Nejste přihlášen/a.
Navrhuji bod některé ze stran o zrušení mě/mně..y/i,ž/š,s/z . a podobných píp..Existují státy kde se to nepoužívá a fungují.
"A co takhle zrušit češtinu komplet?" - to nebude dlouho trvat, dnes už nedostanete poukázku, ale voucher, nikdo nedělá z domu, ale má homeoffice, každý je free, všecho je cool, ředitel je manager... takže sorry
.
Ale no tak, chce to trochu pochopeni. Holt pro nektere jedince je anglina obtizna, jsou radi ze si zapamatuji par sluvek a kdyz uz si daji tu namahu, tak se holt snazi tech par frazi co umi uplatnit kde to jde ![]()
Vezmeme-li v potaz to, že chceme mít co nejvíce možných slov, které mohou vyjadřovat různé významy a tak zkvalitnit komunikaci, potom bych se neměli brát přejímání, ale naopak. Taková angličtina má neuvěřitelně hlubokou slovní zásobu a dosáhla toho tak, že přejímala slova z cizích jazyků. Odmítáte-li přejímky, odmítáte také zkvalitnění jazyka. Je to opravdu zajímavé, že Češi jsou tak nehrdý národ, ale zároveň tak lpí na některých vlasteneckých blbostech. Falešné vlastenčení z 19. st se asi ještě úplně nevymazalo z kolektivní mysli.
lingwista: Nejde pouze o přejímání nových slov z angličtiny ale o poangličťování od dávna zavedených českých slov. Na všechno se dá vymyslet české pojmenování pokud ještě neexistuje a tak proč přebirat slova z angličtiny. Proč zrovna z angličtiny a ne i z jinýcvh jazyků? Připadá mi to, že národní jazyky se stávají něčím nežádoucím a opovrhovaným a angličtina je tak zbožšťováná tak jako by to byl pouze jeden jediný použitelný jazyk. Nic proti angličtině, ale tím poangličťováním téměř všeho a cpaním angličtiny téměř všude mi tento jazyk připadá být čím dál tím více nezajímavý.
A ty už nechceš být čechem nebo se za to stydíš, že jsi čech, že jsi pro zrušení češtiny? Ono právě čeština je jedním z toho co z nás děla čechy a z česka Česko.
Co to zase plácáš, proč bych chtěl zrušení češtiny?
Třeba Poláci taky nemají "y/i,ž/š,s/z " a nestydíse že jsou Poláci, a tak ostatní státy.
Poláci mají zase ż/rz, h/ch, a/ą, e/ę, u/ó a nevím o nikom komu by to v Polsku vadilo. Zrušení češtiny proto, že by jsi chtěl měnit český pravopis tak aby už nebyl takový jak ho naši předkové zavedli.
2x
Takže nic, to radši někoho inteligentního, s větším rozhledem a znalostí historie.
0x
Jazyk se zpravidla nemění nařízením, ale vývojem. Vámi navrhované změny z jazyka buď přirozeně vymizí nebo ne.
To, že dnes nehovoříme bratrskou češtinou, to nevzniklo příkazy shora, ale taky přirozeným vývojem.
Když slyším děti které jdou do a ze školy tak mezi sebou mluví často angličtinou, tak jako by to ani nebyli Češi z Česka. Mám dojem jako by dětem ve škole kladli mnohem větší důraz na angličtinu než na češtinu a snažili se z ních dělat angličany a ne čechy. Naší češti politici když jedou někde do zahraniči tak se tam snaží mluvit anglicky, ale když k nám do Česka přijede někdo ze zahraničí tak se nesnaží u nás v Česku mluvit česky a mluví většinou anglicky nebo jejích rodným jazykem. V rádiu a v televizi se už téměř nehrají české písničky a i čeští zpěváci často zpívají anglicky tak jako by češtinu považovali za nějaký podřadný a nevhodný jsazyk. Nic proti angličtině, protože je to jazyk tak jako každý jiný, ale proč by nemohl každý národ používat svůj vlasrtní jazyk za který se snad nemusí stydět a pokud tomu někdo nerozumí tak od toho jsou tu překladatele. Podle mne se jazyk mění především podle toho jak se nám ho snaží měnit a ovlivňovat např. politici, škola, rádio, televize atp..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.