Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čí je vytrhnutý kořen zubu? -kde je na www uvedeno

Od: dom® odpovědí: 7 změna:

čí je vytrhnutý kořen zubu? -kde je na www uvedeno

Standardní situace:

pacientovi v zubařském křesle

doktor vytrhne kořen zubu - drží ten kořen v kleštích.

Pacient říká: dejte mi ten kořen (tady do ruky: do ubrousku /do krabičky)

Kde se dočíst?:

- CO MÁ nastat

- CO MŮŽE nastat

- CO NESMÍ nastat

Předem děkuji za www odkazy, či zkušenosti

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Obecně platí

OZ § 1011

Vše, co někomu patří, všechny jeho věci hmotné i nehmotné, je jeho vlastnictvím.

§ 1012

Vlastník má právo se svým vlastnictvím v mezích právního řádu libovolně nakládat a jiné osoby z toho vyloučit. Vlastníku se zakazuje nad míru přiměřenou poměrům závažně rušit práva jiných osob, jakož i vykonávat takové činy, jejichž hlavním účelem je jiné osoby obtěžovat nebo poškodit.

§ 111

(1) Člověk, jemuž byla odňata část těla, má právo dozvědět se, jak s ní bylo naloženo. Naložit s odňatou částí lidského těla způsobem pro člověka nedůstojným nebo způsobem ohrožujícím veřejné zdraví se zakazuje.

(2) Odňatou část těla člověka lze za jeho života použít k účelům zdravotnickým, výzkumným nebo vědeckým, pokud k tomu dal souhlas. K použití odňaté části těla člověka k účelu svou povahou neobvyklému se vyžaduje jeho výslovný souhlas vždy.

(3) O tom, co má původ v lidském těle, platí obdobně to, co o částech lidského těla.

konkrétně mohou někdy zafungovat i jiné předpisy, viz např. METODICKÉ POKYNY /... (jen pro info - fakt se mi nechce kontrolovat platnost všech tam uvedených norem).

km

*palec* snad to někdo prostuduje a napíše zde verdikt, protože z uvedených citací jendoznačný závěr ještě nevyplývá

hodnocení

2x

Už jsem přišla o několik zubů. Naposledy o stoličku se zlatou korunkou. Po vytržení, ještě celá omámená, jsem si v čekárně uvědomila, že mám doma v krabičce několik takových zlatých korunek s kouskem zubu po předcích. Jestli a jak se dá takové zlato zpeněžit, jsem nikdy nepátrala, ale proč by to moje rodina jinak schovávala? Rozhodla jsem se, že o svůj zub s kouskem zlata požádám. Když mi to sestra předávala, dívala se na mě jako na největšího hamouna.

liska5
hodnocení

0x

Copak zub, ale čí je amputovaná noha?

Amputována část těla je vždy vaše.
Slušné požádat o navrácení, pak z úctou a láskou pohřbít.*smich*
liska5

V tom případě zub teoreticky taky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]