Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co vše je dobré znát na cestu letadlem?

Od: jaruska® odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, chtěl bych letos s přítelkyní navštívit Turecko.Chtěli bychom letět letadlem z Vídně,máme to totiž blíž než do Prahy.Přestože neustále hledám na internetu různé rady ,nejsem z nich až tak moc moudrý.Někde píší ,že kufr na odbavení může mít 23 kg, někde sečíst rozměry kufru.Víme, že každá letecká společnost má svá pravidla, ale přece jenom,něco musí být stejné.Nikde se pořádně nedočteme, jak přepravit např. šicí potřeby, zda musí být v průsvitném obalu?Koupili jsme si takovou taštičku s lahvičkami na 100ml.šampon, atd.Co ale zubní pasta, krém na opalování?Musí být celé neporušený obal?Chtěl bych tímto poprosit, kdo už má zkušennosti, aby nám alespoň drobet poradil.Děkuji J.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Snad se od července nic nezměnilo - Jak se sbalit do /... - podrobně a přehledně i pro začátečníky. Šťastnou cestu :)

hodnocení

1x

Já nejsem žádný cestovatel letadlem, ale myslím si, že všechny omezení pro tekutiny platí pro příruční zavazadlo, nebo pro zavazadlo, které si bereš do prostoru pro pasažéry.

Když dáš šicí potřeby, zubní pastu, krém na opalování do kufru, který bude v nákladovém prostoru pro zavazadla v letadle, tak tam nejsou omezení, protože do zavazadla nemáš během letu přístup.

Samozřejmě, že nesmíš ani do zavazadla dávat hořlaviny, baterie, chemikálie, zbraně. Ale to jsou snad jasné věci.

Když to máš blízko do Vídně, tak to máš blízko i do Brna. Tak si tam udělej výlet a informuj se přímo na letišťi v Brně.

A nebo zvedni telefon a zavolej na informace na letiště.

A taky pozor na omezení a zákazy při přepravě jidla, zeleniny, ovoce, masa.

pb®
hodnocení

1x

Rozměry a váhu zavazadla zjistíte přímo u letecké společnosti. Co ano a co ne se dočtete v odkazu .

Do odbaveného zavazadla nesmí baterie a elektronika, tekutiny pouze do celkového objemu 2l a v uzavíratelném sáčku. Do zavazadla na palubu to, co člověk nutně potřebuje, kdyby se odbavené zavazadlo ztratilo. Pro mě to jsou léky, kartáček na zuby, krém, 1x spodní prádlo, 1x ponožky 1x tričko. Tekutiny v obalech o max objemu 100ml, všechny obaly s tekutinami v igelitovém uzaviratelném sáčku o objemu 1l. Opalovací krém malý s sebou, větší pak do odbaveného zavazadla. S sebou prázdnou láhev na vodu, po osobní prohlídce se dá naplnit, všude na letištích jsou pítka.

nox®
Od kdy je u odbaveného zavazadla omezení tekutin na 2l? Nepletete si to třeba s aerosoly?

hodnocení

0x
Lahvičky musí být 10 ml a můžete jich mít 10, musí se dát do plastového sáčku se zipem a ten dáte do plastového kontejneru při odbavení.Šicí potřeby v kufru. Váhu kufru sdělí ck, pokud letité soukromé, sdělí to letecká společnost. V kufru nesmi být baterie, mobil, tablet, pc. Pilník a nůžky jen v kufru.

mll
hodnocení

0x

Nepatřím mezi moc zkušené, pokud jde o létání, letěl jsem v životě zatím jen třikrát. A pokaždé to bylo dost blízko (španělsko, portugalsko, chorvatsko) pár hodin letu.

Vídeň má vlak až na letiště. Z Prahy dáte 14€ za cestu do Vídně (z Břeclavi je to 7) a pak dalších 8 za cestu na letiště. Přišlo mi to jako nepoměr, ale já mám blíž Prahu, takže když jsem naposledy letěl z Vídně, tak jsem tam z Prahy doletěl (respektive koupil jsem si u Lufthansy let z Prahy s přestupem ve Vídni, ono to tehdy vyšlo skoro nastejno jako z Vídně).

ad rozměry a velikost kufru:

To záleží na tom, co si koupíte. Každá letecká společnost to má jinak a většinou nabízí několik možností (informace by mohli mít na stránkách) a budete to mít na letence. 23 kilo je standard bývalých ČSA (dnes smartwings (QS)). Vueling (VY) má třeba 3 kategorie tuším 15, 25 a 32 kilo, v základu těch 25, respektive v základu nic (jen tašku pod sedadlo). Rozměry se můžou taky počítat různě, třeba u QS, když jsem s nima naposled letěl, se počítal největší rozměr dvakrát. Letos to nemůžu nikde najít, zdá se, že těch 250 centimetrů platí pro normální součet (vše jednou). Vueling má pro změnu jen 158 centimetrů, ale změřil jsem, že i ten největší kufr, co mám se do toho (těsně) vejde. Pak je 250 cm v pohodě, protože že bychom doletěli s kufrem 250 cm, a zpátky letěli s menším je nesmysl. Jinak strop je 32 kilo (to je jednotné, zřejmě jsou to nějaké předpisy BOZP kolik mohou nakladači zvedat), do 32 kilo jen platíte za nadváhu, nad 32 kilo Vám kufr nevezmou.

ad tekutiny a podobně:

Do odbaveného kufru můžete dást skoro cokoliv vyjma lithiových baterií a věcí, co je obsahují - počítač, tablet apod. (ostatní věci jako dynamit, radioaktivní látky a podobně asi nejsou problém, takové věci nikdo nevozí). Samozřejmě tekutiny v kufru je potřeba dobře zabalit, nezapomeňte, že s kuframa se hází skoro jako na poště s balíky.

Do příručního nesmíte dát nic, co by mohlo působit nebezpečně (co projde a co ne dost záleží na úsudku pracovníků kontroly, jsou na cestovatelských webech na to příhody, že někomu prošel luk i se šípy a jinému neprošla ani jehlice do vlasů (škoda že jsem si neuložil odkaz, to byl web, kde byla spousta postřehů okolo cestování)) a taky je tam to omezení na tekutiny (ale prázdná petka, do které si za kontrolou natočíte vodu je v pohodě). Takže šití, opalovací krémy, šampón, pastu, to vše bych dal do kufru a bude to bez problémů. Do příručního dejte hlavně doklady a peníze a pak jen to, co potřebujete mít u sebe během letu nebo co do kufru nesmí (powerbanky a lithiové baterie), případně o co se hodně bojíte, že by v kufru utrpělo (nebo bylo ztraceno s kufrem).

mimo to je dobré vědět:

Některé společnosti (hlavně nízkonákladovky) vyžadují online odbavení předem. Za odbavení na letišti se platí tučné částky. U jiných je to jen možnost jak odbavení urychlit a na letišti vás odbaví bez příplatku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]