Nejste přihlášen/a.
čí je vytrhnutý kořen zubu? -kde je na www uvedeno
Standardní situace:
pacientovi v zubařském křesle
doktor vytrhne kořen zubu - drží ten kořen v kleštích.
Pacient říká: dejte mi ten kořen (tady do ruky: do ubrousku /do krabičky)
Kde se dočíst?:
- CO MÁ nastat
- CO MŮŽE nastat
- CO NESMÍ nastat
Předem děkuji za www odkazy, či zkušenosti
Obecně platí
OZ § 1011
Vše, co někomu patří, všechny jeho věci hmotné i nehmotné, je jeho vlastnictvím.
§ 1012
Vlastník má právo se svým vlastnictvím v mezích právního řádu libovolně nakládat a jiné osoby z toho vyloučit. Vlastníku se zakazuje nad míru přiměřenou poměrům závažně rušit práva jiných osob, jakož i vykonávat takové činy, jejichž hlavním účelem je jiné osoby obtěžovat nebo poškodit.
§ 111
(1) Člověk, jemuž byla odňata část těla, má právo dozvědět se, jak s ní bylo naloženo. Naložit s odňatou částí lidského těla způsobem pro člověka nedůstojným nebo způsobem ohrožujícím veřejné zdraví se zakazuje.
(2) Odňatou část těla člověka lze za jeho života použít k účelům zdravotnickým, výzkumným nebo vědeckým, pokud k tomu dal souhlas. K použití odňaté části těla člověka k účelu svou povahou neobvyklému se vyžaduje jeho výslovný souhlas vždy.
(3) O tom, co má původ v lidském těle, platí obdobně to, co o částech lidského těla.
konkrétně mohou někdy zafungovat i jiné předpisy, viz např. METODICKÉ POKYNY /... (jen pro info - fakt se mi nechce kontrolovat platnost všech tam uvedených norem).
Už jsem přišla o několik zubů. Naposledy o stoličku se zlatou korunkou. Po vytržení, ještě celá omámená, jsem si v čekárně uvědomila, že mám doma v krabičce několik takových zlatých korunek s kouskem zubu po předcích. Jestli a jak se dá takové zlato zpeněžit, jsem nikdy nepátrala, ale proč by to moje rodina jinak schovávala? Rozhodla jsem se, že o svůj zub s kouskem zlata požádám. Když mi to sestra předávala, dívala se na mě jako na největšího hamouna.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.