den. Chci vidět toho, který do sebe každý den nacpe půl až kilo arašídů, nebo kilo až dvě luštěnin, aby to pokryl.

Jestli Vás to baví, klidně se choďte třeba pást, já si dám raději kus masa.Nikomu to prosím nevnucujte. Já Vás také nepřesvědčuji, abyste začal jíst maso.

A co se týká toho pohledu na "vraždění" zvířat. Jako kluk z vesnice jsem se od mala účastnil zabíjaček, škrábal prase zvonem, míchal krev, mlel vnitřnosti do jitrnic. Takže ne... opravdu se z toho nesložím.

Přeji hezký den, ať už u něj budete jíst cokoliv.

kriptolog
hodnocení

O metrákových chlapech zde nemluvím. Kulturisti jaksi potřebují velký přísun bílkovin. Průměrný muž (80 kg) se sedavým zaměstnáním potřebuje nějakých 70 g bílkovin, což lze v pohodě zvládnout.
Nezlobte se na mě, že to tady vnucuji lidem. Nejspíše jsem již otrávený z toho, že když si vytáhnu na oběd krabičku, kde mám tofu, následují obtěžující otázky o mém zdraví, o tom, jak můžu žít bez masa, že oni by to nedokázali a to ani nezmiňuji bezradné lidi v obchodech, kteří si koupí sojový řízek a myslí si, že se jedná o klasický. Ještě, že nezavadili o arašídové máslo, to by na něm ještě smažili lososa.
Proti domácím zabijačkám nic nemám, věřím, že pokud se člověk o zvíře stará dobře, tak jej zvládne usmrtit za účelem získání potravy. Jde spíš o ty věci v jatkách, které nevidíme, ale akceptujeme nákupem mase v obchodě.
Také přeji pěkný den.

Se 70 g bílkovin u 80 kg chlapa jste těsně nad naprosto minimálním příjmem bílkovin... (0.8 g na kilo váhy). Já nemluvil o kulturistech, ale o normálním příjmu bílkovin 1.2 - 2.2 g na kilo.

kriptolog
hodnocení

A ono by se něco závažného stalo, kdyby člověk do sebe dostal jednou za čas pouze minimální množství bílkovin na den? Nebo lidé dodržují dostatečný příjem látek ve všech ohledech? Omega 3, např.?

chorydnes
A on ten metrakovy chlap denně taky ji to pulkilo až kilo masa za den? *smich*

hodnocení

7x
No ja to shrnu
Každej máme nákou tu úchylku to beru leč základem je nevnucovat svou úchylku ostatním
Jinak ja sem těžkej masožrout hovezí vepřový kuřecí ryby a nikdy bych neudělal takovou hloupost že bych se toho vzdal a počítám nebudu sám

Přesně tak. Každej jsme něčím švihlej, někoho to jen tak lízlo a jinej holt dostal plnou dávku. Pár jedinců i dvojitou plnou dávku.

dabel, taky se toho nevzdám. Málo lidí ví, jak chutná řízková pochoutka.

veg

V diskusích o konzumaci masa jeho zastánci stále opakují heslo "nevnucovat". Většinou ale volí pro-EU strany. EU cíleně snižuje stavy chovů dom. zvířat, takže ceny jejich pochoutek rostou, a navíc vnucuje "jedlý" hmyz. Vidíte v takové volbě nějakou logiku?

Z čeho soudíš, že masožravci jsou pro unijní? To byl nějaký vlhký sen?
veg

Soudím kromě jiného z výsledku referenda 2004 (makropohled) nebo korelace názorů v této poradně (mikropohled).

Bud si jistej že já prounijní fakt nejsem a pro vstup do EU kriminálu sem fakt nehlasoval
veg

Tak to gratuluji.

Faktická: Podle AI je u nás 4% vegetariánů a <1% veganů. Pro vstup do EU hlasovalo 70% voličů.

kdosi

Faktická: AI se nedá nic věřit, často naprosto bezostyšně lže.

Podle AI je u nás 4% vegetariánů a <1% veganů. Pro vstup do EU hlasovalo 70% voličů.Jako ve třetí třídě: V pytlíku měl Honzík 100 kuliček, čtyři byly skleněné, z toho jedna dvoubarevná. Sedmdesát kuliček mělo zelenou barvu. Otázka za 100 bodů: Kolik skleněnek mělo zelenou barvu?Snažíte se podsunout, že procento pomýlených je mezi všežravci větší, než mezi býložravci. Ovšem tato závislost nikdy nebyla prokázána a na základě uvedených údajů míchajících hrušky a jablka to rozhodně nelze.
veg

kdosi: To jistě, ale zde jen cituje zdroje, kterým můžete nebo nemusíte věřit. Ale i kdyby to bylo o několik procent víc nebo míň, nehraje to v tomto případě roli.

amper: Jaký jiný výsledek vyvozujete?

No právě, nevyvozuju žádný výsledek. Jak jsem se snažil naznačit, žádná zjevná závislost mezi tím, co jím a jestli jsem kretén nebo ne neexistuje. A dávat do souvislosti počty voličů EU a počty vegetariánů/veganů je mimo mísu. Stejnou logikou bych mohl prohlásit, že při srovnání procentního zastoupení Česko - Slovensko, kdy odpůrců EU je na Slovensku procentuálně více, musí tam být více (nebo méně?) vegetariánů.

veg

fakt 1 - Většina populace volila pro vstup do EU.
fakt 1.1 Jestli by tak volila i dnes, není jisté. Vládní politici se ale bojí dalšího referenda.
fakt 2 - Vegetariánství/veganství není jediný faktor v této volbě.
fakt 3 - Za maso si zásluhou EU připlácíte.

Tak dobrou chuť.

kdosi

@veg Mě například AI tvrdila, že u procesorů atmega328P interrupt s vyšší prioritou PŘERUŠÍ interrupt s prioritou nižší a odkazovala se na datasheet výrobce. Ten datasheet (kterému věřím) jasně říká, že jeden interrupt druhý NEPŘERUŠÍ bez ohledu na priority.

Závěr - AI nelze věřit ani když se odkazuje na důvěryhodné zdroje. pořád ještě může klidně blatlatně lhát o tom, co ty zdroje říkají.

A jaký výsledek lze vyvodit z vámi odkazovaných údajů? Spoustu nejrůznějších.

Například ta data nevylučují, že všichni vegetariáni jako jeden muž volí EU jen proto, že to vede ke zdražení masa, zatímco pro minimálně 70% lidí, kteří jí maso, není cena masa ten jediný a nejdůležitější faktor při rozhodování o politice.

A mně AI tvrdila, že moje spolužačka, která žije už cca 20 let prokazatelně v JAR, se vdala za podnikatele se kterým šťastně žije v Praze. Na to, že jde o veřejně známou osobu, o které přes změnu jejího jména dohledat info trvalo pouhých pár desítek minut i mně, dost dobrej úlet.

veg

Opakujete známé věci. AI má své nedostatky a mezi jednotlivými modely jsou často velké rozdíly. Testoval jsem jich několik. Také je možné se bavit jejich politkorektností a bláboly.
Ale bacha: EU (nyní Německo) jde po online kriticích vítačství migrantů. Časem se mohou tečem stát i kritici omezování masa a jedlého hmyzu.

"Například ta data nevylučují, že všichni vegetariáni jako jeden muž volí EU jen proto, že to vede ke zdražení masa"

Vylučuje to má zkušenost. Z vegetariánů a veganů, které znám (desítky) je část apolitická a část anti-EU. EU-filní z nich není pokud vím nikdo (jeden částečně). Podle mě to souvisí i s jejich většinovým nesledováním masmédií. Díky tomu i pouzí jednotlivci podlehli covidové propagandě a nechali se opíchat.

Já osobně po několika zkušenostech věřím AI ještě o něco méně, než našim politikům. *smich*

Je to podobné, jako s TV reklamou - co mi TV nabízí, to zásadně nekupuju *frajer*.

vili
Já to furt nechápu. My jsme se ve škole učili, že korelace neimplikuje kauzalitu. A tady je někdo, kdo z nějakých pseudodat vyvozuje poměrně tendenční teorie.
Mám brečet nebo se spolehnout na moje zkušenosti? Pro větší náhled na problém jsem se dnes zúčastnil kontrolního nákupu v řeznictví a přinesl jsem si mimo cenných zkušeností, že nakupující nejsou v naprosté většině na první pohled necitliví maniakální sobečtí vrazi, taky 2 kila perfektní kýty.
veg

Zjednodušeně řečeno, voliči, kteří volili pro vstup do EU (cca 70%), jsou téměř všichni masožravci (cca 95%).

Když si někdo najme vraha, aby za něj někoho zabil, je před soudem nevinný? Samozřejmě ne. I jakékoli napomáhání vraždě je trestné.

Ano, jednoduše řečeno, voliči co byli proti vstupu do EU, jsou většinou masožravci, necelých 30% se cpe řízkovou pochoutkou.
veg

Demokratická volba je v moderní době formována nevolenými masmédii, a tak ovce volí vlka.

Přestaňte FURT žrát maso
Co si mám představit pod výrazem nevolené masmédium?

To jsou média,která v tomto státě nejsou,nefungují a neexistují.Každá média jsou ovlivňovány někým nebo něčím.Internet,zprávy atd...

V některém státě volená masmédia fungují? Kdo je volí? Na to jsou nějaký volby?

Čosŏn .Tam si bez svolení snad ani neupšouknete.

Takže tam mají volby na masmédia? Jak to vypadá?
veg

Názor majitele ovlivňuje veřejné mínění (voliče).

Dobrá, ale jak to je s těmi volenými masmédii?
veg

Ta neexistují. Lze si jen volit, která (ne)konzumovat.

Proč tedy tady něco plácáš o nevolených masmédiích které vlastně neexistují a neexistují ani volené masmédia.
Tedy se jedná o klasické plácnutí nesmyslu který "vypadá chytře" přitom to je zhovadilost stejně jako veganství.

jenyk, ale máte výdrž.

veg

tak ještě jednodušeji:
volená masmédia neexistují, voliči žádná nezakládají - není tu žádné "Národ sobě" jako v případě Národního divadla
nevolená masmédia existují - zapněte si tv, komp, foun, cokoli (nevolená znamená nevzniklá díky volbám, ale za peníze majitelů a placená inzerenty)

"zhovadilost stejně jako veganství": spíš ideologická záležitost reagující na průmyslové zabíjení zvířat. Problém ale neřeší - řešením je kupovat produkty bez násilí. U nás je to zatím na začátku, ale třeba v Británii lze koupit "ahimsa milk", v jehož ceně je zahrnuta péče o krávy po dobu jejich přirozeného života.

Co ti brání založit volené masmédium?
Až ho založíš, bude se tam moci psát úplně vše? Asi ne,viď. Takže to nakonec skončí jako nevolené. A kruh se uzavřel.
Jen tak na okraj, kolik stojí ahimsa milk, oproti normálnímu? Těžko to bude za stejnou cenu?
Nekrmte už toho Trolla.
veg

jenyku, vidím, ze tu ztrácím čas.
Samozřejmě, že je to mléko dražší. Jde o to vyhnout se zabíjení krav.
Naopak EU směřuje k zabíjení lidí - eutanazie.

@veg - Přemýšlet jak zavést dobře ošetřenou eutanazii je podstatně přínosnější, než jak "nezabíjet krávy".

Samozřejmě, že to je dražší. Teď jen kolik je těch "uvědomělých" co si rádi připlatí za to, že kráva půjde do kravského domova důchodců? Mizivé procento, že?
On to je stejně jen lidský výmysl, příroda funguje úplně jinak. Když má lev, tygr, či vlk hlad, neptá se na nic, ale kouká, kde by co nejjednodušším způsobem sehnal něco k žrádlu. Proč by se vlk honil po celém lese, aby uhnal jednu srnu, když si může skočit do ohrady a vybrat si ovci podle chuti.

Eutanázie, ne zdali, ale kdy.

Včera bylo pozdě...

veg

jedubabicka: Jak je ctěná libost.

jenyk: Právě že ne mizivé, to by to už zkrachovalo. Největší je segment hindů, kterých je v UK hodně.
Člověk má na víc než zvíře. To je cíl celé lidské kultury a civilizovanosti.

No jo, tak ti mají krávy jako posvátný zvířata a kdyz jim ještě při pravidelné návštěvě kostela, nebo kam to chodí, cpou do hlavy, že to je potřeba, tak je úspěch zaručen.
veg

Není to cpaní do hlavy, ale odvěká kultura úcty ke všemu živému vyjádřená minimalizací násilí.

" Dokud budou existovat jatka, budou existovat bitevní pole."L. N. Tolstoj
horasion.cz/...

Ano, pár pomatenců si ve své povýšenecké mysli myslí, že převrátí milióny let osvědčené zvyky.
Nechce si uvědomit, že maso udělalo z člověka to, co teď je. Kdyby lidstvo jedlo stále kořínky a trávu, byli bychom ještě v jeskyních a neměli tyto problémy.
Přátelé, já vám to nevymlouvám, jezte si co chcete, ale nenuťte to jiným. Ani je nepřesvědčujte o své "pravdě".

Je to marný, je to marný, je to marný. Tihle trávo a zrno žrouti, mají nepřekonatelnou potřebu všem okolo své ideje vnucovat, ať je to sebevětší blbost. Zvláštní, že žádný normální všežravec tuhle potřebu nemá. Řekl bych, že se jedná o určitý druh náboženství a nebo nějaký druh úchylky, možná z nedostatku živočišných bílkovin.

Přesně. Je jasně vidět nedostatek živočišných bílkovin. To žádná sója a podobný věci nikdy nemůžou plně nahradit a pak to má takovýhle výsledky.
prostromek

Vědci dokázali, že člověk živící se rotlinou stravou není tak vzrůstný, není rebel, poslouchá, je unavenější. Vývoj mozku již tady někdo zmínil.

I v přírodě silnější masožravec požírá slabšího. No a člověk se tak nějak posunul na přední příčky.

Špatné jsou ty velké masofarmy, kde dobytek, opeřenci, šupinatci trpí špatnou péčí a podmínkami, o svážení živých zvířat na jatka ani nemluvě. Když byly malá hospodářství, tak každý chovatel byl hrdý na svoje výsledky, ale nikdy se nezaručila 100 % kvalitní péče. I dnes se setkáváme s malými chovately, u kterých zvířata trpí. A veterinárnmí správa ve své kontrolní činnosti selhává. A sousedi, kteří mnohdy dělají, že je vše v pořádku a nezajímají se, nenahlásí.

veg

Označovat osobnosti jako zmíněný Tolstoj a mnoho dalších za pomatence svědčí o jisté nedostatečnosti v prostoru mezi ušima, kulantně řečeno.
Všimněte si, že jeho výrok není vnucování, ale varování. Svoboda se tím nijak neomezuje. Vše, co děláme, má nějaké následky. To není náboženství, jen zkušenost.
Vědci "dokážou" cokoliv, na co dostanou granty.

Prosím, nasnažte se druhé urážet, stejně toho druhého nepřesvědčíte.

hodnocení

5x

Právě čtu zajímavou a poučnou knížku Ivo Tomana: Debordelizace hlavy /aneb Zprimitivněte k úspěchu/. O emocích, o dilematech, o hodnotách každého člověka, o stresu a strachu...Nutí to k přemýšlení.

Každý z nás je individuální a neměl by ostatním poroučet a podrobovat je. Když sám u sebe uzná, že nebude FURT žrát maso, jak píšete, může to udělat. Má pro to jistě své důvody. Ale neměl by svůj názor podsouvat ostatním.

Nemám k tomu důvod, maso mi chutná. A přestat ho jíst, protože to nějaký Kriptolog požaduje? Proč? Nikdo nemá právo mi něco nařizovat. Ráda chodím a taky nikoho nenutím, že musí každý den /tedy FURT/ ujít 15 km. Každý, jak se cítí.

Navíc, jak jíst buráky, zubů nemaje? Když radíte všem, měl byste myslet taky na všechny možnosti. /absence zubů, alergie na buráky, která bývá dost častá.../

Jezte si, co chcete, na co máte chuť a na co máte peníze. Kořínky, klíčky, lupeny, plevy... Ale nám ostatním dopřejte pěkně propečený řízeček. Že je to tak, pane Milane? ;) Jaga.

Jíst maso je normální, celá staletí. Už v knihách E,. Štorcha se dočtete, jak lovci ulovili mamuta, medvěda, soba...A ne, že si vyrýpli kořen pampelišky.

Že je to tak, pane Milane? ;) Jaga

Svatá Pravda, a pravda paní Jagy

hodnocení

4x
A nepřestanu a nepřestanu.
Průměrný Čech sní za celý život 5,5 tuny masa.
No a já jsme rád v průměru.*mnam*
No a teď si představte že za svůj život k tomu vypijete velký bazén vody o 70 m3, tedy asi 1000 litrů za rok, což je jen necelé 3 litry denně*smich*
kriptolog
hodnocení

Být rád v průměru znamená, že raději přijmeš pohodlné kolektivní chování než aby ses musel konfrontovat s tím, co ti možná v hloubi ne zcela sedí.

Nebo by ses podepsal pod to, že:
NADMÍRU podporuješ systematické zabíjení zvířat
, často po životě stráveném ve stísněných a stresujících podmínkách,
akceptuješ separaci mláďat od matek, například telat od krav krátce po porodu, aby mohl být mléčný produkt prodán lidem,
přispíváš k chovu zvířat geneticky vyšlechtěných tak, aby rychle rostla i za cenu bolesti, kulhání a selhávání orgánů,
toleruješ kastrace, zkracování ocásků, zobáků a jiné zásahy bez znecitlivění, běžné ve velkochovech,
uznáváš právo na život jen některým zvířatům, zatímco jiná jsou redukována na výrobní jednotky bez individuality,
podporuješ podmínky, kde zvířata nemají možnost pohybu, sociálního kontaktu ani přirozeného chování.
Nutné zlo, je nutné zlo. Ale je rozdíl, mezi nutným zlem a ignorací zásadních faktů.

Na všechny vaše pod dotazy odpovídám ANO a vůbec se nestydím.
Ještě něco máte?
kriptolog
hodnocení

Nechci odsuzovat, chápu, že změna není jednoduchá, ačkoliv i jeden den bez masa je skvělý pokrok. Zejména mi jde o to, aby lidé přestali ponižovat lidi, kteří se rozhodli žít uvědoměle a snaží se pro to něco dělat.

Vždyť jste začal první ;)
"Přestaňte FURT žrát maso"

A já bych byl zase rád, kdyby mě ti údajně ponižovaní lidé přestali poučovat o tom, co bych měl nebo neměl jíst. Já jim to také nedělám.

kriptolog
hodnocení

Pouhá novinářská strategie, clickbait, pro větší šanci na přečtení. Myslím, že si tento malý přečin mohu dovolit. Pokud se Vás to dotklo, tak se omlouvám, bylo to opravdu čistě pro přilákání lidí.

prostromek

Tím, že jíme maso, pijeme mléko, tak tím jsme špatní?

Nejsou špatní ti, kteří tento koncentráčnický systém zavedli, kteří tento systém podporují, a zvířata mučí? Víte sám, že to fyzicky jsou někteří ošetřovatelé a někteří majitelé. Videa z tajných nahrávek určitě máte. Někteří lidi jsou zrůdy a psychicky v nepořádku, kteří se vyžívají v týrání zvířat. A veterinární správa mnohdy na četné poukazování nekoná, nebo koná se zpožděním.

hodnocení

4x

@kriptolog - Ale je nutná jeho každodenní konzumace a utahování si z těch, kteří se na tom odmítají podílet?

A je nutné agresivně napadat ty, kteří "furt žerou maso", tedy se nechovají podle vašich představ? Copak si tím kompenzujete?

kriptolog
hodnocení

Můžete prosím citovat mé agresivní chování? Poměrně dehonestující nadpis byl zvolen proto, aby přitáhl pozornost lidí. Jinak nabízím pouze fakty, nikoho neodsuzuji, naopak, nabízím pochopení, protože vím, co je to kognitivní disonance a sám jsem nadmíru jedl maso každý den. Tím bych urážel i sebe. Pokud se vás nějaké arguemnty dotkly, pravděpodobně za to může Vaše svědomí, ne já. Jsem pouze zrcadlo.

@kriptolog - Poměrně dehonestující nadpis byl zvolen proto, aby přitáhl pozornost lidí.

Jako výmluva dost slabý. A buďte si jist, že se svým svědomím jsem srovnaná... vy zrcadlo *alene*

re4zon
hodnocení

4x
Kdybys byl co k cemu, tak radsi bojujes za to, aby se vsechna svinstva ktera popisujes minimalizovala. Ja bych stejne jako hodne dalsich lidi nemel problem s mirnym zvysenim ceny vymenou za welfare zvirat. Coz je realizovatelne, pokud se to bude dit prumyslove ve velkem meritku. Co nemam je vule prestat zrat furt maso ani cas behat po farmach a shanet ho. Jenze to bys pak nemohl realizovat sen vsech militantnich veganu, totiz zakazovat a diktovat.
kriptolog
hodnocení

Zajímavý názor.
Nejsem extrémista, abych stal na náměstí a něco tam hulákal do nevnímajících lidí a dělal jim cirkus zadarmo. Raději bojuji tak, že si dám v horším případě i těch 300 g kuřecího masa týdně, protože jsem taky člověk a mám chuť.
JÁ: 0,3 kg kuřecího týdně × 52 týdnů = 15,6 kg za rok
PRŮMĚR: 1,2 kg masa týdně × 52 týdnů = 62,4 kg masa za rok
Ročně tedy spotřebuji o 46,8 kg masa méně, což dělá při ceně kuřecích prsou nějakých 190 kč za kg téměř 9 000 Kč ročně. Masné firmy tedy přijdou o 9000 jen kvůli mě (bohužel neznám cenu, za kterou to prodávají řetěžcům, tudíž to není tak přesné). Tohle je můj boj a dle mě naprosto logický. Nemá cenu přemlouvat někoho, koho nepřemluvím, raději ovlivňuji své chování. Dnes jsem zde napsal, protože se celý den učím na státnice a chtěl jsem se trošku zabavit. A třeba to nějakého nenápadného čtenáře osloví. Vy můžete dále přispívat svých 9000 kč na podporu výše zmíněných věcí, které už nebudu opakovat, protože to lidi OBTĚŽUJE.

Sníte 0,3 kg kuřecího masa týdně. Kuřecí je navíc co do složení a škodlivin, nejhorší, kuřata jsou krmena tak, aby co nejrychleji vyrostla. Na úkor kvality masa.

Vezmu to podle sebe. Jsem asi nenormální a nejsem Čech, ale já k smrti nerada pivo. Za celý život jsem ho "vypila" dohromady stěží půl hořčičné sklenky. Co lidí to chutí. A taky nikomu nepodsouvám, aby přestal pít pivo, protože já ho nepiju. Proto se stravujte, jak uznáte zavhodné, ale netahejte do toho ostatní. Jaga.

kmet
hodnocení

4x

Maso je král, tak to je a to platí! Ale bez toho zeleného zdraví tratí.

hodnocení

4x

Aneb, nejtezsi na vegetarianstvi je nechat si to pro sebe.

Ono Te totiz vubec nejde o zadnou diskusi, ze?

Pouze mas zžíravé nutkani podelit se se svetem o Tvuj svetonazor.

O cem by si tak chtel diskutovat? Proste to mas jak to mas, jini to maj jinak.

Hotovo, vyrizeno. Kazdymu je srdecne jedno, jak to vidis a mas zrovna Ty.

kriptolog
hodnocení

Děkuji za psychologickou analýzu. Vaši potřebu vyjádřit, že Vás nic nezajímá, jste vyjádřil poměrně obsáhle – což je paradoxní, ale běžné.

Máte pravdu, že největší výzva není nejíst maso, ale nejíst maso tiše. Na utrpení druhých se dívá špatně. Věcná poznámka ovšem – diskuse je právě to, co tu probíhá. Pokud by mě hnala jen touha "sdílet světonázor", napsal bych si to do deníku, ne na veřejné fórum, kde riskuju i reakce jako je ta Vaše. Ale je to právě naopak. Jsem dychtivý po reakcích vašeho typu, protože tím třeba někomu pomohu k lepšímu rozhodnutí.

Ne každý vyjadřuje své názory proto, aby přesvědčil Vás. Někdy jde o to, aby si to přečetl někdo třetí, třeba ten, kdo o tématu přemýšlí a nehledá jen prostor pro výsměch.

Také Vám přeji hezký den – i když se Vás to samozřejmě netýká, protože je Vám "všechno jedno".

hodnocení

3x

Takže to mám chápat tak, že zase začne psychologický elaborát?

Stejný tazatel, jen nick je jiný.;)

Předtím plat můžů žen, trestání dětí, atd...atd..., teď zase maso a bíložravci.*smich*

kriptolog
hodnocení

A to je povinnost používat jeden nick? Píšu zde jednou za čas, nemám potřebu si zde budovat nějakou identitu. Pouze pragmaticky využívám poradnu, když mám zrovna chuť.
Ano, zajímají mě sociální a psychologická témata a velmi rád analyzuji lidi. Pokud Vám vadí, že zde přispívají lidé, kteří mají různé názory, tak pro Vás toto místo asi není vhodné.

Ááááá pán psycholog mne už rozebral, a zjistil že tato poradna není pro mne.*ua*

Ještě něco tam máte pro zasmání.?

kriptolog
hodnocení

Jistě, možnostem se meze nekladou. Pravděpodobně se budeme rozcházet v následujících oblastech:
Školství, mentální stav dětí a co má na to vliv, daň na nezdravé výrobky a celá škála dalších témat. Budu se těšit na další komplexnější pochopení Vaši povahy, vy se naopak můžete zase těšit na další pobavení. A to je na tom krásné. Navzájem si prostě máme co dát! :)

007cz
Kriptolog, příště musíte konzultovat vhodnost otázky, nicku s hlídáním psem této poradny.
"Bíložravec" je ten co konzumuje jen bílé maso?

hodnocení

3x

má na to zdravý názor****zdravý názor je jaký, ten Váš a jiný je špatný?

Ale jíst ho příliš ***kdo rozhodne, co je správné množství a co je již příliš?

Ale to je zbytečná debata, jen se klidně rozčilujte dále. Jestli žerete VY, já ne, já normálně jím.

kriptolog
hodnocení

Máte pravdu, že nemůžeme vědět, kde je zdravá hranice. Vycházím z údajů WHO, ale vědci se neustále přou o hloupých vajíčkách, natož o tomhle, takže opravdu nemůžu vědět, co je ještě v pořádku, a co ne. Bohužel, naše vědomosti nikdy nebudou dokonalé, ale musíme s tím žít a žít podle našeho nejlepšího přesvědčení.

Sice jsem měl obavu, co jste zač, ale musím sdělit, že s Vámi sohlasím v tomto:

"žít podle našeho nejlepšího přesvědčení". Já tak žiji již mnoho let a nestěžuji si na nic.

prostromek
hodnocení

2x

Tím, že budeme jíst méně masa, tím Vaše názory, námitky a přání nevyřešíme. To je až to poslední. Tím týrání nezastavíme.

Tohle mohou naši vládní činitelé příslušnými zákony.

Pokud tady třeba schválili surové podřezávání zvířat při vědomí, aby zvíře vykrvili podle nějakých islámským zvyklostí, tak asi moc nepochodíte.

Je jednoduché, abyste apeloval na obyčejný lid. Pokud zcela bez masa, či jenom snížit, tak si uvědomme, že maso je evoluční přínos již od pračlověka.

Zvýšení síly, zvětšení mozkové hmoty. Bez masa se z člověka stává unavený, rachitický třasořitka, bez vlastního myšlení, síly na odpor a pudu sebezáchovy. Nedokáže bránit svoji rodinu a vlast. Ano, jistě nějaký rok dokáže fungovat, ale není to v řádu desítek let dožití v plném zdraví.

Sójové, kukuřičné, bobové, hrachové, fazolové náhražky, (povětšinou GMO) nedokáží nahradit potřebné bílkoviny a vitamíny obsažené v mase, vejcích z volného chovu, mléko od dojnic z pastvin.

Od podzimu odsouhlasená změna stravování ve školních jídelnách. Takový malý pokus. Více rostlinné stravy na úkor masa. Dětem, které jsou ve vývinu a potřebují kvalitní stravu? Potom budou neustále hladové. Také GMO není nic zdravého pro organismu, stále se ještě neví, jaké dlouhodobé následky se v organismu projeví. O kdoví jakých rybách, krmených ATB, hormony, z nějakého neekologického chovu ani nemluvě?

Měl byste se obrátit a být aktivní v různých spolcích na ochranu hospodářských zvířat, existuje Unie chovatelů hospodářských zvířat, Českomoravská společnost chovatelů, a.s., v neposlední řadě poslancům našeho státu, ale i do EU příslušným poslancům a jiným organizacím či jednotlivým firmám a soukromým zemědělcům ...

Ono jenom vybíjení tisícihlavých chovů zdravé drůbeže kvůli diskutabilní ptačí chřipce je vlastně týrání a plýtvání. A co třeba nešetrná likvidace čerstvě vylíhnutých kohoutků?

Můžete psát na Ministerstvo zemědělství, Ústřední veterinární správu a požadovat vyšší tresty za týrání zvířat v chovech.

Lidé třeba nahlásí týrání v chovu a veterinární správa vůbec nekoná, na místo se dostaví se zpožděním anebo neuzná důvody a stav zvířat považuje za přiměřený. Záběry ale svědčí o něčem jiném.

--------

Chyba je v systému, velkochovy, zničení malochovatelů. O převozu dobytka na velké vzdálenosti, příšerné vykládce atd...

Nikdy se neeliminují určité zrůdy, které si svoji frustraci a vztek budou vybíjet na zvířatech a ze záběrů z jatek víme.

Za mě máte pravdu, i zvířata cítí a mají emoce. Ale snížením konzumace se toho moc nevyřeší, chyba je jinde.

Vždy nejvíce záleží na jednotlivci, který má ke zvířeti přístup jako chovatel, ošetřovatel a na zákonech, které jsou schváleny. Neúměrný tlak na výkon a zisk.

-----------

Je to divné, ale občas mi probleskne a začínám mít v poslední době jiný názor na množství lidí na planetě. Považovala jsem Schwaba a jemu podobné za zrůdy, ale tím, že jako lidi jsme přemnožení a žijeme jen pro svoji spotřebu, užívání si, tím naši planetu neskutečně devastujeme a ruku v ruce ničíme i životní prostředí pro živočišnou říši, ukrajujeme jim jejich přirozená teritoria. A potřeba nakrmení miliard hladových krků se podepisuje nejen na souši ale i v moři. Lidé se množí geometrickou řadou. Je to globální problém přemnožení - Indie, Čína, všeobecně Asie, Afrika ... Souhlasila bych s politikou jednoho dítěte, jako kdysi v Číně ale pro všechny obyvatele světa. Nemusíme stále růst.

Na toto téma by se dalo napsat jistě více, a jistě již bylo i napsáno jinými, a zase by se našli jiní oponenti.

-----------------

Pro moji osobu vychází = kupovat maso, sýry, vejce, mléko od malého, prověřeného soukromníka, že by mohlo být řešením. Sice dražší a proto v menším množství.

Ale

pro miliónové aglomerace bohužel nikoliv.

Též pro některé sociálně slabší (ne postavou) vrstvy obyvatel nepředstavitelné, když vidím jak tlačí velké drátěné koše z "Vyplatí se" po okraj plné kilových a více kg balíčků uzenin a masa.

...jak tlačí velké drátěné koše z "Vyplatí se" ... - proto se snažím kolem jedenáctýho nechodit do těch super a hyper marketů.Oni moc dobře ví kdy se berou příspěvky a lidi kupují *mnam* .

hodnocení

1x
Pokud člověk něco jiného říká a něco jiného dělá, dost to působí, jako když neví, co sám chce. Když chcete chránit zvířata, neměl byste je jíst vůbec. Ale vy nejvíc protestujete proti pití mléka a proti mléčným výrobkům. To je u nevegetariána nějak neobvyklé.
Ochranu krav jsem podle Indů pochopila tak, že kráva je matka, protože odkojila mnohé generace i lidí a umí člověku zachránit život, když se s ním dokáže rozdělit o trochu mléka a ten neumře žízní. V tom neúcta není.
Ani o rostlinách to nebude vtip, jen logika. Podle výzkumů rostliny reagují na okus mšicemi tak, že produkují nějakou chemickou látku, aby mšice odradily. Nevím, o jakých rostlinách mluvili. Ale je to fakt, který dokazuje, že rostliny cítí zranění. Jenže vegetariáni argumentují tím, že není zdravě jíst mrtvoly, protože už začal rozklad, rostliny jsou čerstvé, nejsou zabité.
Pokud jde o mně, určitě bych před tím, než mé tělo někdo sní, chtěla být mrtvá. V porovnání s tím, že by mne někdo ukusoval postupně zaživa. To zaživa je neskutečně děsivé. Takže opravdu humánní je nejíst vůbec. Postoj vegetariánů mi přijde více bezcitný.
A nebo jinak. Právě proto, že je vidět, že opravdu nejde dobře rozumět těmto informacím všem najednou, nejde je pravdivě posoudit. Je tedy nutné je nepředělávat na negativní.
V meditaci obecně dostává už ze začátku člověk důležité informace, že se nesmí informace vytrhávat z kontextu a posuzovat části informací. Je potřeba počkat na celkový obraz z více informací, a to u tohohle tématu není. Zatím lze jen odsoudit kousky. Meditace ale říká, že tak se nedá najít skutečná pravda. Bohužel tady na Zemi, něčemu můžeme snědením ublížit vždycky, a sebekritikou a kritikou jídla ublížíme psychicky sobě nebo svému okolí. Luštěniny spoustě lidem nechutnají, a nejsou moc snadno stravitelné. Možná existují hezčí témata, než jak se trestat za to, že jíme.
kriptolog
Milý kolego v diskusi,
vážím si, že jste mi věnoval tolik pozornosti, že jste vnitřní rozpor mezi tím, co byste mi býval řekl napřímo, a tím, co vám společenská konvence a slušná výchova nedovolí, oblékl do kulturního kabátu. Je to rozhodně elegantnější než mě okřiknout jako hosta v Jonáš a doktor Matrace, kde stačilo „Nemluv na mě, Jonáši!“ a bylo jasno.
Rozumím tomu: vaše emoce chtěly tančit charleston ve stylu Kytice, ale vaše ratio si sedlo na barovou stoličku vedle Suchého a Šlitra a začalo místo vulgarismů skládat rýmovanou odpověď. A to je, upřímně, pokrok.
Vaše vnitřní disonance tedy nápadně připomíná scénu z Zuzana je sama doma, kde člověk chce odejít, ale zůstává, protože dveře jsou sice otevřené, ale odchází se blbě, když vám hraje orchestr.
A když už mluvíme o orchestru – děkuji, že jste místo troubení do vuvuzely zvolil tón klarinetu. Jste sice stále naladěn do moll, ale aspoň ladíte.
Tak tedy, díky za notu. Já si z toho složím vlastní písničku.
Zatím se mějte jako Zločin v šantánu – nejasně, záhadně, ale přesto zábavně.
S pozdravem a jemným úklonem,
– věnovaný adresát
kriptolog
Pardon, to bylo někomu jinému.

veg
hodnocení

0x

milý vegane (?),

> každý jistě ocení kvalitní diskuzi a mnoho z Vás ještě nemělo tu čest mluvit s někým, kdo nekonzumuje živočišné výrobky a má na to zdravý názor

Jestli tím myslíš sebe, tak toto musí být lež a s lhářem kvalitní diskuse není: "Raději bojuji tak, že si dám v horším případě i těch 300 g kuřecího masa týdně, protože jsem taky člověk a mám chuť."

> Nejíst maso je nezdravé. ... maso je v našem jídelníčku nutné.

To tvrdí kdo? Patřím mezi vegetariány přes 30 let a jsem zdravější než moji vrstevníci, kteří většinou polykají různé léky a dost času stráví po doktorech.
Přesto nikomu nenadávám atd., jen v případě zájmu vysvětluji své důvody (ekonomické, ekologické, zdravotní, etické, karmické, spirituální).
Existují rozsáhlé segmenty populace, např. v Indii, které tradičně maso nejedí, ale jedí jiné živočišné produkty. Naopak nelze doložit nic podobného v případě veganů. Veganství je moderní názor reagující na průmyslovou "výrobu" masa.

Přestaňte FURT žrát maso #3
kriptolog
hodnocení

Váženy pane vegetariáne,
jsem flexitarián - snažím se omezit živočišné produkty na minimum, ale příležitostně si dám cokoliv.
Pokud Vám dám na výběr, že Vás zabijou na maso, nejlépe hned po narození, nebo vás odeberou matce hned po narození a následně vám omezují pohyb, uměle vás oplodňují a poté vám berou děti, zase a znovu, dokud z vás nevysajou všechno mléko a energii, tak mi řekněte, že si radši nevyberete smrt. Mlékarenský průmysl je koncentrace čirého a nekonečného utrpení a traumat. Smrt je alespoň rychlá. Pokud schvalujete jedno a nenávidíte druhé, tak jste pokrytec, stejně jako Indové, kteří s chutí pijí mléko tolik uctívaných a tolik mučených krav.
Co se týče nezdravosti nejezení masa, myslím si, že vaše osobní zkušenost není tolik říkající jako vědecké poznatky v této oblasti.

veg

Jestli někdo tvrdí "příležitostně si dám cokoliv" a zároveň kritizuje průmyslovou "výrobu" masa, kterou tím podporuje, těžko může někoho jiného nazývat pokrytcem.

vědecké poznatky v této oblasti: Nejsem si vědom ničeho nezávisle (bez grantů do mainstreamové vědy a od masné lobby) podporujícího masožravý styl jako zdravější.

kriptolog
Asi jsme všichni do určité miry pokrytci, já si alespoň uvědomují celou zkaženost a neleju do sebe mléčné výrobky vrchem a spodem, abych si nějak doplnil B12 a pak se chlubil, jaký jsem zdravý. Ke všem zvířecím produktům přistupuji s pokorou a střídmostí.
veg

> neleju do sebe mléčné výrobky vrchem a spodem, abych si nějak doplnil B12 a pak se chlubil, jaký jsem zdravý.

Ani já. Moje spotřeba ml. výrobků je celkem nízká a zdravím se nechlubím, ale konstatuji. Jsem si vědom, že existují různé tělesné konstituce s různými dietetickými potřebami a preferencemi.

B12 se doplňuje rostlinnými produkty na bázi chmele

Ano.Osobně chlastám pivo a žeru řízky,klobásky,jelítka,špek...Teď mi doktorka dělala všemožný testy a mám zdravý všechno.Ještě si ji řeknu o rentgen plic ( to mi poukaz nedala ).Nejhezčí zatím bylo EMG - to krásný brnění a cukání nervů.Dávám jedničku.Pětku dávám kolonoskopii - se mi nelíbilo.Potom se musím podívat kolik to zdr.pojišťovnu všechno stálo.

vili
hodnocení

0x
Můžu mít dotaz mimo téma?
Je kongitivní disonance také stav, kdy jako zjednodušení vyjádření mého názoru někoho nepošlu vulgárně do zadní části těla, protože nemám chuť mu cokoliv vysvětlovat, ačkoliv bych to že své přirozenosti normálně udělal, ale v souladu s naučenými vzorci společenského chování, které mě chrání před ostrakizací, izolací, vykořeněním, vyčleněním, napadáním, ostudou, neoblíbeností nebo trestem, si jen v mysli promítnu známou hlášku* z Cimrmanovské hry Vyšetřování ztráty třídní knihy?
V zásadě bych se mohl domnívat, že ano, protože v tom vidím paralelu na situace, kde mě předchozí zkušenosti v rozporu s mým přesvědčením nutí udělat něco jiného než bych chtěl, a postupem času v tomto novém modelu chování spatřuji jisté uspokojení. Ale můj pohled může být zkreslený nadmírou masa v mém jídelníčku. Konkrétně dnes to odnesla chudinka kachna.
* Mám na mysli konkrétně tu část divadelní hry, kde se hovoří o zasedacím pořádku.
kriptolog
Milý kolego v diskusi,
vážím si, že jste mi věnoval tolik pozornosti, že jste vnitřní rozpor mezi tím, co byste mi býval řekl napřímo, a tím, co vám společenská konvence a slušná výchova nedovolí, oblékl do kulturního kabátu. Je to rozhodně elegantnější než mě okřiknout jako hosta v Jonáš a doktor Matrace, kde stačilo „Nemluv na mě, Jonáši!“ a bylo jasno.
Rozumím tomu: vaše emoce chtěly tančit charleston ve stylu Kytice, ale vaše ratio si sedlo na barovou stoličku vedle Suchého a Šlitra a začalo místo vulgarismů skládat rýmovanou odpověď. A to je, upřímně, pokrok.
Vaše vnitřní disonance tedy nápadně připomíná scénu z Zuzana je sama doma, kde člověk chce odejít, ale zůstává, protože dveře jsou sice otevřené, ale odchází se blbě, když vám hraje orchestr.
A když už mluvíme o orchestru – děkuji, že jste místo troubení do vuvuzely zvolil tón klarinetu. Jste sice stále naladěn do moll, ale aspoň ladíte.
Tak tedy, díky za notu. Já si z toho složím vlastní písničku.
Zatím se mějte jako Zločin v šantánu – nejasně, záhadně, ale přesto zábavně.
S pozdravem a jemným úklonem,
– Kriptolog

hodnocení

0x
A díky takové ESG propagandě musím platit velké daně a nezbývá mi nic jiného než kupovat levné potraviny.

hodnocení

0x

Mám podobný názor. Nejsem úplně proti konzumaci masa, ale dnes se ho jí příliš. Kdyby si každý měl vykrmit zvíře, zabít ho a naporcovat, hned by to vypadalo s konzumací masa jinak.

Přesně! Domácí zabíjačka je naprosto super, stejně jako domácí králík, slepice, či jiná drůbež! Prostě mňam!
kdosi

Ono kdyby si měl každý nakopat, vyčistit a vyleptat křemík pro své obvody, tak by to s počítači taky vypadalo jinak *zed*

Naštěstí máme něco jako dělbu práce a úspory z masové výroby, takže v zemědělství už nemusí pracovat 90% procent lidí ale jen asi 3% a ostatní se mohou věnovat něčemu jinému *placni*

liska5
hodnocení

0x

Já na to jdu přes krevní skupiny. Zmíním ty dvě nejpočetnější.

Krevní skupina 0 se rekrutovala z lovců masožravců. Metabolismus živočišných bílkovin produkuje ve finále kyselé metabolity a proto se skupině 0 vyvinula krev trochu zásaditější, takže jí konzumace masa sedne a zpravidla prospívá. Nositelé této krevní skupiny mají delší výdrž v hladovění, jsou ale mnohem náchylnější k závislostem.

Naopak krevní skupina A jsou sběrači, a pěstitelé, vyhovuje jim rostlinná strava, dokáží si z ní vytáhnout více, závislostem zpravidla nepropadají, snáze se ale přetrénují, nemají ani výdrž na dlouhé pauzy mezi jídly /asi menší tvorbu či zásoby glykogenu v játrech/.

Tak bych se řídila podle této své podstaty.

bear
hodnocení

0x

Přestanu žrát maso, až mi nějaký kriplog ukáže, jak se láduje steaky a nechá se vyfotit pro svojí komunitu podobných dementů :)

nox®

Jen se zeptám, ten kriplog nebo dement, to je myšlen člověk, který nejí maso nebo jeho konzumaci z nějakého důvodu omezuje?

bear

Ne, to je člověk, který to má jako sektu a obtěžuje tím ostatní.

Pokud někdo nejí maso k vůli svému zdravotnímu stavu a neobtěžuje tím okolí, tak se ho tato definice netýká.

Jsou lidi, co chodí třeba naboso, ale dělají tak pro sebe a své pohodlí a přesvědčení. Druhým nekradou boty a neříkají jim, že se dožijou méně let a že to není pro jejich zdraví vhodné.

veg

Jenže zdravotní aspekt je v tomto případě jen jedním z mnoha.

nov
hodnocení

0x

Já NEŽERU! Ani FURT, ani nikdy.

makk
hodnocení

0x

1. Lidé nejsou masožravci, ale všežravci, tedy měli by jíst i maso, ale ne jen maso.

2. To je příroda, když lev zakousne antilopu, tak ta antilopa z toho taky není nadšená, ale to máme kvůli tomu postřílet lvy?

3. Člověk jako všežravec potřebuje živočišné bílkoviny a ty s čočky a arašítů nezískáš. Ono se bez nich dá přežít, ale není to život, ale přežívání.

4. Člověk měl v dávných dobách pravděpodobně spíš nouzi o maso, takže máme v genech najíst se masa, kdykoliv je příležitost. Dnes si každý může dopřát masa kolik chce a tak není na škodu vědomě spotřebu masa omezovat, protože ony i ty vlákniny a pod tělo potřebuje.

Přejídat se masem není dobré, ale je to pořád lepší, než maso vyloučit z jídelníčku úplně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]