Nejste přihlášen/a.
Zajímalo by mne, kolik kdo vydělává. Můžete uvést profesi a kraj a čistou mzdu?
Referent logistiky, MS kraj 45k
PS: klidně anonymně
.
Jsem, už 10 let důchodkyně a doufám, že mi to ještě pár let vydrží.
Důchod kolem 20 tisíc, po smrti manžela, před půl rokem, mi přiznali vdovský důchod. Není to žádná sláva, ale vyžít se s tím dá. Kdo nekouří, nechlastá, nehraje automaty a nekupuje fet, ten to zvládne. Ale je fakt, že s manželem to bylo lepší. Po té psychické i po finanční stránce. Co nadělám?
Mám známé, které mají rodiny v Německu a v Holandsku. Tam jsou prý starobní důchody zcela o něčem jiném. Co naděláme? Když jsme se narodili v této zemi, v této době, v této politice. Musíme to prostě dát. Není to žádná sláva, ale když člověk žije skromně, vyžije. Jaga.
zajímavé jsou oficiální informace o platech https://www.platy.cz/platy, kde si můžete rozkliknout další a další informace.
případně nsp.cz/... kde se dá také rozklikat další
Ale jedině hrubá se dá srovnávat. Jinak to jsou hrušky a jablka. Svoji čistou si každý spočítá. Porovnávat čistou je kravina na entou.
"jedině hrubá se dá srovnávat", to tak není, záleží na kritériích, které pro to srovnávání určíte. rozumíte, pokud se ptá na ovoce, jsou jabka i hrušky v pořádku odpověď. pokud se ptá na jabka a někdo mu říká ovoce (hrušky a jabka dohromady, ale nepřizná to), už to nemá tu vypovídací hodnotu. jasně, mohl se zeptat, ještě na počet dětí a další hovadiny, který mění poměr hrubá/čistá. pokud bychom šli do důsledku, když už chcete do toho rejpat, jelikož někteří nejsou (jen) zaměstnanci, měla by se tedy poptávat superhrubá a taky to kolik má kdo úvazků.
nnn: Mentálně méně nadaný má takový hloupý dotaz. Dva mají stejnou hrubou mzdu, ale jeden vyšší čistou. Kdo dostává více peněz? Myslím těch peněz, za které si může koupit věci.
tak inteligenti, co tu zmiňují problém s porovnáváním čisté tak tolik inteligentní taky nejsou, protože autor otázky se ptá na to kdo kolik vydělává, tzn. že z otázky vyplývá, že se ptá na příjmy, u kterých ale přece není určeno, jestli to jsou příjmy ze zaměstnaneckého poměru, z podnikání, osvč, pronajímaní bytů, z akciií, tantiém, výpalného... prostě tihleti inteligenti si sami nedokážou představit, že příjmy jsou i něco jiného než plat zaměstnance, protože možná sami nikdy nic jiného nezkusili...
svařuji na malém mestě okr Bruntál u soukromníka
180kč/h 9 hodin, 5 dní v týdnu = cca 34000 hrubého
20 dní dovolené
žádně příplatky, nic prostě
ale mám to v bydlišti, to jediné plus (aspoň nic neutratím za dopravu)
PRÝ POKUD SE MI TO NELÍBÍ, AŤ JDU JINAM! nemám na vybranou, v okolních firmách stejné, připadá mi to, že jsou ty firmy mezi sebou domluvené!
nezlob se na mě, ale pokud si jako svářeč necháš srát na hlavu za 180,-/hod tak mi z toho vychází pouze 2 možnosti... 1) jsi neschopný a nebo za 2) jsi hloupý...protože za tyhle peníze žádný svářeč nedělá už dobrých 20let.. A takovej argument, že pokud se ti to nelíbí, že můžeš jít jinam...ten už neplatí bratru od roku 2018, kdy síla zaměstnanců má větší váhu jak síla zaměstnavatele... a už vůbec to neplatí u takové profese jakou děláš ty, které je všude nedostatek...jestli jsi schopný a šikovný, můžu ti dát takové práce, že "si je tam kůpíš všechny"
To co kolega píše, že je z malého města ... Tak to tak prostě je... Pracuji v Brně a co si myslíš? Že jsou tam královské platy? Tam je to jen o něco lepší než píše... V běžném průmyslovém podniku za normální pracovní hodiny firmy platí od 30-40.000 brutto... O pár korun víc když je to na směny.. Nezajímá mě a ani nevěřím tomu, že někde "nádeník" běžně dělá třeba za 60.000 bruto... Pak zjistíš že na to odpracoval pouze 300 h v měsíci... Jsem z oblasti kde se platí podstatně méně než všichni uvádějí a i v Brně se plošně platí méně než se tady běžně udává... Ona již ta tabulka je tam dost zavádějící... Spíš mě evokuje, že se v ní udává superhrubá mzda...Obecně je dané, že 60% zaměstnanců nedosahuje statistického průměru...
Dobrý den, je zajímavé číst zde, kolik uživatelů poradny je bezelstně ochotných zveřejňovat svou finanční situaci. Kolik beru/jaký mám plat a koho volím jsou otázky ve slušné společnosti bytostně soukromé a je neslušné je pokládat. Mám dojem, že se zde někteří provokativně chlubí, resp. lžou. Jinak si těžko vysvětlit ten opoziční pláč o "fijalově/é drahotě" či "rozkradené/spálené zemi". Na druhou stranu, jestli je zde napsaná čistá pravda, tak je to dobrá vizitka současné vlády. Zdravím!
"Kolik beru/jaký mám plat a koho volím jsou otázky ve slušné společnosti bytostně soukromé a je neslušné je pokládat." nesouhlasím
ono není důležité kolik člověk bere...to jsou furt ty mylné přepodklady, kdy na základě toho kolik člověk dostane na účet je považován za úspěšného...já tvrdím, že se musí posuzovat to, kolik ti ve výsledku po odečtení všech nákladů na život zbyde...takže jestli v Praze bereš 100ku a náklady na měsíc máš 90 je to úplně to samé jak bydlet v Mostě nebo Bruntáli, brát 30 a mít náklady na život 20...až člověk vydělá 90 a po odečetní všeho mu zbyde 80...tak pak dotyčného můžeme brát za úspěšného
ale bude to furt měření úspěchu penězi. úspěch se dá měřit různě. kdo se dýl dožije, kdo toho víc v životě pozná, kdo pomůže více potřebným, kdo mluví slušně a píše spisovně, kdo spálí méně nafty, kdo splodí méně/více dětí, kdo má víc žen, manželek, milenek... většího pindíka... víc bodů na poradte.cz... ... lepší smysl pro humor
Ptát se na plat či mzdu je neslušné v rodině a blízkém okolí, ale v anonymním prostředí v tom nevidím problém... Ale mělo by to mít hlavně náležitosti jako základní hrubá mzda za standardní pracovní hodiny... Věřím, že mnoho lidí uvede tu sumu i s odpracovanejme čtyřma sobotama, aby byli zajímaví... Tady v takových poradnách a i diskuzích běžne píší lidé, že by za 50 či 60 tisíc ani nevstávali... Pominu nějaké celkem dost sofistikované obory atd., ale v běžném průmyslu kde pracuji, pracují členově rodiny, známí, třeba v amerických, polských a i německých firmách za běžné hodiny nedosahují sumy uváděné tady superpracanty či v té statistické tabulce... A to třeba i na firma technika...
Tajnosti okolo platu jsou novodobá záležitost. Zaměstnavatelé tak snadněji drží náklady na zaměstnance při zemi. Závist hraje taky svoji roli (závist definuji jako výraz vlastní neschopnosti). Před rokem 89 to nebylo aktuální, všichni byli tak nějak stejně chudí.
Moc novodobé mi to nepřipadá, když jsem před čtyřiceti rokama nastoupila do banky, musela jsem podepsat mlčenlivost o výši platu, pracovní náplni a pod.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.