Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, tak mě napadla taková rečnická otázka, je jich tady vícero, ale tuhle jsem nenašel. Věříte ještě české vladě, resp. v český stát/ČR?
Na jedné straně se vláda snaží tvářit, že je vše OK, pěkné a růžové a na druhé straně doslova postupně pos...i na co sáhli. Ano, mnoho let to tu bylo drženo tzv. na řetězu (minulý režim), ale pak všichni mocní nebo nenažraní, jak divá zvěř, začali vše likvidovat, privatizovat, no prostě rozkrádat. Do toho všeho si přidal nešťastný vstup do EU (opět do područí někoho - my to snad ani jinak nechceme) a je to v pytli.
Budu rád za případné názory k tomuto. Navíc postupní dobou ještě prosáklo, jak moc vlivem laxního přístupu a neustálých prokrastinací a snaze co nejvíce trhnout z rozpočtu, jsme na tom bídně nejen ekonomicky, ale třeba i v obraně a bezpečnostních složkách obecně. Toto se vláda rozhodla řešit především "verbováním" tzv. přílušníků AZ při AČR, nebo nově tzv. SZS (s kurzy při MV), ale moc jim to nejde. Co vy na to, jak to vnímáte? Jste třeba členy nějaké zálohy, nebo byste rádi byli?
Neznám vládu, která by končila úspěšně. Netuším, proč je taková negativita na současnou vládu. Stejně jako ta poslední, to neměla moc jednoduché, covid, extrémní zadlužení, vysoká inflace, energetická krize, nepřipravenost, válka na Ukrajině. Dneska je bohužel větší důraz na tu emoční stránku politiky, populismus, vyvolávání nenávisti, tak je to celé více slyšet. Kohokoliv se zeptám, proč je současná vláda špatná, nenajde se snad žádný rozumný argument, je to jen směs negativních emocí, lží, manipulací a samozřejmě nenávist vůči Ukrajině a podobně. Samozřejmě mám také spoustu výtek, ale určitě kvůli tomu nepůjdu protestovat za přátelství s Ruskem. Raději jsem měl tu klasickou politiku, dneska člověk slyší, jak se má špatně kvůli tomu a tam tomu a nikoho nenapadne, že pokud se člověk chce mít dobře, musí si to zařídit sám. Budu rád, když tu bude vláda, která nás nebude táhnout někam k říši dezinformací a nenávisti, když nás nebude táhnout do ruského análu a která nebude stavět prim na neproduktivní části společnosti a zpátečnictví.
Tak nechci být negativní, ale když slyšíte jen: "moje vláda", "za vše může Babiš", na co sáhli tito poslední to se pos...o, tak opravdu není co chválit. Obstrukce, výmluvy, hrabání, to jim jde - asi nejhorší co to bylo. Každý už si hledá díru, kam zaleze nebo kámen pod které se schová. Tito už si ani v rodných městech a vesnicích ani neškrtnou!
Tak dokonalá ukázka toho, co se podělalo, byla digitalizace a to těžko říct, jestli to třeba už nemohlo fungovat, kdyby se to celé dokončilo. Ale co jiného tedy provedli tak špatně?
"Obstrukce, výmluvy, hrabání, to jim jde - asi nejhorší co to bylo. Každý už si hledá díru, kam zaleze nebo kámen pod které se schová." Tohle dokonale sedí i na vládu předchozí, nevím tedy, koho přesně kritizujete. Jediný rozdíl je ten, že minulá vláda skončila naprostou katastrofou pro českou ekonomiku, rekordním schodkem rozpočtu, protiprávními opatřeními, statisíce lidí proti ní protestovali a ti samí je dnes vychvalují, omlouvají. Prostě ode zdi ke zdi, přijde někdo jiný, shrne vše ze stolu a začne se zase od začátku.
Tak když 99% jde do politiky jen hrabat a zviditelnit se, někteří i škodit, tak se máme tak jak se máme. Ano, digitalizace byla (je) katastrofa a to víc, že to podělali ti, na které v této věci nejvíce spoléhali a jež se "vytahovali" že jako moderní strana tomu přece musí rozumět.
Třeba v Litvě či Lotyšsku, teď nevím, si přes evládu zařídíte vše, chodí vám plynule nové doklady, vše stačí vyplnit jen jednou, zbytek se dotáhne se systému a vše šlape. No, a pak že státy bývalého bloku jsou zaostalé, prd, strčily nás dávnou do kapsy.
Dal bych těm šaškům nahoře výpověď na hodinu, sestavil ministerské vedení a šetřil tak miliardy a čas na "rekonstrukci" země české.
Na a co pracovní sféra, potažmo důchody? To taky není zvládnuté. Co zdravotnictví, pořád chybějící léky, nedostatek péče pro starší (když se na ně doma vyprdnou) a x dalších věcí.
Ani infrastruktura se moc nikam neposunula. Máme snad nejdražší km silnic/dálnic na světě, kvalita toho nejlepší povrchu je horší, jak německá polní cesta. Prostě kde se může tam se škudlí a krade. Ono se to jednou stejně vyvalí, celý systém spadne a bude - no vždyť, ale já, no víte, já chtěl jen, no promiňte, hmm, no, co už
Vzhledem k tomu, že jsem několik let pracoval na digitalizaci, ASŘ, automatizaci administrativy, tak několik poznámek. Něco jiného je prodej dálničních známek, je to klasický eshop, zboží, odběratele, způsob platby, lze na to použít dávno vyvinuté programy, podobně vydávání obč.průkazů a podobné doklady. Ale u systémů jako stavební úřady, důchody, sociální dávky je vše závislé na složitosti legislativy. Máme totálně nepřehledný právní systém a systém různých vyhlášek, právníci se v něm nevyznají, musí používat celkem geniální systém ASPI, aby zjistili, jaké znění v daném okamžiku platí. Mnoho politiků si myslí, že po změně zákona stačí stisknout tlačítko na PC a systém se sám opraví. Netuší, že každou změnu musí programátor zapracovat a otestovat. Když Piráti navrhli zrušení rodných čísel, tak mě běhal mráz po zádech, to by se musely všechny systémy totálně předělat, protože RČ je základní vazební klíč. Naštěstí se to nepodařilo prosadit. Kdo si myslí, že digitalizace je u nás jednoduchá, doporučuji mu pozorně si přečíst zákon o důchodech a všech vyjímkách a změnách (vylepšeních) za posledních pár let. Digitalizace je závislá na stabilitě systému a přehlednosti pravidel, PC je stroj, který nic nevymyslí, pouze algoritmus rychle a správně spočítá.
Ve své složitosti mi nezbývá, než si věci zjednodušovat. Pak se v nich teprve vyznám.
Takže když to řeknu přízemně a jednoduše: Mám se špatně? Nemám. Mám se tak dobře jak jsem se za celý život neměl. Tak asi tak zle nebude. A vidím to i jinde.
Nicméně politika je svinstvo a to tam kvete od první republiky dodnes.
Na druhou část otázky zní odpověď : ano, v rámci svých sil bych republiku bránil.
Dobrý den, já věřím pouze sobě, vůči státu jsem umírněný vlastenec/patriot a každou vládu sleduji ostražitě. To, o čem zde píšete, je záležitost x různých vlád a nikoliv jen té současné, ke které mohu být sice kritický, ale zase je lepší, než řada vlád předchozích. Zdravím!
Zdravíčko, tak to máme podobně, akorát u mě převažuje už asi více samostatnost, jelikož jsem od přírody nevěřící a mám sklon k pesimismu. To co tu máme je pravda dílem nejedné vlády, ale každá další nemá vůbec snahu, jen zase dolují to co ještě vydolováno není -> jednou se to sesype celé a bude.
Jo, kdyby šlo do tuhého, budete spíše bránit vlast, nebo sebe a blízké? Já spíše to druhé, jelikož si myslím, že je to správnější.
petrvk - já jsem už ve věku, že bych neubránil ani psí boudu . Tak snad bych byl něco platný v týlu, např. u kuchyně (tam jsem byl během vojny pomocníkem často).
Zdravíčko, no něco pozitivního se dneska hledá těžko a to i když člověk chce. Ano, jsme v rámci možností svobodní a je tu volněji než dříve, ale to je tak vše. Cokoliv jiného stojí za starou bačkoru -> státní podniky značně prořídly, potraviny jeden velký humáč atd + velký bratr EU vše vidí a vše mu vadí a vše by nejraději měnil a sjednotil napříč státy - to není svoboda, to je diktatura.
Zdravíčko, no něco pozitivního se dneska hledá těžko a to i když člověk chce****ani za 30 let nenajdete na žádné vládě něco dobrého? A co v jiných státech, tak je to lepší, nebo i tam je to špatné?
Politika je služba občanům. Průměrný občan odvede půlku svého platu do rukou politiků a ti rozhodují o tom, co se s těmi penězi stane. Je to podobné, jako když si objednáte řemeslníka, dáte mu půl platu a očekáváte, že odvede dobrou práci. Když to neudělá, tak ho budete těžko chválit. Na druhou stranu, lidi si sami vybírají, koho chtějí za politiky. Možná vám to připadá jako fráze, ale je to tvrdá realita. Je třeba si dobře rozmyslet, koho si vyberu.
Úředník diktuje lékárnici, kolik si má objednat leukoplastí a acylpyrinů? Kde to žijete? Nespletl jste si dobu, kdy všechno řídil Jakeš, Bilak, Štrougal?
Já ve vašem příspěvku vidím obdiv k centrálně řízené ekonomice. Taková ekonomika nikdy nikde nevedla k prosperitě. Pokud máte na mysli nějaké mimořádné situace typu oandemie, zemětřesení, povodně, kdy přijde něco dopředu nepředvídaného a ani výrobci nejsou schopni dodat všem potřebné množství léků, tak je pochopitelné, že politici se snaží koordinovat distribuci, aby se pokud možno dostalo nějaké množství všem. V takových případech je do pomoci zapojena arnáda, policie, hasiči.
Lidi chtějí být klamáni, věřit slibům, reklamám, cedulkám v obchodech. Nepamatují si, co jim kdo sliboval, jak vysvětloval, jak toho chce dosáhnout. Politici se podle toho chovají. Že hodně lidí má takovou morálku, že si klidně bere to, co mu nepatří, podvádí, dávají úplatky, shání protekci, je další otázka. Znám takových lidí dost, nejsou to politici. Představa, že politik bude anděl, je naivní. Je jednoduché říkat "já za nic nemůžu, to ONI". Dokud to nepochopíme, tak se lépe mít nebudeme.
petrm - odpovím Vám oním "okřídleným": "Za to všechno mohou komunisti." Ti tady nadělali za 40 let na všem značné škody (znárodnění/krádež majetků, rozbití selského stavu, potlačování náboženství apod.), ale ty největší na morálce lidí. Je to zkrátka v nás a bude potřeba ještě hodně času, než se z toho společnost dostane (ale určitý pokrok v lepším chování společnosti se daří, mladí to zvládnou).
No nechci si minulého režimu zastávat, ale našla by se i malinká pozitiva, která by šla dneska využít:
1. soběstačnost - opravdu je nutné si nechat diktovat co a kolik můžeme vyrobit, podrobit se nucenému exportu či naopak importu ze strany EU
2. vyšší kvalita/normy - je to k nevíře, ale některé staré české normy byly přísnější, zejm. ty potravinářské a tak třeba uzeniny či cukrářské výrobky byly úplně někde jinde (pokud by někdo nevěřil, tak sborník cukrářských norem mám docela obsáhlý, takže můžeme listovat)
3. lepší průmysl - ano, i průmysl si vedl lépe a to i bez počítačů a nějaké moderny, kterou "soudruzi" buďto odmítali, nebo zavedli až se zpožděním; opravdu vozit hutní a strojní materiál přes půl světa je úplně mimo
4. pracovní trh - ano, i tady to bylo lepší, kdo mohl, tak musel pracovat, byl to bič, ale dneska by se to hodilo a možná bychom ani bezdomovce tolik neznali
5. sociální sféra - i tady to bylo promyšlené, bylo myšleno na mladé, děcka měla školy a školky,...Dneska developer postaví betonovou obludu, bez parkovacích míst, bez zajištění sociálního zázemí pro další xxx lidí (nemyslím záchod, ale zdravotnictví, obchody, pracovní pozice, školy, školy - na toto vše není myšleno, jen postavit a zhrábnout prachy. Kolik domů "duchů" tu máme? (nejsou obsazeny, nebo jen z části - alespoň u nás)
Já naš elitám naprosto věřím .
Jednoduchý příklad. Vyrábíme elktřinu za cca 20 halířu /kWh. Nějaká distribuce , prodej a možná jste na ceně cca jedné koruny.
No a naše elity nám umožnují ji nakupovat od dodavatelu za pět , šest kaček . Naše elity to tedy myslí dobře s korporacemi , oligarchy atd. A na plebs sere pes. A já jim to opravdu věřím .
petrvk - a jak jste byl spokojený s minulou vládou? Bylo to vše jen krásné? Chtěl byste takovou radost z vlády zase zažívat?
Náčelníku, co to melete za hovadiny?
Jo a jestli věřím české vládě. V podstatě ano. Nic není dokonalé, ale směr to má správný.
Které české vládě?
Jste třeba členy nějaké zálohy, nebo byste rádi byli? - ne nejsem a rád bych nebyl.
Prý se někde na Ukrajině bojuje s Ruskem a kamoška tam normálně jezdí za rodinou.Asi jezdí někam jinam.Teď tam prý vyhmátli na Ukrajině nějakou skupinu s PC podvody.Nějakých sedmdesát jedna buňka.Určitě nebude jediná - kolik lidí tedy kaká na svoji vlast a nejde bojovat? Ale finance a zbraně hrabou/žádají/berou.Když někdo omezí přísun tak je špatnej.
Jezdí a létá si ON zelenej po různých státech na rauty a ostatní prý bojují.Proč se nezapojí do první linie bojů?
Ano.Já budu jezdit a létat do nevímkam a žádat o peníze a zbraně a vy ostatní bojujte s tím co máte.To je opravdu hlava státu.
Bych udělal nějaký ,,audit,, kolik mu toho bylo poslalo a kolik bylo spotřebováno.
Rusko před přehlídkou a i během prská bomby a si dělá přehlídku a Ukrajina mlčí...UK tam měli poslat pár stovek dronů po žádosti p.Putina o neválčení.
Tím ale neobhajuji napadení jedním státem druhého státu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.